Faceți căutări pe acest blog

marți, 31 ianuarie 2012

HERPESUL


Frigul, mancarea proasta, raceala... Sunt acestea cu adevarat motivele aparitiei dureroaselor leziuni? Herpesul, semn al unei boli, nu doar o problema de estetica!



Simti o usturime in zona buzelor - de obicei in coltul gurii. Incepe sa te manance, iar cand te uiti in oglinda vezi ca te-ai ales cu un herpes suparator, dar banal. Da, putem sa spunem ca e banal, din moment ce aproape toti ne-am ales cu o astfel de bubita candva. Totodata, banalitatea lui dispare in momentul in care herpesul se manifesta de mai mult de doua ori pe an. Prima informatie pe care trebuie sa o cunoastem este ca herpesul este in primul rand semnul unei caderi de imunitatesi doar in ultimul rand se mai poate numi o problema estetica.

Este contagios

Foarte putini stiu cu adevarat raspunsul la aceasta intrebare, deoarece uneori se ia, alteori nu. Cum se explica acest lucru? Virusul herpesului bucal (numit HSV1) este intr-adevar contagios, acesta instalandu-se pe ganglionii unor nervi din zona gatului, inca de la primul sau contact cu omul, de obicei in copilarie. Initial, el ramane in stadiu latent, dar la prima lovitura pe care o incaseaza sistemul tau imunitar, el e printre primele semne care ies la suprafata. Practic, apararea ta ii poate face fata cu brio, daca functioneaza in parametri normali, dar, in momentul in care un factor interior sau exterior o slabeste, virusul herpetic se dezlantuie.



Puseul herpetic bucal dureaza doua saptamani

In functie de imunitatea fiecaruia, rana de la nivelul gurii trece in maximum doua saptamani, iar vindecarea ei poate fi grabita cu unguente antivirale, suplimente de vitamine si imunostimulente, igienizarea locului afectat cu apa oxigenata si evitarea leacurilor din batrani care, pe langa faptul ca sunt usturatoare, nu fac decat sa agraveze situatia - pasta de dinti, suc de lamaie etc.

Intrebari si raspunsuri:

Poate herpesul sa lase o cicatrice?

In general nu lasa urme dupa vindecare. Daca dezinfectezi rana si nu rupi cojita, nu te vei alege cu cicatrice.

E normal sa curga un lichid?

Da, un lichid transparent. Dar, daca rana face puroi, trebuie sa te prezinti la medic pentru a ti se prescrie un tratament cu antibiotic. E necesar sa faci asta deoarece infectia se poate extinde si poate lasa urme pe pielea ta.

Exista un vaccin impotriva acestui virus?

Nu, dar unii medici spun ca nici nu este indicat un astfel de vaccin, deoarece aparitia herpesului poate fi un indiciu pretios in cazul unor boli autoimune.

Herpesul se poate localiza si la ochi?

Da. El se poate localiza si in gura, pe gingii, obraz si chiar si la ochi - provocand o conjunctivita, dar in situatii mai rare. Iar in situatii foarte rare el se localizeaza si pe degete sau chiar la creier, provocand coma.

Totusi, herpesul apare uneori si dupa un gomaj sau dupa ce am stat la plaja. De ce?

Principalul scut al organismului si elementul cheie in sistemul nostru imunitar este pielea. Daca ea este afectata, lezata sau agresata de soare, de vant sau de un tratament cosmetic prea sever, lipsa eficientei ei in proportie de 100% se va simti.

Poate aparea de la mancare?

Da, daca este alterata sau nu ne place. Gusturile grele ne ataca stomacul si bila, suprasolicitand sistemul imunitar si provocand ulterior aparitia herpesului bucal.

Dar de la stres?

Bineinteles. Sistemul nervos este in directa si stransa legatura cu mecanismul nostru de aparare.

Herpesul bucal este acelasi cu herpesul vaginal?

Nu. Herpesul vaginal se transmite doar prin contact sexual, deci este o boala cu transmitere sexuala. Din pacate, acest tip de herpes este din ce in ce mai des intalnit in intreaga lume. Infectia cu acest tip de virus herpetic se poate descrie ca fiind o iritatie puternica, dureroasa, rosiatica si cu prezenta unor ulceratii usturatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare