Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 22 septembrie 2010

DESPRE PAINE

Painea face parte dintre primele alimente eliminate dintr-o dieta. Dar acest pas este o greseala, pentru ca in lipsa painii organismul este privat de multi carbohidrati importanti. In orice dieta, trebuie adoptata doar regula "cu masura!".

Painea ingrasa - FALS
NU painea ingrasa, ci produsele asociate cu ea! Sigur ca o paine intreaga mancata odata ingrasa, dar 1-2 felii la o masa nu. Painea nu trebuie combinata cu anumite alimente, pe lista neagra aflandu-se grasimile, dulciurile, pastele, cartofii, orezul si carnea. Nu este insa interzis sa mananci un sandvis cu legume si carne, nici paine cu lactate.

Painea e goala din punct de vedere nutritional - FALS
Valoarea nutritionala a painii nu se limiteaza la continutul in proteine, glucide si lipide. Painea contine si vitamine din grupele B, PP, E (cu rol important in prevenirea imbatranirii), minerale precum fosfor, magneziu, potasiu si oligoelemente de care organismul are nevoie - fier si zinc.

Painea proaspata baloneaza - ADEVARAT
Painea proaspata este mai greu de digerat decat painea prajita sau "veche" de o zi. Si asta din cauza ca painea calda contine mai mult amidon, element care favorizeaza balonarea si fermentatiile la nivelul colonului.

Painea prajita are mai putine calorii - FALS
Prin prajire, nu se pierde continutul caloric al painii, ci doar o parte din cantitatea de apa. Totodata insa, prin prajire, amidonul se digera mai usor.

O felie de paine pe zi e suficienta - FALS
Pentru a-ti asigura o buna parte din necesarul de glucide, poti manca 150-250 grame de paine pe zi. Poti consuma in plus, orez, cartofi fierti, paste (dar nu impreuna cu painea).

3 tipuri de paine buna pentru silueta:
- PAINEA NEAGRA. Realizata din faina completa, aduce un procent sporit de nutrienti (vitaminele B1, B2, acid folic, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fibre) si previne balonarea si constipatia.
- PAINEA DE SECARA. Potoleste rapid foamea si este indicata persoanelor care vor sa slabeasca. Faina de secara este superioara celei de grau, pastrand mai multe substante nutritive dupa macinare.
- PAINEA INTEGRALA (graham). Este produsa din combinatii de faina semialba, neagra si tarate, in diferite proportii. Contine mai multe fibre, vitamine (B si E in special), magneziu, fosfor si fier (cu 40% mai mult decat painea alba).

Fructele

Strugurii contin unul dintre cei mai eficace antioxidanti recunoscuti la momentul actual, flavonoidele (lupta impotriva radicalilor liberi, incetinesc imbatranirea celulelor si stimuleaza imunitatea organismului), si contin potasiu, avand valoare energetica importanta.

Marul are efect depurativ pentru sange (scade colesterolul), tonic pentru nervi si muschi, prevenind instalarea infectiilor intestinale, bronsice, reumatismale.

Prunele au efect decongestionant pentru ficat, stimulent al functiilor nervoase.

Nucile asigura un aport de grasimi nesaturate, minerale, vitamina E, sulf si arginina, mentinand arterele flexibile si inima intr-o stare buna de functionare.

Varza si ardeiul ocupa primele locuri in topul legumelor care contin vitamina C. Pentru a obtine doza zilnica de vitamina C este suficient un ardei gras proaspat sau 200 de grame de varza proaspata.

Pentru rezervele de vitamina A avem nevoie de morcovi. Un pahar de suc de morcovi pe zi are efect antiseptic, anti-inflamator, cu efecte impotriva cancerului si revigoreaza culoarea pielii.

Vitamina E este cel mai puternic antioxidant natural. Vitamina E se gaseste din abundenta in uleiurile vegetale (de floarea soarelui, masline, migdale).

Vitamina B6 este o vitamina speciala pentru imunitate si se gaseste in mai multe legume: cartofi, morcovi, varza, pastai, boabe.

„Nu va faceti griji ca au trecut zilele de vara. Vremea este in continuare de partea voastra, oferindu-va resurse de sanatate. Profitati de legumele si fructele parfumate ale toamnei, in toata splendoarea lor coloristica si a compozitiei, pentru a va intari organismul si a fi pregatiti pentru o lupta si mai apriga, cand se apropie lunile de iarna”, a precizat dr. Luig Gratton, potrivit unui comunicat Herbalife, remis citynews.ro.

citynews.ro

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare