Faceți căutări pe acest blog

joi, 23 februarie 2012

Ceapa




Suntem obisnuiti sa asociem ceapa cu mirosul puternic pe care il are si cu gustul aspru, usturator care completeaza mirosul. Rar se intampla sa ne punem intrebari legate de calitatile curative ale acestei legume.

Ceapa este acoperita de sapte straturi (foi de ceapa) sub care se ascund uleiuri eterice, nutrienti, vitamine.

Dintre proprietatile pe care ceapa le are, amintim acela de puternic dezinfectant, deoarece ceapa curata si calmeaza durerile, iar continutul ridicat de sulf al cepei ajuta la stimularea metabolismului.

Printre altele, ceapa poate fi folosita in vindecarea otitei, in calmarea tusei, pentru scaderea febrei, pentru dereglari intestinale, rani si ulceratii ale picioarelor, gripa, tuberculoza (in amestec cu ridichi de toamna), pentru dereglarile de prostata, pentru persoanele meteosensibile, impotriva infectiilor, pentru imunizare, impotriva ulcerului la stomac, impotriva unghiilor cu tendinte de clivare.

Vitaminele prezente in ceapa pot ajuta la vindecarea acestor boli, in diverse modalitati:
- prin ingerare a unei cantitati de ceapa cruda (in cazul imunitatii scazute si a problemelor aparute in urma schimbarilor bruste de vreme sau gripa);
- prin prajirea unei cantitati de ceapa si utilizarea uleiului rezultat din prajire (cu care se vor unge ranile si ulceratiile la picioare);
- prin comprese cu ceapa (sau introducerea unei bucati de ceapa pe un tifon in nas sau urechi pentru zece minute atunci cand apar probleme legate de raceala sau dureri in zona urechilor);
- prin infuzie si ceai de ceapa (pentru raceala);
- prin macerarea cepei (in cazul tratamentelor pentru tuberculoza);

Ceapa scade aparitia trombozei si a infarctului miocardic, avand rolul de a fluidiza sangele.

Este un bun diuretic, fiind un aliment bogat in fructosan. Experimente recente au aratat ca ea poate duce la eliminarea unei cantitati de trei litri de urina pe zi. Este foarte eficace in calmarea durerilor reumatice si a crizelor de guta. Continutul de glucocina prezent in straturile cepei ajuta la tratarea diabetului. Sucul si nutrientii cepei stimuleaza pancreasul, obligandu-l sa functioneze normal.

Ceapa are efecte foarte bune si impotriva tensiunii oculare. Efectul antiasmatic si antiinflamator a fost demonstrat de un grup de cercetatori germani, care au descoperit existenta tiosulfatilor in ceapa.

Provoaca si eliminarea viermilor intestinali, ceapa fiind recunoscuta si pentru efectul sau antifungic si viermifug. Este recomandata si in tratarea afectiunilor bronho-pulmonare si a rahitismului, fara a uita sa adaugam faptul ca are rol de a intari oasele si de a reda suplete arterelor, datorita continutului crescut de siliciu.

Desi este cunoscut efectul pe care ceaiul de ceapa si supa de ceapa il au impotriva racelilor, prin procesul de fierbere, o mare cantitate din vitaminele si mineralele pe care aceasta le contine, se pierd. De aceea, este recomandata ingerarea unei cantitati cat mai mari de cepa in stare cruda. Exista si o diferenta intre ceapa normala si ceapa verde. Oricum, ceapa nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic al niciunei persoane.

In cazul in care singura problema este cea legata de mirosul pe care il lasa dupa consumare, o felie de paine insotita de zeama de lamaie sau propolis va rezolva intr-o foarte mare masura problema mirosului. Se poate oricand apela la folosirea unei gume de mestecat cu aroma puternica pentru a evita distantarea pe care persoanele cu care intram in contact, dupa o masa insotita de ceapa, ar putea fi tentate sa o ia.

OUALE SI COLESTEROLUL


Ouale sunt alimente controversate, despre care s-a scris ca ar fi atat bune, cat si daunatoare pentru sanatate. Problema principala a oualor ramane cantitatea de colesterol pe care o contin. Dar sa fie acesta intr-adevar un motiv de ingrijorare? Iata cateva date importante despre oua si colesterolul pe care il includ!

Ouale sunt alimente hranitoare

Chiar daca nu sunt in totalitate sanatoase, nu trebuie omis faptul ca ouale raman, totusi, alimente hranitoare. Ouale contin si grasimi nesaturate, bune pentru orgaism, cat si proteine, vitaminele B4 (colina) si B12 (cobalamina) si calciu, printre altele.

In plus, proteinele obtinute din consumul de oua sunt foarte valoroase, intrucat au o valoare biologica (BV) foarte mare. Cu alte cuvinte, procentul de proteine absorbite de organsim este foarte ridicat.

Albus versus galbenus de oua

Atunci cand vine vorba despre colesterolul din oua, este important sa stabilita facuta o diferenta esentiala:

albusul de oua contine o cantitate mica de proteine si alte substante nutritive si niciun strop de colesterol;
galbenusul este mai hranitor, insa este bogat in colesterol si in grasimi saturate .


In consecinta, daca iti doresti sa consumi in continuare oua, fara a-ti face griji in privinta colesterolului, nu trebuie decat sa renunti la galbenus.

Colesterolul din oua

Un ou mare contine circa 211 mg de colesterol, adica 70% din necesarul zilnic. Fiind vorba despre un procent atat de ridicat, consumul de oua ar trebui sa fie moderat, in special in cazul persoanelor care prezinta un nivel ridicat de colesterol "rau" (LDL) in sange.

In ceea ce-i priveste pe aceia cu un nivel optim de colesterol in sange, ouale nu au o influenta negativa asupra colesterolului LDL, cu conditia ca alimentatia zilnica sa presupuna, in rest, un consum scazut de grasimi saturate. Asadar, solutia ramane un stil de viata sanatos, cu un consum cat mai scazut de alimente periculoase.

Consumul recomandat de oua

Un consum de maxim 6 oua pe saptamana ar trebui sa fie lipsit de pericole , insa tine cont de faptul ca, pe zi, cantitatea de oua nu ar trebui sa fie niciodata mai mare de doua. Daca iti doresti sa consumi mai multe oua, pentru continutul lor proteic ridicat, prefera albusurile. Sau si mai bine: amesteca un galbenus de oua cu cateva albusuri pentru a spori cantitatea de substante nutritive, fara a-ti face probleme din cauza colesterolului.

In cele din urma, foarte important este si felul in care sunt consumate ouale: nerecomandate sunt ouale prajite in ulei, in timp ce omletele, ouale ochiuri (preparate fara uleiuri sau unt) si ouale fierte pot fi consumate fara probleme.

Nivelul de colesterol din diferite tipuri de oua


Un ou de gaina de 55 gr contine 201 mg de colesterol si 1,6 gr de grasimi saturate;
Un ou de rata de 70 gr contine 621 mg de colesterol si 2,6 gr de grasimi saturate;
Un ou de prepelita de 9 gr are 76 mg de colesterol si 0,3 gr de grasimi saturate;
Un ou de curca de 80 gr are 747 mg de colesterol si 2,9 gr de grasimi saturate;
Un ou de gasca de 145 gr are 1226 mg de colesterol si 5,3 gr de grasimi saturate.

Sursa foto: liveindia.tv


Citeste mai mult pe: http://sanatate.acasa.ro/dieta-nutritie-4/ouale-si-colesterolul-163488.html#ixzz1nC9IAdfW

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare