Faceți căutări pe acest blog

duminică, 29 mai 2011

Simptomele si riscurile deficientelor de vitamine

Deficienta de vitamine si minerale in alimentatie creste riscul aparitiei bolilor si tulburarilor. Efectele pe termen lung ale deficientelor de vitamine si minerale pot pune viata in pericol. Care sunt simptomele si riscurile deficientelor de vitamine si minerale din organism?
deficienta de vitamine
riscurile deficientelor de vitamine

Riscurile deficientelor de vitamine si minerale

Organismul uman nu poate sintetiza vitaminele si mineralele necesare. Aceste substante nutritive ar trebui sa fie furnizate organismului printr-o alimentatie adecvata. S-a inregistrat o crestere uluitoare in vanzarea suplimentelor de vitamine si minerale pe parcursul ultimelor decenii. Este bine ca tot mai multi oameni devin constienti de sanatatea lor. Aportul inadecvat de vitamine si minerale in alimentatie sau absorbtia inadecvata de vitamine si minerale in tractul digestiv sunt principalele cauze ale deficientei de vitamine si minerale din organism. Urmatoarea sectiune explica efectele deficientelor de vitamine si minerale.

Vitamine si minerale

Vitamina A si beta-carotenul, vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxina), B7 (biotina), B9 (acid folic), B12 (cobalamina), C (acid ascorbic), D (ergo/colecalciferol), E (tocoferol) si vitamina K (chinona) sunt principalele vitamine necesare organismului.

Vitamina C si toate vitaminele B trebuie sa fie prezente in dieta de zi cu zi, acestea fiind vitamine solubile in apa, ce sunt eliminate din corp odata cu excesul de apa la intervale regulate. Organismul uman pastreaza vitaminele A, D, E si K in grasimi, astfel ca aceste vitamine sunt denumite "vitamine solubile in grasimi".

Calciul, fierul, iodul, cuprul, sodiul, potasiul, manganul, magneziul, fosforul, potasiul, zincul sunt cateva dintre principalele minerale sau electroliti care sunt necesare pentru buna functionare a organismului.

Imbatranirea reduce capacitatea naturala a intestinelor de a absorbi vitaminele si mineralele. Femeile gravide, cele care alapteaza si persoanele in varsta se pot confrunta cu deficiente de vitamine si minerale. Persoanele care sufera de diverse boli, sufera interventii chirurgicale sau sunt in curs de terapii cum ar fi chimioterapie, radioterapie, etc. pot experimenta lipsa de vitamine si minerale din cauza afectarii functiilor diferitelor sisteme ale corpului.

Fumatul excesiv, abuzul de alcool si de droguri, urmate de o dieta severa, pot duce la deficiente de vitamine si minerale. Evitarea anumitor produse alimentare cum ar fi lapte, lipsa de expunere la soare pot conduce la deficiente de vitamina D sau calciu. Veganii sau vegetarienii pot suferi de deficit de vitamina B12, vitamina furnizata in principal de produse de origine animala. Urmarea unei diete neadecvate este una din principalele cauze ale deficientelor nutritionale.
Vitamina Simptomele deficientei
Boli cauzate (riscuri)
Surse alimentare
Doza zilnica recomandata
Vitamina A
  • Vedere incetosata, vedere slaba de noapte
  • Infectii frecvente, in special infectii ale cailor respiratorii superioare
  • Fracturi osoase frecvente
  • Deteriorarea smaltului dentar
  • Nivelul ridicat de colesterol
  • Izbucnirea acneei, psoriazisului
  • Par uscat, piele uscata, unghii casante
  • Glaucom
  • Pojar
  • Boli de inima
  • Atac cerebral
  • Orbire partiala sau completa
  • Ingrosarea pielii
  • Ulceratii corneene
  • Oprirea cresterii in ainaltime
Ficat de vitel, morcov crud, frunze verzi, patrunjel verde, ardei rosu, verdeturi, cartofi dulci, unt, nap, ardei de Cayenne, spanac, broccoli, dovleac, castraveti, branza Cheddar, pepene galben, oua, caise, papaya, mango, mazare, lapte.
  • Barbati si baieti peste 10 ani: 1 mg
  • Femeile si fetele peste 10 ani: 0,8 mg
Vitamina B1
  • Nivel scazut de energie
  • Anorexie, indigestie, constipatie
  • Crampe severe la picioare
  • Senzatie de furnicaturi, amorteala
  • Oprirea cresterii la copii
  • Afectiuni ale nervilor
  • Probleme ale sistemului circulator
  • Slabirea muschilor
  • Beri-beri
  • Inflamatiii ale inimii
  • Insuficienta cardiaca si moarte
Fructe de padure, legume cu frunze verzi, carne de organe, legume, nuci, porc, germeni de grau, cereale integrale, pastai de cereale, galbenus de ou, drojdie, porumb.
  • Barbati: 1,5 mg
  • Femei: 1,1 mg
Vitamina B2
  • Indigestie
  • Caderea parului
  • Sensibilitate la lumina
  • Leziuni cutanate aproape de nas si gura
  • Ameteala
  • Deficit de alte vitamine B si minerale precum fier, zinc
  • Probleme ale sistemului digestiv
  • Cataracta
  • Anemie
  • Migrena
  • Acnee rozacee
  • Vaginite
  • Sindromul tunelului carpian
Legume de culoare verde inchis, salata romaneasca, ciuperci, ficat de vitel, spanac, oua de pui, peste, cereale, carne slaba, legume, lapte de vaca, iaurt, sfecla.
  • Barbati: 1,7 mg
  • Femei: 1,3 mg
Vitamina B3
  • Nivel scazut de energie
  • Nivelul anormal de colesterol
  • Iritatii cutanate la expunerea la lumina soarelui, descuamarea pielii
  • Lipsa poftei de mancare, ulceratii bucale
  • Confuzie mentala
  • Diaree, indigestie dupa aportul de grasimi
  • Umflarea limbii
  • Fluctuatii ale nivelului zaharului in sange
  • Pelagra
  • Alterarea functiei creierului, convulsii
  • Probleme digestive
  • Depresie
  • Dureri de cap, insomnie
  • Anorexie
  • Greata
Peste (somon, halibut, ton), piept de pui, sparanghel, alune, cereale integrale, ciuperci crimini, nuci, unt de arahide, drojdie de bere.
  • Barbati: 19 mg
  • Femei: 15 mg


Vitamina B5
  • Nivel scazut de energie, oboseala
  • Greata
  • Furnicaturi in maini
  • Insomnie
  • Dureri de cap
  • Arsuri / dureri la nivelul picioarelor, amorteala
  • Disfunctii ale glandei suprarenale
  • Dezechilibru hormonal
  • Afectarea functiei biliare
  • Nivel scazut de sange
  • Letargie, lipsa de vigoare
Carne de vita, oua, legume, ciuperci, conopida, broccoli, frunze si seminte de floarea soarelui.
  • Barbati: 4 mg - 7 mg
  • Femei: 4 mg - 7 mg
Vitamina B6
  • Descuamarea pielii uleioase de pe fata si scalp
  • Ameteala, slabiciune
  • Convulsii
  • Depresie
  • Umflarea limbii
  • Ulceratii bucale
  • Dezvoltarea pietrelor la rinichi
  • Boli si tulburari de piele
  • Anemie
  • Amorteala in maini si picioare
Avocado, banane, peste, carne, fasole Garbanzo, carne de pasare, spanac, cereale integrale (grau si porumb).
  • Barbati: 2,0 mg
  • Femei: 1,6 mg
Vitamina B7
  • Oboseala excesiva
  • Indigestie, diaree
  • Piele uscata, aspra, infectii ale pielii
  • Caderea parului
  • Unghii fragile
  • Apetit redus
  • Dureri musculare
  • Fluctuatii severe ale nivelului de zahar in sange
  • Probleme ale pielii si parului
  • Terminatii nervoase deteriorate, amorteala degetelor sau membrelor
Branza, nuci, galbenus de ou, legume verzi, ficat, seminte de floarea-soarelui, cartofi dulci, lapte, pasari de curte.
  • Barbati: 0,1 mg
  • Femei: 0,1 mg
Vitamina B9
  • Nivel scazut de sange
  • Umflarea limbii
  • Ulceratii ale gurii
  • Afectiuni de crestere
  • Defecte de nastere care conduc spre tulburari cerebrale
  • Greutate mica la nastere
  • Anemie megaloblastica
  • Boli de inima
Suc de citrice, cereale integrale, legume si seminte, soia, legume cu frunze verzi (spanac, varza, etc), nuci.
  • Barbati: 0,2 mg
  • Femei: 0,18 mg
Vitamina B12
  • Scaderea hemoglobinei
  • Confuzie mentala
  • Depresie
  • Pierderi de memorie
  • Slabiciune
  • Anemie
  • Daune ale sistemului nervos
  • Daune ireversibile ale nervilor
  • Neuropatie periferica
  • Oprirea cresterii in inaltime
Oua, fructe si legume proaspete, peste, cereale integrale, ficat, carne, lapte.
  • Barbati: 0,002 mg
  • Femei: 0,002 mg
Vitamina C
  • Slabiciune excesiva
  • Infectii frecvente
  • Afectarea starii generale de sanatate
  • Pierderea dintilor
  • Sangerarea gingiilor
  • Vindecarea intarziata a plagilor
  • Piele aspra, uscata
  • Probleme de vaz
  • Scorbut ce duce la sangerare
  • Slabirea sistemului imunitar
  • Osteoporoza
  • Scadere in greutate
  • Sterilitate
Citrice (grapefruit, lamaie, portocale), Guava, pepene, broccoli, varza de Bruxelles, legume verzi, rosii, cartofi.
  • Barbati: 65 mg
  • Femei: 75 mg
Vitamina D
  • Schimbari de dispozitie
  • Tulburari de somn
  • Dureri musculare, oboseala
  • Pierdere in greutate, depresie
  • Diaree, pierderea poftei de mancare
  • Oase fragile
  • Slabirea sistemul imunitar
  • Deficienta de calciu
  • Nivel scazut de fosfor
  • Rahitism la copii
  • Diverse boli autoimune
  • Osteoporoza
  • Hipertensiune arteriala
  • Anumite tipuri de cancer
  • Probleme dentare
Razele ultraviolete ale soarelui (15 min pe zi de expunere), peste (ton, macrou, somon si sardine), ulei din ficat de cod, lapte si suc integral, ficat de vita, galbenus de ou.
  • Sugari, copii si adulti de pana la 50 de ani: 200 UI
  • Adulti 51-70 de ani: 400 UI
  • Adulti peste 70 ani: 600 UI
Vitamina E
  • Scadere in greutate
  • Crestere intarziata la sugari, copii
  • Slabiciune musculara
  • Defecte neurologice la adulti
  • Piele aspra, uscata
  • Par subtire, uscat
  • Declin cognitiv
  • Imbatranire rapida
  • Boli cardiovasculare
  • Cresterea sanselor de a dezvolta cancer
  • Sterilitate, avorturi spontane
  • Slabirea sistemul imunitar
  • Cresterea riscului dezvoltarii bolii Parkinson
  • Dureri
  • Celule rosii fragile in sange
  • Scaderea apetitului sexual
  • Probleme de ficat
  • Boli ale maduvei osoase
  • Afectarea functionarii creierului
Verdeata, frunze verzi, avocado, piersica, papaya, kiwi, dovleac, sfecla, spanac, migdale, alune, nuci de pin, ulei de masline, ulei de floarea-soarelui, sardine, heringi
  • Copii intre 4 - 8 ani: 10,5 UI
  • Adulti si femei gravide: 22.5 UI
  • Femei care alapteaza: 28.5 UI
Vitamina K
  • Oase fragile la varstnici
  • Probleme in coagularea sangelui
  • Sangerare menstruala abundenta
  • Piele aspra
  • Probleme cognitive
  • Dureri
  • Insuficienta a functiei creierului
  • Afectarea functiei sistemului nervos
  • Probleme de piele
  • Caderea parului
  • Probleme de ficat
  • Hemoragie si/sau anemie
  • Scaderea densitatii minerale osoase
Broccoli, spanac, varza de Bruxelles, varza, conopida, rosii, telina, patrunjelul, sfecla, spanac, sparanghel, fructe (avocado, kiwi), branza, galbenus de ou, ficat.
  • Barbati: 0,08 mg
  • Femei: 0,07 mg

Ceapa ca medicament



Ceapa este o leguma care vine din regiunile de stepa ale Asiei centra;e si de vest, fiind una dintre cele mai vechi plante de cultura. Ceapa este cultivata atat ca leguma, condiment, cat si ca planta medicinala.
In trecut, in Egipt, ceapa era oferita zeilor sau putea fi utilizata pe post de plata pentru a ajunge in rai. Se spune ca asa au fost platiti si cei care au lucrat la constructia piramidelor. La mormantul lui Tutankhamon, in urma sapaturilor, s-au descoperit resturi de ceapa.
ceapa
ceapa
Niste inscriptii sumeriene cuneiforme vechi de 4.000 ani I.Hr., din Codul lui Hammurabi, prezinta descrierea ogoarelor cultivate cu ceapa si castraveti, dar era amintita si ajutorarea celor saraci cu paine si ceapa.
Ceapa, reprezenta si la romani, un aliment important. Legionarii romani au ajutat la raspandirea cepei "cepiula" in Europa centrala. In Evul Mediu, ceapa era nelipsita de pe mesele oamenilor, in special in Europa. Leguma era folosita, de asemenea, si ca amulet impotriva pestei. In secolul al XV-lea au inceput olandezii sa cultive variante de diferite de ceapa.
Ceapa este un factor principal atat pentru sanatate cat si pentru longevitate. Ceapa contine glucide, uleiuri volatile, lipide, proteine, oxidaze, multe substante naturale ce au proprietati antiseptice, vitaminele A, B, C si E, dar si sodiu, magneziu, zinc, cupru, potasiu, calciu, siliciu. Sunt o sumedenie de boli care pot fi prevenite sau tratate cuceapa:
ceap
ceapa
  • Cancerul
    Cercetatorii italieni au efectuat un studiu pe populatiile din sudul Europei legat de utilizarea cepei. Frecventa utilizarii acestei legume scade riscul de aparitie al mai multor forme de cancer: bucal, esofagian, colo-reclat, ovarian, de prostata, renal, colo-rectal. Precum usturoiul, la fel si ceapa are capacitatea de a preliua seleniu din sol, substanta benefica ce lupta impotriva aparitiei cancerului.
  • Sunt doua studii diferite care au fost facute in spitalele unor facultati de medicina din India si arata ca un consum zilnic de ceapa cruda, aproximativ 140 de grame pe zi, scade glicemia, previne si poate chiar sa trateze diabetul. Un alt fapt care reiese din ambele studii este acela ca ceapa nu reduce nivelul glicemiei persoanelor care nu sufera de diabet, fiind precum un detector in fata bolii, care actioneaza numai cand e nevoie.
  • Ateroscleroza
    S-a facut un studiu cu voluntari barbati si s-a demonstrat ca administrarea a cate 50 de grama de ceapain fiecare dimineata reduce riscul cresterii colesterolului. Totodata, ceapa consumata previne ischemia cardiaca, ateroscleroza si amelioreaza hipertensiunea.
  • Imbatranirea prematura
    O echipa de medici de la Novi Sad din Serbia a demonstrat ca ceapa cruda care este consumata zilnic poate combate afectiunile cardiovasculare, dar si imbatranirea prematura.

Tratamente cu ceapa

Multi considera ca ceapa este mai puternica decat medicamentele si nici nu afecteaza organismul precum o fapt aceste "droguri" din farmacii de care ajungem sa fim dependenti.
Se spune ca tulburarile de memorie se pot trata cu ceapa, cate o ceapa mare pe zi. Substantele din aceasta leguma pot imbunatati irigarea cu sange a creierului. De cele mai multe ori, ceapa ajuta in cazul memoriei de durata scurta, precum se intampla in primele faze la bolnavii de Alzheimer.
Atentie la ceapa!
Atentie la ceapa! (foto:mediafax)

Si depresia poate fi combatuta de puterile miraculoase ale acestei legume atat de usor de gasit. Daca se consuma doua-trei linguri de suc de ceapa dimineata si seara, uneori pe stomacul gol, iar daca gustul este insuportabil, acesta poate fi amestecat cu suc de fructe, persoana in cauza este incarcata de o stare de optimism si voiciune.
Tusea poate fi vindecata daca se bea decoct de ceapa fierbinte si indulcit cu miere. Se recomanda consumul a cate doua cani pe zi si, desi nu are un gust tocmai placut, beneficiile nu se lasa asteptate, eliminandu-se, cu ajutorul substantelor din ceapa, secretiile de pe arborele bronsic.
Si sterilitatea masculina poate fi tratata de ceapa, daca aceasta se consuma sub forma de salata. Se pare ca ceapa este un stimulent al activitatii gonadelor la barbati, imbunatateste productia de testosteron si de sperma.
ceapa rosie
ceapa rosie
Nu sunt deloc putine bolile care pot fi tratate de consumul de ceapa. De asemenea, ceapa are efecte si in tratamentele externe. De exemplu, degeraturile sau eczemele pot fi foarte usor tratate cu ceapa, prin compresii, cataplasme cu ceapa rasa, puse pe zonele afectate.
Trebuie sa se tina cont ca ceapa se mananca proaspata, nu sunt bune de cumparat cele care au radacinile taiate si nici nu este indicat sa mananci ceapa si sa folosesti ce ramane in mancare, a doua zi, caci aceasta leguma poate deveni otravitoare intr-o singura noapte si se poate transforma in dusman, cazuzand infectii la stomac si intoxicatii alimentare.
Ceapa nu trebuie tinuta in frigider dupa ce este taiata, fiind de preferat sa se consume cepe mai mici sau sa se arunce resturile ramase. Nu e indicat sa se faca economie, leguma fiind printre cele mai ieftine, dar este in joc si sanatatea fiecaruia

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare