Afla cum iti afecteaza creierul si metabolismul radiatiile telefonului mobil
Cine se poate lipsi in zilele noastre de telefonul mobil? Il tinem in permanenta la indeamna pentru a putea fi gasiti de oricine in caz de nevoie. Dar stiai ca telefonul mobil iti poate afecta activitatea cerebrala si metabolismul?Studii recente arata ca o convorbire telefonica de 50 de minute a afectat metabolizarea glucozei in regiunea creierului ce a stat langa antena telefonului mobil. Pentru a elimina acest efect este suficient sa folosim casti sau hands free si astfel evitam contactul direct alt telefonului cu capul. Studii anterioare arata ca o distanta de 30 de cm este suficienta pentru a ne feri radiatiile telefonului mobil.
Copiii si adolescentii trebuie feriti de radiatiile unui telefon mobil
O atentie sporita ar trebui sa fie in cazul copiilor si adolescentilor, la acestia tesutul nervos este inca in dezvoltare. Ei vor fi supusi contactului cu telefoanele mobile pe tot parcursul vietii.
Oamenii de stiinta care au condus studii epidemiologice in domeniu, nu au avut rezultate concludente care sa demonstreze cu siguranta legatura dintre celulare si tumori la creier. Autorii sustin ca este nevoie de alte cercetari pentru a evalua daca efectele mobilelor pot avea consecinte grave pe termen lung.
Cum te protejezi de radiatiile telefonului mobil
Este adevarat ca e mai bine sa previi decat sa tratezi. Chiar daca efectele telefoanelor mobilelor nu sunt clare sau demonstrate 100% poti sa te aperi de radiatiile lor urmand cateva sfaturi foarte simple.
1. Tine-ti telefonu la distanta de cap sau de corp pe cat posibil. Cand dormi, tine-l la cel putin 40 de centimetri de tine si in niciun caz nu sub perna.
2. Cand apelezi pe cineva, nu pune imediat telefonul la ureche. Apropie-l abia dupa ce a raspuns. Imediat dupa ce formezi numarul, telefonul emitele cele mai multe radiatii. Unele studii au aratat ca este mai bine sa tinem telefonul la urechea stanga pe timpul unei convorbiri.
3. Invata-te sa folosesti hands-free si cand este posibil sa vorbesti la speaker. Cu cat esti mai departe de telefon cu atat scazi riscul radiatiilor produse de el. Castile sunt o solutie ieftina si comoda, eliberandu-ti mainile si dandu-ti posibilitatea de a te ocupa si de altceva cat timp vorbesti la telefon.
4. Tine celularul de jos. Nu il acoperi cu mainile limitandu-i posibilitatea de a emite si a primi semnale. In acest caz telefonul creste intensitatea radiatiilor pentru a putea trimite semnale. Asa ca lasa-l cat mai descoperit pentru a functiona la nivel mic de radiatii.
5. Gaseste cea mai buna zona cu semnal. Cand telefonul tau are semnal bun, reduce puterea si radiatiile. Cu cat are semnal mai prost, cu atat mareste radiatiile pentru a putea functiona corect. Evita sa vorbesti cat timp esti la metrou sau in lift. Incearca sa stai aproape de fereastra pentru a oferi telefonului cea mai buna receptie.
6. Nu vorbi la telefon mai mult decat este nevoie. Este clar ca apropierea de cap face creste riscul de a fi afectati de radiatiile telefonului. Asa ca mai taie din conversatiile inutile, strange-ti prietenele la o cafea mai bine, relaxati-va si bucurati-va de cateva momente petrecute impreuna fata in fata decat prin telefon.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu