Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 7 iulie 2012

Cura si terapie cu namol din Lacul Techirghiol



Utilizarea namolurilor ca factor terapeutic are un efect cunoscut de mii de ani, namoloterapia fiind unul din cele mai vechi tratamente folosite inca din Egiptul antic si apoi tot mai mult in decursul vremii, iar unele metode de aplicatie s-au mostenit pina in ziua de azi.

Lacul Techirghiol, situat pe tarmul Marii Negre, intre localitatile Techirghiol, Eforie Nord si Eforie Sud, este cel mai intins lac salin din Romania, cu lungimea de 7.500 m, adancimea de maximum 9 m si salinitatea de peste 90 g/l. El se deosebeste fundamental de celelalte lacuri prin aspectele sale fizico-geografice cu toate ca geneza este aceeasi (liman fluvio-marin). Temperatura medie a apei este in general apropiata de cea a aerului. Datorita mineralizarii ridicate, temperatura apei lacului Techirghiol poate scadea sub 0°C fara sa inghete.

Namolul negru (ca pacura), lucios, onctuos are un miros caracteristic si poseda proprietati fizice care il fac extrem de util in tratamentul diferitelor afectiuni; el reprezinta un unicat din toate punctele de vedere.

Namolul are proprietatea:

- de a se intinde, a se mula pe suprafata corpului (este plastic);

- absoarbe apa ca un burete, fiind capabil totodata sa se si amestece foarte bine cu ea (este hidropexic);

- inmagazineaza usor caldura (este termopexic) cand este incalzit si o cedeaza greu corpului nostru (are o termoconductibilitate redusa); de aceea, aplicat fierbinte pe piele, da o senzatie de caldura mai redusa decat o baie cu apa la aceeasi temperatura.

Namolul este o substanta cu o compozitie chimica complexa, formata in urma unui proces biologic extrem de indelungat (numit peloidogeneza) in conditiile specifice din lacul Techirghiol. Namolul contine substante solide organice si anorganice, sub forma unor granule cu diametrul foarte mic, substante in forma coloidala organice si minerale, apa care provine din lac si in care sunt dizolvate o multime de substante si gaze.

Principalii agenti cheie care contribuie la calitatile namolului din Lacul Techirghiol sunt:

1. Crustaceul filopod Artemia salina cu rol in procesul de peloidogeneza este cel mai important filtrator si are în lacul Techirghiol trei generatii: aprilie-mai, iunie si august-septembrie în functie de conditiile climatice.
Artemia salina este un crustaceu primitiv apartinand subclasei Branchiopoda, (cu picioarele transformate în branhii). Specia traieste in ape cu salinitate mare si varabila. Animalul inoata intotdeauna pe spate (cu picioarele in sus), miscarea picioarelor lamelare generand un curent de apa care se scurge pe un sant de pe fata ventrala. Se reproduce prin chisturi, foarte rezistente la conditii neprielnice (seceta, inghet etc).

2. Cladophora cristalina este o alga reticulara filamentoasa. In Laos si Japonia, cladophora cunoscuta si ca “iarba de rau” este consumata ca delicatesa. Are un rol important in cresterea nivelului de fosfor.

Printre beneficiile unui tratament cu namol din Lacul Techirghiol se enumera:

- Trateaza reumatismul cronic, osteoartritele, artrita, dureri ale ligamentelor musculare, suferinte ale incheieturilor, eczeme, psoriazis, boli neuro-dermatice, acnee, dureri de cap, nevralgii, stres, insomnie;
- Curata in profunzime pielea minimalizand aparitia ridurilor, revitalizand complexul la nivelul tesuturilor, eliminand toxinele, indepartand grasimile, reduce aparitia celulitei, purifica, catifeleaza si readuce culoare si stralucire pielii;
- Stimuleaza sistemul imunitar, accelereaza metabolismul, indeparteaza excesul de apa din corp dand senzatia de usurare, reduce oboseala, relaxeaza corpul si mintea, creste senzatia de confort, este tonifiant, amelioreaza durerile provocate de accidentari anterioare, precum si cele provocate de reumatism sau imobilitate musculara.
- Suferinta musculo-articulara la bolnavi cu sechele posttraumatice ale membrelor a fost favorabil influentata si in conditii de ambulator, in localitatea de domiciliu a bolnavului, cu preparate saturate din extract natural lichid de namol. S-a observat o actiune antialgica, antiinflamatorie si trofica a acestui preparat.
- Spondilartrita anchilozanta: aplicatiile cu namol s-au dovedit foarte utile in aceasta maladie, precum si in anumite stradii ale poliartritei reumatoidale.- Impachetarile de namol cald in recuperarea sechelelor dupa poliomelita au o reactivitate pozitiva asupra cvadricepsilor si ischiogambierilor, calitatile fizice si biochimice ale namolului dovedindu-se elemente stimulative ale organismului.
- Procedura tampoanelor vaginale cu namol de Techirghiol este considerata ca deosebit de eficienta, scurtindu-se mult timpul de tratament, normalizindu-se ciclul menstrual, dismenoreea si lucoreea sunt mult diminuate.
- Are efecte curative asupra aparatului genital, s-a observat disparitia infestarii cu tricomonas, normalizarea valorilor pH-ului vaginal. Sunt favorabil influentate formele vechi cu aderente postinflamatorii si chiar formele pseudotumorale.
- Procedurile balneare calde cu apa sarata si aplicatii de namol exercita efecte vagotonizante imediate imprimind organismului o stare vegetativa vagotropa, in functie de intensitatea si durata balneaterapiei.
- Baile foarte diluate cu namol (1 kg/ 300 litri apa) folosite ca unica procedura terapeutica la 300 artrozici virstnici, cu hipertensiune arteriala, au produs scaderi ale tensiunii arteriale chiar din primele 6-7 zile de cura.
Pentru un tratament balnear cu namol din Lacul Techirghiol, pot fi utilizate urmatoarele metode:
- Comprese cu namol– aplicatii locale. Incalziti namolul la 38-40 grade C intr-o baie de apa calda sau la microunde, aplicati pe portiunea afectata intr-un strat de 1-1,5 cm, acoperiti cu o tesatura de bumbac si inveliti cu o patura de lana sau termocuverta. Stati 15-20 min zilnic timp de 7 zile.
- Baie cu namol – amestecati in cada 2 kg namol (3 pungi x 600g sau 5 pungi x 400g) cu apa la 37-40 grade C, atat cat va este necesar sa va cufundati, agitati amestecul. Incepeti a sta in cada 10-15 min. Mariti la 30-40 min timp de o saptamana. Foloseste la detoxifiere, porii dilatandu-se la caldura, cand sunteti stresat, obosit, dupa boala, dureri de muschi, artrite, problemele pielii, etc.;
- Cataplasme – incalziti namolul dintr-o punga la 42-45 grade C intr-o baie de apa calda sau la microunde. Pentru aplicatii si compresii, folositi namolul intr-un strat de 1-1,5 cm. Procedura dureaza 30-90 min timp de 5 zile. La fiecare 2 zile urmeaza o zi de pauza, timp in care terapia poate fi combinata cu masaje sau inhalatii. Se foloseste pentru tratamentul psoriazisului, artritelor, eczemelor, ulceratiilor, inflamatiilor, durerilor musculare si reumatismale etc.;
- Masaj cu namol – intr-un vas nemetalic amestecati namolul dintr-o punga cu apa calda. Masati-va spatele si membrele cu acest amestec dupa care spalati;
Viataverdeviu.ro are placerea de a putea aduce Lacul Techirghiol la voi acasa, intr-un ambalaj modern, ermetic si izolat termic.
Aceasta se datoreaza faptului ca este un produs 100% natural, fara aditivi, provenind dintr-o zona curata, ecologica, din apropierea Marii Negre, avand o mineralizare cantitativa si calitativa care il clasifica in fruntea namolurilor sapropelice din lume (mineralizare totala : 292,3 g % ; Cl : 28,53 g % ; Na+K- : 18,43 g% ; Ca : 27,48 g% ; silice: 140,37 g%; H2S : 0,7000 g% ; Br : 0,0291 g % ).

Folosind o tehnologie performanta compatibila cu standardele ISO 9001, conceput sub marca MUDNETT, namolul de Techirghiol va este pus la dispozitie in magazinul nostru on-line.

Sursa:

www.mudnett.com

Citeste mai mult: http://viataverdeviu.ro/cura-si-terapie-cu-nam...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare