De Alina Barbu
Toata lumea iubeste bananele. Sunt dulci, pline de nutrienti si usor de luat la pachet pentru o gustare sanatoasa. Poti sa le adaugi intr-o multime de preparate: salate de fructe, piureuri de fructe, prajituri sau sucuri naturale. Si, in ciuda a ceea ce se spune, sunt minunate si in diete.
Au fost aduse in Europa de pe coastele de vest ale Africii de catre marinarii portughezi, dar au o istorie milenara. Aceste fructe exotice, coapte in soarele puternic al Africii, au fost cultivate inca din antichitate in Asia si Oceania.
Totusi, bananele de acum cateva sute de ani nu aratau la fel ca acelea pe care le gasim azi. Nu erau nici atat de dulci si nici de culoare galbena. Bananele obisnuite aveau culoarea rosie sau verde. Banana galbena este de fapt un soi mutant descoperit in 1836 pe plantatiile jamaicanului Jean Francois Poujot. De aici au ajuns repede in America de Nord si au devenit o delicatesa mancata la desert.
Spre deosebire de alte fructe, bananele mai au o insusire unica. Nu cresc in copaci. Bananierul nu este un arbore, ci o planta uriasa (inrudita cu liliacul si orhideele), a carei tulpina e adesea confundata cu un trunchi de copac pentru ca are o inaltime de 6-7 metri.
Bananele au numeroase beneficii pentru sanatate
O singura banana pe zi iti aduce 400 mg de potasiu, adica 11% din necesarul zilnic. Potasiul este esential pentru buna functionare a muschilor, a inimii si a sistemului nervos. Si tot datorita continutului ridicat de potasiu, bananele au un efect benefic asupra rinichilor si oaselor. Cantitatea de potasiu din dieta zilnica te ajuta sa previi aparitia pietrelor la rinichi si reduce pierderea calciului din organism.
Bananele sunt si cea mai buna sursa naturala pentru vitamina B6, cea responsabila cu producerea hemoglobinei si cu mentinerea sistemului imunitar in stare perfecta de functionare.
Bananele pot fi un sedativ natural
Bananele contin triptofan, un aminoacid important pe care creierul il foloseste impreuna cu magneziul si vitamina B6 pentru a produce serotonina. Aceasta are un efect calmant asupra creierului si actioneaza ca un sedativ usor.
Un aliment usor de digerat
Bananele sunt foarte usor tolerate de sistemul digestiv si sunt o sursa buna de fibre naturale. O singura banana contine 16% din doza zilnica recomandata de fibre pentru un adult . Acestea ajuta digestia, dar lupta si impotriva bolilor de inima si a diabetului de tip 2. Pentru ca sunt usor de digerat bananele sunt printre primele fructe incluse in dieta bebelusilor, mai ales a celor care au probleme digestive sau care se recupereaza in urma unor probleme gastrointestinale.
Bananele sunt ideale si in diete
Gustul dulce al bananei te poate pacali si te poate face sa crezi ca acest fruct e plin de calorii. Complet gresit. O banana medie are putin peste 100 de calorii, adica tot cam atatea cat un mar. Asadar, pot fi incluse in diete fara griji, mai ales daca faci si sport sustinut pentru ca bananele sunt o sursa buna de carbohidrati care iti dau energie. Si pentru ca sunt dulci s-ar putea sa iti taie si pofta de altfel de dulciuri sau prajituri. De fapt, bananele pasate pot fi un substitut sanatos pentru uleiul sau untul folosit la unele retete de prajituri.
Cum sa alegi si sa pastrezi bananele?
Bananele sunt culese si transportate cand inca sunt verzi. Sunt singurele fructe care capata o aroma si o textura mai buna dupa ce au fost culese. Se coc extrem de repede datorita semintelor din interior care elibereaza un amestec de etilena si dioxid de carbon ce grabesc coacerea.
Cand alegi bananele ai grija sa aiba coaja intacta si nelovita. Vei stii ca sunt perfect coapte daca poti sa le rupi usor codita si sa le decojesti. Poti sa le grabesti coacerea daca le lasi intr-o punga de hartie pe masa din bucatarie, departe de surse puternice de caldura sau de lumina soarelui.
Bananele pot fi pastrate in frigider, timp de mai multe zile, daca vrei sa le opresti procesul de coacere. Cand vrei sa le folosesti, lasa-le sa se incalzeasca la temperatura camerei si nu te speria daca coaja se va maroni. Miezul fructului va fi la fel de bun.
Bananele odata decojite si taiate trebuie consumate imediat pentru ca dupa expunerea la aer isi vor schimba culoarea. Poti sa le pui si la congelator, dar textura nu va mai fi aceeasi dupa decongelare. Poti sa le congelezi intregi, cu tot cu coaja si sa le folosesti mai tarziu pentru prajituri, sosuri sau bauturi.
Poti sa consuni bananele proaspete sau poti sa le incluzi in cateva retete delicioase:
Citeste pe Foodstory: http://www.foodstory.ro/nutritie/fructul-saptamanii-banana#ixzz2TTNCbL1L
Follow us: foodstory.ro on Facebook
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu