Nucile sunt fructe oleaginoase deosebit de hranitoare, au valoare calorica mare, de 630 decalorii la suta de grame, indicate, mai ales, in perioada rece a anului.
Au in compozitie proteine, lipide, glucide si celuloza si sunt bogate in minerale precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod. Mai contin vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina PP si caroten.
Nucile sunt un aliment-medicament care, prin compozitia bogata si variata in nutrientii necesari pentru o buna functionare a organismului, ajuta la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, regleaza nivelul colesterolului in sange pe cale naturala si au reale efecte stimulatoare hormonale, reintineritoare si afrodisiace.
Consumate dupa masa, nucile impiedica ingrosarea arterelor, previn bolile de inima si aparitia atacului vascular cerebral. Pentru ca sunt bogate in cupru, nucile sunt recomandate in regimul persoanelor care sufera de anemie, reumatism sau artroze. Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 100 de grame de miez de nuca.
Continutul bogat in zinc recomanda nucile catratament adjuvant in astenie, intarzieri de crestere, tulburari ale sistemului nervos, afectiuni ale pielii, psoriazis si impotenta. Pentru marirea capacitatii de memorare si pentru perioadele de invatare, mai ales in sesiuni de examene, se pot consuma zilnic 10-15 nuci, amestecate cu patru linguri de miere de albine poliflora. Amestecul se mananca pe indelete, mestecand indelung fiecare inghititura.
Nucile se recomanda in bolile diareice, deoarece contin tannin, care are efect astringent. Hepaticii pot consuma nuci, dar cu prudenta si in cantitati mici. Diabeticii insa, pot sa consume nuci fara teama, pentru ca acestea sunt sarace in glucide.
Vitamina E, bine reprezentata in nuci, este un antioxidant extrem de puternic ce previne cancerul deprostata si de plamani. De un real folos pentru intretinerea organismului sunt si seleniul, calciul si cuprul din compozitia nucilor.
Axul nucii, adica acea pojghita subtire, lemnoasa, care desparte in interior, miezul de nuca in doua, se obtine atunci cand se decojesc fructele pentru a scoate miezul. Nu-l arunca pentru ca, la nevoie, poate fi de mare ajutor. Este puternic astringent, are efecte antitusive si antiinfectioase la nivelul cailor respiratorii medii.
Din axul nucilor se poate obtine un decoct deosebit de eficace in diaree dar si impotriva tusei. Se fierb trei, patru lingurite de produs maruntit in 300 ml de apa, vreme de 10-15 minute, dupa care se filtreaza. Se administreaza indulcit cu miere, cat mai fierbinte posibil. Se pot bea doua, trei cani pe zi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu