Tusea este un semnal zgomotos, de aparare a organismului, aparut in urma iritarii mucoaselor respiratorii. In situatiile cand este asociata cu o infectie respiratorie, exista remedii naturiste, cu efect calmant si emolient, care alunga disconfortul si grabesc vindecarea la fel ca si medicamentele de sinteza care umplu rafturile farmaciilor.
In caz de tuse uscata, iritativa, neproductiva, se recomanda patlagina, care are efect calmant, sedativ, emolient, antispastic si antibiotic, sub forma de infuzie sau sirop, preparat acasa. Pentru calmarea tusei se pot bea trei - patru cani de ceaide patlagina pe zi. Peste una - doua lingurite de planta uscata si maruntita se toarna 200 ml deapa fierbinte, se acopera vasul si se lasa la infuzat cateva minute. Se strecoara, se indulceste cu miere de albine poliflora sau putin zahar si se bea cald, inghititura cu inghititura.
Siropul de patlagina, renumit in tratarea tusei, atat la copii cat si la adulti, se poate prepara si acasa si se pastreaza la rece, in sticle de culoare inchisa. Intr-un borcan se asaza straturi alternative de planta si zahar. Cand siropul s-a lasat pe fundul borcanului, se asaza borcanul, pe un prosop sau bucata de carpa, intr-un vas cu apa si se fierbe, pentru sterilizare, 30 de minute, dupa ce apa da in clocot. La nevoie, adultii pot lua cate o lingura de trei ori pe zi si copiii cate o lingurita de trei ori pe zi.
Siropul din ridiche neagra preparat in casa este de foarte mare ajutor in caz de tuse, fie seaca sau umeda, urmata de expectoratie. Luati doua ridichi negre, de marime potrivita, spalati-le bine sub jet de apa, lasati-le sa se scurga sau uscati-le intr-un prosop si scobiti-le la capatul unde au fost prinse frunzele. Puneti-le intr-un vas in asa fel incat sa aiba stabilitate, sa nu se rastoarne, si umpleti scobiturile cu zahar.
Puneti vasul langa o sursa de caldura, soba sau calorifer, si in cateva ore va incepe sa apara siropul pe care-l beti de cate ori se formeaza. Dupa ce luati siropul din scobitura, aveti grija sa puneti alt zahar in locul celui care s-a topit.
Cand coaja care o acopera incepe sa se zbarceasca, e semn ca ridichea nu mai are ce sa ofere, ca e stoarsa si trebuie inlocuita cu alta, lucru de care doar foarte rar mai este nevoie deoarece siropul de ridiche neagra are efect garantat si rapid. Nu fortati ridichile, bagandu-le in cuptor. E drept ca siropul s-ar putea face mult mai repede, dar cu siguranta ridichea si-ar pierde mult din proprietatile curative si astfel vindecarea ar putea fi intarziata.
Efecte deosebite in tratarea tusei are si vinul de ceapa, care, de asemenea, poate fi preparat in casa. Intr-o sticla de un litru (sa se evite plasticul) se pun 200 de grame de ceapa tocata marunt, o suta de grame de miere de albine, de preferat poliflora, si vin de tara, rosu sau alb, netratat.
Amestecul se lasa la macerat, la loc caldut, timp de zece zile, dupa care se filtreaza. Se iau cate trei - patru linguri pe zi. Preparatul combate si vindeca tusea, favorizand, in acelasi timp, transpiratia. Si copiii pot lua cate o lingurita de trei ori pe zi, fara absolut nicio problema.
La tara, copiilor li se pune pe piept mamaliga fierbinte, cat suporta, dupa ce, in prealabil, pielea se unge cu ulei sau grasime. Impotriva tusei, dar si a durerii in gat, femeile de la tara pregatesc un terci, cir sau geandra, care nu este altceva decat un fel de mamaliga foarte moale, care curge, in care pun unt si miere de albine.
De un real folos impotriva tusei si a racelii sunt si taratele de grau. Compresele fierbinti cu tarate, puse pe piept, dupa ce pielea a fost unsa cu ulei sau grasime, alunga simptomele provocate de raceala si grabesc vindecarea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu