Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 22 februarie 2012

11 beneficii ale fierului in organism






Deficitul de fier reprezinta cea mai frecventa carenta minerala cu care populatia se confrunta. Carenta de fier apare la orice varsta, incapand cu copilul mic pana la batrani.


Fierul este continut intr-o varietate mare de alimente, insa acesta nu se absoarbe la nivel intestinal decat daca ii este schimbata valenta in stomac in prezenta vitaminei C. Cu alte cuvinte atunci cand consumam alimente bogate in fier ar trebui sa le asortam unor alimente bogate in vitamina C pentru a putea absorbi fierul.
Care este aportul zilnic de fier necesar pentru a ne mentine sanatatea?
Copil 1-3 ani: aproximativ 15 mg de fier pe zi
Copil 4-10 ani: 10 mg de fier/zi
Baieti 11-18 ani: 18 mg fier/zi
Fete 11-18 ani: 18 mg fier/zi
Barbat adult: 10 mg fier/zi
Femei adulte: 10 mg de fier pe zi;
Surse alimentare de fier

Fierul este continut in foarte multe alimente:
carne;
legume crude;
fructe ca piersici, caise, smochine, curmale, afine, stafide, fructe de padure, cirese etc.;
fructe oleaginoase (nuci, seminte, susan, alune crude, arahide crude);
frunze verzi (salata verde, stevie, patrunjel, leustean, spanac, urzici)

Beneficiile fierului in organism


Fierul prezinta numeroase beneficii in organismul uman:
fierul intra in constitutia globulelor rosii, fiind important in formarea hemului/hemoglobinei care urmeaza sa lege oxigen, astfel incat sa isi indeplineasca functia de a conferi oxigenul preluat de la plamani tesuturilor;
fierul intervine in metabolismul hepatic;
fierul intervine in reducerea stresului oxidativ si combaterea radicalilor liberi din organism;
acest mineral intervine si in sistemele energetice celulare;
fierul este indispensabil pentru activarea unor enzime intracelulare din organismul nostru;
fierul reduce procesele de imbatranire si mentine tineretea atat prin implicatiile sale in oxigenarea organismului si in sistemele energetice intracelulare, cat si prin reducerea stresului oxidativ - in felul acesta o serie din procesele de senescenta (imbatranire) sunt estompate;
acest mineral intervine in functiile sistemului nervos;
fierul stimuleaza sistemul imunitar;
carenta de fier creste riscul de cancer, ceea ce demonstreaza protectia anticancerigena a acestui mineral;
participa la metabolismul osos;
acest mineral este important pentru sistemul muscular.

luni, 20 februarie 2012

Sanatate din ceasca: 8 ceaiuri cu proprietati imunizante

Ceai de echinaceea

Echinaceea este o planta folosita pentru videcarea tuturor afectiunilor, de la infectii, dureri abdominale, pana la raceli, rani etc. Ceaiul de echinacee este recomandabil celor care isi doresc intarirea sistemului imunitar in sezonul rece. Aceasta planta protejeaza organismul de raceli, gripe, infectii ale tractului urinar, herpes, candidoza, are efect antibacterial si antifungic si, evident, intareste imunitatea.

Ceai de macese

Macesele au un continut bogat in Vitamina C dar si in vitaminele A, B1, B2, P si K. Ceaiul de macese ajuta la combaterea si prevenirea racelilor, intareste imunitatea organismului, il face mai rezistent la boli si normalizeaza circulatia sangelui. Macesele mai sunt recomandabile in caz de avitaminoze, circulatie periferica slaba, viermi intestinali, litiaza si dischinezie biliara. Acest ceai este recomandabil si celor care sufera din cauza problemelor de stomac, rinichi si intestine. Persoanele care sufera de varice pot consuma ceai de macese.
Pentru a nu pierde proprietatile vindecatoare ale maceselor, ceaiul se realizeaza prin fierberea fructelor numai 3 minute.

Ceai verde

Ceaiul verde contine multi antioxidanti si o serie de substante care inhiba dezvoltarea microorganismelor daunatoare tubului digestiv – E. Coli, Salmonella sau Clostridium. Ceaiul verde este un panaceu pentru trupul nostru: el sporeste imunitatea organismului, incetineste imbatranirea, accentueaza slabirea, revigoreaza pielea, este un energizant natural, reduce riscul de cancer la stomac, ficat, esofag etc.

Ceai de arnica

Aceasta planta are proprietati imunostimulente foarte puternice. Ea stimuleaza imunitatea la nivelul gatului si a cailor respiratorii superioare, imbunatateste circulatia, incalzeste extremitatile si creeaza o stare de confort fizic. Se poate consuma ceaiul dar si tinctura.

Ceai din frunzele de afin

Frunzele de afin sunt foarte bogate in vitaminele A, E, B1 si B2, si ajuta organismul in reglarea proceselor imunitare si ofera organismului rezistenta in lupta cu racelile, gripele si altor infectii.

Ceai de busuioc

Ceaiul de busuioc are proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii, este un antiseptic intestinal si un bun diuretic. Reduce inflamatiile cailor respiratorii, este antitusiv si bronhodilatator. El stimuleaza sistemul imunitar, este un tonic general, nevos si antidepresiv.

Ceai de lavanda

Lavanda este o planta cu proprietati antioxidante puternice, este un analgezic usor, antiinflamator puternic, grabeste vindecarea ranilor, a arsurilor, are efect antimicrobian, antifungic, cicatrizant etc. Ceaiul de lavanda este foarte bun in raceli, bronsite, infectii in zona gatului (inclusiv cu stafilococ auriu), amigdalita etc.

Ceai si sirop de catina

Fructele de catina contin zaharuri, acizi organizici, vitamine, acizi grasi esentiali etc. Catina este o sursa importanta de polivitamine care ajuta intreg organismul. Ceaiul, tinctura si uleiul de catina pot fi folosite pentru combaterea anemiei, anorexiei, arsurilor, asteniei, cancerului, depresiei, diabetului, herpesului, dermatozelor, hepatitelor, leucemie, ranilor, radiatilor, bolilor de rinichi etc. Evident, catina este un puternic stimulent al imunitatii.

http://www.garbo.ro/articol/Tratamente-naturis...

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare