Postul aduce multiple avantaje pentru sanatate, reprezentand o perioada de detoxifiere si vitaminizare a organismului, insa toate aceste avantaje ale alimentatiei vegetariene se mentin si in cazul postului prelungit?
Mentinerea unei alimentatii vegetariene pe o perioada de peste doua saptamani poate prezenta anumite riscuri pentru sanatate. De aceea vom vorbi in articolul curent despre avantajele postului dar si despre dezavantajele postului prelungit.
Avantaje postului
Postul de scurta durata reprezinta o educatie alimentara
Postul reprezinta multiple beneficii pentru sanatate daca este tinut in perioade limitate. Spre exemplu postul de o zi asa cum sugereaza religia de a se tine miercurea, vinerea si nu numai, reprezinta o alternativa sanatoasa pentru ca limiteaza consumul de carne - ceea ce este necesar pentru o persoana care nu face activitate fizica intensa. Consumul zilnic de carne poate incarca metabolismul si poate afecta rinichii. Singura carne despre care se spune ca nu poate fi consumata in cantitati suficient de mari pentru a face rau este cea de peste.
Beneficiile postului de scurta durata:
- detoxifica organismul;
- scade riscul de reactii alergice si urticarie;
- reface rezervele energetice ale organismului;
- reduce riscul de cancer;
- reduce stresul oxidativ;
- este util pentru mentinerea frumusetii, refacand structurile pielii – pielea arata mai tanara, cu conditia ca o parte din vegetalele din regim sa fie consumate crude.
Tipurile de post care prezinta un risc pentru sanatate
Postul negru
Postul negru reprezinta un soc pentru organism, soc care se traduce prin secretia hormonilor de stres in interiorul organismului. Desi persoana respectiva nu este foarte simptomatica, totusi in timp abstinenta la alimentatie duce la hiperinsulinemie ceea ce atrage dupa sine ingrasarea, predispune la cresterea stresului si la aparitia unor boli precum cele cardiovasculare, digestive, mintale, tulburari psihice, menstruale si asa mai departe.
Postul de lunga durata
Privarea pentru o perioada prelungita de alimente de origine animala duce la scaderea depozitelor de fier (evidentiate prin dozarea feritinei in sange), ceea ce duce la caderea parului, unghii fragile, anemie usoara etc.
De asemenea postul prelungit scade si depozitele de vitamina D, mai ales daca este tinut in perioada de iarna cand nu ne expunem la soare. Expunerea pielii la soare declanseaza secretia naturala de vitamina D, insa iarna... nu facem plaja si nici soare suficient nu este. Ca atare avem nevoie de un aport mai mare de vitamina D, acesta fiind insuficient din plante (plantele pot contine si ele vitamina D vegetala).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu