Faceți căutări pe acest blog

joi, 12 iulie 2012

Boli mostenite de la parinti

Bolile mostenite de la parinti afecteaza milioane de persoane din lumea intreaga. Istoricul medical al familiei este una dintre principalele masuri de depistare a bolilor genetice. Mostenirea genetica transmisa din generatie in generatie poate fi un factor concludent in depistarea unor boli grave. De aceea, este esential sa stii care sunt bolile de care sufera parintii tai si chiar bunicii.

Discuta cu parintii tai si afla care au fost bolile din familie. Unele dintre cele mai grave afectiuni sunt mostenite si sunt chiar incurabile. Este astfel foarte important sa stii aceste lucruri si sa te protejezi.
Iata cateva dintre cele mai frevente boli mostenite de la parinti:

1. Boli cardiovasculare. Ereditatea este un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare. De obicei, bolile cardiovasculare se manifesta in adolescenta. Principalele simptome alarmante sunt respiratia ingreunata, durere in piept sau palpitatii. Arteroscleroza, cardiopatia hipertrofica, angina pectorala, cardiopatie ischemica, infarct miocardic sau accident vascular cerebral sunt cateva boli cardiovasculare care se transmit genetic.

2. Fibroza chistica. Fibroza chistica este o boala ereditara grava, in care secretiile mucoase ale organismului au consistenta crescuta, sunt uscate si aderente. Acest mucus asemanator lipiciului se intareste si afecteaza mai multe organe, in special plamanii si pancreasul. Persoanele care au fibroza chistica pot avea probleme respiratorii sau digestive. Boala se agraveaza in timp, iar persoanele care sufera de aceasta boala nu traiesc mai mult de 40 de ani.

3. Alcoolism. Considerat o boala sevara, alcoolismul este o boala care se transmite genetic. Daca unul sau ambii parinti au suferit de dependenta de alcool, copiii acestor parinti au mai multe sanse de a deveni la randul lor dependenti de alcool.

4. Cancer de san si colon. Una din noua femei este supusa riscului de cancer de san. Genele mostenite maresc riscul de cancer de san sau ovarian. De asemenea, si cancerul de colon poate fi mostenit de la parinti. Este astfel foarte important ca femeile cu un istoric neplacut sa mearga din timp la medic.

5. Obezitate. Obezitatea a devenit rapid una dintre cele mai comune boli mostenite genetic. Este o afectiune complicata, care apare in anumite conditii. Copiii rezultati din parinti obezi sunt mult mai supusi riscului de a deveni obezi la randul lor. In plus, si obiceiurile alimentare ale parintilor sunt transmise mai departe in familie.

6.Diabet. Diabetul se mosteneste de la parinti, bunici sau chiar strabunici, insa aceasta afectiune poate sari peste mai multe generatii. Chiar daca parintii si bunicii nu au suferit de diabet, la copil este posibil totusi sa se instaleze aceasta afectiune. Principalele simptome ale diabetului sunt cantitatea mare de urina, sete exagerata si foame iesita din comun.

7. Osteoporoza. Osteoporoza este o afectiune frecventa in special in randul femeilor, care se manifesta prin scaderea masei osoase. Poate avea urmari foarte grave, precum fracturi de sold, antebrate si vertebre. Exista si alte cauze ale acestei afectiuni, insa ereditatea reprezinta cauza majora. Sunt mult mai supuse riscului persoanele cu istoric familial de osteoporoza, iar alimentatia dezordonata poate creste riscul aparitiei acestei boli.

http://sanatate.acasa.ro/boli-7/boli-mostenite...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare