Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 3 august 2011

Usturoiul, antibioticul natural


 
Usturoiul, antibioticul natural
Usturoiul este o planta cu care am crescut si pe care o intalnim atat de des. Cunoastem insa cat de pretioasa este aceasta?! Nu o singura data am auzit vorbindu-se despre usturoi, ca de despre cel mai puternic antibiotic natural din lume. Oare pentru aceasta o fi el trecut pe lista alimentelor interzise a celebrului Codex Alimentarius?!
Denumirea botanica a usturoiului este "Allium sativum", acesta facand parte din familia Liliaceae. Frunzele usturoiului sunt lungi, inguste si plate, asemanandu-se cu firul de iarba. Bulbul acestuia este de natura compusa, fiind format din mai multi graunti, grupati intr-o unitate stransa.
Bulbul usturoiului contine alicin, enzime, proteine, minerale, vitaminele B si C, lipide, aminoacizi si uleiuri volatile. Proprietatile active ale usturoiului depind de un ulei esential, volatil, intepator, care se poate obtine rapid, prin distilare cu apa. Acest ulei este bogat in sulf, motiv pentru care si apare mirosul pregnant.
Folsirea usturoiului ca antiseptic natural este recomandata din cele mai vechi timpuri. Usturoiul este recomandat adesea cand vine vorba de raceli, gripe si viroze. In prezenta substantelor naturale aflate in usturoi, germenii si microbii se arata cu adevarat neputinciosi: combate infectiile, degajeaza sinusurile, bronhiile si plamanii. Printre multele sale calitati, usturoiul a fost folosit si impotriva epilepsiei, reumatismului, arterosclerozei, isteriei, parazitilor intestinali, acneei, nivelului crescut al colesterolului, eclampsiei, etc.
Usturoiul este singurul antibiotic care elimina bateriile si protejeaza corpul, in acelasi timp.
Usturoiul este poate cea mai studiata planta medicinala din lume. Numai in ultimii cincisprezece ani s-au facut nu mai putin de 200 de cercetari clinice si de laborator, despre efectele sale terapeutice, record neatins de nici o alta planta medicinala de pe glob.
In urma studiilor de laborator, s-a ajuns la concluzia ca un miligram de usturoi are aceeasi putere cu douazeci si cinci de unitati de penicilina. In anul 1948, oamenii de stiinta au confirmat cu fermitate, "puterea de penicilina" a usturoiului, izoland diverse substante din acesta.
"Alliina" este prima substanta izolata din usturoi, efectele benefice ale acesteia aratandu-se in cazuri de intoxicatie cu salmonella, dizenterii, stafilococi si streptococi. O alta substanta izolata din usturoi, anume "allicina", s-a dovedit benefica in cazuri de conjunctivita, febra tifoida, holera si TBC.
"Germaniul nutritiv", avand efect anticancerigen dovedit, este si el o substanta care se extrage din micul usturoi. Usturoiul este una dintre cele mai bogate surse de "germaniu" si "seleniu" organic", vital in prevenirea bolilor de inima si a multor forme de cancer. Usturoiul intareste sistemul imunitar, care este foarte important pentru lupta impotriva cancerului.
Cercetari recente demonstreaza ca usturoiul functioneaza bine, atunci cand este vorba de prevenirea si tratarea cancerului. Conform Institutului National contra Cancerului, usturoiul este in varful listei alimentelor-arme, folosite contra diferitelor varietati de cancer. Astfel, usturoiul contine mai multi agenti care ne protejeaza contra cancerului de colon, de san si gastric. De asemenea, el realizeaza o inhibare a dezvoltarii tumorilor si reduce serul din colesterol.
"Ajoena" este o substanta care fluidifica sangele, astfel prevenind cheagurile potential periculoase. Aceasta substanta mai actioneaza si contra a doua tipuri de ciuperci: una care e adeseori prezenta in canalul extern al urechii, si o alta care cauzeaza Candida.
Usturoiul contine peste o suta de compusi ai sulfului. Acestia ii confera usturoiului puterea de a lupta contra bolilor, ajutand la reducerea tensiunii si a nivelului de zahar din sange, in cazuri de astm si bronsita, cat si la detoxifierea organismului.
Consumul de usturoi ajuta la prevenirea bolilor arteriale, incetinind acumularea depunerilor de grasimi pe peretii arterelor. De asemenea, usturoiul este unul dintre cele mai sigure si mai de nadejde moduri de a cobora hipertensiunea.
Analizand aportul benefic adus de usturoi in reducerea tensiunii sangvine, putem spune urmatoarele: usturoiul este absolut sigur; nu are efecte ulterioare negative; nu s-a gasit nici o limitare a dozajului; tensiunea sangvina se reduce treptat, fara nici o cadere neasteptata care ar putea periclita organismul; nu intervine asupra celorlalte medicamente, ce pot fi luate simultan; alunga slabiciunile, ametelile, durerile de cap, tiuiturile din urechi, durerile de piept; se obtin rezultate bune indiferent de varsta.
Atentie! Usturoiul crud este foarte puternic, deci consumul excesiv poate cauza iritarea sau ranirea tractului digestiv. Unele persoane sunt alergice la usturoi. Simptomele alergiei la usturoi includ iritatii la nivelul pielii, febra si dureri de cap. Usturoiul poate interveni si impotriva anticoagulantilor, deci trebuie evitat inaintea vreunei operatii. Usturoiul provoaca o sensitivitate marita a retinei fata de lumina.
Teodor Danalache

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare