Faceți căutări pe acest blog

joi, 22 martie 2012

SFATURI PRACTICE


Sfaturi practice: cum sa folosesti uleiurile esentiale pentru a curata locuinta

Uleiurile esentiale au inceput sa devina din ce in mai populare, in ultima perioada. Acestea sunt cunoscute pentru parfumul lor deosebit si pentru calitatile sale terapeutice, fiind indispensabile in medicina naturista si in cosmetica. Multe persoane, insa, nu stiu faptul ca acestea pot fi folosite si in curatenia casei. Acestea sunt niste produse foarte eficiente si, mai mult, ecologice. Ele pot fi utilizate atat pentru a parfuma un spatiu, cat si pentru dezinfectare si eliminarea mucegaiului. Afla cum poti folosi uleiurile esentiale pentru a-ti curata locuinta.

Solutie curatare baie

Baia este un spatiu pretentios, din cauza umiditatii ridicate. Aburii si aerisirea insuficienta duc la aparitia mucegaiului. Pentru a scapa de acesta, realizeaza o solutie din 100 ml de apa si 10-15 picaturi de ulei esential de eucalipt. Pulverizeaza solutia obtinuta pe suprafetele afectate si in zonele in care mucegaiul tinde sa apara. Freaca apoi cu un burete abraziv si clateste.

Solutie curatare suprafete din sticla

Pentru a curata suprafetele din sticla, realizeaza un amestec din 3 linguri de suc de lamaie, o cana de otet alb, 3 cani de apa si 2-3 picaturi de ulei esential. Imbiba o laveta in aceasta solutie si sterge cu ajutorul ei suprafetele in cauza.

Solutie de curatat universala

O solutie cu ajutorul careia poti curata diferite suprafete din locuinta ta se obtine amestecand doua cesti de apa, cu doua de otet si 1-2 picaturi de ulei esential. In cazul in care petele se sterg greu, poti incalzi solutia la cuptorul cu microunde, pentru un minut.

Solutie curatare mobila

Pentru a curata mobila, amesteca intr-un vas patru linguri de otet distilat, un sfert de cescuta de ulei de masline si 20 de picaturi de ulei esential de lamaie. In lipsa acestuia din urma, poti folosi doua linguri de zeama de lamaie.

Solutie curatare pardoseala

Pardoseala o poti curata daca amesteci cateva picaturi de ulei esential, cu apa si otet alb. Uleiul esential va neutraliza mirosul otetului si va dezinfecta podeaua.

Umidificator

Pentru a improspata aerul, adauga in apa umidificatorului 6-8 picaturi din uleiul esential preferat.

Solutie curatare bucatarie
Curata diversele suprafete si obiecte din bucatarie, precum blatul, masa, chiuveta, cuptorul cu microunde, cosul de gunoi si tocatoarele, cu o solutie pe care o obtii amestecand 500 ml de apa cu 10 picaturi de ulei esential de eucalipt sau menta. Pentru a fi sigura de rezultate, poti inlocui apa cu alcool medicinal.

Sfaturi pentru curatarea baii si inlaturarea mirosurilor neplacute
Baia, spatiu cu o functiune bine conturata, este incaperea de care omul modern este dependent, fiind utilizata pentru nevoile cotidiene. Folosirea sa zilnica, pentru diverse activitati, poate da nastere, insa, unor mirosuri neplacute. Baia ar trebui sa fie cea mai curata incapere dintr-o locuinta, prin urmare, este imperios sa stii cum sa o intretii. In cele ce urmeaza, iti prezentam cateva metode, cu ajutorul carora poti curata suprafete din baie si poti scapa de mirosurile neplacute.

Curatare vas de toaleta
Cea mai puternica sursa de mirosuri neplacute este vasul de toaleta. Curata capacul acestuia cu o carpa pe care ai presarat bicarbonat de sodiu. Dupa aceea, inlatura bicarbonatul cu o carpa umeda. Interiorul vasului il poti curata daca amesteci bicarbonat de sodiu cu otet alb. Dupa acest proces, poti adauga cateva picaturi de ulei esential de eucalipt, pentru un miros placut.

Curatare cada si chiuveta
Chiar daca lavoarul si cada par curate, ele trebuie sa fie dezinfectate in mod periodic. In cazul in care acestea sunt lipicioase, le poti curata cu o pasta formata din detergent, o lingura de otet si una de bicarbonat de sodiu.

Petele si mucegaiul formate pe perdelele din baie se pot inlatura cu un amestec din bicarbonat de sodiu si otet. Reimprospateaza mirosul scurgerilor, turnand apa fierbinte cu lamaie, mirosul mai putin placut al otetului din diferite solutii de curatare putand fi neutralizat tot cu ajutorul lamailor. In cazul in care ai tevi din cupru in baie, le poti curata daca le freci cu o felie de lamaie, peste care ai presarat sare.

Calcarul care s-a format pe bateriile din baie se inlatura cu apa, sare si otet, in vreme ce capul dusului poate fi tinut intr-un vas cu otet, timp de cateva ore, pentru a-si recapata stralucirea.

Curatare gresie si faianta
Gresia si faianta se pot dezinfecta daca le cureti cu un amestec format din detergent si apa fierbinte. Sucul de lamaie poate ajuta si el in acest sens. Totodata, pardoseala din placi ceramice isi va recapata stralucirea, daca o speli cu apa si otet.

Curatare covor
Poti recapa stralucirea covorului din baie daca il vei peria cu o solutie alcatuita din apa si o lingura de bicarbonat de sodiu. De asemenea, ii poti pastra aspectul curatandu-l cu un amestec format din doua parti de apa calda si una de otet alb.

Mirosuri placute
Dupa ce ai curatat toate aceste suprafete din baie, confera-i baii un miros placut, aplicand pe lavoar, cada, capacul vasului de toaleta si in diferite zone ale baii cate o picatura de ulei esential de eucalipt, lavanda sau menta. O alternativa o reprezinta vanilia, scortisoara, cuisoarele si cojile de citrice, care au si proprietati antibacteriene.

Sfaturi practice: 5 odorizante naturale pentru casa
Mirosurile neplacute din locuinta devin, de cele mai multe ori, o problema serioasa, iar produsele de pe piata fie sunt prea scumpe, fie nu fac fata. Pentru a scapa de acestea, iti prezentam cinci odorizante naturale, care iti vor parfuma casa.

Portocala

Mirosul citricelor este foarte parfumat, acestea fiind recomandabile pentru a scapa de mirosul inchis sau de molii. Daca le alaturi cuisoarelor ori betelor de scortisoara, casa ta va capata un parfum fresh. Poti infige cuisoarele sau betelede de scortioasa in portocala, compusii organici volatili fiind eliberati astfel, sau le poti pune pe un platou, alaturi de coji de citrice, proaspat taiate.
Cojile de citrice sunt perfecte si pentru parfumarea dulapurilor de haine. Pune intr-un saculet din organza, in sau bumac coji de citrice, iar hainele tale vor capata un miros proaspat.

Lamaie

Lamaia este unul din produsele naturale cele mai des folosite la curatarea locuintei. Aceasta are un continut ridicat de vitamina C si prezinta proprietati antipiretice, antiinflamatorii si antiseptice. Cojile sale pot fi folosite inclusiv pentru a scapa de fumul produs de semineu sau de soba, aruncandu-se cateva in foc. Frigiderul tinde mereu sa capete mirosuri neplacute, de care poti scapa lasand in interiorul sau timp de cateva ore un burete inmuiat in suc de lamaie. De asemenea, tocatorul poate fi curatat si poate capata un miros placut daca il freci cu o jumatate de lamaie.

Lavanda

Lavanda este cunoscuta pentru parfumul sau placut. Ea poate fi utilizata atat pentru a odoriza incaperile, cat si pentru a inlatura mirosurile de mancare si transpiratie, pe care hainele le-au capatat. Intr-un vas cu apa fiarta, adauga cateva picaturi de ulei esential de lavanda si amplaseaza hainele respective deasupra lui, acestea imbibandu-se, in acest fel, cu vapori de lavanda.

Brad

Coniferele au un miros aparte, care inspira prospetime. Adu natura in casa ta, amestecand parti egale de ulei esential de pin, eucalipt si brad, distribuind solutia de cate ori este nevoie. Poti, de asemenea, sa imbibi un buretel sau o bucata de vata in aceasta solutie, pentru a nu o mai vaporiza. Crengutele de brad proaspat taiate pot fi si ele o alternativa, pentru a-ti odoriza locuinta.

Eucalipt

Eucaliptul este de provenienta din Australia si Tasmania, frunzele sale avand proprietati antiseptice. Uleiul de eucalipt are numeroase intrebuintari medicinale, fiind analgezic, antinevralgic, expectorant, antiseptic, dar si pentru parfumul sau, fiind o modalitate buna de a scapa de mirosurile din bucatarie. Tot ce trebuie sa faci este sa picuri pe o farfurie putin ulei esential de eucalipt si sa o amplasezi langa o sursa de caldura, reusind in acest fel sa elimini orice miros neplacut.

10 intrebuintari ale ceaiului in locuinta

eaiul este un produs cu niste calitati exceptionale, care este un remediu natural exceptional impotriva mai multor afectiuni. Insa, pe langa acestea, ceaiul s-a dovedit a fi si un produs ce poate fi folosit cu succes pentru curatarea diferitelor suprafete din locuinta si nu numai.

Daca, din punct de vedere medical, ceaiul este utilizat pentru a scapa de acnee, matreata, mancarimi, arsuri solare, pentru a calma pielea iritata, pentru a regla digestia, pentru energizare sau pentru a preveni bolile cardiovasculare si infectiile ori pentru a inalbi tenul, acesta are mai multe intrebuintari si in locuinta. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta 10 intrebuintari ale ceaiului, in locuinta.

1.Suprafete din sticla si oglinzi
Ceaiul reprezinta solutia perfecta, daca doresti sa scapi de urmele lasate pe suprafetele din sticla. Pentru a le inlatura, freaca geamurile si oglinzile cu un pliculet de ceai umed, dupa care sterge-le cu un prosop din hartie.

2. Mirosuri neplacute
Frigiderul capata, adesea, mirosuri neplacute, de care poti scapa atat cu ajutorul otetului sau al bicarbonatului de sodiu, cat si cu al ceaiului, stergandu-l cu ajutorul unor pliculete umede si lasand cateva in interiorul sau, timp de aproximativ o ora.

3. Mobila din lemn
Ceaiul este recomandat si pentru a scapa de petele ramase pe corpurile de mobilier. In acest sens, foloseste o carpa din panza, pe care ai inmuiat-o in ceai, si sterge mobilierul cu ea.

4. Pardoseala din lemn
In cazul urmelor de pe pardoseala, inmoaie mopul sau o carpa moale intr-un vas cu ceai, iar dupa ce ai frecat parchetul, sterge-l cu o carpa uscata sau cu un prosop din hartie. Pentru astfel de suprafete, se recomanda utilizarea ceaiului negru, datorita taninului care se regaseste in acesta si care va reda stralucirea podelei tale.

5. Covoare
Covoarele pot fi curatate cu succes cu ajutorul ceaiului. Presara pe covor cateva frunze de ceai verde sau ceai de scortisoara ori vanilie si lasa-le sa actioneze timp de 10-15 minute. Dupa ce ai sters cu acestea suprafata covorului, scapa de exces cu ajutorul aspiratorului.

6. Potpourri
Pentru ca locuinta ta sa miroasa mereu frumos, realizeaza-ti singura propriul potpourri din diferite tipuri de ceai. Vanilia, levantica sau scortisoara sunt doar cateva exemple care, cu siguranta, iti vor parfuma caminul.

7. Curatare suprafete bucatarie
Realizeaza un amestec de 2 lingurite de ulei din arbore de ceai si 2 cani de apa si utilizeaza-l pentru a curata si a dezinfecta aragazul, frigiderul, blatul de bucatarie.

8. Curatare suprafete baie
Datorita calitatilor sale antiseptice si antibacteriene, ceaiul poate fi folosit si pentru curatarea suprafetelor din baie. Intr-un recipient, amesteca niste sare de mare, ulei de arbore si apa si curata cu aceasta solutie cada, lavoarul sau chiar gresia si faianta.

9. Indepartare tantari
Intrucat vara tantarii ne fac probleme, pentru a scapa de ei, usuca niste frunze de ceai si arde-le, mirosul lor alungand tantarii.

10. Indepartare rozatoare
Daca locuiesti la casa, in cazul in care ai probleme cu rozatoarele, poti scapa de ele folosind ceai de menta, acestea neagreandu-i mirosul.

7 metode de a scapa de mirosul neplacut din locuinta ta

Pentru a ne putea bucura de propriul camin, nu este suficient ca acesta sa fie amenajat conform ultimelor tendinte; pe langa acest factor, este imperios ca locuinta noastra sa fie in permanenta curata si sa aiba un miros placut. Creierul nostru recunoaste si asociaza diferite persoane, obiecte sau locuri cu un anumit parfum, motiv pentru care, de multe ori, atmosfera specifica a caminului nostru reprezinta unul din aspectele care ne determina sa ne atasam de acesta si sa il numim “acasa”.

Chiar daca aerisesti in mod constant locuinta ta, exista diferite cauze ce determina sau contribuie la obtinerea unui miros neplacut al acesteia: animalele, mucegaiul, mancarea, fumul de tigara, mobilierul sau finisajele vechi sunt doar cativa factori ce pot duce la aparitia mirosurilor neplacute. Astfel, pentru a putea pastra un parfum placut in locuinta, este necesar sa afli care sunt cauzele mirosurilor urate.

1. In primul rand, pentru ca locuinta ta sa aiba mereu un parfum fresh, este foarte important modul in care se desfasoara procesul de curatenie. Este imperios ca aceasta sa fie aerisita regulat si, mai mult, se recomanda schimbarea lenjeriei de pat si a prosoapelor cat mai des, intrucat constituie o gazda buna pentru bacterii, care produc mirosuri neplacute. Pe langa odorizantele ce se gasesc in comert, pentru a mentine o mireasma imbietoare, poti apela la diverse produse naturale, precum coji de citrice, bete de scortisoara, cuisoare, ulei de levantica, menta sau flori proaspat taiate.

2. Mirosurile cauzate de aparitia mucegaiului sunt cele mai greu de inlaturat. Daca locuinta ta este veche, ar trebui sa iei in considerare refinisarea peretilor, a pardoselii si schimbarea carpetelor. In prezent, pe piata, sunt disponibile produse speciale pentru inlaturarea mucegaiului, ce nu mai necesita frecarea acestuia. Pulverizand solutia pe zona afectata, in doar cateva secunde mucegaiul va disparea, fara a depune efort.

3. Mobilierul din lemn, din cauza faptului ca prezinta o consistenta poroasa, preia, de multe ori, mirosurile din jurul sau. Pentru a scapa de acestea, se recomanda pastrarea pentru cateva zile a piesei de mobilier intr-o incapere aerisita sau ventilata electric si care are o umiditate scazuta. De asemenea, poti achizitiona un detergent pentru lemn, care te va ajuta sa elimini bacteriile din interiorul lemnului, ce cauzeaza toate aceste mirosuri urate.

4. Mirosul persistent de mancare poate fi inlaturat cu ajutorul unor ingrediente precum lamaia sau otetul. Frigiderul tinde adesea sa capete mirosuri neplacute, pe care le poti elimina lasand in interiorul acestuia timp de cateva ore un burete inmuiat in suc de lamaie sau spalandu-l cu un amestec format din apa calda si otet. Totodata, atat otetul, cat si lamaile pot fi folosite si pentru a scapa de mirosul de mancare al vaselor.

5. De asemenea, galeata de gunoi, o sursa constanta de mirosuri mai putin agreabile, poate fi spalata cu o solutie formata din doua linguri de bicarbonat si o cana de otet fierbinte, proces urmat de clatirea acesteia.

6. Mirosul de tutun sifumul de tigara pot deveni o problema serioasa, daca in locuinta ta se fumeaza in mod constant. Scrumierele pot scapa de mirosul lasat de tigari daca le speli cu apa si bicarbonat de sodiu, substanta pe care o poti folosi si pentru a scapa de mirosul masinii de spalat vase, daca o adaugi in recipientul pentru detergent. O alta metoda de a indeparta mirosul de tutun consta in amplasarea in colturile incaperii a unor prosoape inmuiate in apa rece si stoarse, peste care poti presara cateva frunze uscate de menta sau levantica.

7. In cazul in care ai un animal de companie, mirosul acestuia se va impregna in intreaga locuinta, articole precum covoarele sau canapeaua fiind cele mai des afectate obiecte. In acest caz, cel mai indicat este sa achizitionezi produse de curatare, ce nu contin amoniac, sau poti realiza acasa propria solutie, compus din amestecul unei parti de otet cu doua de apa. De asemenea, este recomandabil ca fotoliile, canapeaua si covoarele sa fie curatate la abur in mod constant.

Luand in considerare timpul petrecut in interiorul locuintei noastre, modul in care aceasta miroase are un impact asupra noastra mult mai puternic decat il are felul in care este decorata, asadar este necesar sa ai mereu in vedere pastrarea unui parfum fresh.

Alimente pentru fiecare organ.


Alimente pentru fiecare organ

Pentru inimă

1. varza – conţine fier şi potasiu, necesare inimii şi circulaţiei sanguine

2. broccoli – prin conţinutul de calciu, fier şi caroten, previne atacurile de cord şi ateroscleroza

3. ridichea – apăra împotriva atacurilor de inimă

4. portocala – are puţine calorii, conţine vitamina C şi scade valoarea colesterolului din sânge

5. morcovul – acidul folic şi bioflavonoidele conţinute de morcovi protejează inima

6. peştele – acizii Omega 3 apără sistemul vascular de inflamaţii şi calcifieri

7. ceapa – îmbunătăţeşte activitatea inimii şi circulaţia şi scade presiunea sângelui

8. usturoiul – alicina pe care îl conţine previne accidentele vasculare cerebrale

9. leurda (usturoi sălbatic) – curăţă sângele de toxine

10. sparanghelul – curăţă cordul şi vasele mari de sânge

11. uleiul de măsline – energizează cordul şi reduce colesterolul

12. cicoarea – scade colesterolul şi tensiunea arterială şi curăţă sângele cu ajutorul unor minerale specifice

13. somonul – este o sursă de acizi graşi Omega 3 care reuşesc să scadă din nivelul trigliceridelor din sânge

14. dovleacul – are efect benefic în cazul hipertensiunii arteriale şi în bolile de inimă

15. cartoful – protejează împotriva accidentelor cerebro-vasculare şi oferă o mare cantitate de vitamină C sistemului vascular

16. paprika – protejează vasele de sânge şi inima

17. roşia – normalizează tensiunea arterială, fiind diuretic eficientă

18. măslinele – reduc colesterolul nociv şi tensiunea arterială

19. mărul – conţine peste 300 de substanţe esenţiale pentru protecţia sistemului vascular

20. fasolea neagră – o singură cană de fasole furnizează între 120 şi 320 de miligrame de magneziu, prevenind astfel tulburările de ritm cardiac

21. coacăzele – sunt excelente pentru circulaţia sângelui, având o concentraţie mare de minerale şi vitamine B, C, D şi E

22. zmeura – întăreşte sistemul imunitar, acţionând ca o aspirină naturală

23. murele – sunt considerate fructe cardioactive, ajutând la funcţionarea optimă a cordului

24. socul – îmbunătăţeşte circulaţia sanguină

25. piersica – conţine vitamine şi oligoelemente care protejează inima

26. cireşele – împrospătează resursele de potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor şi siliciu

27. rubarba – scade tensiunea arterială şi fortifică inima

28. grapefruit – previne obstrucţiile vasculare şi tromboza datorită unei enzime speciale

29. ciuperca Shitake – reduce colesterolul

30. prunele – previn tromboza

31. curmalele – reduc tensiunea arterială şi protejează împotriva aterosclerozei fiindcă sunt bogate în fier, calciu şi potasiu

32. afinele – pigmentul lor albastru ajută vasele sanguine să devină mai elastice

33. ovăzul – este benefic în bolile cardiovasculare

34. porumbul – conţine vitaminele D şi K

35. ardeiul iute – previne creşterea nivelului de zahăr din sânge care poate duce la formarea de colesterol pe vasele inimii

Pentru creier

36. lintea – conţine lecitină, proteine şi glucide de care au nevoie celulele creierului

37. Quinoa – întăreşte memoria şi încetineşte procesul de îmbătrânire, fiind bogat în fier

38. carnea de pasăre de curte – are grăsimi şi uleiuri care oferă energie celulelor nervoase

39. fasolea – creşte puterea de concentrare

40. oul – este o sursă grozavă de proteine; gălbenuşul conţine colina care ajută la dezvoltarea memoriei

41. avocado – combate stresul, nervozitatea şi insomnia

42. bananele – glucoza, vitaminele şi mineralele conţinute de acestea sunt benefice pentru creier şi îl energizează

43. caisele – stimulează neuronii

44. stafidele – conţin mult zahăr (75%), resursă energetică pentru creier

45. pară – zahărul şi substanţele asemănătoare hormonilor intensifică puterea de „lucru” a creierului

46. mazărea – fiind bogată în proteine, este bună pentru memorie şi concentrare

47. salata verde – calmează sistemul nervos datorită substanţelor opiacee

Pentru ochi

48. castanul sălbatic – calmează senzaţia de usturime şi iritaţiile datorită substanţelor sale active

49. arnica – uleiul esenţial de arnica calmează inflamaţiile oculare

50. mesteacănul alb – întăreşte imunitatea ochilor deoarece conţine vitamina C, potasiu şi calciu

51. limba de miel – reduce inflamarea vaselor conjunctivale datorită taninurilor şi a saponinelor

52. rostopasca – este extraordinar de eficientă împotriva virusurilor şi mai ales pentru ochii uscaţi

53. gutuia – este bună pentru alergii şi febra fânului deoarece conţine pectine şi calciu

54. iarba de silur (Euphrasia Officinalis) – calmează ochii persoanelor care îşi petrec foarte mult timp în faţa calculatorului

55. grăsimea de găină – face minuni aplicată ca unguent pe ochi împreună cu iarba de silur

56. strugurii – ajută cu precădere ochiul în timpul vederii nocturne

57. pătlagina – taninurile pe care le conţine tratează infecţiile oculare

58. căpşuna – ajută ochii în timpul vederii nocturne

59. Centarium Minus – tinctura obţinută din această plantă vindecă afecţiunile oculare

60. ananasul – enzimele conţinute de acesta relaxează ochii obosiţi din cauza calculatorului

61. rozmarinul – purifică ochii şi protejează vasele de sânge oculare

Pentru piele/păr

62. pepenele – conţine foarte puţine calorii şi este excelent pentru menţinerea fermităţii pielii

63. iaurtul degresat – bacteriile conţinute de acesta îmbunătăţesc aspectul pielii; în plus, are o concentraţie ridicată de vitamină A

64. grâul – conţine acizi graşi, calciu şi dioxid de siliciu, care sunt extraordinar de sănătoase pentru păr, piele şi unghii

65. orzul – înfrumuseţează şi revitalizează datorită substanţelor bioactive

66. cimbrul – redă strălucirea pielii şi curăţă organismul

67. hreanul – conţinând substanţe active, regenerează părul, pielea şi unghiile

68. mustarul- reglează fluxul sanguin la nivelul pielii

Pentru oase

69. migdalele – conţin magneziu şi ajută oasele să rămână sănătoase

70. spanacul – datorită fierului şi calciului pe care îl conţine, face oasele mai rezistente şi ajută la funcţionarea muşchilor

71. meiul – întăreşte dinţii, oasele şi stimulează creşterea copiilor

72. secara – este benefică pentru dinţi, oase şi muşchi fiind o sursă ideală de oligoelemente precum vitamine B, potasiu, magneziu, mangan, fier şi zinc

73. brânza – întăreşte oasele, fiind o sursă bună de calciu


Pentru stomac/intestin

74. tinctura de fenicul – protejează mucoasele intestinale

75. păstârnacul – stimulează digestia

76. mango – apără mucoasa intestinală datorită vitaminei A şi antioxidanţilor

77. arpacaşul – aduce în organism necesarul de fibre, fosfor şi magneziu pentru o digestie sănătoasă

78. mărarul – ameliorează indigestia

79. soia – are proprietăţi anticancerigene

80. nucile – conţin o formă purificată de Omega 3 şi de aceea ajută la reudcerea riscului de cancer al intestinelor

Pentru rinichi

91. sfecla roşie – stimulează arderile celulare

92. vişinele – conţin potasiu, substanţa pe care rinichii „luptă” să o elimine din sânge atunci când este în exces

93. castravetele – conţine multă apă şi deci stimulează activitatea rinichilor

94. ţelina – protejează rinichii de virusuri

95. varza roşie – proteinele şi aminoacizii pe care aceasta îi conţine acţionează ca un filtru pentru rinichi

96. gulia – vitamina C din ea protejează celulele renale, iar fierul şi fosforul energizează

97. ridichea neagră – este un antibiotic natural

98. varza murată – detoxifică organismul

99. hrişca – este folosită ca produs dietetic în cazul bolilor de rinichi şi în diabet

100. pătrunjelul – deţine combinaţia ideală de minerale pentru a curăţa rinichii


Pentru ficat

81. anghinarea – conţine proteine regenerative, iar acidul folic şi antioxidanţii previn bolile hepatice

82. sucul de ridiche – stimulează secreţia bilei

83. conopida – contribuie la îmbunătăţirea activităţii ficatului

84. drojdia de bere – este o importantă sursă de vitamină B şi detoxifică ficatul

85. năsturelul (Nasturtium Officinale) – este folosit pentru producerea muştarului şi a uleiurilor care sunt benefice pentru metabolismul bilei şi al ficatului

86. păpădia – ajută la buna funcţionare a ficatului şi reduce colesterolul

87. laptele – apără ficatul de afecţiuni frecvente

88. menta – uleiurile esenţiale de mentă stimulează secreţia biliară şi calmează crampele

89. carnea de iepure – degresează ficatul

90. carnea de vită sau mânzat – conţine fier, proteine şi vitamina B.

miercuri, 21 martie 2012

Tefal – o tigaie cu un strat de moarte garantata


Poveste cu un canar si o tigaie

A fost odata ca niciodata un procedeu de verificare a toxicitatii materialului din care este fabricata o tigaie pentru prajit. Procedeul era urmatorul: se lua tigaia si se punea la incalzit pe foc, fara nici o substanta in ea. Deasupra tigaii, la o inaltime suficient de mare astfel incat caldura se nu fie simtita, se atarna o colivie cu un canar. In acest mod, vaporii de aer ridicati din tigaia ce se incalzea pe foc ajungeau la canar, dar fara sa fie calzi. Insa substantele pe care le emana metalul la caldura ajungeau in colivie. La anumite tipuri de tigai, canarul murea.
Explicatia: canarul este o pasare exrem de sensibila la substantele toxice din aer. Cand este pe foc, un metal se descompune. Evident, la o anumita temperatura. Insa aceasta temperatura de prag conteaza foarte mult. Este normal ca, daca tigaia este lasata pe foc fara nimic in ea un timp indelungat, ea sa se arda si sa se descompuna chiar pana la se face scrum. Insa in cazul gatitului, exista materiale la care temperatura de prag nu este niciodata atinsa.
In zilele noastre, povestea nu mai este spusa niciodata. Si nici pusa in practica de catre producatori.
Insa, din fericire, exista asociatii care se ocupa cu acest lucru si care trag un semnal de alarma.

Dintre toate tipurile de tigai folosite astazi in bucatariile noastre, cele mai practice ni se par a fi cele din teflon ¬ pentru ca ele au un strat antiaderent care impiedica mancarea sa se lipeasca de ele. Insa acest avantaj aduce cu sine un mare minus ¬ tigaile sunt toxice. Intr-un interval de 2 pana la 5 minute deasupra focului, stratul protector de teflon de pe o tigaie se descompune, emanand substante toxice care sunt puse de mult in stransa legatura cu boli cum ar fi cancerul, dar si alte afectiuni.

Una din substantele toxice din componenta teflonului se numeste ammonium perfluorooctanoate, si este cunoscuta sub denumirea de C-8. Aceasta substanta se mai gaseste si in alte produse, sub denumirea de teflon sau nu: in varul lavabil cu teflon ( de exemplu in Romania este vopseaua Savana cu teflon), in detergentul de rufe care nu lasa petele sa adere la tesatura, in materialele care nu lasa murdaria sa adere la tesatuta.

Substantele toxice din componenta teflonului sunt absorbite in organism in 3 moduri ¬ prin inhalare, prin piele si prin ingerare o data cu manncarea gatita in vasul de teflon. Cel mai grav la ora actuala este faptul ca din ce in ce mai multe vase si ustensile pentru gatit sunt acoperite de teflon.

Pentru ca firmele producatoare de vase din teflon aduc in fata numai avantajele, iata o lista de motive pentru renuntarea la teflon:
1. Vasele de teflon sunt scumpe si se strica repede. Chiar si intretinute corect, isi modifica forma in timp de la caldura.
2. Vasele de teflon se zgarie.
3. Mancarea gatita la cuptor nu se prinde te tigaie, din orice material ar fi aceasta.
4. In cazul aluaturilor gatite la cuptor (prajituri etc), orice vas pregatit corespunzator (uns cu margarina/tapetat cu faina etc) face fata provocarii in mod admirabil.
5. Exista pe piata si alte tipuri de vase de gatit decat cele din teflon.

Alternative la tigaia de teflon (in ordinea crescatoare a toxicitatii):
1. Vasele din sticla termorezistenta tip Jenna. Sticla nu se descompune in nici un mod la gatit.
2. Vasele ceramice.
3. Vasele de fonta.
4. Vasele de otel inoxidabil.
5. Vasele de aluminiu ¬ desi si aluminiul se descompune si poate caauza probleme in aceeasi arie ¬ cancer, tumori, etc, este de preferat in fata teflonului.

Articole despre toxicitatea teflonului:
http://www.viviente.com/2006/01/toxic_teflon_n...
http://tuberose.com/Teflon.html%C2
http://www.loe.org/shows/segments.htm?programI...

Nu alegeti in bucataria, in casa si in viata dumneavoatra substante care sunt descoperite recent. Preferati-le pe cele care au fost langa om sau in natura de zeci de mii de ani, si ale caror efecte sunt bine cunoscute.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare