Faceți căutări pe acest blog

luni, 26 decembrie 2011

Somnul., 10 lucruri pe care nu le ştiaţi


Una dintre cele mai plăcute activităţi ale omului este somnul. Somnul este o stare fiziologică în care funcţiile conştiente sunt reversibil oprite, iar restul funcţiilor sunt diminuate. Scopul somnului este de a reface organismul după activitate.




De asemenea, somnul are rolul de a întări legăturile neuronale nou-formate şi de a estompa informaţiile inutile. Despre somn se poate spune multe, dar în cele ce urmează vom prezenta 10 lucruri probabil puţin cunoscute.

1.    Sforăitul, o mare problemă a partenerilor de somn, poate fi tratat prin injectarea unei substanţe chimice în ţesutul moale al osului palatin.

2.    Mit spulberat! Un studiu al Universităţii Oxford din 2002 a demonstrat că număratul oilor în gând pentru a adormi mai uşor, este ineficient. Această activitate foarte plictisitoare scoate la suprafaţă alte probleme sau griji, mult mai apăsătoare. Aşa se explică de ce, într-una dintre nopţile mele albe, am ajuns să număr 5175 de oi...



3.    Durata de viaţă a unei saltele este în medie de 8-10 ani. În  tot acest timp, o igienă deficitară, face ca în saltea să apară tot felul de bacterii, unele dintre ele fiind răspunzătoare pentru sindromul de moarte subită al copiilor. Din micro-ecosistemul ce apare în saltea, fac parte şi acarienii. Aceste creaturi se hrănesc cu pielea moartă de pe noi, dar cel mai important este că sunt una dintre cauzele apariţiei astmului. Ca o curiozitate despre acarieni, aceştia aparţin clasei arahnidelor, din care fac parte şi păianjenii.

4.    SUA suferă de insomnie! Numai în 2004, la nivel central, au fost peste 35 de milioane de reţete medicale pentru pastile anti-insomnie. În ultimii 4 ani, numărul adulţilor ce apelează la pastile pentru somn s-a dublat.

5.     S-a dus cu regula celor 8! Un studiu ce a durat 6 ani efectuat pe un milion de adulţi a arătat că cei care dorm între 6 şi 7 ore pe noapte au o rată mai mică de deces, decât cei care dorm 8 ore pe noapte.

6.    Recordul de privare de somn, este deţinut de Rany Gardner, încă din 1964. Acesta a reuşit performanţa de a sta treaz 264 de ore şi 12 minute.

7.    Ce poate face somnul de după/amiază? În cazul spaniolilor, mai mult rău. Datorită pauzei de somn sau „siesta”, spaniolii au media de ore dormite pe noapte cu 40 de minute mai puţin decât media europeană. Tot raportat la media Europei, spaniolii sunt pe locul trei în topul statelor cu cea mai slabă rată de producţie. Dar, vestea bună e, că odată cu intrarea în U.E. au început o campanie „anti-siesta”.

8.    Cum dorm mamiferele marine? Delfinii sau balenele au, ca restul animalelor, nevoie de somn. Totuşi, trebuie să iasă constant la suprafaţa apei pentru a respira. Soluţia a fost ca una dintre emisferele cerebrale să doarmă, în timp ce cealaltă rămâne activă. Astfel, cele două emisfere se vor odihni, dar pe rând.

9.    Visele sunt corelate cu somnul de tip REM, iar activitatea cerebrală din timpul viselor poate fi comparată cu cea din timpul unui calcul matematic. În medie, o persoană, de-a lungul unei vieţi, doarme 6 ani.

10.    Există până şi frica de somn. Se numeşte hipnofobie! Se poate datora unor coşmaruri din timpul somnului şi poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare