Faceți căutări pe acest blog

joi, 16 mai 2013

BANANELE


De Alina Barbu

Toata lumea iubeste bananele. Sunt dulci, pline de nutrienti si usor de luat la pachet pentru o gustare sanatoasa. Poti sa le adaugi intr-o multime de preparate: salate de fructe, piureuri de fructe, prajituri sau sucuri naturale. Si, in ciuda a ceea ce se spune, sunt minunate si in diete.


Au fost aduse in Europa de pe coastele de vest ale Africii de catre marinarii portughezi, dar au o istorie milenara. Aceste fructe exotice, coapte in soarele puternic al Africii, au fost cultivate inca din antichitate in Asia si Oceania.

Totusi, bananele de acum cateva sute de ani nu aratau la fel ca acelea pe care le gasim azi. Nu erau nici atat de dulci si nici de culoare galbena. Bananele obisnuite aveau culoarea rosie sau verde. Banana galbena este de fapt un soi mutant descoperit in 1836 pe plantatiile jamaicanului Jean Francois Poujot. De aici au ajuns repede in America de Nord si au devenit o delicatesa mancata la desert.

Spre deosebire de alte fructe, bananele mai au o insusire unica. Nu cresc in copaci. Bananierul nu este un arbore, ci o planta uriasa (inrudita cu liliacul si orhideele), a carei tulpina e adesea confundata cu un trunchi de copac pentru ca are o inaltime de 6-7 metri.

Bananele au numeroase beneficii pentru sanatate

O singura banana pe zi iti aduce 400 mg de potasiu, adica 11% din necesarul zilnic. Potasiul este esential pentru buna functionare a muschilor, a inimii si a sistemului nervos. Si tot datorita continutului ridicat de potasiu, bananele au un efect benefic asupra rinichilor si oaselor. Cantitatea de potasiu din dieta zilnica te ajuta sa previi aparitia pietrelor la rinichi si reduce pierderea calciului din organism.

Bananele sunt si cea mai buna sursa naturala pentru vitamina B6, cea responsabila cu producerea hemoglobinei si cu mentinerea sistemului imunitar in stare perfecta de functionare.

Bananele pot fi un sedativ natural


Bananele contin triptofan, un aminoacid important pe care creierul il foloseste impreuna cu magneziul si vitamina B6 pentru a produce serotonina. Aceasta are un efect calmant asupra creierului si actioneaza ca un sedativ usor.

Un aliment usor de digerat


Bananele sunt foarte usor tolerate de sistemul digestiv si sunt o sursa buna de fibre naturale. O singura banana contine 16% din doza zilnica recomandata de fibre pentru un adult . Acestea ajuta digestia, dar lupta si impotriva bolilor de inima si a diabetului de tip 2. Pentru ca sunt usor de digerat bananele sunt printre primele fructe incluse in dieta bebelusilor, mai ales a celor care au probleme digestive sau care se recupereaza in urma unor probleme gastrointestinale.

Bananele sunt ideale si in diete


Gustul dulce al bananei te poate pacali si te poate face sa crezi ca acest fruct e plin de calorii. Complet gresit. O banana medie are putin peste 100 de calorii, adica tot cam atatea cat un mar. Asadar, pot fi incluse in diete fara griji, mai ales daca faci si sport sustinut pentru ca bananele sunt o sursa buna de carbohidrati care iti dau energie. Si pentru ca sunt dulci s-ar putea sa iti taie si pofta de altfel de dulciuri sau prajituri. De fapt, bananele pasate pot fi un substitut sanatos pentru uleiul sau untul folosit la unele retete de prajituri.

Cum sa alegi si sa pastrezi bananele?


Bananele sunt culese si transportate cand inca sunt verzi. Sunt singurele fructe care capata o aroma si o textura mai buna dupa ce au fost culese. Se coc extrem de repede datorita semintelor din interior care elibereaza un amestec de etilena si dioxid de carbon ce grabesc coacerea.

Cand alegi bananele ai grija sa aiba coaja intacta si nelovita. Vei stii ca sunt perfect coapte daca poti sa le rupi usor codita si sa le decojesti. Poti sa le grabesti coacerea daca le lasi intr-o punga de hartie pe masa din bucatarie, departe de surse puternice de caldura sau de lumina soarelui.

Bananele pot fi pastrate in frigider, timp de mai multe zile, daca vrei sa le opresti procesul de coacere. Cand vrei sa le folosesti, lasa-le sa se incalzeasca la temperatura camerei si nu te speria daca coaja se va maroni. Miezul fructului va fi la fel de bun.

Bananele odata decojite si taiate trebuie consumate imediat pentru ca dupa expunerea la aer isi vor schimba culoarea. Poti sa le pui si la congelator, dar textura nu va mai fi aceeasi dupa decongelare. Poti sa le congelezi intregi, cu tot cu coaja si sa le folosesti mai tarziu pentru prajituri, sosuri sau bauturi.

Poti sa consuni bananele proaspete sau poti sa le incluzi in cateva retete delicioase:

Citeste pe Foodstory: http://www.foodstory.ro/nutritie/fructul-saptamanii-banana#ixzz2TTNCbL1L
Follow us: foodstory.ro on Facebook

3 lucruri pe care nu le stiai despre banane


De Foodstory.ro

Sunt adevarate minuni in materie de alimentatie. Sunt dulci si cremoase, ideale pentru gustarile dintre mese si perfecte pentru mentinerea siluetei pe termen lung. Insa dincolo de aceste aspecte pe care le cunoastem cu totii, bananele au si proprietati mult mai intense.


Sunt mai puternice decat bauturile energizante

Uita de bauturile energizante, mananca o banana" este noul sfat dat de specialisti. In studiul realizat pe atleti si publicat in luna mai a acestui an, a iesit la iveala ca cei care au mancat o banana au avut un nivel mai ridicat de dopamina decat cei care au optat pentru o bautura energizanta. Mai mult, nivelul dopaminei a continuat sa creasca si la o ora dupa. Nu doar ca bananele au inlocuit cu brio bauturile energizante, dar i-a si ajutat pe acestia sa se simta mai bine.

Cu cat au coaja mai patata, cu atat sunt mai eficiente in lupta cu cancerul

Potrivit studiilor japoneze, o banana coapta bine, cu coaja patata, produce o substanta numita TNF (Factor de necroza tumorala), care distruge celulele tumorale. Cu cat coaja este mai intunecata, cu atat are proprietati mai puternice anti-cancer si de intarire a imunitatii.

Sunt excelente pentru mahmureala

Iar asta pentru ca au un continut bogat in potasiu. Mananca una inainte sa te culci sau dimineata, imediat dupa ce te-ai trezit si vei scapa de simptomele mahmurelei.

Nutritionistii recomanda sa manancam cate o banana in fiecare zi. Noi iti recomandam 3 retete delicioase pe care trebuie sa le incerci.

Banane prajite

Bananele prajite sunt foarte intalnite in gastronomia multor tari. In unele locuri sunt considerate desert, in altele aperitive sau garnituri. Diferenta este data de metoda de preparare. Reteta aici.



Shake de banane cu kiwi

O idee perfecta pentru dimineata. Nu numai ca te ajuta sa te trezesti dar, daca nu esti genul pentru care micul dejun este cea mai consistenta masa a zilei, milkshake-ul asta iti va fi suficient. Reteta aici.



Sufleuri cu ciocolata si banane

Un sufleu dulce poate fi incheierea perfecta a unei cine. Acesta iti va satisface pofta de ciocolata, in timp ce bananele cremoase se vor topi in gura. Reteta aici.



Citeste pe Foodstory: http://www.foodstory.ro/nutritie/3-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-banane#ixzz2TTLUYwpu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare