Faceți căutări pe acest blog

luni, 25 iunie 2012

5 combinaţii alimentare periculoase.

 Cu ce SĂ NU AMESTECA?I carnea sau lactatele
Autor:  Cristina Lica

Când alimentele "incompatibile" sunt consumate împreună, există riscul ca nutrienţii să nu se mai asimileze corect. Mai mult, din această combinaţie pot să rezulte substanţe care provoacă diaree, toxiinfecţii şi cresc riscul de cancer.

1. Lapte şi ciocolată

Oricât de suprinzător ar părea, laptele şi ciocolata nu fac casă bună.

Combinate, calciul din lapte şi acidul oxalic din ciocolată formează un compus numit oxalat de calciu, greu de digerat, care poate provoca diaree.


"Oxalaţii din ciocolată şi cazeina din lapte se precipită şi, pe lângă faptul că provoacă indigestie, se reduce din acţiunea neurostimulatoare a ciocolatei. Ciocolata cu lapte este oricum destul de periculoasă, întrucât conţine lapte praf reconstituit şi multe zaharuri, care pot duce în timp la boli cardiovasculare, cum este ateroscleroza", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, expert în alimentaţie.

2. Cafea cu lapte

Dacă obişnuiţi să adăugaţi lapte în cafea, vă alegeţi doar cu gustul, spun medicii. "Laptele taie din acţiunea stimulatoare a cafelei. Dacă o cafea amară se digeră în 20 de minute, cea cu lapte rămâne şi trei ore în stomac", adaugă prof. dr. Mencinicopschi.

Lactatele şi mezelurile, combinaţie cancerigenă

3. Iaurt cu mezeluri


Multe persoane consumă un iaurt lângă un sandviş cu şuncă fără să ştie cât e de greşit.

Mezelurile conţin nitraţi (conservanţi) care, în combinaţie cu acidul organic (lactic) din lactate, se transformă în nitrozamină, o substanţă cancerigenă.

"În general, combinaţia dintre două proteine animale este foarte indigestă. Acest lucru este specificat clar la alte religii. De exemplu, pe masa evreilor nu veţi vedea niciodată lapte şi derivate lângă carne", subliniază specialistul citat.

4. Creveţi şi citrice

Deşi se obişnuieşte ca felurile de mâncare cu creveţi să fie asezonate cu sosuri de portocale sau fructe exotice, nutriţionistul chinez Li Hongyan atrage atenţia asupra riscurilor acestei "combinaţii".

Creveţii conţin o susbtanţă care transformă vitamina C din citrice în arsenic toxic.

Proteinele vegetale, separat de cele animale

5. Laptele de soia conţine proteine vegetale, grăsimi, carbohidraţi,
vitamine şi minerale şi este foarte hrănitor dacă este consumat ca atare. În combinaţie cu ouăle, carnea sau alte alimente foarte bogate în proteine animale, se încetineşte activitatea proteazei, substanţa care ajută la descompunerea proteinelor pentru a fi digerate. Astfel, proteinele nu mai sunt asimilate aşa cum trebuie şi digestia este încetinită.

"Sfatul meu este să nu amestecaţi proteinele vegetale cu cele animale. Proteinele vegetale merg cel mai bine cu carbohidraţi: linte, soia sau mazăre cu orez etc", recomandă specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.

Laptele cu cacao provoacă diaree, iar lactatele consumate alături de mezeluri cresc riscul de cancer

EVZ.ro

sâmbătă, 23 iunie 2012

De ce nu e bine să combini ceaiurile cu pastile


Remediile pe bază de ginkgo biloba sunt contraindicate persoanelor care iau anticoagulante

Remediile pe bază de ginkgo biloba sunt contraindicate persoanelor care iau anticoagulante

Remediile naturale ne pot pune chiar viaţa în pericol atunci când sunt combinate cu medicamente clasice, atrag atenţia specialiştii citaţi de dailymail.co.uk.
Chiar şi cele mai populare terapii, cum sunt cea cu usturoi, cu ghimbir, cu ceai verde şi cu sunătoare pot interacţiona în mod negativ cu tratamentele clasice recomandate de medici pentru anumite afecţiuni. Cele mai multe riscuri şi le asumă copiii şi bătrânii, dar şi persoanele cu mai multe afecţiuni asociate, care iau tratamente combinate, este de părere specialista americană în terapii complementare Catherine Ulbricht, citată de publicaţia Daily Mail.
Citeşte şi:
Energizantele şi băuturile pentru sportivi, „baie de acid" pentru dinţi

Menţine-ţi silueta cu... somn!
Alăturări periculoase
- Usturoiul, ginkgo biloba şi ghimbirul sunt recunoscute pentru proprietăţile de reducere a tensiunii arteriale, dar, în acelaşi timp, presupun un oarecare risc de sângerări. De aceea, remediile de acest gen sunt contraindicate persoanelor care iau warfarină, un medicament anticoagulant. „Din cauza acţiunii de antiagregare plachetară a ginsengului, în cazul persoanelor care iau medicaţie antitrombotică, trebuie verificaţi parametrii de coagulare a sângelui, care au tendinţă de scădere şi, în consecinţă, pot apărea fenomene hemoragice", completează medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, de la Clinica Medas din Bucureşti.
- Antidepresivele naturale pe bază de sunătoare pot avea efectul invers al imunosupresoarelor administrate după un transplant pentru împiedicarea respingerii grefei. De asemenea, „sunătoarea nu se administrează concomitent cu inhalatorii pentru astm bronşic şi cu medicamentele pentru răceală", subliniază medicul Ruxandra Constantina.
- Scorţişoara, cromul şi remediile pe bază de proteină din zer scad dramatic nivelul zahărului din sânge, lucru periculos pentru persoanele diabetice care iau deja tratament de reducere a glicemiei.
- Ceaiul verde, macul canadian şi păducelul pot creşte tensiunea arterială şi, deci, fac ineficiente tratamentele medicamentoase pentru scăderea ei.
- „Echinacea nu se administrează concomitent cu tratamentele anticanceroase şi anxiolitice, imunosupresoare sau hipocolesterolemiante, pentru că pot apărea efecte secundare grave", atrage atenţia specialista Ruxandra Constantina.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare