Intr-un pahar de vin, se pun doua degete de suc si restul apa calda. Se bea dimineata, pe stomacul gol. Se poate amesteca si cu supa sau ciorba. Ca toate sucurile, si cel de cartofi se altereaza repede; de aceea, trebuie extras si consumat imediat.
Milioane de oameni sufera de artrita, dar putini cunosc actiunea benefica a sucului de cartofi impotriva acestei boli. Extractul crud e indicat si in hepatita si litiaza biliara, constipatie, hemoroizi, scorbut. Sucul de cartofi din soiurile rozalii contine hidrati de carbon, protide, lipide, saruri minerale, vitamine (B1, B6, C, K). Amidonul de cartof este antiinflamator in bolile gastrointestinale, in intoxicatii cu substante toxice.
Ulcer – mincati zilnic doua-trei felii de cartofi cruzi cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa.
Dureri in git – se pun cartofi cruzi rasi si dati prin alcool incalzit. Amestecul se aseaza intr-o tesatura de bumbac si se aplica pe zona gitului. Infasurati apoi gatul cu un prosop pentru a mentine caldura pentru mai mult timp.
Arsuri, degeraturi, crapaturi ale pielii, ulceratii, edeme ale pleoapelor, cicatrizeaza mucoasele si ranile infectate, buboaie – se aplica sub forma de cataplasma cu cartofi cruzi razuiti sau terci din cartofi fierti. Sub aceleasi forme se aplica, timp de 15minute pana la 2 ore ( depinde de suferinta ), pe ochi cu vânatti, pe cearcane, umflaturi ale pleoapelor si riduri din jurul ochilor. Se schimba cataplasma, pâna la vindecarea completa.
Vindecarea usoara a inflamatiilor si ranilor – razuiti trei cartofi cruzi si amestecati-i cu lapte. Intindeti acest amestec pe o pinza si aplicati pe zona afectata.
Negi – se pune cartof crud, ras, o data dimineata si o data dupa-amiaza.
Pecingine sau impetigo – amidonul din cartof are un efect calmant. Se da prin mixer un cartof crud, dupa care se întinde pasta obtinuta pe fata. Se lasa zece minute, apoi se clateste.
Arsuri solare – se taie câtiva cartofi în rondele subtiri. Se aplica pe partile lezate, lasand sa actioneze câteva minute.
Ulcer, hemoragie – se recomanda suc de cartofi cruzi timp de o luna, chiar daca scaunul devine de a doua zi normal si durerile zilnice dispar. Se bea un 1/2 pahar de 3-4 ori/zi, cu 1/2 h inainte de masa. Se pot adauga miere, suc de lamaie sau suc de morcov.
Insomnie, dureri puternice de cap – beti cite o jumatate sau un sfert de pahar de suc de cartofi, cu o jumatate de ora inaintea prinzului si a micului dejun. Cura dureaza 3 saptamani.
INGRIJIRE COSMETICA
Ten gras – aplicati o data pe saptamina o masca pe baza de cartof ras amestecat cu zeama de lamiie si lasati sa actioneze 10 minute, dupa care clatiti cu ceai de galbenele sau apa minerala.
Ingrijirea mâinilor – se prepara glicerolat de amidon obtinut din 10 g de amidon de cartof, 10 ml de apa si 130 ml de glicerina. Dupa amestecare, se încalzeste la bain-marie într-un vas de sticla sau portelan si se amesteca, fara întrerupere, pâna se obtine o masa gelatinoasa omogena.
Albirea mainilor – se foloseste o pasta obtinuta din doi cartofi fierti si dati prin masina de tocat, amestecati cu o lingura de glicerina si cu zeama unei lamâi. Mâinile care au capatat mirosuri neplacute de la diferite produse se freaca cu un cartof crud, taiat proaspat.
Articol scris de : Dr.Mirela Wagner
sursa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu