prof. univ. dr. Constantin Milică
Preparatele provenite din organe vegetale ale nucului (frunze, coji) au reale calităţi terapeutice într-un număr impresionant de afecţiuni.
Din aceeaşi ediţie:
- hipoglicemiante, depurative, antitoxice, bactericide, bacteriostatice;
- stomahice, antidiareice, antiseptice intestinal, antifungice, dezinfectante gastrointestinal, astringente, vermifuge, antiscorbutice, tonic-amare;
- cicatrizante, astringente, antimicotice, antieczematoase, emoliente, calmante, vulnerare, antireumatice.
Frunzele tinere ale nucului pot fi folosite în următoarele afecţiuni:
- diabet zaharat, cu reducerea glicemiei, hepatită, icter, stimularea digestiei şi a funcţiilor hepatice, hemoragii digestive, candidoze, curăţirea sângelui, infecţii renale, edeme renale, hemoragii uterine, eliminarea transpiraţiei nocturne la bolnavii de tuberculoză, lipsa poftei de mâncare.
Se prepară infuzie simplă dintr-o linguriţă de frunze uscate şi mărunţite la 200 ml de apă clocotită, se infuzează acoperit timp de 5-10 minute şi se beau câte două-trei ceaiuri pe zi. Efecte similare are şi tinctura din frunze, din care se iau câte 15 picături de trei ori pe zi, diluate în puţină apă;
- diaree, dizenterie, transpiraţii excesive, constipaţii, inflamaţia vaselor sanguine.
Se prepară infuzie concentrată din patru linguri de frunze uscate şi mărunţite, la 250 ml de apă clocotită, din care se iau câte 3-4 linguri pe zi.
Preparate din frunze pentru uz extern
- comprese cu decoct concentrat (trei linguri la 250 ml de apă, cu fierbere 10 minute), pentru tratamente în dermatite, furunculoze, psoriazis, prurit, acnee juvenilă, negi, mătreaţă, afecţiuni oculare;
- gargară şi clătirea gurii cu infuzie concentrată din frunze (15 g la 200 ml de apă clocotită) pentru stomatită, amigdalită, gingivită, afte bucale, afecţiuni ale gătului şi laringelui;
- alifie din frunze pentru vindecarea rănilor, eczemelor, arsurilor solare, ulcere ale pielii şi tenuri grase, preparată din 15 g frunze uscate şi mărunţite, care se macerează 7 zile în 100 ml de ulei de floarea-soarelui la temperatura camerei; se fierbe pe baia de apă timp de trei ore, se strecoară prin tifon, se adaugă încă 15 g de ceară de albine cu care se uniformizează printr-o nouă fierbere pe baia de apă, timp de 30 de minute.
Preparate din cojile verzi
Cojile verzi ale nucilor sunt eficiente în fortificarea stomacului slăbit şi a intestinelor leneşe, în îmbunătăţirea funcţionării ficatului şi a tractului gastro-intestinal, cu efecte contra stărilor catarale ale tubului digestiv şi a hepatitei acute, în litiază renală şi în incontinenţă urinară, în infecţiile streptococice şi stafilococice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu