Simptomele ficatului gras nu pot fi observate cu usurinta. Diagnosticul, de cele mai multe ori, se stabileste in urma unor teste medicale. Cauzele unui ficat gras pot fi: consumul excesiv de alcool, consumul de droguri, obezitatea, diabetul, tulburarile metabolice sau malnutritia. Uneori scaderea brusca in greutate (manifestare intalnita in bypass-ul gastric, de exemplu) poate provoca boala. Totusi, cea mai comuna cauza ramane consumul excesiv de alcool. Boala ficatului gras in care nu este implicat consumul de alcool, se numeste steatohepatita nonalcoolica.
Nu exista nici un tratament care sa trateze in mod special ficatul gras, dar dieta specifica si scaderea in greutate pot ajuta la diminuarea inconvenientelor provocate de boala. O persoana care sufera de obezitate si are steatoza hepatica, ar trebui sa piarda incet in greutate. Dieta pentru ameliorarea problemelor ficatului gras, depinde de cauza afectiunii.
Controlul diabetului
Diabeticii ar trebui sa urmeze dieta caracteristica pentru controlul diabetului. Pacientii cu diabet zaharat ar trebui sa consume alimente cu un nivel scazut de zahar si sa mentina un nivel adecvat de insulina in organism. Atunci cand cantitatea de zahar scade, se vor acumula mai putine grasimi in ficat. Se recomanda ca pacientii cu diabet zaharat si ficat gras sa consulte un medic si un nutritionist inainte de a face orice modificare a dietei lor.
Renuntarea la alcool
Daca alcoolul este motivul pentru care o persoana are ficatul gras, ar trebui sa se renunte la consumul de bauturi alcoolice. Alcoolul are foarte multe calorii si mai ales in acest caz, ar trebui interzis. Consumul de alcool provoaca disfunctii ale ficatului, iar acesta nu poate metaboliza substantele nutritive in mod corespunzator, aceasta fiind cauza acumularii de grasime. Alcoolul va fi inlocuit cu alte bauturi.
Scaderea in greutate
O data inceput procesul, pierderea numarului de kilograme trebuie sa se realizeze treptat, mai ales in cazul in care obezitatea este motivul care sta la baza ficatului gras. Nu se va slabi mai mult de 1 kg pe saptamana. Scaderea in greutate ar trebui sa fie rezultatul atat al dietei cat si al exercitiilor fizice. Se vor evita alimentele care contin prea multe grasimi si se va pastra controlul consumului zilnic de calorii. Pierderea in greutate cu ajutorul dietei si al activitatii fizice va ameliora steatoza hepatica.
Dieta recomandata
Nu exista nici un tratament specific pentru vindecarea ficatului gras. In cazul in care cauza este consumul de alcool, se va renunta la acesta. Daca motivul il constituie obezitatea, se va initia un program de slabit prin care se va reduce greutatea corporala si se va preveni ingrasarea. Se vor evita anumite alimente, cum ar fi: painea, orezul alb, cerealele si zaharul concentrat. Persoanele diagnosticate cu ficat gras ar trebui sa manance alimente bogate in fibre, cu cat mai putine grasimi saturate si cu putine calorii. Mai mult, caloriile acestor alimente nu trebuie sa depaseasca 30% din totalul caloriilor zilnice.
Painea si cerealele
Pot fi consumate: paine din cereale integrale, biscuiti din grau integral, quinoa, orez brun, grau bulgur, fasole boabe. Painea alba ar trebui sa fie evitata.
Carne, legume si fructe
In cazul unor persoane ar putea fi suficient consumul carnii de pui fara piele, carnea de vita macra de vitel sau iepure slaba sau peste slab. Ar trebui sa se evite carnea rosie, bacon, carnea de porc, cremvustii, mezelurile, pestele gras cum ar fi tonul si somonul. Ar trebui sa se limiteze cantitatea de produse lactate consumate cum ar fi lapte, branza, unt, margarina si smantana. Galbenusul de ou ar trebui evitat, iar albusul de ou consumat de doua ori pe saptamana. Sunt permise din belsug fructele si legumele proaspete.
Proteine
Carnea slaba, fasolea, soia si fructele de mare contin proteine fara grasimi si pot fi consumate de catre cei care au ficatul gras.
Desert
Persoanele cu ficat gras ar trebui sa consume fructe proaspete la desert, in loc de prajituri, gogosi si alte produse de patiserie. Cei care au diabet, ar trebui sa urmeze regimul alimentar specific bolii. Diabeticii vor controla putin mai greu problema ficatului gras, trebuie sa acorde o atentie speciala acestei probleme si vor consuma doar alimente cu un continut scazut de glucide.
Supe si bauturi
Supa de legume (cartofi, broccoli, ardei, morcov) este indicata in cazul persoanelor cu ficat gras. Supa de varza ar trebui exclusa. Mai mult, supa de pui nu este recomandata si nici supa de peste, ciuperci, de carne de vita. Alcoolul si bauturile carbogazoase ar trebui complet evitate. Este permis doar consumul ocazional, eventual, nu si cel regulat.
Folosind aceste repere, se pot pregati diverse meniuri pentru dieta persoanelor care au ficat gras. Pentru prepararea hranei se va evita folosirea de grasimi (mai ales cele saturate) sau prea mult ulei, dar si prajelile. Este recomandata folosirea uleiului de masline. Nu se vor depasi caloriile permise zilnic, iar activitatea fizica nu trebuie sa lipseasca.
Eliminarea alcoolului, regimul alimentar si exercitiile fizice vor atenua simptomele provocate de ficatul gras. De asemenea se va preveni ciroza hepatica sau chiar transplantul de ficat. Cu toate acestea, nu este indicata pierderea rapida in greutate, intrucat acest aspect ar putea inrautati situatia. Scaderea in greutate se va face lent si treptat si ar putea dura chiar si 6 luni sau mai mult.
Exemplu de meniu
Mic dejun: fulgi de ovaz cu lapte, o ceasca cu ceai;
Gustare: omleta cu albusuri de ou, o ceasca cu ceai de macese;
Pranz: supa de legume, carne de pui sau vita slaba, un cartof copt, fructe;
Gustare: branza telemea, ceai cu lapte;
Cina: peste fiert, piure de legume, ceai cu lapte;
Gustare: iaurt degresat.
Respectarea sfaturilor dietetice nu va contribui doar la imbunatatirea functiei ficatului ci si la scaderea in greutate, eliminarea toxinelor si instalarea unei stari de bine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu