Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 14 septembrie 2011

Cura cu macerat de coji de oua



Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju

Este un macerat din praf de coji de oua, suc de lamaie sau vin si miere.

Modul de preparare al maceratului:

Se spala cojile de oua bine, dupa care se pun cateva zile la uscat. Se pun apoi intr-o bucata de panza curata si rezistenta si se preseaza pe un fund de lemn, maruntindu-le astfel pana ajung la dimensiuni de cca 3x3 mm. Cojile astfel sfaramitate se macina cu o rasnita de cafea pana cand devin ca o faina. Intr-un vas de sticla se amesteca o parte praf de coji de oua cu doua parti miere si o parte suc de lamaie sau vin alb.

Dupa ce se amesteca bine, se toarna intr-o sticla care se inchide ermetic cu un dop si se lasa la macerat timp de o saptamana, intr-un loc racoros sau intunecos sau in frigider. Solutia se agita zilnic de doua - trei ori. Preparatul astfel obtinut se pastreaza in vase de sticla colorata, ermetic inchise, la adapost de lumina, caldura sau surse de contaminare. Daca se tine in frigider, compozitia are valabilitate 6 saptamani.

Compozitia maceratului: acizi (citric, malic etc), vitamine (C, B, PP si provitamina A), minerale (bogate in calciu si in mai mica masura siliciu, mangan, fosfor) si enzime.

Cura cu acest macerat este indicata in insuficienta paratiroidiana (cu fenomene de hipocalcemie si spasmofilie), tulburari de crestere, osteoporoza, paradontoza, sarcina, alaptare, fracturi cu dificultati in sudarea oaselor.

Modul de administrare al maceratului. Se ia o lingura macerat, de trei ori pe zi, la mesele principale, diluat cu putina apa, sirop sau ceai medicinal. Inainte de intrebuintare se agita bine solutia. Cura dureaza 2-4 saptamani si se poate relua numai dupa o pauza de 1-2 saptamani. In cazul persoanelor in varsta, doza se reduce la jumatate.

Cura este interzisa in diabet.

marți, 13 septembrie 2011

Gălbenelele curăţă ficatul de grăsimi



Aş dori să ştiu ce tratamente naturiste sunt recomandate în cazul steatozei hepatice.

Prof. Constantin Milică: Pentru această afecţiune a ficatului, tratamentele se bazează pe utilizarea unui larg sortiment de plante medicinale, testate şi recomandate de-a lungul secolelor, cu proprietăţi calmante, antispastice, antiinflamatoare. Sunt necesare tratamente de lungă durată cu infuzii sau decocturi calde, după care bolnavul va sta culcat, timp de 20-30 minute, pe partea dreaptă, pentru a permite ca lichidele ingerate să treacă uşor prin canalul hepatic şi coledoc. Acestea vor avea efectul de a preveni îmbolnăvirea ficatului şi de a reface celulele hepatice afectate.

Anghinare (Cynara scolymus):

- acţiuni: regenerarea celulelor lezate, reducerea conţinutului de grăsimi, stimularea funcţiei antitoxice a ficatului, activarea secreţiei biliare, fluidizarea bilei;

Armurariu (Silybum marianum):

- acţiuni: protejarea ficatului faţă de agresiunile toxice (alcool, medicamente chimice), împiedicarea depunerii grăsimilor în ficat, refacerea sechelelor rămase după hepatita cronică şi ciroză;

Gălbenele (Calendula officinalis)

- acţiuni: reducerea inflamaţiilor ficatului şi stimularea secreţiilor biliare datorită proprietăţilor antiinflamatoare, decongestive, astringente, calmante;

Cicoarea (Cychorium intybus):

- acţiuni: stimularea funcţiilor hepatice, curăţirea de grăsimi a ficatului congestiv, mărirea cantităţii de bilă;

Păpădie (Taraxacum officinale):

- acţiuni: protejarea ficatului prin decongestionare şi stimularea secreţiei de bilă până la dublarea cantităţii;

Sunătoare (Hypericum perforatum):

- acţiuni: combate infiltrarea grasă a ficatului şi reface celulele hepatice degradate prin hepatită cronică.

Regimul de viaţă impune repaus la pat, pungi cu gheaţă pe hipocondrul drept, dietă hidro-zaharată. Sunt indicate, zilnic, exerciţii fizice uşoare, în aer liber.

Se vor evita eforturile mari, fizice şi intelectuale, emoţiile şi stările de iritabilitate precum şi viaţa dezordonată, în care nu se armonizează orele de muncă, odihnă şi somn. În fazele dureroase se vor aplica perne sau sticle calde şi cataplasme calde cu parafină, varză, ridichi negre şi hrean, ţinute timp de două ore pe zona ficatului. Permanent se va urmări nivelul transaminazelor (TGO, TGP), colesterolul, trigliceridele şi glicemia din sânge.

http://www.ziarullumina.ro

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare