Faceți căutări pe acest blog

vineri, 9 decembrie 2011

Mancam de dulce? Avantaje si dezavantaje ale postului




Postul aduce multiple avantaje pentru sanatate, reprezentand o perioada de detoxifiere si vitaminizare a organismului, insa toate aceste avantaje ale alimentatiei vegetariene se mentin si in cazul postului prelungit?

Mentinerea unei alimentatii vegetariene pe o perioada de peste doua saptamani poate prezenta anumite riscuri pentru sanatate. De aceea vom vorbi in articolul curent despre avantajele postului dar si despre dezavantajele postului prelungit.

Avantaje postului
Postul de scurta durata reprezinta o educatie alimentara

Postul reprezinta multiple beneficii pentru sanatate daca este tinut in perioade limitate. Spre exemplu postul de o zi asa cum sugereaza religia de a se tine miercurea, vinerea si nu numai, reprezinta o alternativa sanatoasa pentru ca limiteaza consumul de carne - ceea ce este necesar pentru o persoana care nu face activitate fizica intensa. Consumul zilnic de carne poate incarca metabolismul si poate afecta rinichii. Singura carne despre care se spune ca nu poate fi consumata in cantitati suficient de mari pentru a face rau este cea de peste.

Beneficiile postului de scurta durata:

- detoxifica organismul;

- scade riscul de reactii alergice si urticarie;

- reface rezervele energetice ale organismului;

- reduce riscul de cancer;

- reduce stresul oxidativ;


- este util pentru mentinerea frumusetii, refacand structurile pielii – pielea arata mai tanara, cu conditia ca o parte din vegetalele din regim sa fie consumate crude.

Tipurile de post care prezinta un risc pentru sanatate
Postul negru

Postul negru reprezinta un soc pentru organism, soc care se traduce prin secretia hormonilor de stres in interiorul organismului. Desi persoana respectiva nu este foarte simptomatica, totusi in timp abstinenta la alimentatie duce la hiperinsulinemie ceea ce atrage dupa sine ingrasarea, predispune la cresterea stresului si la aparitia unor boli precum cele cardiovasculare, digestive, mintale, tulburari psihice, menstruale si asa mai departe.

Postul de lunga durata

Privarea pentru o perioada prelungita de alimente de origine animala duce la scaderea depozitelor de fier (evidentiate prin dozarea feritinei in sange), ceea ce duce la caderea parului, unghii fragile, anemie usoara etc.

De asemenea postul prelungit scade si depozitele de vitamina D, mai ales daca este tinut in perioada de iarna cand nu ne expunem la soare. Expunerea pielii la soare declanseaza secretia naturala de vitamina D, insa iarna... nu facem plaja si nici soare suficient nu este. Ca atare avem nevoie de un aport mai mare de vitamina D, acesta fiind insuficient din plante (plantele pot contine si ele vitamina D vegetala).

Nucile mentin sanatatea sistemului cardiovascular




Nucile sunt fructe oleaginoase deosebit de hranitoare, au valoare calorica mare, de 630 decalorii la suta de grame, indicate, mai ales, in perioada rece a anului.

Au in compozitie proteine, lipide, glucide si celuloza si sunt bogate in minerale precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod. Mai contin vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina PP si caroten.

Nucile sunt un aliment-medicament care, prin compozitia bogata si variata in nutrientii necesari pentru o buna functionare a organismului, ajuta la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, regleaza nivelul colesterolului in sange pe cale naturala si au reale efecte stimulatoare hormonale, reintineritoare si afrodisiace.

Consumate dupa masa, nucile impiedica ingrosarea arterelor, previn bolile de inima si aparitia atacului vascular cerebral. Pentru ca sunt bogate in cupru, nucile sunt recomandate in regimul persoanelor care sufera de anemie, reumatism sau artroze. Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 100 de grame de miez de nuca.

Continutul bogat in zinc recomanda nucile catratament adjuvant in astenie, intarzieri de crestere, tulburari ale sistemului nervos, afectiuni ale pielii, psoriazis si impotenta. Pentru marirea capacitatii de memorare si pentru perioadele de invatare, mai ales in sesiuni de examene, se pot consuma zilnic 10-15 nuci, amestecate cu patru linguri de miere de albine poliflora. Amestecul se mananca pe indelete, mestecand indelung fiecare inghititura.

Nucile se recomanda in bolile diareice, deoarece contin tannin, care are efect astringent. Hepaticii pot consuma nuci, dar cu prudenta si in cantitati mici. Diabeticii insa, pot sa consume nuci fara teama, pentru ca acestea sunt sarace in glucide.

Vitamina E, bine reprezentata in nuci, este un antioxidant extrem de puternic ce previne cancerul deprostata si de plamani. De un real folos pentru intretinerea organismului sunt si seleniul, calciul si cuprul din compozitia nucilor.

Axul nucii, adica acea pojghita subtire, lemnoasa, care desparte in interior, miezul de nuca in doua, se obtine atunci cand se decojesc fructele pentru a scoate miezul. Nu-l arunca pentru ca, la nevoie, poate fi de mare ajutor. Este puternic astringent, are efecte antitusive si antiinfectioase la nivelul cailor respiratorii medii.

Din axul nucilor se poate obtine un decoct deosebit de eficace in diaree dar si impotriva tusei. Se fierb trei, patru lingurite de produs maruntit in 300 ml de apa, vreme de 10-15 minute, dupa care se filtreaza. Se administreaza indulcit cu miere, cat mai fierbinte posibil. Se pot bea doua, trei cani pe zi.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare