Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 18 mai 2013

Alimentaţia şi sistemul imunitar




Există o puternică legătură între comportamentul alimentar şi buna funcţionare a sistemului imunitar. O dietă echilibrată, care include toate grupele de nutrienţi, favorizează apărarea naturală a organismului, în timp ce calitatea slabă a alimentelor nu face altceva decât să compromită şi mai mult imunitatea. Iată care sunt, pe scurt, substanţele care contribuie la întărirea imunităţii, precum şi alimentele în care se regăsesc acestea:

Vitamina C
Creşte producţia de leucocite (globulele albe, care apără organismul împotriva infecţiilor), precum şi nivelul de interferon, un anticorp ce protejează suprafaţa celulelor de pătrunderea virusurilor.
Surse: ardei, broccoli, varza de Bruxelles, conopidă, sucuri de fructe şi de lămâie, muştar, portocale, papaya, căpşuni.

Vitamina E
Stimulează celulele imunitare de tip B, cu rol în producerea anticorpilor. De asemenea, combate deficienţele de răspuns imun, care se instalează odată cu înaintarea în vârstă.
Surse: migdale, broccoli, sfeclă elveţiană, muştar, măsline, papaya, seminţe de floarea-soarelui, varză creaţă.

Beta carotenul
Măreşte numărul de celule care luptă împotriva infecţiilor. Studiile arată că asimilarea carotenoidelor din alimente protejează mai bine împotriva cancerului decât apelarea la suplimente de beta caroten. Prin urmare, în dieta zilnică se recomandă cel puţin cinci porţii de fructe şi legume. Beta carotenul se găseşte în compoziţia legumelor de culoare galbenă, portocalie sau roşie.
Surse: morcovi, citrice, căpşuni, ardei gras, roşii, banane.

Vitamina B12
Ajută la înmulţirea globulelor albe aflate la maturitate, motiv pentru care este esenţială în procesele imunitare.
Surse: carne de vită şi de miel, peşte (biban de mare, halibut), lapte, somon, scoici, creveţi.

Tiamina (B1)
Îmbunătăţeşte tonusul muscular şi contribuie la fortifierea sistemului nervos şi imunitar.
Surse: sparanghel, cereale, carne de porc, seminţe de floarea-soarelui, ton.

Riboflavina (B2)
Are un rol important în creşterea şi respiraţia celulelor, ca şi în procesul normal al vederii. De asemenea, scade glicemia, intervine în fenomenele de oxidoreducere şi influenţează sinteza hemoglobinei.
Surse: sparanghel, ficat de vitel, cereale, afine, ciuperci, salată verde.

Niacina (B3)
Păstrează sănătatea pielii, a limbii şi a ţesuturilor digestive. În plus, măreşte glicemia şi reduce nivelul colesterolului, scade tensiunea arterială şi favorizează circulaţia cerebrală şi coronariană.
Surse: sparanghel, piept de pui, afine, halibut, ciuperci, carne de porc, somon, roşii, ton.

Piridoxina (B6)
Asigură producerea de globule roşii şi de anticorpi şi ajută la consolidarea sistemului osos şi muscular. Mai mult, menţine buna funcţionare a sistemului nervos.
Surse: ardei gras, conopidă, afine, muştar, ton, napi.

Acidul folic (B4)
Protejează împotriva cancerului de col uterin.
Surse: sparanghel, sfeclă, broccoli, ficat de viţel, linte, pătrunjel, salată verde, spanac, frunze de nap.

Zincul
Stimulează producţia şi eficienţa leucocitelor. Totuşi, excesul de zinc (peste 75 mg pe zi) poate inhiba funcţia imună.
Surse: scoici, ciuperci, carne, legume.

Cromul
Măreşte capacitatea globulelor albe de a lupta împotriva infecţiilor.
Surse: drojdie de bere, stridii, ficat, ceapă, cereale integrale, tărâţe de cereale, roşii, cartofi.

Seleniul
Creşte numărul de anticorpi şi mobilizează celulele care luptă împotriva cancerului.
Surse: nuci de Brazilia, orez brun, brânză de vaci, carne de pui, gălbenuş de ou, usturoi, halibut, homar, ciuperci, carne de porc, somon, creveţi, biban de mare, seminţe de floarea-soarelui, ton, cereale integrale.

Autor: Alexandra Nedelcu
SURSA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare