Faceți căutări pe acest blog

joi, 16 septembrie 2010

Ceaiuri care fac minini

Ceai verde
diminueaza semnificativ nivelul glucozei din sange;
stimuleaza activitatea cerebrala, fiind puternic antioxidant si diuretic;
consumat dupa fiecare masa, intensifica arderile din organism, ajutand astfel la slabit;
infuzia din ceai verde si menta hidrateaza si regleaza temperatura corpului in raport cu cea a mediului; astfel, vei suporta mai usor canicula.
STIAI? Intr-un clasament al celor mai populare bauturi din lume, ceaiul verde ocupa locul al doilea, pe primul situandu-se apa.

Limonada cu ierburi aromate
Prepara o infuzie din ceai verde, o crenguta de rozmarin si cateva frunze de busuioc proaspat. Dupa cinci minute, strecoara si lasa la racorit. Intre timp, stoarce o lamaie in 500 ml de apa rece si toarna in formele pentru gheata, apoi da la congelator. Serveste ceaiul cu cuburi acrisoare de gheata, impreuna cu felii subtiri de lamaie.

Fructe de padure
este un tonic fizic si psihic;
vitaminizeaza si regenereaza;
consumat caldut, cu sau fara adaos de miere, ajuta la reducerea edemelor (picioare si maini umflate);
mareste rezistenta corpului la caldura;
efect racoritor;
tonifica sistemul nervos.
STIAI? Afinele contin mai multi antioxidanti decat orice alt aliment, fiind de trei ori mai bogate in aceste substante decat vinul rosu sau ceaiul verde.

Cocktail "La taclale"
Invita-ti prietenele dupa-amiaza la un pahar racoritor. Pregateste din timp o infuzie de ceai. Prepara o cantitate suficienta - pune o parte la rece si o alta direct in tavitele pentru gheata. Serveste-l cu cuburi de gheata, frunze proaspete de menta si un strop de sirop de fructe de padure.

Hibiscus
dulce, astringent, racoritor;
reduce transpiratia in zilele de canicula;
ajuta la purificarea sangelui, favorizeaza cresterea parului;
atenueaza simptomele premenstruale si tine in frau bufeurile postmenopauza;
folosit extern, grabeste vindecarea ranilor si mareste elasticitatea pielii;
sub forma de cataplasme, devine protector al pielii in calea radiatiilor ultraviolete.
Cocktail romantic
Prepara o infuzie, 2-3 flori la o cana cu apa fierbinte, si lasa sa se raceasca. Da pulpa a 3-4 piersici foarte coapte pe razatoare. Adauga o lingurita cu miere, amesteca bine si da la congelator pentru o ora, amestecand din sfert in sfert de ora. Serveste cu ceai rece si felii de portocala. Daca iti place mai mult, prepara un piure din pepene galben, da la congelator pentru o jumatate de ora si adauga in ceaiul rece. Continutul crescut de potasiu din pepene mentine organismul la o temperatura constanta.

Ghimbir
stimuleaza circulatia sangelui;
revigoreaza si tonifica, ajutand organismul sa faca fata mai usor la caldura si efort fizic;
calmeaza durerile abdominale, regleaza digestia si accelereaza metabolismul;
se prepara dintr-o lingurita de radacina maruntita la 250 ml de apa; se lasa sa fiarba acoperit trei minute.
Biscuiti cu scortisoara si ghimbir
Ai nevoie de: 130 g unt, 180 g zahar pudra, 300 faina, 1 ou + 1 galbenus, 3 linguri cu ceai de ghimbir, ½ pachet praf de copt, o lingurita rasa cu scortisoara anason. Freaca zaharul si untul, adauga oul intreg si galbenusul, ceaiul si praf de sare. Amesteca faina cu praful copt, scortisoara si un varf de cutit de anason.

Incorporeaza-le in compozitia de unt si framanta un aluat pe care-l dai la rece o ora. Intinde o foaie potrivit de groasa si decupeaza biscuiti de diferite forme. Coace 10-15 minute pe tava presarata cu faina, apoi tavaleste-i prin zahar pudra si savureaza-i alaturi de ceai.

Levantica
infuzia de planta uscata (1-2 lingurita de planta la o cana cu apa fiarta) este recomandata in tratamentul agitatiei nervoase si in starile de insomnie;
are rol stimulator, de tonic fizic si psihic;
infuzia concentrata de levantica are efect diuretic, ajutand la eliminarea apei din tesuturi si reducand edemele;
extern, sub forma de bai, infuzia este utila celor care sufera de tulburari cronice de somn si incordari musculare;
in zilele caniculare, o baie generala aromatizata (50 g flori de levantica la 1 litru de apa clocotita) are actiune calmanta, reconfortanta si revigoranta.
Fursecuri pentru ora 5
Ai nevoie de 400 g de faina, 200 g de unt, 100 g de zahar, 2 linguri cu ceai de levantica, un praf de sare si flori de levantica uscata. Freaca untul cu zaharul, pune un praf de flori uscate, unul de sare si ceaiul. Adauga treptat faina si framanta un aluat. Da-l la congelator doua ore. Intinde o foaie subtire si decupeaza cercuri cu un pahar. Sunt biscuitii ideali pentru ceaiul de la ora 5.

Iasomie
are proprietati de calmare si relaxare, de regenerare a energiei fizice, de mare ajutor in perioadele de oboseala si surmenaj fizic sau psihic;
ia cu mana migrenele;
imbunatateste circulatia sangelui, regland tensiunea arteriala;
combinat cu ceaiul verde, este recomandat persoanelor care doresc sa slabeasca;
se foloseste si in cosmetica, in special pentru persoanele cu ten gras, ajutand la reglarea sebumului.
Cocktail energizant
Infuzeaza o lingura cu flori uscate intr-o cana cu apa clocotita. Lasa cinci minute, strecoara si da la rece. Toarna ceaiul in tavita pentru gheata si pune- o la congelator. Curata ½ pepene rosu de coaja si samburi, pune-l in blender cu un pahar cu zmeura, 2-3 frunze de menta si o lingurita cu miere. Toarna amestecul in pahare inalte, pana la jumatate, adauga ceai inghetat, bucati de pepene si felii de lamaie.

Pelin
este un tonic puternic, actioneaza ca stimulent al digestiei si ca detoxifiant (favorizeaza eliminarea substantelor toxice din organism);
favorizeaza activitatea cerebrala;
stimuleaza rezistenta naturala a organismului, fiind de mare ajutor in zilele caniculare;
reduce febra, elimina durerile de cap, senzatia de voma si vertijul;
folosit extern, calmeaza pielea arsa de soare, favorizeaza cicatrizarea ranilor si reduce riscul suprainfectarilor.
Briose cu fulgi de ciocolata
Ai nevoie de 2 oua, 1½ cani cu lapte, ½ cana cu ceai de pelin, 1½ cani cu zahar, 2 cani cu faina, 1 pachet cu praf de copt si 2 pachete cu zahar vanilat, fulgi de ciocolata si un praf de sare. Bate ouale cu zaharul, apoi zaharul, laptele, ceaiul si zaharul vanilat. Amesteca faina cu praful de copt si un praf de sare si compozitia de ou. Adauga fulgi de ciocolata dupa preferinta. Toarna in forme si da la cuptorul incins pentru 25-30 de minute.

Menta
o ceasca cu ceai de menta dupa fiecare masa stimuleaza digestia;
infuzia de menta este utila in starile de oboseala, suprasolicitare intelectuala, stres sau epuizare;
in amestec cu ceai verde, menta este energizanta si stimuleaza celulele nervoase;
infuzia calduta de menta, in care pui o felie de portocala, putina scortisoara si miere, are efect racoritor si calmant;
extern, frunzele de menta adaugate in apa de baie au efect racoritor;
tot extern, cateva frunze de menta oparite, aplicate pe fata timp de zece minute, sunt de ajutor in cazul persoanelor a caror fata transpira.
Compot aromat
Fierbe in apa cu putin zahar si scortisoara 2-3 mere decojite si taiate cubulete, apoi lasa la racorit. Prepara o infuzie din menta, in care sa adaugi 3-4 felii de lamaie. Serveste ceaiul rece, in pahare generoase, incarcate cu fructe din compot si cuburi de gheata. O frunza de menta drept decor si esti gata de o sueta "racoroasa" alaturi de prietene.





E...urile

Multi dintre aditivii alimentari cunoscuti sub numele de E-uri fac mai mult bine decat rau, potrivit cercetarilor lui Stefan Gates, relateaza site-ul dailymail.co.uk. Specialistul in gastronomie a cercetat aditivii alimentari in vederea realizarii documentarului "E Numbers: An Edible Adventure", pentru BBC.

In tarile Uniunii Europene, toti aditivii permisi sunt notati cu E (de la Europa) si un numar de serie. Exista peste 300 de aditivi alimentari, care se regasesc in componenta a 50% dintre produsele comercializate in magazine. Potrivit lui Gates, si persoanele care urmeaza o dieta organica consuma aditivi. Multi dintre ei provin din surse naturale si 20 chiar sunt produsi de corpul uman. "Unii aditivi sunt substante de care corpul are nevoie pentru supravietuire, iar altii sunt arme importante impotriva bacteriilor care ameninta viata", sustine Gates.

E-urile din corpul uman
Stefan Gates a extras cinci E-uri din propriul corp si le-a folosit intr-o prajitura. Mai intai a prelevat intr-un flacon lacrimi, care produc aditivul E1105 - Lizozim - folosit la conservarea vinului si branzei. A doua mostra a fost din transpiratie, in care se regaseste acidul propionic (E280), un alt conservant care impiedica aparitia mucegaiului pe paine. Din par, a extras L-cisteina (E920) - agent de tratare a fainii. Apoi a identificat acidul clorhidric (E507), folosit pentru prepararea mierii artificiale, in sucurile gastrice. In cele din urma, a facut liposuctie pentru a obtine, din grasimea propriului corp, glicerol (E422), care pastreaza umeda glazura de pe prajituri.

Colorantii alimentari
Exista 42 de coloranti alimentari, folositi nu doar in scopuri estetice, dar si pentru a da un gust mai bun produselor. Intr-un experiment, studentilor de la Universitatea Reading li s-a servit mazare din conserva, incalzita la 121 de grade Celsius pentru a distruge enzimele si bacteriile. Mazarea a fost impartita in doua gramezi: intr-una, boabele erau verde deschis, in urma procesului de incalzire, iar in cealalta, culoarea verde a boabelor de mazare crude fusese obtinuta prin combinarea a doi coloranti. Toti studentii au apreciat ca mazarea verde are un gust mai bun decat cea de culoare pala, contrazicand convingerea potrivit careia mancarea naturala are gust mai bun.

Intr-un alt experiment, un Pinot Gris de Alsacia a fost colorat rosu si servit connaisseur-ilor de la Clubul de vin din Londra. Nici unul dintre ei nu a remarcat ca bea un vin alb. "In mod subconstient, atunci cand ne uitam la o mancare, ne facem o idee despre ce gust va avea. Culoarea este vitala pentru mancare, ea ghideaza felul in care percepem gustul si mirosul alimentelor", explica Alice Pegg, cercetatoarea care a coordonat experimentul.

Stabilizatorii
Un mare numar de stabilizatori, aditivii din seria E400, sunt ingredient vital pentru multe produse din supermarket, facandu-le moi si consistente. Guma de Caruba (E410) este folosita in inghetata si salate si este un aditiv natural, extras din roscov - arbore din bazinul Marii Mediterane. Similar, guma de guar (E412), folosita pentru a da consistenta alimentelor, este extrasa din semintele de guar, planta care creste in India si Pakistan. Caragenanul (E407), care inlocuieste grasimea in sosurile pentru salate, provine din alge recoltate in Filipine.

E621 se gaseste si in broccoli
Din seria E600, fac parte 18 potentatori de gust, cel mai cunoscut fiind glutamatul monosodic (E621). Multi oameni cred ca au o reactie la E621, numita "sindromul restaurantului chinezesc", dupa consumarea aditivului, insa este doar un mit raspandit. De fapt, glutamatul monosodic este continut in mod natural de broccoli, ciuperci si rosii, astfel ca persoanele care au o reactie la aceasta substanta, ar avea probleme si la consumarea unor legume.

Conservantii
Exista 38 de conservanti, grupati in seria E200, care previn boli precum botulismul - o toxiinfectie alimentara care poate cauza paralizie si moartea in 24 de ore. In mod traditional, carnea era conservata cu sare, care absoarbe apa de care bacteriile au nevoie pentru a se instala pe alimente. Acum exista insa o serie de nitrati mai puternici in lupta de prevenire a toxiinfectiei. Dintre nitratii pe care ii cosumam, 2% provin din conservanti, iar cea mai mare parte - 50% - din legume, azotul fiind un element esential in cresterea plantelor.

Sursa: www.mediafax.ro.


Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare