Faceți căutări pe acest blog

vineri, 25 ianuarie 2013

5 beneficii ale uleiului de ricin




Cunoscut din cele mai vechi timpuri, uleiul de ricin este un remediu eficient pentru multe afecţiuni, atât interne, cât şi externe. Iată câteva dintre beneficiile sale.

Stopează căderea părului

Dacă ai probleme cu căderea părului sau dacă vrei să-i redai strălucirea, poţi face un tratament de trei-patru zile cu ulei de ricin. Fie înainte de culcare, fie cu câteva ore înainte să te speli pe cap, aplică uleiul la rădăcina părului şi masează foarte bine pielea capului. A doua zi, spală bine părul cu şampon, apoi clăteşte-l. Efectele se vor observa imediat: părul tău va fi viguros şi strălucitor.

Tratează constipaţia

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA a categorisit acest ulei natural ca fiind un remediu sigur şi eficient împotriva constipaţiei, datorită efectului său laxativ. Pentru cazurile uşoare, se ia o lingură de ulei de ricin pe zi, dimineaţa. În caz de constipaţie cronică, se iau 3-4 linguri pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul se face timp de două săptămâni, urmat de una-două săptamâni de pauză, pentru a nu da dependenţă.

Cicatrizează rănile

Fie că e vorba de arsuri, tăieturi, erupţii,negi sau eczeme, uleiul de ricin are efecte benefice şi asupra afecţiunilor pielii. El grăbeşte cicatrizarea rănilor, calmează pielea, o hidratează şi o dezinfectează. Se face o compresă cu ulei de ricin, care se aplică pe zona afectată. Peste compresă se pune apoi o sticlă cu apă caldă şi se ţine în acel loc 15-30 de minute pe zi, până la vindecare.

Calmează ochii iritaţi

Uleiul de ricin vindecă iritaţiile ochiului cauzate de un corp străin. Dar este foarte bun şi pentruochii obosiţi sau iritaţi. Seara, înainte de culcare, se pune câte o picătură de ulei de ricin în fiecare ochi. Vitamina A din componenţa uleiului are efect calmant.

Întăreşte unghiiile

Unghiile vor creşte mai repede, vor fi mai rezistente şi vor căpăta luciu, dacă urmezi un tratament de cel puţin două luni cu ulei de ricin. Tot ce trebuie să faci este să aplici pe unghii, seara, câteva picături de ulei şi să masezi bine, până se absoarbe

.

miercuri, 23 ianuarie 2013

Secretele prazului




Prazul este un aliment apreciat din cele mai vechi timpuri pentru calitatile lui nutritive si terapeutice. Inrudit cu ceapa si usturoiul, este mai putin iute, are un gust delicat, racoritor, astringent: este sarac in calorii, dar foarte bogat in vitamine si minerale.

Descriere si proprietati

Denumirea stiintifica a prazului esteAllium porum. Aceasta planta erbacee, bienala are o tulpina falsa groasa, alba, inalta, cu frunze verzi alungite. Bulbul subteran este mic si alungit, cu un diametru de 4 pana la 9 cm. Inaltimea tulpinii se dubleaza in cel de-al doilea an, iar pe varful tulpinii apar florile si semintele. Prazul este bogat in vitaminele A, B1, B2, B6, C. Mai contine apa, fier, magneziu, mangan, calciu, sodiu, potasiu, sulf, siliciu, celuloza, hidrati de carbon, proteine, grasimi, alte substante minerale, ulei volatil, niacin, fitoncide. Are foarte putine calorii.


Afectiuni externe

Prazul are efect antiseptic si cicatrizant.

Actiunea terapeutica a prazului a fost dovedita in: - abcese si supuratii cronice (cataplasme cu praz fiert aplicat cu paine sau cu praz fiert in lapte dulce);
- abcese si furuncule, pentru grabirea colectarii (suc de praz amestecat cu miez de paine);
- furuncule (cataplasme cu pasta de praz obtinuta prin zdrobire);
- bataturi si piele intarita (pansamente cu frunze de praz macerate in otet);
- plagi (pansamente cu frunze de praz);
- acnee, roseata, eruptii ale pielii (suc de praz obtinut prin stoarcere, amestecat cu lapte sau zer);
- diverse afectiuni ale pielii (cataplasme de frunze fierte aplicate cu untura de porc);

Afectiuni interne

Este cunoscut efectul sau de a impiedica inmultirea si raspandirea celulelor tumorale, ca tonic si fortifiant al organismului.

Prazul este benefic in:
- afectiuni ale sistemului respirator (are efect emolient, antiseptic, expectorant, emolient): tusea, raguseala, gripa, laringita, afonie, traheita, faringita;
- afectiuni ale sistemului cardiovascular: hipertensiune arteriala, arterioscleroza, varice;
- afectiuni digestive: atonie digestiva, enterocolite, fermentatii intestinale, constipatii (efect laxativ);
- afectiuni ale aparatului excretor (are efect diuretic si antiseptic): infectii urinare, retentia de urina si cistitele, in acest caz se pot aplica si cataplasme calde cu praz fiert in ulei de masline pe partea inferioara a abdomenului;
- boli de nutritie: rahitism, obezitate, diabet;
- alte afectiuni: cancer, viermi intestinali, hemoragie nazala, reumatism, impotenta, astenii, insomnii, migrene.
Pentru afectiunile interne, prazul se poate consuma:
- crud, la orice masa si in orice cantitate;
- sub forma de salata, amestecat cu putina sare si ulei de masline (sau ca ingredient al unei salate de rosii, castraveti, etc.);
- sub forma de decoct, preparat din frunze fierte in putina apa (pana se moaie) si se strecoara: se consuma cate 100 ml de trei ori pe zi;
- sub forma de sirop concentrat, preparat din 500 ml de decoct indulcit cu 500 ml de miere: se consuma cate o lingurita, de mai multe ori pe zi


Utilizari culinare

Pentru gatit, se recomanda sa alegem prazul cu tulpina mai subtirica, fiind mai putin fibros si mai aromat. Frunzele de praz sunt foarte bune in salate, in omlete, in sosurile pe baza de maioneza si cartofi copti, unt, smantana, branza si fructe. Mancarea cu praz si carne are o savoare deosebita. Pestele la cuptor pe pat de legume cu praz sau mancarea de praz cu iepure sunt considerate delicii culinare.


Curiozitati despre praz

1) Prazul este simbolul national al Tarii Galilor, fiind considerat “leguma nationala”. Se spune ca o lupta care a avut loc in ziua Sfantului David, intr-un camp plin de praz, a fost castigata pentru ca regele le-a spus soldatilor sa poarte agatat pe coif un fir de praz pentru a se putea identifica intre ei. S-a pastrat obiceiul ca in ziua Sfantului David, toti soldatii din Wales sa poarte o insigna ce reprezinta un fir de praz.

O realizare deosebita a gastronomiei galeze este renumita “cock-a-leekie”, o supa din cocos (sau pui) si praz. Importanta prazului in istoria englezilor este dovedita de faptul ca moneda de o lira a fost insemnata cu el.

2) Se spune ca imparatul Nero consuma cantitati impresionante de praz, asezonat doar cu ulei, otet si sare. El considera ca ii calma corzile vocale. Imparatul roman era poreclit, in mod ironic, „porrofagul”, pentru ca numele latin al prazului era „porrum”.

3) Druizii vechilor celti au marit faima prazului, sustinand proprietatile sale medicinale. Era considerat leac impotriva racelii si a durerilor facerii, dar era folosit la si la ghicirea viitorului si pentru alungarea spiritelor rele.

4) Faraonul Keops le oferea soldatilor lui favoriti legaturi de praz drept recompensa. De la egipteni, prazul a ajuns la romani si la greci, care l-au raspandit in intreaga Europa si in nordul Africii.

5) Prazul nu este prea apreciat la noi, fiind renumit numai in Oltenia.

6) In regiunea Mediteraneana se folosea in alimentatie din antichitate. Prazul este consumat si in Franta, mai ales in bucataria din zona Vichy; este foarte apreciat in Bulgaria.

7) Poate fi folosit in ingrijirea parului, pentru obtinerea unor reflexe deosebite.

Acest articol este scris de Carmela Botezatu pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete si articole pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare