Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 22 septembrie 2010

Telefonul mobil poate afecta auzul

Adevarul.ro-Sanatate, Oana Antonescu
Nu daţi telefonul la volum maxim dacă vreţi să vă păstraţi auzul!

Vorbitul la mobil o oră pe zi, cel puţin patru ani, ne poate crea probleme de auz, arată un studiu. Efectele nocive pe care le au asupra sănătăţii radiaţiile emise de mobil nu au putut fi deocamdată evidenţiate pe deplin de oamenii de ştiinţă.

Un studiu alarmant în ceea ce priveşte utilizarea mobilului şi problemele de auz a fost prezentat în anul 2007 în cadrul unei conferinţe a Academiei Americane de Chirurgie ORL, de către specialistul Naresh Panda şi de echipa sa din India.

Aceştia susţineau că vorbitul la mobil pentru mai mult de o oră pe zi, timp de peste patru ani, poate crea probleme de auz, mai ales în ceea ce priveşte perceperea cuvintelor care încep cu sunetele de frecvenţă înaltă s, f, h, t şi z.

De vină pentru acest efect nociv ar fi, se pare, radiaţiile emise de telefonul mobil, care ar afecta pe termen lung urechea internă. Totuşi, studiul indian a fost contestat de unii specialişti, din cauza numărului prea mic de subiecţi şi a legăturii insuficient argumentate.

„Specialiştii unor reputate centre de cercetare din lume au încercat să evidenţieze, în cadrul unor studii elaborate, efectul nociv al radiaţiilor emise de mobil asupra auzului şi asupra sănătăţii în general, însă nu a putut fi demonstrat. Probleme auditive poate crea, cu certitudine, intensitatea mare a sunetului, ca de altfel orice alt zgomot. Dacă aparatul este utilizat la volum maxim, există riscul ca unele celule ciliate din urechea internă, care transmit semnalele acustice către creier, să fie distruse şi să se producă pierderea definitivă a auzului", spune medicul primar ORL Alexandru Pascu de la Institutul de Fono-Audiologie „Dr. Dorin Hociotă" din Bucureşti.

Risc de tumori benigne

Cercetătorii de la Universitatea „Karolinska" din Suedia au evidenţiat recent o legătură între utilizarea mobilului şi riscul de apariţie a unei tumori localizate la nivelul urechii, numită neurinom de acustic. Potrivit acestora, folosirea telefonului mobil pe o perioadă mai mare de zece ani poate creşte de aproape patru ori acest risc. Simptomele iniţiale ale neurinomului de acustic nu sunt foarte pronunţate, cel mai evident fiind senzaţia de zgomot în urechi (tinitus).

Însă, pe măsură ce creşte, tumoarea poate apăsa pe structurile intracraniene, provocând simptome mai grave, precum tulburările vizuale, paralizia nervului facial sau senzaţia de vertij. Potrivit specialiştilor suedezi, neurinomul de acustic a fost depistat la urechea folosită cel mai mult pentru convorbirile la mobil. Coordonatorul studiului, profesorul Anders Ahlbom, nu merge însă atât de departe încât să contraindice folosirea mobilului. „Cel mai simplu mod de a preveni acest risc este utilizarea kitului hands-free", spune el.

Zgomotele în urechi, posibilă consecinţă

Legătura dintre mobil şi tinitus a fost semnalată şi de un studiu austriac, mai mic decât cel suedez, realizat de specialiştii de la Universitatea de Medicină din Viena.

Potrivit acestora, folosirea îndelungată a telefonului mobil creşte cu nu mai puţin de 71 la sută riscul de tinitus la persoanele care îl folosesc mai mult de zece minute pe zi. Specialiştii susţin că de vină pentru acest efect nociv sunt radiaţiile emise de mobil, care sunt absorbite de cohlee (organ auditiv din urechea internă), afectată la rândul ei de acestea.

"Dacă mobilul este utilizat la volum maxim, există riscul ca unele celule ciliate din urechea internă, care transmit semnalele acustice către creier, să fie distruse."
Alexandru Pascu
medic primar ORL

Apa din fructe si legume - mai buna pentru organism decat cea din pahar



Apa din fructe si legume este mai buna pentru organism decat cea din pahar, deoarece patrunde repede in celule si incetineste procesul de imbatranire, relateaza site-ul dailymail.co.uk. Potrivit dermatologului Howard Murad, cheia unei bune stari de sanatate este mentinerea celulelor puternice, astfel incat sa retina apa asa cum fac celulele tinere.

In ciuda credintei raspandite, cum ca organismul uman e in proportie de 80% apa, continutul de apa dintr-un corp matur se apropie de fapt de 50%, pentru ca diversi factori interni si externi au afectat capacitatea celulelor de a retine apa. Asa se explica semnele de imbatranire care apar la varsta 30 de ani: pielea devine mai uscata, se schimba programul de dormit, digestia se face mai lent si nivelul energiei oscileaza.

Pepene: 97% apa
Castravete: 97% apa
Rosii: 95% apa
Vinete: 92% apa
Morcovi: 88% apa
Piersici: 87% apa

Apa continuta in fructe si legume este inconjurata de molecule care o ajuta sa patrunda usor in celule, ceea ce incetineste procesul de imbatranire. Legumele si fructele colorate au si o concentratie de nutrimente in apa, ceea ce face ca aceasta sa ramana suficient de mult in organism pentru a fi folosita. Astfel, cantitatea recomandata de 2,5 litri de apa pe zi poate fi consumata fara a bea cantitati mari de lichid. Aportul de apa in organism poate proveni si din alimente precum piept de pui la gratar - 65%, somon la cuptor - 62%, branza Cheddar si cu mucegai albastru - 40% si paine integrala - 33%.

Secretul hidratarii nu este asadar doar consumul suficient de apa, ci si pastrarea acesteia in organism, in asa fel incat fiecare celula sa functioneze la capacitatea maxima. Pentru aceasta, este nevoie si de o cantitate cat mai mare de nutrimente, pe langa apa.

Sursa: www.mediafax.ro.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare