Faceți căutări pe acest blog

luni, 5 decembrie 2011

Herpesul bucal - cauzele aparitiei, tratament si sfaturi



Herpesul bucal este o afectiune cauzata de virusul Herpes simplex 1, ce se caracterizeaza prin aparitia unor mici vezicule cu lichid clar, pe buza sau in coltul buzei. Deseori, veziculele sunt inflamate si dureroase. Contaminarea cu virusul Herpes simplex 1 are loc de obicei in copilarie, prin contactul cu o persoana deja infectata. Incepand din acest moment, virusul persista in corp si se manifesta prin aparitia herpesului, in conditiile unui sistem imunitar slabit si nu numai.

Cauzele aparitiei herpesului bucal

Virusul Herpes simplex (HSV) presupune doua tipuri: Herpes simplex 1, care produce herpesul la gura si buze si, Herpes simplex 2 care produce herpesul genital.
Principala cauza pentru aparitia herpesului bucal este slabirea sistemului imunitar, moment in care virusul, aflat permanent in organism, iese din starea latenta si recidiveaza.
Cauzele secundare ale aparitiei erpesului la gura sunt:

- temperaturile scazute;
- raceala si gripa;
- perioada de menstruatie;
- dereglarile hormonale;
- alimentele care pot provoca alergii;
- consumul excesiv de alcool;
- expunerea la radiatii ultraviolete;
- extractiile dentare;
- procedurile de infrumusetare faciala ( lifting facial, dermoabraziune );
- perioada de sarcina. 
 cauze herpes
Odata infectata cu virusul Herpes simplex, nu vei putea niciodata sa scapi de el, ci doar sa tratezi simptomele si durata persistentei herpesului. Virusul poate trece oricand din stare latenta in stare recurenta, dovada fiind faptul ca majoritatea persoanelor infectate sufera chiar si 3 recurente pe an.

Simptomele herpesului bucal

In prima faza, herpesul nu prezinta niciun simptom, insa, odata ce se instaleaza, simptomele sunt: senzatia de mancarime, usturime, temperatura ridicata la nivelul buzelor.
Veziculele dureroase umplute cu lichid clar, se sparg in maximum 7 zile de la aparitie, apoi se formeaza o crusta galbena care se usuca si cade in maximum 5 zile, fara sa lase vreun semn.
Simptomele grave ale aparitiei si instalarii herpesului sunt:
- inflamarea buzei;
- inflamarea gatului;
- febra;
- cresterea nodulilor limfatici de la nivelul gatului;
- salivarea excesiva ( la copii ).

Investigatii necesare pentru depistarea virusului Herpes simplex

Pentru ajutor specializat, trebuie sa apelezi la medicul dermatolog, care mai intai va efectua anamneza. In timpul anamnezei, medicul te va intreba detalii despre stilul tau de viata, despre sanatatea ta, daca ai intrat in contact cu o persoana care avea herpes, apoi va face controlul locului infectat.
Pentru o si mai mare precizie a diagnosticului, se poate ca medicul sa realizeze si un test de confirmare a existentei virusului. In acest scop, medicul va recolta o cantitate foarte mica de lichid din una dintre veziculele herpesului, lichid care va fi analizat in laborator. De obicei, recoltarea nu este dureroasa.
 intarire sistem imunitar

Tratamentul herpesului

Dupa cum iti spuneam si mai sus, tratamentul herpesului nu inseamna ca vei scapa de el definitiv, ci doar ca micsorezi durata persistentei lui si ameliorezi simptomele, imediat ce herpesul reapare.
Trebuie sa mai stii si faptul ca tratamentul difera in functie de recurente. De exemplu, atunci cand herpesul apare pentru prima data, medicul iti va prescrie medicamente antivirale sub forma de pastile, pentru a reduce rapid durerea si vindecarea.
Ulterior, in cazul urmatoarelor recurente, medicul iti va prescrie un tratament local ce consta in unguente si creme antiseptice si cicatrizante, care previn extinderea inflamatiei, usuca herpesul si curata locul afectat ( Aciclovir, Betadine, Baneocin, etc. ).
Daca herpesul reapare frecvent si dureros, atunci vei avea nevoie si de medicamente antivirale, care sa reduca in timp recurentele.

Pentru ameliorarea durerii si senzatiei de mancarime sau usturime, ai nevoie si de o apa de gura care sa aiba si proprietati analgezice si / sau antibiotice.
Totusi, poti micsora si tu numarul recurentelor ( reaparitiilor ) daca adopti un stil de viata sanatos. Ce inseamna stil de viata sanatos? Odihna, lipsa tutunului, alcool in cantitati mici si alimente cat mai proaspete si naturale.
herpes la gura

Medicina alternativa in tratarea herpesului bucal

Specialistii nu au gasit inca o varianta de medicina alternativa care sa poata inlocui complet tratamentul specific medicinei clasice. Totusi, exista anumite terapii complementare, pe care le poti folosi in paralel cu tratamentul medicamentos prescris de medic.
Terapiile complementare sunt:
- cura zilnica cu vitamina C, naturala ( din legume si fructe ) sau artificiala ( din suplimente alimentare );
- balsamul de buze cu lamaie si proprietati astringente;
- terapia cu lumina Bioptron, care grabeste uscarea si cicatrizarea herpesului;
- crema / unguent cu oxid de zinc, sau o combinatie de vitamina C si musetel.
 herpes bucal

15 sfaturi importante in lupta cu herpesul

1. Fereste-ti sistemul imunitar de atacurile agentilor externi! Odata slabit, organismul nu va mai putea lupta cu infectia.
2. Dormi bine si suficient! Daca suferi de insomnii, fa-ti un ceai calmant inainte sa adormi, mergi la medic sau citeste articolul 10 sfaturi pentru un somn usor !
3. Incepe o cura zilnica cu suplimente alimentare bazate pe vitamine si minerale , insa doar in urma sfatului medicului.
4. Consuma cat mai multe alimente bogate in vitamina B, vitamina C si fier, care iti vor intari organismul si vor lupta eficient cu infectia. Afla care sunt aceste alimente din articolul Esti ceea ce mananci: vitaminele si mineralele .
5. Consuma cat mai multe mere si ceapa! Merele si ceapa contin quercetina, o substanta cu proprietati antivirale. De ce sa inghiti pastile, cand poti manca ceva usor si sanatos?
6. Pentru a reduce inflamatia si extinderea herpesului, clateste-ti gura cu apa si bicarbonat de sodiu.
7. Pentru a reduce roseata si senzatia de mancarime, aplica comprese cu apa rece sau apa termala pe locul inflamat.
8. Foloseste creme sau unguente care amortesc putin locul inflamat, astfel ca tu vei simti mai putina durere ( Orajel, Anbesol, etc. ).
9. Indiferent de anotimp, foloseste un balsam de buze cu filtru UV, lamaie si vitamina C. Despre toate beneficiile lamaii si cum te poti bucura de ele, afla din articolul Lamaia - fructul bun la toate !
tratament herpes
10. Daca locuiesti cu o persoana care sufera sau a suferit de herpes bucal sau herpes genital, folositi separat farfuriile si tacamurile, prosoapele, aparatele de ras si orice alt obiect care vine in contact cu zone sensibile la infectii.
11. Daca ai un copil, nu il lasa sa bage in gura jucarii pe care le-au bagat in gura si alti copii.
12. Din cand in cand, dezinfecteaza cu apa fiarta si o solutie puternica, farfuriile, tacamurile, hainele si jucariile familiei tale.
13. Cat timp se sparg veziculele herpesului si lichidul este eliminat, ar fi bine sa nu intri in contact cu alte persoane, pana cand se formeaza crusta.
14. Foloseste manusi atunci cand aplici unguentul / crema pe herpes, pentru a evita contaminarea altei parti a gurii sau a zonei genitale.
15. Nu te saruta cu partenerul, chiar daca herpesul s-a uscat aproape complet!
Atentie! Poti suferi de herpes genital daca partenerul iti face sex oral si are un herpes la gura. Reciproca este valabila!

Un comentariu:

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare