Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 16 aprilie 2011

10 metode de a scadea colesterolul marit


Ai fost diagnosticat cu colesterol marit. Ce este de facut? Este o intrebare care afecteaza miliarde de persoane in lume la ora actuala. Medicul ti-a recomandat probabil schimbari in dieta, sau mai multe exercitii sau pobabil un tratament medicamentos.
Pentru a controla nivelul colesterolului in sange, specialistii recomanda sfaturi demne de luat in seama de catre orice persoana cu colesterol marit indiferent de tratamentul pe care-l urmeaza. Asadar:

1. Afla unde te incadrezi

Pentru o stare buna de sanatate, este esential controlul regulat al colesterolului. Confrom Asociatiei Americane a bolilor de inima, persoanele cu colestrolul de 240 mg/dl sunt mai probabil sa experimenteze un atac de cord decat persoanele cu un nivel al colesterolulu de 200 mg/dl. Doar daca sti unde te incadrezi si daca il urmaresti regulat, poti controla nivelul colesterolului. De altfel, National Heart, Lung and Blood Institute al National Institutes of Health recomanda ca toti adultii de peste 20 ani sa-si faca un control al colesterolului cel putin o data la 5 ani. Iar daca prezentati anumiti factori de risc, controlul colesterolului trebuie efectuat mai des. Vestea buna este ca in cele mai multe cazuri, colesterolul poate fi controlat usor fara medicatie, nsa trebuie stiut punctul de pornire si la ce nivel doriti sa ajungeti.

2. Informeaza-te bine

Odata ce ai fost diagnosticat cu un grad ridicat de colesterol, urmatorul pas este sa va grabiti sa aplicati tratamentul recomndat de catre medic. Cu exceptia cazului in care colesterolul necesita interventie de urgenta, este bine sa iti iei putin timp de gandire in care sa analizati situatia ta si sa iei in calcul toate optiunile de tratament care iti stau la dispozitie. Probabil un punct de start ar fi acela al evaluarii propriilor factori de risc pentru bolile de inima cauzate de colesterolul marit, de exemplu sex, varsta, antecedente familiale. Poti sa-ti imbunatatesti obiceiurile alimentare, renunta la fumat, fa exercitii. Medicina ofera multe posibilitati de tratament si terapii alternative, dar inainte sa te decizi ce tratament sau combinatie de tratamente vrei sa incerci este bine sa te consulti cu medicul de familie dar nu inainte de a vedea daca solutia identificata de tine este eficienta si sigura.

3. Scapa de kilogramele in plus

Daca greutatea ta se afla peste limitele normale, slabirea poate produce o scadere a nivelului de colesterol. Cercetarile arata ca la persoanele obeze metabolismul grasimilor nu este acelasi ca la persoanele cu greutate normala. Asa ca desi incetezi sa mananci mancaruri grase, nivelul colesterolului nu va scadea decat daca reusesti sa dai jos kilogramele in plus. Mare atentie insa sa nu alegi diete drastice, important este sa slabesti progresiv, dar sigur. Cel mai bine este ca inainte sa incepi un program pentru slabit sa te consulti cu medicul si impreuna cu acesta sa decizi cand si cum sa incepi cura de slabire.

4. Mersul pe jos

Indiferent de scopul tau, de a scadea nivelul de colesterol sau de a slabi, exerctiile regulate sunt cheia succesului. Nu este vorba despre antrenamente fizice, ci despre putina miscare in fieare zi. De altfel studiile arata ca mersul pe jos zilnic timp de 20-40 de minute poate reduce semnificativ nivelul colesterolului in sange. Mersul pe jos reprezinta cea mai convenabila forma de activitate fizica, insa indiferent de activitatea fizica intreprinsa, asigurati-va ca o executati 30 de minute si cel putin 5 zile pe saptamana.

5. Familiarizeaza-te cu grasimile bune

Fiind diagnosticat cu colesterol marit, medicul iti recomanda sa reduci aportul de grasimi in organism. Insa nu toata lumea stie sa faca difernta dintre grasimi bune si grasimi rele. Untul de arahide, avocado, uleiul de masline sunt grasimi mononesaturate care ajuta la scaderea nivelului colesterolului si sunt mult mai sanatoase decat grasimile saturate regasite in principal in alimentele de provenienta animala: carne, unt, lapte integral, branza care pot contribui la cresterea nivelului colesterolului. De asemenea grasimile tip Omega 3 – acizi grasi regasite in peste (macrou, ton alb, somon) au fost demonstrate stiintific ca ajuta la scaderea nivelului colesterolului in sange.

6. Fii aliatul fibrelor

Nu e nici un secret ca vegetarienii au un risc mai scazut de a avea boli de inima comparativ cu cei care mananca carne. Aceasta se datoreaza pe de o parte faptului ca vegetarienii consuma alimente bogate in fibre (fructe, legume, fasole, cereale integrale). Fibrele se regasesc sub doua forme: solubile si insolubile, cele solubile fiind, conform cercetarilor, cele care pot reduce colesterolul cu 5-10 procente daca se consuma zilnic 15 grame. Pectina este un tip de fibra solubila ce se regaseste in mere si in alte fructe, nu numai ca scade colestrolul, dar ajuta si la imbunatatirea digestiei.

7. Inzestreaza-te cu multivitamine

Chiar daca reduci aportul de grasimi rele in organism si consumi alimente bogate in fibre si grasimi bune, dieta ta poate avea unele carente nutritionale. Suplimentele alimentare de multivitamine si minerale pot ajuta la acoperirea acestor deficite s ajuta la reducerea riscului de boli cardiace si accidente vasculare. Cauta acele multivitamine care contin acid folic, vitamina B6 si B12. Un studiu realizat de Universitatea Harvard a demonstrat ca persoanele care au consumat acid folic au prezentat un risc cu 31% mai scazut de a dezvolta boli cardiace. De asemenea, dupa 50 de ani, corpul uman absoarbe mai greu vitamina B12 din alimente, motiv pentru care suplimentele care au la baza vitamina B12 nu trebuie sa lipseasca din alimentatia persoanelor cu nivel ridicat de colesterol.

8. Exploreaza toate optiunile de tratament

Cand ai fost diagnosticat cu nivel ridicat de colesterol, este important sa discuti in amanunt cu medicul  despre variantele conventionale si alternative pe care medcina le pune la dispozitie in lupta impotriva colestrolului marit. Unii oameni se simt foarte confortabil utilizand medicamente pentru reducerea colesterolului, in timp ce altii ar face tot posibilul sa le evite. Pentru persoanele care au suferit deja un atac de cord, tratamentele conventionale si interventiile chirurgicale pot fi vitale, cel putin la inceputul tratamentului. Pentru persoanele cu insuficienta renala usoara pana la moderata, terapiile alternative, medcamentele sau interventiile chirugicale sunt de cele mai multe ori nefolositoare. O dieta corespunzatoare la care nu lipsesc exercitiile fizice s-ar putea sa fie tot ce este nevoie pentru acesti pacienti.

9. Gaseste cele mai bune metode de a lupta impotriva stresului

Pentru a castiga razboiul impotriva colesterolului, controlul stresului este la fel de important precum o dieta sanatoasa si exercitiile fizice regulate. Pentru ca atunci cand esti incordat sau nervos, ai mai multe sanse de a neglija actiuni de reducere a colesterolului decat atunci cand nu sunteti stresat. Stresul in combinatie cu emotii, nervozitate, stari anxioase, depresii declanseaza eliberarea unor substante chimice care contracta arterele, reduc circulatia sangelui la nivelul inimii, cresc tensiunea arteriala. Aceste fenomene in combinatie cu un colesterol marit, cresc sansele de a avea atac de cord. Pentru a evita stresul incearca sa respiri adanc, fa scurte plibari, relaxeaza-te pe cat posibil, intinde-te, distrage-te de la problemele tensionate.

10. Fa un angajament

Pentru a castiga lupta impotriva colesterolului marit, trebuie sa faci un angajament fata de tine insuti in care principala ta preocupare sa fie grija personala, schimbarile ce trebuiesc facute in stilul de viata propriu si drumul spre o viata sanatoasa. Prietenii si familia sunt un sprijin in toate cazurile, insa singurul in masura de a decide felul in care iti vei trai viata, esti chiar tu!

vineri, 15 aprilie 2011

Doctorul OU


Un ou este o capodopera neintrecuta a naturii. El contine aproape toate vitaminele si microelementele necesare pentru intarirea sanatatii. Motiv temeinic ca sa-l folosim si ca medicament
Au trecut timpurile cand domina o teorie gresita, precum ca ouale contin colesterol daunator. Ultimele cercetari medicale arata ca in componenta lor se gasesc lecitina, holina si colesterol "bun". Ficatul nostru foloseste colesterolul din ou pentru producerea de secretii biliare si formarea de celule noi; lecitina hraneste creierul si dizolva depunerile aterosclerotice din vasele sanguine, iar holina este foarte importanta pentru imbunatatirea memoriei si eliminarea toxinelor din ficat.
Ouale sunt un depozit adevarat de vitamine A, K, E, grupa B, niacina, biotina si acid folic. Dupa cantitatea de vitamina D, de care ducem lipsa aproape toti, ouale sunt pe locul doi dupa uleiul de peste. In ou se afla combinatia optima de microelemente: fosfor, fier, cupru, mangan si cobalt, iar in coaja - Ca si Mg. Ouale contin si niste fermenti cu efect antimicrobian, antiedemic si antiinflamator.
Dar asta nu inseamna ca de acum inainte trebuie sa incepem ziua cu omleta, ou fiert sau ochiuri, ca sa nu epuizam pancreasul si tractul digestiv, care inca nu "s-au trezit".

Nutritionistii recomanda:

* Sa mancam ouale dupa ora 14, cand organismul asimileaza mai bine nutrientii din ou, mai ales in perioada septembrie-iunie, cand organismul are nevoie crescuta de vitamine.
* Pentru intarirea imunitatii si imbogatirea organismului cu vitamine si microelemente se prepara bucate in care ouale se combina cu zarzavat, legume si frunze verzi de papadie, trifoi, podbal, tei, artar dulce si urzica.
* Pentru copii si tineri este util consumul zilnic de ou, iar la varsta a III-a, sunt de ajuns 2-3 oua pe saptamana.
* Ca sa pastram nutrientii din ou si sa asiguram asimilarea lor, ouale de gaina se tin pe foc un timp scurt, pana se intaresc putin (omleta sau oua fierte).
* Ouale crude nu sunt sterile. Coaja lor are multi pori prin care respira viitorul pui, dar si prin care microbii patrund inauntru. De aceea, se recomanda sa spalati bine ouale, chiar si inainte de fierbere, ca sa preveniti salmoneloza.

Vindecatorii recomanda:

Din mosi-stramosi ouale au fost folosite de romani atat pentru vindecare, cat si pentru indeletniciri magice.
1. Pentru tratarea arsurilor , vracii de la tara amestecau doua albusuri cu o lingura de ulei si o lingura de frisca. Cu acest amestec se ungea locul afectat de cateva ori pe zi.
2. Pentru tusea provocata de o raceala puternica se amesteca bine doua oua crude, doua capatani de usturoi pisate si 100 g de osanza topita.. Se frectioneaza cu alifia obtinuta talpile, apoi gleznele si in continuare pana la genunchi, timp de 3 zile.

3. Furunculoza si abcesul se trateaza cu efect bun folosind un "aluat" obtinut din doua galbenusuri crude, o lingura miere de albine, 1/2 lingurita de sare si putina faina. Se obtine un amestec asemanator cu argila umeda. Se modeleaza o turtita care se aplica pe furuncul si se tine pana la spargerea lui, datorata antibioticului natural din ou.
4. Pentru vindecarea ranilor si arsurilor se foloseste si o alifie preparata din oua fierte tari. Se scot galbenusurile din 5 oua si se prajesc in 100 g de unt topit sau untura, pana se obtine o masa omogena, de culoare maro, cu care se ung de doua ori pe zi locurile bolnave, ranile, ulceratiile, arsurile etc. Alifia se pastreaza la frigider, in sticluta de culoare inchisa.
5. In tratarea psoriazisului se foloseste alifie care contine albus de ou. Intr-un vas de sticla se amesteca 5 linguri de vaselina curata, 1 lingura crema de corp pentru copii, 1 lingura miere de albine si un albus de ou. Toate componentele se bat 20 minute cu furculita sau se amesteca cu mixerul, pana se obtine un unguent solid, care se va pastra in borcane inchise etans, in frigider. Locurile afectate se freaca cu alifia obtinuta, de 2 ori pe zi, un timp indelungat. In primele doua luni, efectul nu se observa, iar apoi pielea se curata repede. Pe locul afectat ramane o pata pigmentata diferit de culoarea naturala, dar cu timpul pata dispare.
6. Pentru diminuarea durerii in articulatiile inflamate se prepara un amestec din doua linguri de sare si un ou. Ingredientele se bat bine, se intind pe o bucata de tifon impaturit sau pe un prosopel de bumbac si se infasoara articulatiile bolnave. Pe masura ce pansamentul se usuca, se mai aplica din amestec, de 3-4 ori.
7. Persoanele cu ulcer stomacal sau duodenal pot sa-si rezolve problema cu un amestec din doua albusuri de ou crude, 1,5 linguri miere de albine si 15 g de unt.. Amestecul incalzit pe baie de aburi se bea cu 2 ore inainte de ora obisnuita de trezire, dupa care se mai sta in pat 2 ore, intai pe partea dreapta, apoi pe spate si pe partea stanga. Regimul dureaza 6 luni.
8. Pentru vindecarea ranilor, taieturilor, mai ales pe degete, batranii folosesc si acum o metoda straveche. Se sparge un ou crud, se desprinde de coaja pielita alba si se infasoara taietura cu ea (pe partea umeda). Se panseaza cu o fasa de tifon. Pielita se lipeste strans de deget dupa ce se usuca, protejeaza rana de infectie si favorizeaza procesul de granulare. In functie de gravitatea problemei, se lasa pe deget 7-10 zile.

Leacuri cu coaja de ou

Au trecut timpurile cand se considera ca lipsa de calciu provoaca numai rahitism la copii si osteoporoza la batrani. Cercetarile medicale au dovedit ca insuficienta de calciu afecteaza sistemul cardio-vascular, provoaca aparitia celulelor canceroase, nervozitate, scadere de memorie, insomnie, iar la femeile aflate la menopauza apar crampe la muschii pulpei. Dar calciul din ou regleaza si procesul de crestere a celulelor, tesuturilor, participa in procesul de metabolism, este indispensabil in activitatea corecta a sistemului nervos si in contractia musculara. Calciul asigura coagularea sangelui si o imunitate buna. El este elementul principal care asigura PH-ul corect in organism. Toate calitatile enumerate ne ajuta sa mentinem o stare de sanatate buna.
Concomitent cu descoperirile medicale, farmaciile s-au umplut cu tot felul de preparate de calciu, mai ieftine si mai scumpe, dar numarul de bolnavi tot nu scade, deoarece noi nu avem nevoie de orice fel de calciu, avem nevoie doar de calciu organic, usor asimilabil. In natura exista doua feluri de asemenea calciu - in corali si in coaja de ou. Atata timp cat in Romania nu exista corali, ramane sa ne indreptam atentia asupra cojilor de ou, care contin aproape 90% din elementul-minune calciu.

Preparate din coaja de ou

* Cea mai simpla metoda de imbogatire a organismului cu microelementul calciu este prepararea citratului de calciu, obtinut din 2 g de coaja pisata, amestecata cu o lingura de suc de lamaie proaspat stors. In varianta asta, calciul se asimileaza aproape in totalitate si nu provoaca aparitia de pietre la rinichi si in vezica biliara sau depuneri in articulatii si in vasele sangvine.
Cea mai potrivita perioada pentru luarea citratului este intre orele 19-20, deoarece calciul se asimileaza mai bine pe timpul noptii. Este bine ca toti oamenii peste 40 de ani, mai ales femeile in perioada de premenopauza, sa consume regulat, in mod deosebit iarna, citratul de calciu, nu neaparat pentru profilaxia osteoporozei, dar mai ales pentru intarirea tuturor sistemelor organismului.
* Pulberea de ou (obtinuta prin pisarea si cernerea cojilor bine spalate) se da copiilor incepand de la varsta de 6 luni, adolescentilor si neaparat femeilor insarcinate.. O cura dureaza o luna, cu pauza de o luna. Curele se repeta.
* Balsam din ou. Li se recomanda persoanelor cu boli ale aparatului locomotor, cardio-vascular, astm bronsic, parodontoza, exfolierea unghiilor, alopecie (caderea parului), crampe musculare nocturne si insomnie. Un borcan de 3 litri se umple cu oua de casa, dar mai bine cu oua de prepelita bine spalate si uscate. Peste oua se toarna suc de lamaie, ca sa fie cu 2 degete deasupra lor.

Borcanul se inchide cu capac de plastic si se lasa 2 saptamani la racoare. Dupa dizolvarea cojilor, amestecul se agita energic cu o lingura de lemn, in asa fel ca peliculele sa se rupa. Amestecul se strecoara prin sita, peliculele si bucatelele de coaja ramasa nedizolvata se arunca, iar in lichid se adauga 250 ml de coniac de calitate (in loc de conservant) si, dupa dorinta, 200 g miere de albine. Se consuma cate o lingura, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa sau la 40-60 minute dupa masa. Balsamul se foloseste cu succes si in caz de fractura, deoarece ajuta la formarea rapida a calusului osos.
Culoarea cojii nu are importanta, conditia principala este ca ouale sa fie proaspete, de la gaini sau prepelite sanatoase, cel mai bine sa fie din gospodaria proprie. Efectul maxim se obtine daca se folosesc oua de prepelita, care au o componenta mai bogata de microelemente.
ATENTIE: ouale de rata, gasca sau de la pasarile salbatice nu se folosesc pentru tratamente
--
MOTTO-ul meu:
Oamenii din jurul nostru prind viata atata timp cat simt caldura noastra fata de ei, atata timp cat ii iubim si le-o aratam intr-un fel.
Ofera atentie celor din jur. Intreba-i cum sunt, ce mai e nou cu ei, spune-le o vorba buna, felicita-i pentru reusite, imbarbateaza-i pentru nereusite.
C⮤ discutam,sa nu l?sam ca inimile noastre s? se separe una de cealalt?, sa nu rostim cuvinte care s? ne ep?rteze ?i mai mult, c?ci va veni o zi care distan?a va fi atⴠde mare, ⴠinimile noastre nu vor mai g?si drumul de oarcere.

Sa nu lasam ura si mania sa ne consume parte din viata. Fa loc doar iubirii.

Iubirea este cea mai inalta frecventa vibrationala posibila. De aceea e bine sa gasim moduri de a iubi si de a ne afla cat de mult posibil pe frecventa ei.

Sa nu asteptam ca ceilalti sa ne ofere dragoste. Hraneste-te singur ca sa ii poti hrani pe altii. Acorda-ti timp sa-ti echilibrezi energiile, pentru a avea capacitatea sa imparti dragostea ta cu ceilalti

In cautarile noastre nebune de zi cu zi uitam deseori ca lucrurile simple sunt cele care fac viata mai frumoasa.

Adu viata in lumea din jurul tau. Si culoare!

?Viata insasi este magie, iar daca nu crezi a sta, macar incearca sa o traiesti ca pe ceva magic cu u ceea ce contribuim sau investim, aceea vom obtine. Intotdeauna vei primi exact ceea ce oferi. Principiul este ?ofera mai intai pentru a primi mai tarziu.?

Nu trebuie sa renunti niciodata la lucrurile in care crezi sau pe care ti le doresti cu adevarat Optimismul te face placut si mai susceptibil de a reusi.


joi, 14 aprilie 2011

Păstura învinge hepatita C



A,B, C... Nu este alfabetul, ci formula prescurtată sub care se prezintă hepatita. Cei mai mulţi o ignoră, fără să se întrebe dacă nu cumva au şi făcut cunoştinţă cu ea...

CE ESTE PĂSTURA

„Afecţiunile hepatice au reprezentat întotdeauna o provocare la adresa medicilor de pretutindeni. Se ştie cât de dificil e tratamentul acestei boli şi, mai ales, cât este de «pretenţios»... Aceste ştachete m-au ambiţionat şi pe mine în încercarea de a descoperi formula care să îi vină de hac năbădăioasei hepatite - povesteşte dr. chimist Nadia Nicolau-Daghie. Astfel, am inventat păstura. Cercetările asupra păsturii le-am efectuat împreună cu soţul meu, încă din 1973, cercetări care au avut loc sub îndrumarea doctorului Ialomiţeanu, celebru în lumea apicultorilor.

De fapt, ce este păstura? Este polen apicol prelucrat de albine în stup, în cantitate mică, limitată sezonier şi care se extrage extrem de dificil. În general, are compoziţia chimică a polenurilor din care provine: glucide, lipide, proteine, aminoacizi, vitamine, 27 de minerale - oligoelemente (sodiu, potasiu, nichel, titan, vanadiu, crom, fosfor, zirconiu, beriliu, bor, zinc, plumb, argint, arsenic, staniu, galiu, stronţiu, bariu, uraniu, siliciu, aluminiu, magneziu, mangan, molibden, cupru, calciu şi fier), un factor antibiotic, un factor de creştere, hormoni naturali, enzime, arome şi 3-4% materii neidentificate. Pe timp de iarnă, păstura constituie hrana proteică a albinei. Prin procedee specifice am obţinut un produs final care conţine fitosteroli, fitohormoni, flavonoizi, alfaaminoacizi liberi, elemente minerale, vitamine, precum şi alte substanţe biologic active şi care, practic, pot regenera ficatul, cu toate consecinţele pozitive ce decurg din acest lucru. Din păcate, cei mai mulţi nici nu ştiu cum se manifestă sau cum se transmite boala.“
Hepatita A


Hepatita A este o afecţiune inflamatorie hepatică produsă de virusul hepatic A.
Cum se transmite. Virusul hepatitei A se elimină din celulele hepatice prin bilă în intestin. De aici, prin materiile fecale care conţin virusul, sunt contaminate mâinile, apa şi alimentele. Transmisia se face în general prin consumarea alimentelor contaminate sau apă infestată. Cea mai mare rată de infectare o au copiii, care apoi transmit boala adulţilor. Virusul poate supravieţui în materiile fecale contaminate sau pe suprafeţele contaminate până la 3-4 ore, la temperatura camerei.

Contaminarea se mai poate face prin intermediul ustensilelor de bucătărie sau prin contactul direct cu o persoană infectată (prin sărut sau contact sexual). Sau prin contaminarea acelor de seringă.


Simptome. Perioada de incubaţie e de 30 de zile. În general, simptomele sunt asemănătoare cu cele de gripă - febră, oboseală, greaţă, vărsături, dureri abdominale în zona ficatului, urina închisă la culoare, icter. În majoritatea cazurilor, se recomandă repaus de 1-4 săptămâni.
Hepatita B


Hepatita B e o afecţiune inflamatorie a ficatului cauzată de virusul hepatic B, având ca rezultat distrugerea celulelor hepatice, cu posibilitatea evoluţiei în unele cazuri spre ciroză sau chiar cancer hepatic.


Cum se transmite. De la nivelul ficatului, virusul este diseminat în fluidele corpului - sânge, lichid seminal, secreţie vaginală, salivă. Contactul cu aceste lichide, provenind de la o persoană infectată, poate determina transmiterea virusului la persoanele sănătoase (prin contact sexual). Contactul cu obiecte contaminate - ace, instrumente chirurgicale, stomatologice, ustensile utililizate la manichiură, pedichiură, lame de ras. Sau prin transfuzii de sânge.


Simptome. pierderea apetitului alimentar, oboseală, dureri musculare sau articulare, vărsături, dureri abdominale şi în zona ficatului, diaree, erupţie cutanată, urina închisă la culoare, scaune decolorate, icter. Virusul poate „lucra“ în tăcere ani de zile, ducând la distrugerea ficatului prin fibrozare, cu instalarea cirozei hepatice sau chiar apariţia cancerului hepatic.
Hepatita C


Hepatita C este o afecţiune inflamatorie a ficatului produsă de virusul hepatic C, având ca efect distrugerea ţesutului hepatic. Eo boală care progresează lent şi poate duce la unele persoane la afectarea severă a ficatului, uneori chiar după 30 de ani de la infectare. După 10 ani, boala ajunge la stadiul de hepatită cronică, iar după 20 de ani la faza de ciroză, insuficienţă hepatică sau chiar cancer hepatic.

Virusul se poate transmite prin orice manevră care pune în contact sângele persoanei infectate cu sângele unei persoane sănătoase: răni, ace, lame de ras, periuţă de dinţi, instrumentar medical nesterilizat.
Simptome. Oboseală, greţuri, pierderea poftei de mâncare, febră, dureri de cap, abdominale, urină închisă la culoare, icter.
EFECTUL PĂSTURII


În urma administrării de păstură Nidapol, s-a observat că timpii de refacere a indivizilor afectaţi sunt extrem de scurţi, variind între o lună şi trei luni la hepatita A şi B. În cazul hepatitei C, refacerea integrală a ţesutului ficatului ajunge în cele mai grave cazuri la 1 an. Ca rezultate clinice, s-a constatat îmbunătăţirea indicatorilor hema-tohemoglobinici şi a celor de laborator - transaminaze, timol, raportul albumine/globuline.

Acest biostimulent natural e recomandat în: hepatite acute virale şi hepatite cronice (persistente şi evolutive), anemii hipocrome, astenii, denutriţii primare şi secundare, debilităţi fizice generale, activităţi cu consum mare de energie, adjuvant dietoterapeutic pentru contracararea unor efecte hepatotoxice.


Sursa: Păstura învinge hepatita C : Sănătate : Unica

miercuri, 13 aprilie 2011

Medicamente care ucid!!!

Medicamente care ucid-verificati-va farmacia! De revazut lista cu medicamente

*Romania este, si la capitolul medicamente, un "sat fara caini", un maidan
pe care vin si se joaca cu sanatatea si viata "prostimii" sute si sute de
fabricanti de medicamente, de medici si farmacisti!!! Bani sa iasa... si ies
fara numar!!! Oameni buni, daca de voi nu va intereseaza... macar copiilor
vostri le puteti salva viata!!! *

*Incepem acum o serie de dezvaluiri socante, unele incredibile, referitoare
la medicamentele romanilor, unele dintre acestea fiind doar ale romanilor
pentru ca lumea normala, tarile civilizate... le-au interzis ca sa nu mai
moara oamenii!!! Primul pe lista este..."medicamentul saracului" sau celebrul
Algocalmin. Piata algocalminului din Romania este estimata la peste 11
milioane de dolari anual. Pretul mic l-a transformat in calmantul nr. 1
pentru romani. Un adevarat "medicament al saracului", spun medicii. Licenta
pentru denumirea de "algocalmin" este detinuta de fosta fabrica de
medicamente SICOMED. In anul 2005 cehii de la Zentiva au preluat licenta si
astfel, doar datorita algocalminului le-au crescut vanzarile cu peste... 1.000
de procente. Potrivit surselor medicale, dintre toate medicamentele
fabricate de compania de medicamente Zentiva, calmantul pe baza de
metamizoladuce, de departe, cele mai substantiale profituri. Din
aceasta piata, au
reusit sa prinda felii importante si alte companii farmaceutice care produc
algocalmin, dar sub o alta denumire. Algocalminul se mai numeste si
algozone, si este produs de Ozone Romania . Agentia Europeana de Evaluare a
Produselor Medicale, de recomandarile careia suntem obligati sa tinem cont,
nu a restrictionat folosirea algocalminului. Cu toate acestea, majoritatea
tarilor europene l-au interzis de mai multi ani. Studiile au demostrat ca
metamizolul din algocalmin poate provoca o boala fatala, numita
agranulocitoza, o boala... mortala care debuteaza ca o infectie supraacuta.
Boala distruge celulele din maduva osoasa, altfel spus ... tratarea durerilor
de cap cu algocalmin duce la distrugerea sangelui

Mai periculoase decat algocalminul, sustin medicii, sunt calmantele de
durere care folosesc in componenta, alaturi de metamizol o a doua substanta
activa. De departe, Piafenul (metamizol si antispastic) este cel mai riscant
de administrat. Altul este Benalgin, un calmant pe baza de matamizol si
cofeina. Ambele se vand la liber in farmaciile romanesti, fara niciun fel de
restrictii. Primii care au interzis metamizolul au fost americanii, inca din
1977. Din aceeasi perioada dateaza si decizia statului sudez de interzicere
a calmantului. Azi substanta din care se face"calmantul saracului" din
Romania este interzisa in Danemarca, Belgia - unde trecuta la rubrica
otravuri - Germania, Spania - din 1989, Olanda - incepand cu 1990, Grecia
sau Irlanda. Am luat doar exemple din Europa si Statele Unite!!!*

Pe lista analgezicelor considerate nocive de occidentali, dar care se
folosesc frecvent in Romania, se mai regasesc Dipyrone, Novalgin, etc.,
medicamente care au la baza substanta denumita noramidopirina metansulfonat
si fenilbutazona, Butazolidine, Rheopirin R, Reumopiryrine etc., care au la
baza fenilbutazona. In plus, pe piata romaneasca se gasesc si combinatii ce
contin Scobutil Compus sau aminofenazona - Aminofenazona L, Lizadon.
Piroxicamul si Aulinul sunt si ele pe lista neagra a Agentiei Europene a
Medicamentului.*

*Medicamentul care ucide...am primit de la tespectatorii nostri un material cu
acest titlu!!! Va vine a crede? Iata despre cine este vorba : *

Aulinul este un alt medicament care poate ucide si totusi este vandut la
liber in farmaciile romanesti. Mai grav, Aulinul este vandut si in formele
sale pentru copii (pediatrice) cu toate ca riscul este si mai mare. Aulinul
este interzis in tari precum Spania, Marea Britanie, Finlanda, Turcia, SUA,
Australia sau Japonia, deoarece s-a constat ca provoca frecvent ...
insuficienta hepatica mortala!!! Aulinul este recomandat pentru tratamentul
durerii si inflamatiei asociate osteoartritelor, entorselor si luxatiilor,
durerilor menstruale. Aulin se numara printre cele mai cautate si utilizate
medicamente in Romania, datorita efectelor sale calmante imediate. Putini
insa stiu ca substanta activa continuta de Aulin, denumita nimesulid, poate
fi... mortala. Acum poate intelegeti mai bine de ce am corelat de la bun
inceput Codex Alimentarius de... industria farmaceutica de pe planeta! Poate
asa vedeti mai clar de ce miliardarii Americii si ai Europei - nu toti, ca
sa nu mergem cu prostii la tribunal sau sa ne calce masina mai repede - de
ce aceste "forte ale banului si raului" vor inlocuirea usturoiului, a mentei
si a ceaiului de tei cu... produsele minunate si clar... vindecatoare ale
concernelor farmaceutice!!!*

*Agentia Europeana de Evaluare a Produselor Medicale a interzis
administrarea Aulinului copiilor sub 12 ani. De asemenea, Comisia Europeana
a Medicamentului a reluat, spre analiza, nimesulidul, in vederea retragerii
sale de pe teritoriul intregii Uniuni Europene. Aulinul a fost restrictionat
chiar si in tara producatoare, Irlanda. Consiliul Irlandez pentru Siguranta
Medicamentelor a atras atentia asupra pericolului pe care il prezinta. In
Romania ... este la mare pret pentru ca sanatatea sau chiar viata copiilor
nostri... nu e la pret european. Daca tot vrem depopularea planetei, moartea
pentru sute de milioane de oameni... de ce sa nu punem accent pe romani?*

*Din cauza efectelor secundare grave o serie de medicamente au fost retrase
de pe piaţă în unele ţări. Cu toate acestea ele continuă să fie
comercializate în... România!!! Suntem un vast laborator cu 20 de milioane de
cobai, un loc in care se fac bani, multi bani, pe sanatatea si chiar
viata..."prostimii" Europei! "Prostimea", adica ce a ajuns poporul roman in
ultimii 21 de ani, este doar... o bună piaţă de desfacere pentru multe
medicamente criminale interzise în alte state. Vreti exemple? Vreti sa ne
salvam macar copiii daca pentru multi dintre noi este prea tarziu? Luati
hartie si ceva de scris:*

*Sprayul pentru astm Isoproterenol, comercializat sub numele de Isuprel, a
ucis în anii '60 în jur de 3500 de pacienţi. Cu toate acestea el se
comercializează în continuare în ţara noastră şi este prescris în diverse
afecţiuni ale inimii. Ce medici, ce interese, ce bani sunt in joc?

- *Medicamentul Stilbestrola fost dovedit ca producând tumori uterine şi
mamare la femei şi a fost scos de pe piaţă în unele ţări europene. În
România este produs şi comercializat de patru companii farmaceutice. Oare
medicii care prescriu astfel de "leacuri vindecatoare" sunt prosti, sunt rai
sau sunt doar... platiti bine? *
- *În 1970 au fost scoase de pe piaţă tranchilizantele Pronap şi Plaxin
pentru că produceau moartea nou -născuţilor. *
- *Thyreotom forte, un medicament pentru suplimentarea aportului de
hormoni tiroidieni la pacienţi cu hipotiroidie a fost scos de pe piaţă în
Germania în 2005. Pentru ca la romani merge perfect ceea ce este interzis la
nemti... medicamentul este în continuare prescris de medicii nostri şi se
găseşte în farmacii. *
- *În 1984 ziarul Daily-Mail a scris clar că medicamentul împotriva
acneei, Roacutan, medicament care se prescrie şi în prezent, a condus la
malformaţii foarte grave ale nou-nascutilor. Peste 50% dintre mamele care,
in timpul sarcinii, au luat Roacutan, au nascut copii malformati!!! Roacutan
este prescris în continuare de... doctorii români. *
- *Zelmac, medicament impotriva afectiunilor digestive, care se vinde in
Romania la ora actuala, produs de compania Novartis, a fost scos de pe piata
in Germania, in aprilie 2007, desi nici macar nu fusese aprobat inca, fiind
folosit ilegal de catre doctori in scopul testarii lui pentru industria
farmaceutica. *
- *Ketotifen,un medicament pentru tratamentul de lunga durata in astmul
bronsic alergic sau cu componenta alergica, bronsita alergica si tulburari
astmatice a fost scos in 2006 de pe piata in Germania , din cauza efectelor
secundare grave la nivelul globului ocular si al rinichilor. In Romania se
gaseste in farmacii. *
- *Terfenadin, antialergic, a fost scos de pe piata in mai multe tari
europene. In Romania se gaseste sub denumirea de Histadin, un sirop folosit
in tratamentul simptomelor multor afectiuni alergice si in prevenirea si
tratamentul reactiilor alergice la transfuzia de sange. *
- *Methotrexat,de asemenea impotriva leucemiei, a produs tumori si a dus
la anemie grava si ruperea intestinelor. In Romania este comercializat si
prescris in reducerea dureriilor si a tumefactiilor articulare. *
- * Mitothan,un alt medicament impotriva leucemiei, duce la moartea
rinichilor secundari. La noi se gaseste sub numele de Lysodren si este
utilizat pentru tratamentul cancerului stratului exterior al glandei
suprarenale. *
- *Antibioticul Isoniazid duce la moartea ficatului. Acesta este
comercializat in Romania .

*Sunt foarte putini din pacate cei care au curajul, inconstienta sau
posibilitatea sa spuna lucrurilor pe nume. "Afacerea" medicamentelor care
"ucid lent" este una de succes: sute si sute de miliarde de dolari sau euro
in fiecare an!!! Cu ceva timp in urma Dr. Scott Reuben, angajat al companiei
farmaceutice Pfizer - cea care produce de exemplu "minunatia" Viagra a
declanşat cel mai mare scandal de falsificare din istoria medicinei,
recunoscând că, timp de 13 ani avea sarcina de a falsifica rezultatele
studiilor şi cercetărilor, pentru ca produsele farmaceutice ale companei să
aibă un succes mai mare pe piaţă. În calitate de colaborator al biroului de
presă de la compania Pfizer , el a publicat cu duzina în reviste medicale de
specialitate articole fără niciun dram de adevăr. *

RETENTIA DE APA

Indiferent ca este vorba despre probleme ereditare sau de o alimentatie necorespunzatoare, afla care sunt cauzele retentiei de apa si cum sa le identifici.

Una dintre problemele cu care te confrunti este retentia de apa – corpul tau se umfla (in mod artificial), picioarele iti sunt grele, nu iti mai incap inelele pe degete sau iti raman urme inestetice pe piele, de la incaltaminte si sosete…

Afla care sunt cauzele retentiei de apa – motivele pentru care suferi de aceasta afectiune, mai mult decat neplacuta.

1. Ereditatea
In situatia in care in familie exista persoane precum mama, bunica, tatal, care sufera de aceasta afectiune, este foarte posibil ca tu sa o fi mostenit fara voia ta, clar! In aceasta situatie trebuie sa acorzi atentie acestei afectiuni chiar inainte de a se fi instalat – trebuie sa ai grija la alimentatie, sa te hidratezi corespunzator si sa faci cat mai multa miscare, pentru a imbunatati circulatia.

2. Tiroida
O tiroida lenesa va conduce si ea la retentia de apa si uneori chiar la oscilatii de greutate de pana la 2kg/ zi, in plus sau in minus, ceea ce poate duce al aparitia vergeturilor si al unui disconfort permanent, incaltaminte care te strange si a 2a zi iti este larga!

3. Anticonceptionalele
Peste 50% dintre femeile care iau anticonceptionale se plang ca, odata inceput tratamentul, corpul lor tinde sa retina mai multa apa decat de obicei, si sa se umfle. Discuta cu doctorul tau, fa o serie de analize si alege pastilele care ti se potrivesc.

4. Dereglarile hormonale
Fluctuatiile de natura hormonala, precum cele din perioada pubertatii, a adolescentei sau din perioada pre-menopauza, pot conduce la retentia de apa.

5. Sarcina
Una dintre cele mai neplacute simptome ale femeilor gravide consta in retinerea apei in organism. Acestea au de cele mai multe ori picioarele foarte umflate (mai ales in ultimul trimestru de sarcina), ajungand pana la imposibilitatea de a se mai incalta.

6. Deshidratarea

Una dintre cauzele retentiei de lichide este deshidratarea
Poate sa iti para ciudat, dar daca bei doar 2 pahare de apa pe zi, corpul tau va fi tentat sa retina apa respectiva si sa nu o mai elimine. La polul contrar, cu cat bei mai multa apa, cu atat circulatia acesteia se va regla, iar tu te vei simti mai usoara.

7. Alimentatia necorespunzatoare
O alimentatie bogata in sare, zaharuri rafinate si alimente prea procesate si uscate va lucra in defavoarea organismului tau. Pe langa hidratarea optima, trebuie sa ai grija sa introduci in alimentatie cat mai multe fructe si legume crude (si acestea o sursa importanta de saruri si apa), sa elimini pe cat posibil sarea (sarea pe care ti-o iei din apa este suficienta pentru functionarea normala a organsimului) si alimentele procesate.
http://www.idieta.ro

duminică, 10 aprilie 2011

Se pot vindeca naturist ascita si varicele esofagiene?"

1. Ascita si varicele esofagiene sunt reactiile unei suparari a ficatului, pancreasului si splinei, de mai multi ani. Se recomanda in primul rand regim alimentar compus din alimente cat mai aproape de starea lor naturala si fructe, legume, fara ingrasaminte chimice. Daca nu aveti pofta de mancare, va luati un blender, le faceti crema si le amestecati cu branza de vaci. Mancati pe saturate cu paine usor prajita. * Ceaiuri din plante: sunatoare (Hypericum Perforatum) in amestec cu isop (Hyssopus Officinalis), galbenele (Calendula Officinalis), chimen (Carum Carvi) si cicoare (Cichorium Intybus). Se beau toata ziua indulcite sau nu cu mi >
ere de albine, circa 2 litri. Ele curata toxinele, le evacueaza si ajuta la refacerea celulelor. Trebuie sa aveti rabdare cel putin 3 luni. * Comprimate cu pulbere de silimarina (popular armurariu) se gasesc la Plafar si se iau dupa indicatia din prospect, in raport cu gravitatea afectiunii si cate kilograme aveti. Va mai trebuie un aport mare de vitamine, pe care le obtineti din fructe si salate mixate. Alimentele tari sau zgrunturoase va pot rani varicele esofagiene. Din acest motiv, v-am recomanda sa va cumparati un blender. Acest aparat il gasiti si la magazinele cu pret redus. Va face bine mult aer curat, fiindca oxigenul patrunde in celulele bolnave si regenereaza tesutul. Se pot face si ciorbe din legume, loboda, urzici, acrite cu bors de casa si cu mamaliga. Daca sunteti o persoana pofticioasa, in perioada de tratament luati o lingurita din preparatele interzise si dupa mestecare nu le inghititi, ci le scuipati. Important este ca le-ati simtit gustul. Am cunostinte care in stadiul II de varice esofagiene s-au tratat si de atunci au trecut cinci ani cu bine. In revista "Formula AS" au mai aparut articole referitoare la suferinta dvs. O gasiti in colectie, la toate bibliotecile orasenesti. Va doresc sanatate, cu cele mai prietenoase ganduri,
VALERIA PETRIU str. Lacurilor 2, Brasov, cod 500301

LEURDA


LEURDA

Detergent natural pentru curatenia de primavara 


Se mai numeste si aiurda, usturoita, usturoi salbatic, usturoi de padure ori usturoiul ursului. Ii place in mod deosebit semiumbra din padurile noastre, unde asterne adevarate covoare de un verde deschis in luna martie, ori la inceputul lui aprilie. Este o planta prin excelenta europeana, care nu s-a lasat pana acum aclimatizata cu succes pe alt continent. In schimb, in toata Europa, de la nord la sud, aceasta planta salbatica este bine cunoscuta ca leac din timpuri imemoriale. Descoperirile arheologice arata ca celtii o foloseau in scopuri medicinale si rituale de acum mai bine de 3000 de ani. Dacii numeau leurda "aibuta" (a > i = usturoi) si o foloseau pentru bolile rinichilor si ca depurativ. Medicul grec Dioscoride prescria acum doua milenii leurda ca detoxifiant de primavara, pentru curatarea sangelui, a plamanilor si a tractului digestiv, la fel ca si medicii din Imperiul Roman. Din evul mediu si pana in zilele noastre, "stafeta" studiului si a folosirii leurdei in scopuri medicinale au preluat-o aproape in exclusivitate germanii, care au descris-o in tratatele lor inca din anul 1562, pentru ca dupa... 430 de ani sa o declare "Planta anului" (in 1992) si sa o faca astfel din nou cunoscuta in toata lumea. In prezent, leurda este considerata de cateva ori mai puternica in terapie decat mult galonatul usturoi, caruia numai in ultimele doua decenii i-au fost consacrate cateva sute de studii, care ii obiectiveaza eficienta in vindecare. Fata de usturoi, insa, leurda are o concentratie de principii active de cateva ori mai mare, iar efectele sale vindecatoare sunt - vom vedea - pe masura. Asadar, in cele ce urmeaza, sa cunoastem mai bine acest remediu de primavara:


Unde gasim leurda si cum o culegem


Leurda creste mai ales in padurile noastre rarite, unde are suficienta lumina si caldura, preferandu-le pe cele de stejar si de pin, care sunt mai deschise. Creste mai ales in Muntenia, in Transilvania si in sudul Moldovei. Este o planta inalta de 20-50 cm, cu frunze late, de un verde deschis imediat dupa rasarire (pe parcursul anului verdele devine mai inchis), cu flori albe si delicate. Este foarte usor de recunoscut dupa miros, care este practic identic cu cel al usturoiului, cu care este inrudita, asa cum o arata si denumirile stiintifice ale celor doua: leurda este Allium ursinum, in timp ce numele latin al usturoiului este Allium sativum.
De la leurda se culeg frunzele si, mult mai rar, bulbul. Frunzele se taie primavara devreme, in martie-aprilie, inainte ca planta sa infloreasca, si apoi se prepara imediat ori se depoziteaza la rece, pentru ca altfel se altereaza foarte usor. Bulbul, desi este mai activ in unele boli, nu se recomanda a fi recoltat din flora spontana, deoarece leurda este o planta perena (rasare din bulb de la un an la altul) si prin recoltarea radacinii sale, ea ar fi practic starpita foarte rapid de pe suprafetele unde este culeasa.






Cum se prepara si cum se administreaza leurda


Salata de leurda


Pentru a obtine o portie de salata, se ia o mana de frunze proaspete, se spala cu apa rece si apoi se taie nu foarte marunt (in fasii de 3-4 centimetri). Se combina intr-un vas cu o lingurita de ulei de masline extravirgin (are un puternic efect anti-colesterol), cu 1-2 lingurite de otet de mere si putin marar tocat. De obicei, nu se pune sare, exceptie facand doar persoanele hipotensive, la care un aport crescut de sodiu este benefic. Se consuma doua asemenea salate pe zi, ca aperitiv la inceputul mesei de pranz si la inceputul mesei de seara. O cura dureaza minimum 3 saptamani. Frunzele de leurda se pot pastra in frigider, puse in punga de plastic, pana la 5 sau chiar 7 zile, daca sunt proaspete si daca nu au fost spalate inainte de a fi puse la rece.


Tinctura de leurda


Se pun intr-un borcan 100 de grame frunze de leurda fin tocate (eventual mixate), care se acopera cu 300 ml de alcool alimentar de 50 de grade, amestecand incontinuu. Se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de 12 zile. Dupa trecerea timpului de macerare, preparatul se strecoara, iar extractul astfel obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de regula doua lingurite de tinctura de 4 ori pe zi, in tratamente cu o durata de 1-3 luni.


Uleiul de leurda


In jumatate de litru de ulei de masline extravirgin se pun 150 de grame de frunze de leurda bine zvantate si apoi tocate fin. Se lasa acest amestec sa macereze la soare vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar preparatul astfel obtinut se lasa sa stea nemiscat intr-un vas vreme de sase ore, apoi se iau cu o lingura impuritatile care s-au ridicat la suprafata. Extractul limpede si omogen ramas se trage intr-o sticla inchisa la culoare, care se patreaza in locuri intunecoase si reci. Se administreaza cate doua lingurite de ulei de leurda, de 2-3 ori pe zi.


Tratamente interne


* Colesterol marit - un studiu publicat in Germania arata ca mai multe substante continute de leurda, cele mai importante fiind ajoena si adenozina, au efecte de scadere a colesterolului negativ (LDL) din sange. Primavara sunt recomandate curele cu o durata de minimum 3 saptamani, timp in care se consuma doua portii de salata de leurda pe zi. Pe parcursul anului se recomanda patru cure, cu o durata de o luna fiecare, cu ulei de leurda, din care se consuma cate doua lingurite, de 4 ori pe zi, inainte de masa. Aceste cure se recomanda sa fie practicate la sfarsitul fiecarui anotimp, ele avand rolul de a tine sub control valorile colesterolului si de a preveni afectiunile produse de acesta.
* Hipertensiune - se recomanda tinctura de leurda, din care se iau cate doua lingurite, de 3-4 ori pe zi. Tratamentul dureaza vreme de 6 saptamani, fiind urmat de alte 3 saptamani de pauza, dupa care se reia. Studiile arata ca mai multe substante din compozitia frunzelor si a bulbului leurdei (cea mai importata este y-glutamil peptida) stimuleaza organismul sa produca enzime care regleaza si stabilizeaza presiunea arteriala. Mai mult, leurda are efect vasodilatator, ceea ce duce implicit la scaderea tensiunii.
LEURDA
Adaugata langa orice aliment, leurda il transforma si in medicament
* Ateroscleroza, arterioscleroza, prevenirea arteritei obliterante - adenozina, o substanta din compozitia frunzelor de leurda, impiedica formarea placilor de colesterol si sclerozarea vaselor de sange. Aceasta planta este foarte utila in mentinerea elasticitatii si a permeabilitatii vaselor de sange. Se fac tratamente cu o durata de 3 luni, urmate de o luna de pauza, timp in care se administreaza cate o lingurita de tinctura si cate o lingurita de ulei de leurda, de patru ori pe zi. Tratamentul este foarte eficient si pentru prevenireaaccidentului vascular. 
* Flebita si tromboflebita - leurda are efecte fluidifiante sanguine si antiagregante plachetare, motiv pentru care este folosita cu mult succes contra tromboflebitei si a trombozelor in general. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Leipzig, Germania, condusa de dr. Stefan Dhein, a dat publicitatii, la sfarsitul anului 2008, un studiu care arata ca administrarea de extract de leurda impiedica formarea trombilor (cheagurilor de sange) si migrarea lor prin vasele de sange. Leurda are efecte comparabile cu ale clopidogrelului, un medicament de sinteza utilizat contra problemelor cardiovasculare produse de cheagurile de sange si de rigidizarea arterelor. Pentru prevenirea si combaterea acestor afectiuni se recomanda curele cu leurda proaspata (minimum 150 g zilnic), facute pe o perioada de 3-6 saptamani, pe timpul primaverii. In timpul anului, se administreaza tinctura de leurda, cate doua lingurite luate de 4 ori pe zi, in cure de 4 saptamani, urmate de 10-14 zile de pauza.
* Cardiopatie ischemica, prevenirea infarctului - administrarea uleiului de leurda si a tincturii de leurda este un foarte bun tratament pentru prevenirea si combatereaischemiei cardiace, ce apare pe fondul valorilor crescute ale colesterolului, hipertensiunii si trombozelor. Se tin cure de cate 8 saptamani, timp in care se administreaza cate doua linguri de ulei de leurda si cate 4 lingurite de tinctura de leurda pe zi. Este important sa fie administrate ambele preparate, pentru ca ele contin principii active diferite, extrase din leurda. Astfel, uleiul din aceasta planta contine principii active ce tin sub control valorile colesterolului si impiedica sclerozarea arterelor, in timp ce tinctura previne hipertensiunea, formarea trombilor si migrarea lor pe artere.
* Varice si hemoroizi - se recomanda ca anual sa fie facuta o cura cu o durata de minimum 3 saptamani, timp in care se consuma salata de leurda, cate 100-200 g pe zi. Este un tratament cu efecte antiinflamatoare asupra venelor, care, conform unor studii in curs de desfasurare, tonifica peretele venos, favorizand chiar reducerea in volum a varicelor.
* Astm, astm alergic - se recomanda, de asemenea, cura cu salata de leurda, consumata zilnic, pe o perioada de timp cat mai indelungata. Substantele volatile ingerate din leurda ajung in mare masura in plamani, de unde sunt eliminate gradat, exercitandu-si efectele usor bronhodilatatoare, expectorante (elimina excesul de mucus din arborele bronsic) si antiseptice. Se recomanda acelasi tratament si contra bronsitei cronice ori a pneumoniilor recidivante, deoarece are efecte antibiotice si antivirale puternice. Ca adjuvant in emfizemul pulmonar, se recomanda uleiul de leurda, din care se iau doua linguri pe zi.
* Colita de fermentatie, constipatie - anumite zaharuri continute de frunzele de leurda ajuta la restabilirea florei intestinale normale, fiind de un extraordinar ajutor in multe cazuri de colita de fermentatie sau de constipatie cronica. Se recomanda cura cu salata de leurda, din care se consuma cate 100-150 g zilnic. Tratamentul cu leurda va fi abordat, totusi, cu prudenta de persoanele cu colita, care in primele 3-5 zile vor lua doze mici (10 g) din aceasta planta. Aceasta, deoarece in aproximativ 10% din cazuri s-a remarcat o sensibilitate particulara la principiile active ale leurdei, unele persoane prezentand simptome de atonie digestiva ori de balonare dupa ingerarea plantei.
* Adjuvant contra viermilor intestinali - se ia ulei de leurda, cate 3 linguri, dimineata, pe stomacul gol. Aceasta doza unica se ia o data la trei zile, pe o perioada de o luna. Tratamentul inhiba proliferarea si ajuta la eliminarea parazitilor intestinali, deoarece leurda, pe langa efectele sale vermifuge, are si o puternica actiune de stimulare a peristaltismului intestinal.
* Adjuvant in infectia reno-urinara - se administreaza tinctura de leurda, cate o lingurita de 4 ori pe zi, in cure de o luna, urmate de 12 zile de pauza. Acest tratament are efecte antibiotice, stimuleaza diureza si, nu in ultimul rand, stimuleaza imunitatea organismului. In medicina populara, rezultate foarte bune se obtin si prin aplicatii externe cu frunze de leurda, zdrobite si puse pe zona vezicii urinare sub forma unor cataplasme, care se tin vreme de patru ore zilnic.
* Raceala, gripa, complicatii bacteriene ale acestora - consumul frunzelor proaspete si administrarea de tinctura de leurda, cate o lingurita de 4-6 ori pe zi, are efect antiviral si antibiotic. De asemenea, leurda reduce febra, combate tusea si ajuta la o vindecare rapida a virozelor respiratorii. Studii facute in Germania arata ca principiile active din aceasta planta activeaza macrofagele, celule ale sistemului imunitar care distrug bacteriile sau diferite particule straine din organism. 
* Dureri si contractura musculara - se recomanda consumul de leurda sub forma de salata, minimum 100 g pe zi. O substanta secretata de aceasta planta (adenozina) actioneaza direct asupra sistemului nervos central, favorizand relaxarea musculara.
* Combaterea efectelor secundare ale tratamentului cu antibiotice - se recomanda cura de primavara cu salata de leurda proaspata. Se consuma minimum doua portii pe zi, in cure de 3-6 saptamani. Ajuta la refacerea rapida a florei intestinale perturbate de antibiotice, stimuleaza imunitatea afectata de aceste medicamente, previne si combate infectiile cu Candida, care apar foarte frecvent la cei care au luat in mod repetat antibiotice.
* Boala canceroasa - din pacate, un studiu de amploare cu extracte de leurda folosite pentru prevenirea si combaterea cancerului inca nu a fost facut, dar datele preliminare indica aceasta planta ca pe o mare speranta contra acestei afectiuni. Leurda stimuleaza sistemul imunitar, care este "gardianul" ce distruge celulele maligne prezente in permanenta in organism. 
LEURDA
Leurda cultivata
Apoi, anumiti compusi pe baza de sulf secretati de leurda din belsug (alicina, ajoena) au o actiune antitumorala directa foarte puternica, pusa in evidenta de mai multe teste de laborator facute in Japonia, India si China. In plus, leurda contine germaniu si seleniu in forma organica, doua substante rar intalnite in regnul vegetal, cu efecte antitumorale exceptionale. Ca atare, se recomanda frunzele de leurda proaspata in consum, minimum 100 g pe zi, in cure cat mai indelungate posibil. Se recomanda contra urmatoarelor tipuri de cancere: bucal, pulmonar, de esofag, de colon, tiroidian, cancerul testiculelor, cancer genital la femei (uterin, ovarian), cancer urinar.
* Deficit de magneziu - se face o cura de primavara cu salata de leurda, din care se consuma, vreme de minimum 3 saptamani, cate doua portii zilnic. Doua sute de grame de frunze proaspete de leurda asigura mai mult decat necesarul zilnic de magneziu pentru un adult. Aceeasi cantitate asigura si dublul necesarului de fier, leurda fiind un adevarat panaceu si contra anemiei feriprive.
* Imbatranire - studiile facute de dr. H. Torok de la "Central Research Laboratory" din Pecs, Ungaria, arata ca extractul alcoolic (tinctura) de leurda este un excelent remediu contra radicalilor liberi, substante instabile, care ataca permanent membranele celulelor organismului, prin aceasta viciind materialul genetic al acestora si producand ceea ce noi numim imbatranire. Ei bine, curele cu tinctura de leurda, cate 4 lingurite luate zilnic, vreme de 60 de zile, incetinesc acest proces, neutralizand radicalii liberi.


Aplicatii externe 


LEURDA
* Micoza vaginala - se dizolva doua linguri de tinctura de leurda intr-o jumatate de cana de apa, iar cu solutia astfel obtinuta se fac spalaturi vaginale. Este un remediu prea putin placut ca miros, dar cu un efect foarte puternic de combatere a infectiei cu diferite specii de Candida. De asemenea, acelasi tratament previne si combate suprainfectiile bacteriene care pot aparea dupa o candidoza severa. Este recomandat ca adjuvant si in cancerul ovarian, in cancerul uterin (endometrial), in fazele precanceroase la nivel genital.
* Micoza unghiilor - pe zonele afectate se pun comprese cu tinctura de leurda nediluata. Se acopera cu folii de nylon (pentru a nu se evapora alcoolul), iar apoi se lasa vreme de 2-4 ore pe zi. Tinctura de leurda astfel aplicata inmoaie unghiile si permite indepartarea zonelor afectate (se face cu ajutorul unei pile de manichiura), distruge ciupercile parazite, favorizeaza cresterea unei unghii noi, neafectata de micoza.
* Articulatii dureroase (artrita, artrita reumatoida) - frunzele proaspete de leurda se zdrobesc pe o planseta de lemn cu ajutorul ciocanului pentru snitele, apoi se infasoara pe articulatia dureroasa si se lasa vreme de minimum o ora. In paralel se face o cura cu leurda consumata intern, sub forma de salata, cate 100 g pe zi. Acest tratament are efecte antiinflamatoare articulare, calmeaza durerea si reda mobilitatea articulatiilor afectate. 


PRECAUTII SI CONTRAINDICATII


Leurda es


LEURDA

Detergent natural pentru curatenia de primavara 


Se mai numeste si aiurda, usturoita, usturoi salbatic, usturoi de padure ori usturoiul ursului. Ii place in mod deosebit semiumbra din padurile noastre, unde asterne adevarate covoare de un verde deschis in luna martie, ori la inceputul lui aprilie. Este o planta prin excelenta europeana, care nu s-a lasat pana acum aclimatizata cu succes pe alt continent. In schimb, in toata Europa, de la nord la sud, aceasta planta salbatica este bine cunoscuta ca leac din timpuri imemoriale. Descoperirile arheologice arata ca celtii o foloseau in scopuri medicinale si rituale de acum mai bine de 3000 de ani. Dacii numeau leurda "aibuta" (a > i = usturoi) si o foloseau pentru bolile rinichilor si ca depurativ. Medicul grec Dioscoride prescria acum doua milenii leurda ca detoxifiant de primavara, pentru curatarea sangelui, a plamanilor si a tractului digestiv, la fel ca si medicii din Imperiul Roman. Din evul mediu si pana in zilele noastre, "stafeta" studiului si a folosirii leurdei in scopuri medicinale au preluat-o aproape in exclusivitate germanii, care au descris-o in tratatele lor inca din anul 1562, pentru ca dupa... 430 de ani sa o declare "Planta anului" (in 1992) si sa o faca astfel din nou cunoscuta in toata lumea. In prezent, leurda este considerata de cateva ori mai puternica in terapie decat mult galonatul usturoi, caruia numai in ultimele doua decenii i-au fost consacrate cateva sute de studii, care ii obiectiveaza eficienta in vindecare. Fata de usturoi, insa, leurda are o concentratie de principii active de cateva ori mai mare, iar efectele sale vindecatoare sunt - vom vedea - pe masura. Asadar, in cele ce urmeaza, sa cunoastem mai bine acest remediu de primavara:


Unde gasim leurda si cum o culegem


Leurda creste mai ales in padurile noastre rarite, unde are suficienta lumina si caldura, preferandu-le pe cele de stejar si de pin, care sunt mai deschise. Creste mai ales in Muntenia, in Transilvania si in sudul Moldovei. Este o planta inalta de 20-50 cm, cu frunze late, de un verde deschis imediat dupa rasarire (pe parcursul anului verdele devine mai inchis), cu flori albe si delicate. Este foarte usor de recunoscut dupa miros, care este practic identic cu cel al usturoiului, cu care este inrudita, asa cum o arata si denumirile stiintifice ale celor doua: leurda este Allium ursinum, in timp ce numele latin al usturoiului este Allium sativum.
De la leurda se culeg frunzele si, mult mai rar, bulbul. Frunzele se taie primavara devreme, in martie-aprilie, inainte ca planta sa infloreasca, si apoi se prepara imediat ori se depoziteaza la rece, pentru ca altfel se altereaza foarte usor. Bulbul, desi este mai activ in unele boli, nu se recomanda a fi recoltat din flora spontana, deoarece leurda este o planta perena (rasare din bulb de la un an la altul) si prin recoltarea radacinii sale, ea ar fi practic starpita foarte rapid de pe suprafetele unde este culeasa.






Cum se prepara si cum se administreaza leurda


Salata de leurda


Pentru a obtine o portie de salata, se ia o mana de frunze proaspete, se spala cu apa rece si apoi se taie nu foarte marunt (in fasii de 3-4 centimetri). Se combina intr-un vas cu o lingurita de ulei de masline extravirgin (are un puternic efect anti-colesterol), cu 1-2 lingurite de otet de mere si putin marar tocat. De obicei, nu se pune sare, exceptie facand doar persoanele hipotensive, la care un aport crescut de sodiu este benefic. Se consuma doua asemenea salate pe zi, ca aperitiv la inceputul mesei de pranz si la inceputul mesei de seara. O cura dureaza minimum 3 saptamani. Frunzele de leurda se pot pastra in frigider, puse in punga de plastic, pana la 5 sau chiar 7 zile, daca sunt proaspete si daca nu au fost spalate inainte de a fi puse la rece.


Tinctura de leurda


Se pun intr-un borcan 100 de grame frunze de leurda fin tocate (eventual mixate), care se acopera cu 300 ml de alcool alimentar de 50 de grade, amestecand incontinuu. Se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de 12 zile. Dupa trecerea timpului de macerare, preparatul se strecoara, iar extractul astfel obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de regula doua lingurite de tinctura de 4 ori pe zi, in tratamente cu o durata de 1-3 luni.


Uleiul de leurda


In jumatate de litru de ulei de masline extravirgin se pun 150 de grame de frunze de leurda bine zvantate si apoi tocate fin. Se lasa acest amestec sa macereze la soare vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar preparatul astfel obtinut se lasa sa stea nemiscat intr-un vas vreme de sase ore, apoi se iau cu o lingura impuritatile care s-au ridicat la suprafata. Extractul limpede si omogen ramas se trage intr-o sticla inchisa la culoare, care se patreaza in locuri intunecoase si reci. Se administreaza cate doua lingurite de ulei de leurda, de 2-3 ori pe zi.


Tratamente interne


* Colesterol marit - un studiu publicat in Germania arata ca mai multe substante continute de leurda, cele mai importante fiind ajoena si adenozina, au efecte de scadere a colesterolului negativ (LDL) din sange. Primavara sunt recomandate curele cu o durata de minimum 3 saptamani, timp in care se consuma doua portii de salata de leurda pe zi. Pe parcursul anului se recomanda patru cure, cu o durata de o luna fiecare, cu ulei de leurda, din care se consuma cate doua lingurite, de 4 ori pe zi, inainte de masa. Aceste cure se recomanda sa fie practicate la sfarsitul fiecarui anotimp, ele avand rolul de a tine sub control valorile colesterolului si de a preveni afectiunile produse de acesta.
* Hipertensiune - se recomanda tinctura de leurda, din care se iau cate doua lingurite, de 3-4 ori pe zi. Tratamentul dureaza vreme de 6 saptamani, fiind urmat de alte 3 saptamani de pauza, dupa care se reia. Studiile arata ca mai multe substante din compozitia frunzelor si a bulbului leurdei (cea mai importata este y-glutamil peptida) stimuleaza organismul sa produca enzime care regleaza si stabilizeaza presiunea arteriala. Mai mult, leurda are efect vasodilatator, ceea ce duce implicit la scaderea tensiunii.
LEURDA
Adaugata langa orice aliment, leurda il transforma si in medicament
* Ateroscleroza, arterioscleroza, prevenirea arteritei obliterante - adenozina, o substanta din compozitia frunzelor de leurda, impiedica formarea placilor de colesterol si sclerozarea vaselor de sange. Aceasta planta este foarte utila in mentinerea elasticitatii si a permeabilitatii vaselor de sange. Se fac tratamente cu o durata de 3 luni, urmate de o luna de pauza, timp in care se administreaza cate o lingurita de tinctura si cate o lingurita de ulei de leurda, de patru ori pe zi. Tratamentul este foarte eficient si pentru prevenireaaccidentului vascular. 
* Flebita si tromboflebita - leurda are efecte fluidifiante sanguine si antiagregante plachetare, motiv pentru care este folosita cu mult succes contra tromboflebitei si a trombozelor in general. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Leipzig, Germania, condusa de dr. Stefan Dhein, a dat publicitatii, la sfarsitul anului 2008, un studiu care arata ca administrarea de extract de leurda impiedica formarea trombilor (cheagurilor de sange) si migrarea lor prin vasele de sange. Leurda are efecte comparabile cu ale clopidogrelului, un medicament de sinteza utilizat contra problemelor cardiovasculare produse de cheagurile de sange si de rigidizarea arterelor. Pentru prevenirea si combaterea acestor afectiuni se recomanda curele cu leurda proaspata (minimum 150 g zilnic), facute pe o perioada de 3-6 saptamani, pe timpul primaverii. In timpul anului, se administreaza tinctura de leurda, cate doua lingurite luate de 4 ori pe zi, in cure de 4 saptamani, urmate de 10-14 zile de pauza.
* Cardiopatie ischemica, prevenirea infarctului - administrarea uleiului de leurda si a tincturii de leurda este un foarte bun tratament pentru prevenirea si combatereaischemiei cardiace, ce apare pe fondul valorilor crescute ale colesterolului, hipertensiunii si trombozelor. Se tin cure de cate 8 saptamani, timp in care se administreaza cate doua linguri de ulei de leurda si cate 4 lingurite de tinctura de leurda pe zi. Este important sa fie administrate ambele preparate, pentru ca ele contin principii active diferite, extrase din leurda. Astfel, uleiul din aceasta planta contine principii active ce tin sub control valorile colesterolului si impiedica sclerozarea arterelor, in timp ce tinctura previne hipertensiunea, formarea trombilor si migrarea lor pe artere.
* Varice si hemoroizi - se recomanda ca anual sa fie facuta o cura cu o durata de minimum 3 saptamani, timp in care se consuma salata de leurda, cate 100-200 g pe zi. Este un tratament cu efecte antiinflamatoare asupra venelor, care, conform unor studii in curs de desfasurare, tonifica peretele venos, favorizand chiar reducerea in volum a varicelor.
* Astm, astm alergic - se recomanda, de asemenea, cura cu salata de leurda, consumata zilnic, pe o perioada de timp cat mai indelungata. Substantele volatile ingerate din leurda ajung in mare masura in plamani, de unde sunt eliminate gradat, exercitandu-si efectele usor bronhodilatatoare, expectorante (elimina excesul de mucus din arborele bronsic) si antiseptice. Se recomanda acelasi tratament si contra bronsitei cronice ori a pneumoniilor recidivante, deoarece are efecte antibiotice si antivirale puternice. Ca adjuvant in emfizemul pulmonar, se recomanda uleiul de leurda, din care se iau doua linguri pe zi.
* Colita de fermentatie, constipatie - anumite zaharuri continute de frunzele de leurda ajuta la restabilirea florei intestinale normale, fiind de un extraordinar ajutor in multe cazuri de colita de fermentatie sau de constipatie cronica. Se recomanda cura cu salata de leurda, din care se consuma cate 100-150 g zilnic. Tratamentul cu leurda va fi abordat, totusi, cu prudenta de persoanele cu colita, care in primele 3-5 zile vor lua doze mici (10 g) din aceasta planta. Aceasta, deoarece in aproximativ 10% din cazuri s-a remarcat o sensibilitate particulara la principiile active ale leurdei, unele persoane prezentand simptome de atonie digestiva ori de balonare dupa ingerarea plantei.
* Adjuvant contra viermilor intestinali - se ia ulei de leurda, cate 3 linguri, dimineata, pe stomacul gol. Aceasta doza unica se ia o data la trei zile, pe o perioada de o luna. Tratamentul inhiba proliferarea si ajuta la eliminarea parazitilor intestinali, deoarece leurda, pe langa efectele sale vermifuge, are si o puternica actiune de stimulare a peristaltismului intestinal.
* Adjuvant in infectia reno-urinara - se administreaza tinctura de leurda, cate o lingurita de 4 ori pe zi, in cure de o luna, urmate de 12 zile de pauza. Acest tratament are efecte antibiotice, stimuleaza diureza si, nu in ultimul rand, stimuleaza imunitatea organismului. In medicina populara, rezultate foarte bune se obtin si prin aplicatii externe cu frunze de leurda, zdrobite si puse pe zona vezicii urinare sub forma unor cataplasme, care se tin vreme de patru ore zilnic.
* Raceala, gripa, complicatii bacteriene ale acestora - consumul frunzelor proaspete si administrarea de tinctura de leurda, cate o lingurita de 4-6 ori pe zi, are efect antiviral si antibiotic. De asemenea, leurda reduce febra, combate tusea si ajuta la o vindecare rapida a virozelor respiratorii. Studii facute in Germania arata ca principiile active din aceasta planta activeaza macrofagele, celule ale sistemului imunitar care distrug bacteriile sau diferite particule straine din organism. 
* Dureri si contractura musculara - se recomanda consumul de leurda sub forma de salata, minimum 100 g pe zi. O substanta secretata de aceasta planta (adenozina) actioneaza direct asupra sistemului nervos central, favorizand relaxarea musculara.
* Combaterea efectelor secundare ale tratamentului cu antibiotice - se recomanda cura de primavara cu salata de leurda proaspata. Se consuma minimum doua portii pe zi, in cure de 3-6 saptamani. Ajuta la refacerea rapida a florei intestinale perturbate de antibiotice, stimuleaza imunitatea afectata de aceste medicamente, previne si combate infectiile cu Candida, care apar foarte frecvent la cei care au luat in mod repetat antibiotice.
* Boala canceroasa - din pacate, un studiu de amploare cu extracte de leurda folosite pentru prevenirea si combaterea cancerului inca nu a fost facut, dar datele preliminare indica aceasta planta ca pe o mare speranta contra acestei afectiuni. Leurda stimuleaza sistemul imunitar, care este "gardianul" ce distruge celulele maligne prezente in permanenta in organism. 
LEURDA
Leurda cultivata
Apoi, anumiti compusi pe baza de sulf secretati de leurda din belsug (alicina, ajoena) au o actiune antitumorala directa foarte puternica, pusa in evidenta de mai multe teste de laborator facute in Japonia, India si China. In plus, leurda contine germaniu si seleniu in forma organica, doua substante rar intalnite in regnul vegetal, cu efecte antitumorale exceptionale. Ca atare, se recomanda frunzele de leurda proaspata in consum, minimum 100 g pe zi, in cure cat mai indelungate posibil. Se recomanda contra urmatoarelor tipuri de cancere: bucal, pulmonar, de esofag, de colon, tiroidian, cancerul testiculelor, cancer genital la femei (uterin, ovarian), cancer urinar.
* Deficit de magneziu - se face o cura de primavara cu salata de leurda, din care se consuma, vreme de minimum 3 saptamani, cate doua portii zilnic. Doua sute de grame de frunze proaspete de leurda asigura mai mult decat necesarul zilnic de magneziu pentru un adult. Aceeasi cantitate asigura si dublul necesarului de fier, leurda fiind un adevarat panaceu si contra anemiei feriprive.
* Imbatranire - studiile facute de dr. H. Torok de la "Central Research Laboratory" din Pecs, Ungaria, arata ca extractul alcoolic (tinctura) de leurda este un excelent remediu contra radicalilor liberi, substante instabile, care ataca permanent membranele celulelor organismului, prin aceasta viciind materialul genetic al acestora si producand ceea ce noi numim imbatranire. Ei bine, curele cu tinctura de leurda, cate 4 lingurite luate zilnic, vreme de 60 de zile, incetinesc acest proces, neutralizand radicalii liberi.


Aplicatii externe 


LEURDA
* Micoza vaginala - se dizolva doua linguri de tinctura de leurda intr-o jumatate de cana de apa, iar cu solutia astfel obtinuta se fac spalaturi vaginale. Este un remediu prea putin placut ca miros, dar cu un efect foarte puternic de combatere a infectiei cu diferite specii de Candida. De asemenea, acelasi tratament previne si combate suprainfectiile bacteriene care pot aparea dupa o candidoza severa. Este recomandat ca adjuvant si in cancerul ovarian, in cancerul uterin (endometrial), in fazele precanceroase la nivel genital.
* Micoza unghiilor - pe zonele afectate se pun comprese cu tinctura de leurda nediluata. Se acopera cu folii de nylon (pentru a nu se evapora alcoolul), iar apoi se lasa vreme de 2-4 ore pe zi. Tinctura de leurda astfel aplicata inmoaie unghiile si permite indepartarea zonelor afectate (se face cu ajutorul unei pile de manichiura), distruge ciupercile parazite, favorizeaza cresterea unei unghii noi, neafectata de micoza.
* Articulatii dureroase (artrita, artrita reumatoida) - frunzele proaspete de leurda se zdrobesc pe o planseta de lemn cu ajutorul ciocanului pentru snitele, apoi se infasoara pe articulatia dureroasa si se lasa vreme de minimum o ora. In paralel se face o cura cu leurda consumata intern, sub forma de salata, cate 100 g pe zi. Acest tratament are efecte antiinflamatoare articulare, calmeaza durerea si reda mobilitatea articulatiilor afectate. 


PRECAUTII SI CONTRAINDICATII


Leurda este contraindicata in perioada alaptarii, deoarece poate dauna calitatii laptelui si poate provoca colici sugarului.
La pacientii cu gastrita hipoacida, cu dispepsie si cu colita, leurda se va administra cu prudenta, in doze mici la inceput. Aceasta, deoarece poate produce, in cazuri particulare, ce tin de o predipozitie individuala, atonie, balonare, stari de greata, tulburari digestive.
te contraindicata in perioada alaptarii, deoarece poate dauna calitatii laptelui si poate provoca colici sugarului.
La pacientii cu gastrita hipoacida, cu dispepsie si cu colita, leurda se va administra cu prudenta, in doze mici la inceput. Aceasta, deoarece poate produce, in cazuri particulare, ce tin de o predipozitie individuala, atonie, balonare, stari de greata, tulburari digestive.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare