Faceți căutări pe acest blog

vineri, 24 iunie 2011

Coacazele negre

 Coacazele negre

Coacazul negru este de origine europeana. In Franta a crescut multa vreme pe Coasta de Azur, înainte de a se extinde în alte regiuni.
Indicatii

Anticii considerau coacaza neagra un fruct care favorizeaza longevitatea. Acest interes era justificat, deoarece coacaza neagra este bogata în vitamine si minerale si are, prin urmare, proprietati terapeutice.
Coacazele negre dezintoxica în profunzime. Nu trebuie sa va temeti sa consumati un castronel (sau mai mult) cu coacaze negre dimineata, pe stomacul gol, apoi în timpul zilei, în mai multe reprize. Cura de coacaze negre este de folos persoanelor care sufera de artrita, de reumatism, de guta.
Coacazele negre faciliteaza digestia, stimuleaza functionarea ficatului, a pancreasului, a splinei si a rinichilor. Elibereaza organismul de deseuri si toxine si contribuie la scaderea acidului uric si a colesterolului.
Persoanele suferind de oligurie vor apela la coacazele negre, pentru ca aceste fructe au virtuti diuretice recunoscute.
Astringent, acest fruct este util în egala masura în diaree si dizenterii.
Sunteti obosit, surmenat? Aveti încredere în coacazele negre, bogate în vitamina C.
Vitamina C pe care o contin are o particularitate ce merita a fi mentionata: rezista la caldura si la oxidare (cercetari efectuate de Beauquesne si Fournier). Se pot deci pregati, în perspectiva iernii, delicioase dulceturi remineralizante de coacaze neagre.
în cazul dermatozelor si eczemelor, ajutorul coacazelor negre ca medicament adjuvant este pretios.

In sfârsit, cura cu aceste fructe este recomandata persoanelor hipertensive, pletorice, limfatice si femeilor care sufera de tulburari ale circulatiei datorate menopauzei.

Ca toate sucurile de fructe si legume, cel de coacaze negre permite efectuarea unei cure usor asimilabile, dupa ce pulpa fructului este îndepartata. Dar, amintiti-va ca, eliminând pulpa unui fruct, va lipsiti nu numai de anumite efecte benefice datorate fibrelor vegetale, ci si de alte elemente cu actiune binefacatoare, care se pierd prin stoarcere. Acestea fiind spuse, cura cu suc ramâne un mijloc excelent pentru a trata numeroase probleme de sanatate. In planul care ne preocupa, vom retine ca sucul de coacaze negre are o actiune detoxifianta si produce o ameliorare vizibila a starii bolnavilor de artrita, guta, reumatism si este eficient în diaree si dizenterii, tonifica ficatul, pancreasul, splina si rinichii.


Am consumat cu totii, macar o data, crema de coacaze negre. Dar cine îi cunoaste calitatile? Ea stimuleaza apetitul si usureaza digestia, lata cel mai bun mod de a o prepara: puneti într-o sticla (sau într-un borcan de sticla), alternativ, un strat de fructe si un strat de zahar. Se continua astfel pâna la umplerea vasului. Se închide ermetic. Se lasa la macerat patru luni. Se agita o data pe zi. Se strecoara. Pentru a obtine un litru de crema de coacaze neagre trebuie pregatite sase sticle cu fructe si zahar.
Frunzele de coacaz negru sunt bogate în vitamina C si contin o substanta care mareste rezistenta organismului la diverse afectiuni datorate anotimpului rece.

Eficienta lor se dovedeste remarcabila mai ales în tratamentul reumatismului si al artrozei. Efectul antireumatic a fost dovedit în 1908 de catre doctorul Huchard, a carui reteta v-o prezentam: se pun 30 g de frunze de coacaz negru într-un litru de apa rece, se lasa în apa timp de o ora. Apoi se pun la foc mic, pâna încep sa fiarba. Se iau de pe foc. Se mai lasa sa infuzeze zece minute; se beau trei - patru cesti pe zi, înainte, dupa sau între mese.

Formula doctorului Leclerc: 100 g de frunze de coacaz negru, 50 g de vârfuri în floare de barba-caprei, 50 g de frunze de frasin. Se amesteca bine. Se pune o lingura (de frunze) într-un vas cu apa clocotita. Se lasa sa infuzeze 15 minute. Se beau trei - patru cesti pe zi. Frunza de coacaz negru îsi datoreaza proprietatile antiinflamatorii flavonelor pe care le contine, ca si acizilor grasi.

Avantajul acestui tratament natural consta în faptul ca este excelent tolerat de catre stomac. Frunzele pot fi cumparate de la unitatile PLAFAR. Natura vi le ofera cu generozitate, tot ce aveti de facut este sa le culegeti. Dar, atentie când le adunati: frunzele acestui arbust se pot confunda cu cele ale unei plante otravitoare, iarba-tâlharului.
lata o solutie mult mai simpla: un extract lichid de frunze de coacaz negru, în fiole, realizat în laborator. O experienta efectuata de un colectiv de 12 medici pe 105 reumatici s-a soldat cu date încurajatoare: rezultate bune si foarte bune în proportie de 71%, cu disparitia completa a durerilor în 25% din cazuri.

Posologia este de doua fiole pe zi într-un pahar cu apa, într-o cura de minim 20 de zile!

Printre corespondentii mei, iata marturia unei doamne care va reda speranta miilor de persoane care sufera de artroza:
„Am 67 de ani, de foarte multa vreme sufar de artroza generalizata, acuta si invalidanta la ambele mâini (articulatii foarte deformate, degete strâmbate spre interior si dureri puternice).
Nenumarate tratamente, cure termale, kinetoterapie (terapie prin miscare), tratamente antiinflamatorii, nimic nu venea de hac problemelor pe care le aveam cu mâinile, si aceasta pe parcursul mai multor ani.
Am încercat, cu sase sau sapte luni în urma, fara sa cred în eficienta lor, fiolele cu extract de frunze de coacaz negru, vândute la farmacie.
Mâinile mele s-au transformat, nu mai am dureri, cos, scriu fara greutate, cei din jurul meu sunt uluiti.
Am reînceput o cura cu doua cutii de fiole, pentru întretinere..."

Impotriva hipertensiunii arteriale: se pun 100 g de frunze de coacaz negru într-un litru de apa clocotita. Se lasa sa infuzeze 15 minute. Se beau 5 cesti pe zi.
Colici nefritice: se lasa sa infuzeze 40 g de frunze într-un litru de apa clocotita timp de 15 minute. Se bea câte o ceasca dupa fiecare masa.
Sub forma macerata, mugurii de coacaz negru completeaza farmacopeea acestei plante extraordinare. Ei sunt folositi pentru proprietatile lor antialergice!
Va lasa memoria? Recent, cercetatorii au descoperit ca uleiul de sâmburi de coacaze negre ar putea sa atenueze aceasta problema prin cei doi remarcabili compusi ai sai: acidul alfa-linolenic si acidul stearidonic, indispensabili dezvoltarii si bunei functionari a neuronilor.
Uz extern

Faringite granulomatoase: peltea de coacaze negre care se amesteca cu putina apa calda.

Se face gargara de câteva ori pe zi.
Dureri de gât, amigdale inflamate: gargara cu suc de coacaze negre, de mai multe ori pe zi.


Proprietati: - revitalizeaza rapid organismul - ajuta la reechilibrarea metabolismului - normalizeaza activitatea nervoasa - maresc acuitatea vizuala - elimina anemia - favorizeaza procesele de crestere si refacere - maresc imunitatea naturala a organismului - normalizeaza activitatea endocrina - antireumatismale - antiartritice - antigutoase Indicatii - uz intern: - anemie - oboseala vizuala, miopie progresiva - infectii respiratorii, intestinale, renale - articulatii dureroase, umflate - reumatism - ateroscleroza - arterita - trombagenita obliteranta - hipertensiune - tulburari specifice debutului menopauzei - alcoolism - litiaza renala - nevroze - prevenirea insomniilor Indicatii - uz extern: - afte - gingivita - paradontoza - intepaturi de viespe, albina, tauni Mod de folosire - uz intern: - pulbere de fructe uscate, folosita in cazul deficientelor vederii si a tulburarilor debutului menopauzei. Se beau una-doua cani de ceai pe zi sau se iau trei lingurite de pulbere pe stomacul gol. - sucul, util in cazul anemiei. Stimuleaza formarea hematiilor si compenseaza deficitul de fier. Timp de 2-3 saptamani se bea zilnic o cana de suc pe stomacul gol. - fructele macerate - ceaiul, obtinut din fructe si frunze are efecte antiinflamatoare si depurative - cura de fructe - sirop de coacaze folosit in cazul cailor respiratorii. Fructele de coacaz se spala si se pun intr-un borcan intre straturi de miere. Se lasa vreme de doua luni, dupa care se filtreaza prin tifon sau se consuma ca atare. - vin de coacaze. Coacazele curatate, spalate si zdrobite se amesteca cu apa, apoi, dupa 2-3 zile se strecoara. Zaharul se dizolva in apa, apoi se pune zeama de lamaie; siropul se fierbe 10 minute. Dupa ce s-a racit, se amesteca cu sucul de coacaze, apoi se toarna in damigene. Dupa 4-6 saptamani, vinul se trage in sticle si se astupa cu dopuri, pastrandu-se intr-un loc racoros. Mod de folosire - uz extern: - fructele propriu-zise, stimuleaza formarea oaselor. Se consuma zilnic 100-200 g de coacaze negre sau se bea un pahar de suc. In cazul intepaturilor, se freaca imediat locul afectat cu cateva fructe de coacaz negru. Senzatia de durere sau mancarime, precum si tumefierea, dispar repede. - extractul din samburi de coacaz inhiba evolutia proceselor inflamatorii - peltea din coacaze negre amestecata cu putina apa calda, utila in cazul faringitei granulomatoase - gargara cu suc de coacaze negre in cazul durerilor de gat Coacazele negre contin un numar impresionant de minerale, vitamine (intre care vitamina C-200 mg/100 g fructe) si ulei volatil intr-o proportie mare, ulei ce are un miros mai putin placut, dar cu efecte deosebite.

Coacaze negre


Factorul curativ: frunze si fructe.
Afectiuni pentru care se recomanda: hipertensiune, afectiuni renale (litiaza urica), edeme cardiorenale, guta; anemie; oboseala vizuala, miopie progresiva; articulatii umflate, dureroase; reumatism cronic degenerativ; teroscleroza, arterita, trombagenita obliteranta, hipertensiune; litiaza renala (cu urati); tulburari specifice debutului menopauzei; alcoolism.

Prezentare generala
Denumirea uzuala: Coacaz, (lat. Ribes Nigrum), denumiri alternative: ruzinca, ribizli.
Scurta descriere:
Arbust cultivat, mai rar intalnit in flora spontana, inalt pana la 1-2 metri, puternic ramificat, cu frunze trilobate, pe spate cu puncte galbene stralucitoare, flori cu 5 petale, campanulate, galben-verzui la exterior, rosu carnal la interior.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Rutozid, vitamina C, tanin, saruri de potasiu, ulei volatil.
Hipotensor cu marcata actiune antiaterosclerotica, diuretic cu masiva eliminare de acid uric si purina.
Coacazele negre contin un numar impresionant de minerale si vitamine, intre care vitamina C, intr-o forma care se dovedeste a fi cea mai stabila dintre toate fructele, rezistand la caldura si oxidare. In plus, este singurul fruct de padure care contine ulei volatil intr-o proportie destul de mare, un ulei cu miros mai putin placut, dar cu efecte cu totul deosebite.

Recomandari:
- suc din frunze de coacaz negru pentru stimularea formarii hematiilor
Litiaza renala (cu urati) - in fiecare zi se bea de dimineata o cana de suc proaspat, iar seara o cana de ceai fierbinte de fructe si frunze. In a zecea zi de cura, se bea un litru din ceaiul obtinut dintr-o lingura de frunze de mesteacan, o lingura de boabe de ienupar si o lingura de frunze de coacaz negru, la un litru de apa clocotita. Se bea zilnic o cana de suc pe stomacul gol sau se ia o lingurita de pulbere de trei ori pe zi. O cura dureaza 2-3 saptamani.
- macerat din fructe sau frunze de coacaz negru Se fac cure indelungate (3-6 luni) cu pulbere sau cu macerat de coacaze negre.
- ulei volatil din fructe de coacaz negru pentru revitalizarea organismului, impotriva reumatismului, litiazei renale, hipertensiunii.
- pulbere din frunze de coacaz negru impotriva miopiei, oboselii vizuale, articulatiilor umflate, a reumatismului cronic degenerativ, a litiazei renale, hipertensiunii
Tulburari specifice debutului menopauzei
Se beau una-doua cani de ceai pe zi sau se iau trei lingurite de pulbere pe stomacul gol. In afara sezonului se ia o jumatate de lingurita de pulbere de coacaze negre si o jumatate de lingurita de pulbere de macese pe zi.
- ceai din frunze si fructe de coacaz negru impotriva alcoolismului
Se bea tot acest preparat o data, pe stomacul gol. Cura dureaza 6 luni.
- pentru consum impotriva arteroscelrozei, arteritei, trombagenitei obliterante, hipertensiunii
Se consuma zilnic 100-200 g de coacaze negre sau se bea un pahar de suc. In afara sezonului, se ia inainte de fiecare masa jumatate de lingurita de pulbere de coacaze negre.
Sensibilitate la infectii (respiratorii, intestinale, renale) - se consuma zilnic 100 g de fragi si 100 g de coacaze negre.
Arteroscelroza, arterita, trombagenita obliteranta, hipertensiune - 500 g pe zi, vreme de doua saptamani.

Preparare
Suc
Se storc fructele sau frunzele de coacaz negru pentru a se obtine sucul.
Ceaiul
Alcoolism - doua linguri de fructe uscate si o lingurita de seminte de patrunjel se fierb la foc domol in trei sferturi de litru de apa, vreme de 15 minute, dupa care se lasa sa se raceasca. Ceaiul obtinut cu apa calduta din fructe si frunze are efecte antiinflamatoare si depurative ideale, fiind in mod deosebit indicat in cure de 21 de zile pentru reumatici.
Pulbere
Fructele sau frunzele uscate de coacaz negru se piseaza in mojar sau cu mixerul. Pudra, astfel obtinuta, se foloseste pentru diferite afectiuni.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii
Pot aparea reactii puternice de voma, diaree, ca semn al dezintoxicarii organismului. Daca cura nu este intrerupta cateva saptamani si nu este consumat alcool, dependenta dispare relativ repede si apare chiar o anumita intoleranta la alcool.

Anticii considerau coacaza neagra un fruct care favorizeaza longevitatea. Acest interes era justificat, deoarece coacaza neagra este bogata în vitamine si minerale si are, prin urmare, proprietati terapeutice.
Coacazele negre dezintoxica în profunzime. Nu trebuie sa va temeti sa consumati un castronel (sau mai mult) cu coacaze negre dimineata, pe stomacul gol, apoi în timpul zilei, în mai multe reprize. Cura de coacaze negre este de folos persoanelor care sufera de artrita, de reumatism, de guta.
Coacazele negre faciliteaza digestia, stimuleaza functionarea ficatului, a pancreasului, a splinei si a rinichilor. Elibereaza organismul de deseuri si toxine si contribuie la scaderea acidului uric si a colesterolului.
Persoanele suferind de oligurie vor apela la coacazele negre, pentru ca aceste fructe au virtuti diuretice recunoscute.
Astringent, acest fruct este util în egala masura în diaree si dizenterii.
Sunteti obosit, surmenat? Aveti încredere în coacazele negre, bogate în vitamina C.
Vitamina C pe care o contin are o particularitate ce merita a fi mentionata: rezista la caldura si la oxidare (cercetari efectuate de Beauquesne si Fournier). Se pot deci pregati, în perspectiva iernii, delicioase dulceturi remineralizante de coacaze neagre.
în cazul dermatozelor si eczemelor, ajutorul coacazelor negre ca medicament adjuvant este pretios.
In sfârsit, cura cu aceste fructe este recomandata persoanelor hipertensive, pletorice, limfatice si femeilor care sufera de tulburari ale circulatiei datorate menopauzei.
Ca toate sucurile de fructe si legume, cel de coacaze negre permite efectuarea unei cure usor asimilabile, dupa ce pulpa fructului este îndepartata. Dar, amintiti-va ca, eliminând pulpa unui fruct, va lipsiti nu numai de anumite efecte benefice datorate fibrelor vegetale, ci si de alte elemente cu actiune binefacatoare, care se pierd prin stoarcere. Acestea fiind spuse, cura cu suc ramâne un mijloc excelent pentru a trata numeroase probleme de sanatate. In planul care ne preocupa, vom retine ca sucul de coacaze negre are o actiune detoxifianta si produce o ameliorare vizibila a starii bolnavilor de artrita, guta, reumatism si este eficient în diaree si dizenterii, tonifica ficatul, pancreasul, splina si rinichii.

Am consumat cu totii, macar o data, crema de coacaze negre. Dar cine îi cunoaste calitatile? Ea stimuleaza apetitul si usureaza digestia, lata cel mai bun mod de a o prepara: puneti într-o sticla (sau într-un borcan de sticla), alternativ, un strat de fructe si un strat de zahar. Se continua astfel pâna la umplerea vasului. Se închide ermetic. Se lasa la macerat patru luni. Se agita o data pe zi. Se strecoara. Pentru a obtine un litru de crema de coacaze neagre trebuie pregatite sase sticle cu fructe si zahar.
Frunzele de coacaz negru sunt bogate în vitamina C si contin o substanta care mareste rezistenta organismului la diverse afectiuni datorate anotimpului rece.
Eficienta lor se dovedeste remarcabila mai ales în tratamentul reumatismului si al artrozei. Efectul antireumatic a fost dovedit în 1908 de catre doctorul Huchard, a carui reteta v-o prezentam: se pun 30 g de frunze de coacaz negru într-un litru de apa rece, se lasa în apa timp de o ora. Apoi se pun la foc mic, pâna încep sa fiarba. Se iau de pe foc. Se mai lasa sa infuzeze zece minute; se beau trei - patru cesti pe zi, înainte, dupa sau între mese.
Formula doctorului Leclerc: 100 g de frunze de coacaz negru, 50 g de vârfuri în floare de barba-caprei, 50 g de frunze de frasin. Se amesteca bine. Se pune o lingura (de frunze) într-un vas cu apa clocotita. Se lasa sa infuzeze 15 minute. Se beau trei - patru cesti pe zi. Frunza de coacaz negru îsi datoreaza proprietatile antiinflamatorii flavonelor pe care le contine, ca si acizilor grasi.
Avantajul acestui tratament natural consta în faptul ca este excelent tolerat de catre stomac. Frunzele pot fi cumparate de la unitatile PLAFAR. Natura vi le ofera cu generozitate, tot ce aveti de facut este sa le culegeti. Dar, atentie când le adunati: frunzele acestui arbust se pot confunda cu cele ale unei plante otravitoare, iarba-tâlharului.
lata o solutie mult mai simpla: un extract lichid de frunze de coacaz negru, în fiole, realizat în laborator. O experienta efectuata de un colectiv de 12 medici pe 105 reumatici s-a soldat cu date încurajatoare: rezultate bune si foarte bune în proportie de 71%, cu disparitia completa a durerilor în 25% din cazuri.
Posologia este de doua fiole pe zi într-un pahar cu apa, într-o cura de minim 20 de zile!
Printre corespondentii mei, iata marturia unei doamne care va reda speranta miilor de persoane care sufera de artroza:
„Am 67 de ani, de foarte multa vreme sufar de artroza generalizata, acuta si invalidanta la ambele mâini (articulatii foarte deformate, degete strâmbate spre interior si dureri puternice).
Nenumarate tratamente, cure termale, kinetoterapie (terapie prin miscare), tratamente antiinflamatorii, nimic nu venea de hac problemelor pe care le aveam cu mâinile, si aceasta pe parcursul mai multor ani.
Am încercat, cu sase sau sapte luni în urma, fara sa cred în eficienta lor, fiolele cu extract de frunze de coacaz negru, vândute la farmacie.
Mâinile mele s-au transformat, nu mai am dureri, cos, scriu fara greutate, cei din jurul meu sunt uluiti.
Am reînceput o cura cu doua cutii de fiole, pentru întretinere..."

Impotriva hipertensiunii arteriale: se pun 100 g de frunze de coacaz negru într-un litru de apa clocotita. Se lasa sa infuzeze 15 minute. Se beau 5 cesti pe zi.
Colici nefritice: se lasa sa infuzeze 40 g de frunze într-un litru de apa clocotita timp de 15 minute. Se bea câte o ceasca dupa fiecare masa.
Sub forma macerata, mugurii de coacaz negru completeaza farmacopeea acestei plante extraordinare. Ei sunt folositi pentru proprietatile lor antialergice!
Va lasa memoria? Recent, cercetatorii au descoperit ca uleiul de sâmburi de coacaze negre ar putea sa atenueze aceasta problema prin cei doi remarcabili compusi ai sai: acidul alfa-linolenic si acidul stearidonic, indispensabili dezvoltarii si bunei functionari a neuronilor.

Uz extern

Faringite granulomatoase: peltea de coacaze negre care se amesteca cu putina apa calda.
Se face gargara de câteva ori pe zi.
Dureri de gât, amigdale inflamate: gargara cu suc de coacaze negre, de mai multe ori pe zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare