Faceți căutări pe acest blog

marți, 19 octombrie 2010

Spalatul si inlocuitul pernelor


Cand a fost ultima data cand ati cumparat o perna noua? Poti sa-ti amintesti cand ai spalat ultima data o perna? Daca esti ca majoritatea oamenilor, probabil nu stai sa tii minte asemenea lucruri.

Totusi, pana si cea mai elementara forma de ingrijire a pernelor poate avea un impact serios asupra sanatatii tale si asupra calitatii somnului. Multe dintre perne sunt pline de acarieni, fapt pentru care exista riscul mult mai ridicat de a declansa anumite alergii si astm. Cu cat perna este mai veche, cu atat mai multi acarieni se formeaza si simptomele se agraveaza pe masura.

Spalati perna regulat

Robin Wilson, experta in eco-friendly lifestyle, recomanda spalarea pernelor cel putin o data la trei luni. Si are motive bune: “Ai purta pijamaua mai mult de trei luni fara sa o speli?”.

Multe dintre perne se pot spala si in masina, insa verificati eticheta inainte sa le aruncati in cuva. Pernele vechi ar putea avea nevoie de curatare fara apa. Folositi un ciclu delicat. Aveti grija ca perna sa nu fie rupta, deoarece penele sau vata din ea se vor imprastia in toata masina de spalat. Spalati cate doua perne in acelasi timp.

Adaugati un extra strat de protectie

Imbracati fiecare perna in material antialergic, dupa care puneti o fata de perne. Fetele de perne si materialul anialergic trebuie spalate o data pe saptamana, in apa calda, la o temperatura de 55 de grade celsius. Apa rece nu va ucide acarienii.

Inlocuiti pernele vechi

Wilson sugereaza inlocuirea pernelor la fiecare trei ani. O perna isi poate dubla greutatea in trei ani. Aceasta crestere in greutate este cauzata de acarieni si ramasitele acestora. Daca suferiti de alergi sau astm, achizitionati perne hipoalergice.

Pernele vechi pot servi foarte bine drept paturi pentru animalele de casa. Daca nu aveti un animal, donati pernele vechi cabinetelor veterinare sau adaposturilor.

http://casasigradina.ele.ro/Sfatul-expertului-...


Cinci motive pentru care trebuie sa mananci un mar pe zi



Merele, unele dintre cele mai comune fructe, se dovedesc a avea o serie de beneficii pe care le ignoram fara sa stim. Iti oferim insa cinci motive pentru care este recomandat sa consumi cel putin cate un mar pe zi.

1. Te ajuta sa mananci mai putin


Marul, prin consistenta pe care o are, confera organismului senzatia de satietate. Marul contine 5 grame de fibre care reprezinta 20% din necesarul de care are nevoie un om intr-o zi. In plus, mirosul merelor mentine scazut nivelul zaharului din sange si cel al insulinei, astfel incat te simti satula mai mult timp si implicit consumi mai putina mancare.

2. Te ajuta sa respiri mai usor

Copiii ai caror mame au consumat mere pe perioada sarcinii sunt mai putin predispusi la a avea astm sau respiratie greoaie la varsta de 5 ani, dupa spusele cercetatorilor din UK. Fructele protejeaza de asemenea plamanii adultilor, scazand riscul de astm, cancer la plamani sau alte boli respiratorii.

3. Scade colesterolul

Datorita prezentei a doua componente, si anume pectina (un tip de fibra) si polifenoli (antioxidanti puternici), merele pot scadea nivelul de colesterol din sange si elimina acel colesterol "rau" din cauza caruia se pot bloca arterele. Ca sa fii sigura de efectele benefice ale merelor, nu ii inlatura coaja, doarece aceasta contine de sase ori mai multi antioxidanti decat miezul.

4. Lupta impotriva cancerului

Cercetarile medicale arata faptul ca diverse componente care se gasesc in mere lupta impotriva cresterii celulelor cancerigene, avand efect maxim atunci cand marul este consumat cu tot cu coaja. Daca mananci mai mult de un mar pe zi, iti micsorezi de la 9 la 42% riscul de a face cancer de diverse tipuri: esofag, de colon, cancer la san, ovarian, de prostata si altele, conform studiilor cercetatorilor italieni.

5. Te ajuta sa fii mai inteligent

Datorita continutului de acetilcolina, o substanta care ajuta la o mai buna transmitere a mesajelor dintre celulele nervoase, merele iti asigura o minte ascutita, indiferent de inaintarea in varsta, iti asigura o memorie mai buna si chiar reduce riscul de aparitie al maladiei Alzheimer, conform unui studiu recent al Universitatii din Massachusetts.




Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare