Faceți căutări pe acest blog

joi, 21 martie 2013

ALIMENTAŢIE SĂNĂTOASĂ Fără dulciuri şi fără alcool în boala ficatului gras




sursa: adevarul.ro

Una din zece persoane suferă de steatoză hepatică, aşa cum mai este numită tulburarea. Cei mai expuşi bolii sunt supraponderalii. Însă şi cei stresaţi şi care mănâncă prost pot şi afectaţi.

Steatoza hepatică se produce prin formarea unor depozite de grăsimi la nivelul ficatului. Există două tipuri de steatoză: cea alcoolică, provocată de consumul excesiv de alcool, pe termen lung, şi cea non-alwcoolică, favorizată de alimentaţia bogată în grăsimi „rele”.

Mai ales în primele stadii, afecţiunea este lipsită de simptome. În schimb, în faze avansate, pot apărea stările de oboseală. Frecvent, steatoza hepatică este diagnosticată la o ecografie abdominală de rutină şi poate apărea atât la persoanele aparent sănătoase, cât mai ales la cele cu afecţiuni asociate.

„Steatoza hepatică non-alcoolică reprezintă o boală a ficatului asociată cu obezitatea, cu rezistenţa la insulină (hormon pancreatic care asigură controlul glucozei din sânge), cu hiperlipidemia (creşterea nivelului lipidelor în sânge – trigliceridele în principal, dar şi colesterolul) şi chiar cu afecţiuni cardiovasculare precum hipertensiunea arterială”, explică medicul primar gastroenterolog Paul Dragomir de la Centrul „Mediclass” din Bucureşti.

Fructe şi legume, zilnic

Cea dintâi măsură în steatoza hepatică este respectarea unui regim alimentar. Iar în cazul în care consumul de alcool este cauza bolii, renunţarea la acesta este primordială.

„Dieta şi regimul de viaţă sunt specifice fiecărui caz în parte, dar, în principiu, trebuie diminuat sau chiar eliminat aportul de alimente bogate în grăsimi şi în zaharuri concentrate”, recomandă medicul Paul Dragomir.

Din alimentaţia recomandată în steatoză hepatică nu trebuie să lipsească fructele şi legumele, cerealele integrale, brânzeturile degresate, carnea slabă de pui şi de vită. De asemenea, este recomandat şi consumul de peşte (somon, macrou), deoarece este o sursă importantă de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, care ajută la reglarea nivelului colesterolului şi celui al trigliceridelor.

Nu fast-food-ului, nu prăjelilor!

Alimentele care trebuie excluse sau evitate sunt cele care necesită un efort digestiv mare: produsele de tip fast-food, mezelurile, carnea grasă de porc, cea de oaie, măruntaiele (rinichi, creier), icrele, maioneza, cartofii prăjiţi şi orice alte mâncăruri preparate prin prăjire. De asemenea, trebuie evitate băuturile carbogazoase, carnea tocată (mici, sarmale), untura, slănina, afumăturile, sosurile, rântaşurile, dulciurile (mai ales cele concentrate), pizza, conservele din carne, smântâna, brânzeturile grase, îngheţata şi untul.

„Alimentele care pun probleme prin mecanismele de prelucrare metabolică şi care ar trebui limitate sunt cele cu conţinut ridicat de grăsime”, spune doctorul Adrian Copcea, medic specialist în nutriţie, boli metabolice şi diabet la Clinica Asteco din Cluj-Napoca.
De asemenea, trebuie limitat consumul de alimente care conţin conservanţi, deoarece aceştia suprasolicită ficatul.

Respectarea meselor zilnice, esenţială

În steatoza hepatică este important să se respecte cele trei mese principale zilnice. „Acestor mese li se pot adăuga gustări uşoare (fructe, iaurturi, supe slabe, salate). Este importantă evitarea meselor copioase în a doua parte a zilei, în mod particular cu două ore înainte de culcare”, recomandă medicul Adrian Copcea.

Slăbirea bruscă, nocivă pentru bolnavi

La persoanele supraponderale diagnosticate cu steatoză hepatică, scăderea în greutate are efecte benefice. Atenţie însă, este contraindicată slăbirea bruscă, prin diete restrictive hipocalorice, deoarece steatoza hepatică se poate agrava! Pentru a slăbi, medicul nutriţionist poate recomanda un regim individualizat, în funcţie de problemele de sănătate asociate.

Dieta trebuie să fie echilibrată, să includă grupele importante de nutrienţi şi să conţină cu până la 500-1.000 kcalorii mai puţin decât necesarul obişnuit. Este recomandată reducerea greutăţii corporale cu 10%, după care se va încerca menţinerea greutăţii în limitele normale.

„La toţi pacienţii cu ficat gras se impun: verificări cardiologice periodice, exerciţiu fizic zilnic, controale periodice ale glicemiei (asociate tratamentului corect al diabetului zaharat tip 2) şi excluderea completă a consumului de alcool. De asemenea, în caz de obezitate, scăderea în greutate se va face, de preferat, sub supravegherea unui medic nutriţionist”, recomandă medicul Paul Dragomir.

“În steatoza hepatică non-alcoolică sunt permise alimente din toate grupele: cereale, fructe, legume şi leguminoase, carne, lactate şi ouă.”
Adrian Copcea medic specialist în nutriţie, boli metabolice şi diabet

A, C şi E, vitaminele-cheie în dietă

Din dieta zilnică a bolnavilor cu steatoză hepatică nu trebuie să lipsească alimente care conţin vitaminele A, C şi E. Ele au proprietăţi antioxidante şi sunt implicate în buna funcţionare a ficatului. Betacarotenul, precursorul vitaminei A, ajută la detoxifierea hepatică. Este bine ca acest nutrient să fie procurat din surse alimentare, nu din suplimente, pentru evitarea supradozării.

Cele mai bune surse de vitamina A sunt morcovii, peştele, caisele, cartofii dulci, pepenele verde, roşiile, spanacul, pătrunjelul şi dovleceii. Vitamina C are proprietăţi regenerative la nivelul ficatului şi, în plus, scade nivelul colesterolului „rău” şi pe cel al trigliceridelor. Cele mai bune surse de vitamina C sunt pătrunjelul, citricele, măceşele, coacăzele şi ardeii graşi. Un alt protector eficient al ficatului este vitamina E, implicată în procesele metabolice hepatice. Uleiurile vegetale nerafinate şi neprocesate, avocado, germenii de grâu, nucile şi seminţele crude de floarea-soarelui sunt surse naturale de vitamina E.

Autor: Claudia Georgevici

http://www.adevarul.ro/life/sanatate/alimentatie/Fara_dulciuri_si_fara_alcool_in_boala_f_icatului_gras_0_765523661.html

E mai aproape decat crezi!


Nu lasa hepatita sa-ti distruga viata!



Click aici pentru a descarca voucherul cu care va veti prezenta la laborator.


Un atelier in sprijinul celor diagnosticati cat si a celor care doresc sa se informeze si sa se implice in lupta impotriva Hepatitei.

Hepato.ro pe Facebook

Retetele Djunei cu miere si scortisoara vindeca aproape orice


Retetele Djunei cu miere si scortisoara vindeca aproape orice....Retetele Djunei pe baza de miere si scortisoara sunt considerate si azi un panaceu aproape universala, vindecand de la boli de inima, de colesterol si glicemie, pana la artrite si ale dureri locale, ca si boli de piele.In principiu, ingredientele de baza sunt mierea, scortisoara sub forma de praf si apa plata. Functie de boala variaza cantiatea de miere, ori cea de scortisoara, ca si modul de utilizare intern, sau extern. In principiu, pentru preventie, se amesteca in parti egale 3 lingurite cu praf de scortisoara cu 3 de miere, iar pasta obtinuta se dizolva in 750 ml de apa plata incalzita (fara a o fierbe sau clocoti - la aproximativ 45-50 de grade Celsius). Solutia se bea de trei ori pe zi (cate 250 ml) cu jumatate de ora inainte de masa. Pentru leacuri locale, pasta nu se mai dizolva in apa ci se aplica local. Pasta este foarte buna pentru acnee sau pentru arsuri, ori pentru dureri reumatice sau de artrita.O foarte buna aplicare a amestecului de miere si scortisoara este in curele de slabire. Este un tratament foarte eficient pentru obezitate, dar si pentru scaderea in greutate rapida. Pentru o cura de slabire eficienta incercati diferite retete pe baza de miere, scortisoara si lamaie. Cea mai celebra cura de slabire cu miere este urmatoarea: se amesteca o lingurita de miere cu putina scortisoara macinata,se adauga un pashar cu apa fierbinte si se acopera timp de 30 de minute. Bautura rezultata se filtreaza si se bea dimineata, pe stomacul gol inainte de a lua micul dejun.
Mai multe amanunte pentru fiecare boala in parte: 1. Boli de inima. Intinde pe paine miere si presara putina pudra de scortisoara, in locul gemului. Este recomandat consumul zilnic, la micul dejun. Datorita faptului ca aceasta combinatie imbunatateste circulatia sanguina si intareste ritmul cardiac, persoanele cu probleme cardiovasculare au posibilitatea sa previna eventualele probleme apeland cu incredere la aceasta combinatie.2. Artrita. Aplica o pasta din cele doua ingrediente (o parte de miere in doua parti de apa calduta plus 1 lingurita cu pudra de scortisoara) pe locul afectat si maseaza incet. Expertii de la Universitatea din Copenhaga au efectuat un experiment in care 200 de persoane afectate de artrita au fost tratate timp de o saptamana cu o cana cu apa fierbinte amestecata cu o lingura de miere si 1/2 lingurita de scortisoara pudra.Rezultatele au aratat ca 73 dintre persoanele tratate au scapat complet de dureri in interval de o luna. Asadar, nu strica sa consumi in fiecare dimineata pe stomacul gol o cana din acest amestec.3. Pierderea parului. Amesteca ulei de masline cald cu 1 lingura de miere si 1 lingurita de scortisoara pudra si intinde-o pe par inainte de baie. Se lasa sa actioneze timp de 10-15 minute, dupa care se indeparteaza.

4. Infectii urinare. Pentru a-ti proteja vezica urinara, amesteca intr-un pahar cu apa calduta 1 lingurita cu miere si 2 linguri cu pudra de scortisoara. Apoi se bea.5. Dureri de dinti. Aplica de cate ori este nevoie o pasta formata din miere (5 lingurite) si pudra de scortisoara (1 lingurita) pe dintele afectat.6. Colesterol. Adauga scortisoara (3 lingurite) si miere (2 linguri) in apa fiarta sau ceai verde si apoi bea. Specialistii sustin ca nivelul colesterolului "rau" este redus cu pana la 10% intr-un interval scurt de numai 2 ore de la administrarea bauturii. Mai mult, studiile de specialitate arata ca mierea de albine naturala daca este consumata cu regularitate si in cantitati mici ne scapa de problemele cu colesterolul. Dar, asta nu inseamna ca trebuie sa uitam de regimul alimentar pe care trebuie sa-l urmam cu strictete.7. Raceala. Se bea o cana cu apa calduta, miere (1 lingura) si scortisoara (1/4 lingurita). Face bine la tuse si curata sinusurile.

8. Indigestie. Se ia o lingura cu miere presarata cu scortisoara inainte de masa pentru a scapa de aciditate si a accelera procesul de digestie.9. Longevitate. Consuma regulat ceai cu miere si scortisoara. Se pune la fiert 3 cani cu apa in care se adauga 4 linguri cu miere si 1 lingura cu scortisoara.

10. Acnee. Aplica o pasta formata din miere (3 linguri) si scortisoara (1 lingurita) pe cosuri inainte de culcare. Indeparteaza cu apa calduta a doua zi.11. Obezitate. Pentru a scadea in greutate, fierbe in apa miere (1 lingura) si scortisoara (1/2 lingurita) si apoi bea acest amestec in fiecare dimineata, pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inainte de micul dejun.

12. Respiratie urat mirositoare. Gargara cu miere si scortisoara amestecate cu apa fierbinte.13. Probleme cu stomacul. Mierea in combinatie cu scortisoara indeparteaza senzatia de balonare si reduce intensitatea durerilor de stomac.

14. Sistemul imunitar. Datorita continutului de vitamine si fier din mierea de albine combinata cu scortisoara apara sistemul imunitar de actiunea nociva a radicalilor liberi.15. Cancer. O serie de studii efectuate recent au demonstrat eficienta acestei combinatii in tratarea cancerului stomacal si osos. Pe langa tratamentul prescris de oncolog este indicat sa iei de 3 ori pe zi cate o lingura cu miere de albine presarata cu scortisoara.16. Oboseala. Ca sa eviti starile de epuizare si somnolenta pe care le resimti in cursul zilei poti sa apelezi la acest remediu excelent si sa constati pe propria piele efectele revigorante. Amesteca intr-un pahar cu apa o lingura cu miere de albine si presara putina pudra de scortisoara. Bea un pahar dimineata si unul dupa-amiaza cand te cuprinde toropeala.

sursa

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare