Faceți căutări pe acest blog

vineri, 2 decembrie 2011

Doua alimente care combat cancerul, pe care nu le cumperi prea des


niqH1NxPfBsT
de lupta impotriva bolilor, dar unele pot avea superputeri incomparatie cu celelalte, mai ales  cand vine vorba despre luptaimpotriva celulelor canceroaseCele mai recente cercetari relevaefecte suprinzatoare ale acestor doua alimente: este vorba desprepatrunjel si telina. Cat de des le mananci?

Multi le iubesc, dar nu le includ in alimentatie atat de mult pe cat artrebui. Poate de-aici in colo se vor schimba lucrurile. Potrivit unuistudiu publicat recent in revista Cancer Research Prevention,cercetatorii dela Universitatea din Missouri au constatat capatrunjelul si telina contin compusi vitalicare pot distruge celulelecanceroase, in special cele care contribuie la dezvoltarea cancerului de san. Desi studiul a fost efectuat initial pe soareci, cercetatorii suntconvinsi ca aceste doua alimente consumate in cantitati mai mari pot avea beneficii de sanatate si pentru oameni.

Unii prefera sa consume telina cu unt de migdale si stafide. Altii imbunatatesc gustul pastelor adaugand pe deasupra patrunjel. In orice combinatie le preferi, nu uita de aceste doua alimente cheie siinclude-le de aici incolo in alimentatia ta zilnica!

Foto: dreamstime.com

8 sfaturi sa cresti colesterolul bun


sfatulparintilor.ro - Cum sa cresti colesterolul HDL (bun)
Colesterolul HDL (bun) este un factor important pentru bolile cardiovasculare. Nivelul scazut de colesterol HDL (mai putin de 40 mg/dL) creste riscul bolilor de inima. Rolul colesterolului bun este de a duce colesterolul din sange inapoi in ficat, unde este eliminat din organism. Iar un HDL crescut se pare ca protejeaza impotriva formarii unor placi pe artere care ar micsora diametrul acestora si ar conduce la atac de cord sau cerebral. Iata 8 sfaturicare te vor ajuta sa cresti colesterolul HDL.


Consuma suc de portocale si colesterolul HDL va creste

Daca bei 3 pahare de suc de portocale pe zi vei creste nivelul colesterolului HDL cu 21% in urmatoarele 3 saptamani. Potrivit unui studiu britanic acest lucru inseamna un consum de 330 de calorii pe zi.

Daca reduci nivelul glicemiei vei creste colesterolul HDL

Cu cat iti creste mai mult glicemia din cauza consumului exagerat de zahar, cu atat mai mult va scadea nivelul colesterolului HDL. Tocmai de aceea este recomandat ca cea mai importanta cantitate de carbohidrati din dieta noastra sa provina din cereale integrale, legume, fructe sau alimente sarace in grasimi. Iar aceste produse vor avea ca efect scaderea glicemiei.

Grasimile bune cresc colesterolul HDL

Inlocuind grasimile saturate cu grasimi mononesaturate poti nu doar sa reduci valorile colesterolului rau, insa, de asemenea, creste nivelul colesterolului bun. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Cornell University.

Colesterolul HDL poate creste prin consumul de soia

In cazul in care inlocuiesti produsele provenite din carne cu cele din soia sanatatea inimi tale se va imbunatati. Soia este saraca in grasimi saturate si bogata in grasimi mononesaturate. De asemenea, produsele din soia sunt bogate si in fibre. Diferite analize au scos la iveala faptul ca isoflavone, un compus organic continut de soia, creste nivelul colesterolului HDL cu 3% si reduce riscul de a dezvolta boli la inima cu 5%. Alte studii au stabilit faptul reduce valorile LDL, colesterolul rau cu 3% si cel al trigliceridelor cu pana la 6%, in cazul unui consum zilnic al produselor de soia.

Consumul moderat de alcool este asociat cu o crestere a colesterolului HDL
Se pare ca un consum moderat de alcool este asociat cu un nivesl crescut al colesterolului bun. Alcoolul in cantitati mici a fost asociat cu un risc scazut in dezvoltarea bolilor de inima, atat la barbati cat si la femei.

Exercitiile aerobice fac bine colesterolului HDL
Este indicat sa faci exercitii aerobice la intensitate medie, cel putin 30 de minute 6 zile pe saptamana. Practicarea lor este recomandata celor care vor sa-si creasca colesterolul bun. Aceasta este concluzia la care au ajuns multi specialisti in sanatate.

Fumatul scade colesterolul HDL
Expertii sunt de acord. Renuntarea la fumat face minuni asupra colesterolului HDL. Ca sa nu mai vorbim si de alte beneficii asupra starii tale generale de sanatate. In plus, gandeste-te la economiile importante pe care le vei face in cazul in care renunti la acest viciu.

Slabeste si nivelul colesterolului HDL va creste
Supraponderabilitatea sau obezitatea contribuie la scaderea colesterolului HDL. De altfel, grasimea excesiva se numara printre factorii importanti vinovati de scaderea HDL-ului si cresterea colesterolului rau.

joi, 1 decembrie 2011

Tratamente cu zer



zerul ca remediu terapeuticZerul este zeama acra, galbuie si usor tulbure scursa de pe casul proaspat. Acesta nu se foloseste doar in diverse retete de casa, ci si ca remediu terapeutic.
Zerul a fost desconsiderat multa vreme in tratamentele naturiste, insa in anii \'90 a fost revalorificat, cand cercetatorul canadian Ellison a descoperit proteinele din zer, cu proprietati curative excelente.

Zerul se foloseste ca tratament pentru diferite afectiuni:

Colesterol marit

Consumul a 2-3 pahare de zer pe zi va produce scaderea colesterolului din sange si ficat, reducandu-se astfel riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

Infectii bacteriene

Pentru a spori capacitatea de aparare a organismului e necesar consumul a 500 ml de zer pe zi. Acest lichid stimuleaza productia de celule imunitare, distruge bacteriile si combate infectiile periculoase.

Imunitate scazuta si infectii respiratorii

100g de urda consumata zilnic va creste rezistenta sistemului imunitar la infectiile virale.

Boli tumorale

Specialistul canadian ce a descoperit proteinele din zer a demonstrat si importanta acestora in combaterea tumorilor canceroase.

Anemie

Zerul vindeca cu succes anemia in urma unui tratament cu 500 ml de zer/zi, tinut timp de o luna.

Kilograme in plus

Zerul are si proprietatea de a regla greutatea corporala.

Sinucidere lenta cu paracetamol




Paracetamolul, luat in doze zilnice prin intermediul pastilelor si remediilor impotriva racelii, poate atinge „masa critica" si provoca moartea, atrag atentia o seama de cercetatori britanici. O supradoza in cazul paracetamolului poate fi acumulata prin inghitirea catorva pastile in plus in fiecare zi, intr-o perioada de cateva zile sau saptamani.

Cercetatorii Universitatii din Edinburgh au inregistrat 161 de cazuri de supradoza cu paracetamol, in mediul spitalicesc, in ultimii 16 ani. Victimele acestui efect cumulativ, asigurat de inofensiva pastila de paracetamol, nu au reusit sa-si dea seama la timp ca se otraveau lent, ca doza fatala putea fi acumulata in doar cateva zile. Adesea, este vorba de o combinatie de paracetamol si alte substante, inghitite zilnic ca remedii anti-raceala, fara ca oamenii sa-si dea seama ca depasesc limita de siguranta.

Cand se intampla acest lucru, de obicei ficatul este cel mai afectat si victimele consumului de paracetamol – luat in doze periculoase – nu stiu cauza starii lor, existand riscul unui diagnostic si tratament total gresite. Medicii si cercetatorii atrag atentia ca este foarte usor de depasit doza corespunzatoare. Opt tablete de 500mg de paracetamol luate zilnic, adica echivalentul a 4 grame, ar trebui sa fie consumul zilnic maxim admis.

Intr-un studiu efectuat de o echipa de cercetatori condusa de dr. Kenneth Simpson, au fost analizate datele a 663 de pacienti internati la Edinburgh Royal Infirmary in perioada 1992-2008 cu leziuni ale ficatului, provocate de paracetamol. Ei au realizat ca 161 de pacienti, cu varsta medie de 40 de ani au consumatparacetamol in doze mari, de obicei pentru dureri de stomac sau de spate, de cap sau de dinti. Doi din cinci internati au murit din cauza afectiunii grave a ficatului, declansata de consumul de paracetamol in doze mari, ceea ce inseamna o rata a mortalitatii mai ridicata decat in cazul tentativelor de suicid cu paracetamol.

Supradoza poate fi atinsa foarte usor cand oamenii sufera de dureri si iau paracetamol in mod repetat. Uneori, doza este marita de la o zi la alta si se ajunge la sinucidere lenta cu paracetamol, fara ca pacientul sa aiba habar asta. Dr. Simpson afirma ca pacientii morti din cauza leziunilor ficatului

„nu au luat doze masive, asa cum procedeaza sinucigasii, ci treptat, cand leziunile ficatului se accentueaza cu timpul si pot deveni fatale."

Se consuma paracetamol pentru calmarea durerilor si nu se tine cont de dozajul din ultimele zile. Internati in spital, pacientii au probleme grave la ficat, este afectat si creierul si ajung sa necesite dializa, sau sa respire cu ajutorul aparaturii medicale. O analiza sanguina nu scoate intotdeauna la iveala cauza suferintelor lor, pentru ca nivelul de paracetamol detectat s-ar putea sa fie redus. Pentru unii, chiar si dozele mai mici se pot dovedi fatale, in termen de 24 de ore la primul consum.

Lucrul cel mai bizar este ca pacientii care au ajuns treptat la supradoza, au probleme mult mai mari decat cei care au luat prea multe pastile dintr-o data. Mesajul care trebuie inteles in urma acestor constatari este ca mai mult paracetamol nu va ajuta pe nimeni sa-si puna durerea sub control sau sa scape de raceala in 3 zile, ci va asigura instalarea unor probleme de sanatate mult mai grave, care necesita un tratament medical foarte complex.
Specialistii atrag atentia ca in afara de pastilele simple de paracetamol, medicamentul poate intra in compozitia unor produse impotriva racelii, cum ar fi Fervex, si trebuie sa citeasca atent prospectul acestora pentru a putea tine socoteala cantitatii de paracetamol consumata zilnic. Cercetatorii de la universitatile din Londra si Lund (Suedia) au descifrat mecanismul de actiune al paracetamolului, prin intermediul unei proteine din celulele nervoase, TRPA1, scrie revista Nature Communications, si incearca acum sa caute molecule care actioneaza la fel, pentru neutralizarea durerii, insa fara efectele nocive ale paracetamolului.

SANATATE CU...SFECLA ROSIE !!!


Timp de 6 luni, din toamna pana in primavara ,in salata mea zilnica exista sfecla rosie rasa cruda.
Mama mea, cand avea 27 de ani era sa moara de TBC. Medicii ii mai dadusera 3 zile de trait, familia era la capataiul ei , cand a visat-o pe bunica ei care ii intindea o farfurie cu supa.-Ia fetita mea , i-a spus bunica, e supa de sfecla cu usturoi.Mama a povestit visul, bunica mea i-a dat imediat asemenea supa si a continuat sa ii dea in saptamanile urmatoare ...iar mama a mai trait pana la 74 de ani.(Loredana Danciu)



Imprieteniti-va cu ea! Este o garantie de sanatate pe termen lung

Putina istorie

Leguma banala in zilele noastre, sfecla rosie are un trecut glorios. Descoperita in urma cu aproape patru milenii, cultivata in Iran, Babilon si Assiria pentru gustul placut al frunzelor ei, la scurta vreme a fost randul radacinilor sa faca furori, mai ales in tarile arabe, unde a devenit si marfa pentru export. Caravanele negustorilor plecau la drum lung spre Grecia antica si Roma, cu desagii incarcati cu marfuri, dar si cu sfecla. O parte se consuma pe drum, iar cantitatea ramasa se vindea cu succes. In Grecia, sfecla simboliza starea de conflict. Cand se certau sotii, deasupra usilor de la intrare se agata o cununa impletita din frunze de sfecla. In Roma, atitudinea fata de sfecla era mai degraba respectuoasa, ea fiind considerata o leguma de lux care nu trebuia sa lipseasca de pe masa. De aceea, imperatorul Tiberius le-a si impus germanilor cuceriti de romani sa plateasca tributul in sfecla. In Romania , sfecla a ajuns in secolul IX, initial in zona Marii Negre, odata cu ridicarea cetatilor grecesti, luand apoi drumul Rusiei. In secolul X, calugarii rusi o cultivau cu succes aproape de Marea Baltica, preparand din ea ciorbe si un bors delicios, in vreme ce pentru iernile lungi, sfecla se punea la murat, de regula impreuna cu varza si fructe de padure.
Deseori, se spune cu o doza de invidie, ca stramosii erau mult mai sanatosi decat noi, datorita alimentatiei simple si cat se poate de naturale. Este adevarat! Batranii nu aveau nevoie de cure complicate de dezintoxicare. Strictetea alimentara din zilele de post ii scutea de problemele legate de indigestii sau depuneri de colesterol. La tara se tinea post negru obligatoriu, miercuri si vineri. In seara zilei de marti, se bea ceai din plante si apa in care s-a fiert sfecla. Toata ziua de miercuri, de la rasaritul si pana la apusul soarelui, nu se manca nimic. Seara, iar se bea ceai din mai multe plante (patlagina, sunatoare, musetel, roinita sau urzica) si se mancau cateva sfecle coapte in cuptor, asezonate cu leustean si usturoi! Un asemenea regim alimentar le permitea satenilor sa ramana activi si cu mintea limpede, pana dupa 90 de ani. Poate vom descoperi si noi secretele sanatatii perfecte si ale longevitatii, daca vom acorda respect si atentie nemarginitei experiente si intelepciuni populare.

Fisa biografica

Frunzele sfeclei la fel de delicioase ca radacina

Sfecla este un depozit nemuritor de vitamine si microelemente care, spre deosebire de restul legumelor, nu se distrug si nu se dezactiveaza in procesul de prelucrare termica. Folosirea ei in alimentatie are, pe langa virtuti culinare, si virtuti medicale de prevenire a bolilor de sange, deoarece intrece toate legumele (in afara de usturoi) prin continutul de fier. Asimilarea fierului este favorizata de vitamina C, prezenta in toate partile plantei. In structura radacinii de sfecla este prezent si cuprul. Lipsa de cupru in alimentatie provoaca incaruntirea precoce a parului, ingreuneaza procesul de consolidare a fracturilor, provoaca dereglari in activitatea pancreasului. Alt element important este zincul, prezent in cantitati foarte mari. Datorita prezentei lui in alimentatie, functioneaza bine organele de reproducere, se previne aparitia cosurilor, a furunculozei, caderea parului. Lipsa de zinc afecteaza vederea, poate provoca infarctul miocardic. Sfecla contine si o cantitate mare de mangan, care apara ficatul de distrofie adipoasa (lipidoza), scade nivelul de zahar in sange, ajuta in lupta cu scleroza si elimina surplusul de apa din organism. Sfecla contine si iod, care favorizeaza metabolismul, fiindu-le extrem de prielnica persoanelor cu obezitate si care sufera de inhibarea functiilor tiroidei. De nepretuit este rolul iodului si in blocarea cancerului si incetinirea imbatranirii. Celuloza din sfecla scoate din organism toxinele, imbunatateste functionarea tractului intestinal, fiind un remediu redutabil in tratarea obezitatii si constipatiei. Medicina populara foloseste toate componentele sfeclei: atat tuberculii cat si frunzele.

TRATAMENTE INTERNE

* Alcoolism. Complexul de metode folosite in vindecarea alcoolismului prevede si imbogatirea organismului cu saruri de potasiu, vitamine si alte substante care ajuta la reducerea tendintei irezistibile de a consuma alcool. Cu 30 de minute inainte de masa, se beau 100 ml de suc de sfecla, iar in timpul meselor principale, de 2-3 ori pe zi, se consuma salata de sfecla rasa, fiarta sau coapta in cuptor.
* Amigdalita. In medicina populara, se folosesc mai multe preparate din sfecla, pentru tratarea amigdalitei. Pentru gargara, se foloseste apa calduta in care s-au fiert frunzele sau radacina de sfecla. O alta metoda: se da pe razatoare sfecla cruda, se umple un borcanel de 700 ml, se adauga 2-3 linguri de otet si se lasa la macerat 3 ore, amestecand periodic. Se stoarce sucul si se adauga putina miere de albine. Se face gargara la fiecare 2 ore. Pentru accelerarea vindecarii, in pauze, intre gargare, se mesteca incet cate o felie de sfecla cruda.
* Anemie. Continutul bogat in fier favorizeaza ridicarea nivelului de hemoglobina in sange. Se recomanda consumul zilnic al sfeclei in stare cruda, fiarta sau murata. De 2-3 ori pe zi, se mananca 150 g de salata din sfecla, morcovi si ridiche neagra crude, date prin razatoare, amestecate cu suc de lamaie sau smantana.

Substantele vitale din sfecla nu se distrug prin fierbere (dar e preferabil sa fie consumata cruda)

* Bronsita cronica. Se stoarce sucul dintr-un kilogram de sfecla, se amesteca cu 1 kg miere de albine, 500 ml vin rosu de casa, un pahar de suc de morcov si 1 kg de piersici curatate de samburi si taiate felii. Se pune totul intr-un borcan de sticla, care se introduce intr-un vas cu apa calduta. Se fierbe 10-12 minute pe baie de aburi dupa primul clocot. Pe parcurs, se amesteca cu o lingura de lemn sterilizata. Se pastreaza in frigider. Se beau cate 75 g dimineata, pe nemancate, dupa care se mananca o bucatica de unt. Doza obtinuta este pentru o singura persoana. Ajuta si la vindecarea diferitelor afectiuni ale aparatului respirator, provocate de raceala, dar si pentru profilaxia lor.
* Constipatie, ocluzii intestinale, hemoroizi, hipertensiune, varice, aritmie (fibrilatie auriculara).
Se pun la fiert 5 l de apa de izvor, si cand da in clocot se adauga 500-700 g de sfecla tocata si se ia de pe foc. Se infuzeaza 3 ore, apoi se strecoara. Se amesteca cu 150 g de zahar si o lingurita de drojdie uscata si se pune intr-un loc cald, pentru 24-36 de ore. (Tratamentul va avea efect pozitiv numai in caz de renuntare categorica la bauturile alcoolice, inclusiv berea . Dupa 2-3 pahare de vin sau bere, bolile ocupa din nou pozitiile castigate si tratamentul trebuie inceput de la zero.) Impreuna cu sfecla, in apa puteti sa adaugati si plante medicinale pentru afectiunile de care suferiti, de exemplu: matase de porumb, paducel, flori de castan etc. Dupa stoarcerea lichidului, din sfecla ramasa se modeleaza bilute de marimea corcoduselor si se pastreaza in frigider sau in congelator (daca sunt multe). Dimineata, pe nemancate, se beau 300 ml de suc fermentat de sfecla. Daca dupa 30-45 de minute apare senzatia de foame, se mesteca incet si se inghite cate o biluta de sfecla. Procedeul se repeta ori de cate ori apare senzatia de foame. Daca ea nu dispare dupa consumul a 7-10 bilute de sfecla, se pot consuma si alte alimente.
* Curatarea organismului de metale grele si radioactive, dizolvarea placilor aterosclerotice din vasele sanguine. Se prepara un amestec din cantitati egale de sucuri din sfecla, morcov si ridiche neagra. Amestecul se toarna in sticle de culoare inchisa si se tine 3 ore in cuptorul incalzit slab. Se bea de trei ori pe zi cate o lingura, intre mese.
* Curatirea sangelui, intarirea imunitatii. 500 g de sfecla si 500 g de morcov se taie marunt. Peste legume se toarna apa clocotita cat sa le acopere (cu 2 degete) si se fierb pe foc mic timp de 30 de minute. Cand legumele sunt fierte, se adauga cate o cana de stafide si caise uscate si se lasa sa mai fiarba 5 minute. Dupa racire, preparatul se amesteca cu 2 linguri de miere de albine si se lasa pentru 12 ore la racoare. Se consuma de trei ori pe zi, cate 100-150 g, timp de o luna. Preparatul ajuta si la restabilirea fortelor organismului slabit dupa o boala grea.
* Depuneri de colesterol, constipatie. Trei litri de apa rece se toarna peste 1 kg de sfecla taiata marunt. Se adauga 6-8 crengute de urzica sau 2-3 frunze tinere de hrean. Urzica se schimba zilnic. Componentele se pun in camara, intr-un borcan. Se bea cate un pahar, de trei ori pe zi.
* Dezintoxicare - un pahar de frunze de sfecla tocate se amesteca cu un pahar de zahar si 3 litri de zer. Amestecul se pune la fermentat in loc cald, ferit de lumina, acoperit cu 3 straturi de tifon. Dupa doua saptamani se strecoara. Se beau cate unul, apoi cate doua pahare pe zi.
* Disbacterioza. Flora intestinala se restabileste cel mai rapid daca se consuma sfecla marinata. Modul de preparare: sfecla spalata bine se fierbe, se raceste, se curata de coaja si se taie felii subtiri. Inainte de a pune feliile in borcan, sfecla se cantareste. Pentru un kilogram de sfecla este nevoie de 1 litru de apa, 2 pahare de otet de mere, cate o lingurita de sare si zahar, 10 boabe de piper negru, 6 cuisoare si 2 foi de dafin. Marinata se aduce pana la punctul de fierbere si se tine pe foc slab, 3-5 minute. Otetul se adauga dupa racire. Marinata se toarna in borcan peste feliile de sfecla. Se pastreaza la rece..
* Gripa, raceala. Se amesteca 300 g suc de sfecla cu 200 g suc de rosii, cu sucul dintr-o lamaie, 5 linguri suc de ceapa, 4 crengute de menta, sare, zahar si piper negru macinat (dupa gust). Dupa 2 ore, se scoate menta si se beau cate 50 ml suc cu inghitituri mici, intre mesele principale.
* Hipertensiune. In medicina populara gasim foarte multe retete pentru reglarea tensiunii, in care ingredientul principal este sfecla. Se amesteca in parti egale suc de sfecla cu miere de albine si se beau cate 2 linguri de trei ori pe zi. In loc de miere, puteti sa-l amestecati cu suc de paducel.


* Hipertensiune cu dureri de cap si edem al picioarelor. Se storc 300 ml suc de sfecla, se amesteca cu sucul dintr-o lamaie, 1,5 l de apa si 300 g de zahar sau miere de albine. Se tin ingredientele intr-un borcan de 3 l, acoperit cu tifon, intr-un loc cald, pentru fermentatie. Lichidul (gen sampanie) nu se pastreaza la frigider. Se beau, de 3-4 ori pe zi, cate 100-150 ml. Regleaza tensiunea arteriala, dispar durerile de cap si vajaiturile.
* Litiaza renala. Se taie in felii subtiri 3-4 sfecle de marime medie, curatate de coaja. Se pun intr-un borcan de trei litri. Se toarna deasupra apa rece de izvor, in asa fel ca sa ramana un loc gol de 2-3 degete. Pe gura borcanului se pune un strat de tifon. Timp de 7-8 zile, borcanul se lasa la temperatura camerei, amestecand continutul zilnic, cu o lingura de lemn, apoi lichidul se strecoara in alt vas si se pastreaza in frigider. Preparatul se bea fara restrictii. Intre timp, se prepara o alta portie de bautura. In 5-6 luni, in afara de curatarea rinichilor de nisip, este posibila si imbunatatirea digestiei si reglarea tensiunii arteriale.
* Menopauza. Deseori, in perioada climacterica apar diferite dereglari, mai ales menstruatii abundente, cand se pierd cantitati mari de fier. Se bea suc de sfecla in portii mici (75-100 ml) de 2-3 ori pe zi.
* Pietre in colecist. Ca sa eliminati pietrele din colecist, concomitent cu alte metode, se foloseste si siropul de sfecla. Un kg de sfecla taiata felii subtiri se fierbe in 2 litri de apa, pana se obtine un sirop concentrat. Se beau cate 150 ml, de patru ori pe zi, cu 40 de minute inainte de masa.

TRATAMENTE EXTERNE

* Guturai. Se pun in nas picaturi de suc de sfecla. Pentru cei mai mici, sucul se amesteca cu apa fiarta si racita, ca sa nu-i usture tare.
* Lichen, eczeme, arsuri. Se aplica terciul din sfecla timp de 4-7 zile. Cataplasma se schimba de 5 ori pe zi. Pe arsuri, se pot aplica si frunzele de sfecla strivite in palme.
* Limfostaza (elefantiazis). Edemul limfatic al picioarelor necesita un complex intreg de tratamente, printre care si comprese cu celuloza din sfecla ramasa dupa stoarcerea sucului. In acelasi timp, se bea si infuzie din frunze de patlagina. O lingura de frunze se infuzeaza in 250 ml apa fierbinte, pana la racire. Se imparte in 2 doze si se bea dimineata si seara, cu 30 de minute inainte de masa.
* Mastopatie. Terciul din sfecla tocata, pus intr-un tifon, se aplica pe locul bolnav, zilnic, 40-50 de minute.. In acelasi timp se beau cate 50 ml de suc, de doua ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, timp de 25 de zile.
* Paradontoza. Se rade sfecla pe razatoarea mica. Terciul obtinut se aplica pe gingiile bolnave si se tine 25-30 de minute. Imbunatatirea se observa peste 5-7 zile, dar tratamentul trebuie repetat cateva saptamani (in functie de vechimea afectiunilor).

Test de sanatate cu suc de sfecla .


Medicina populara foloseste toate componentele sfeclei !

Sfecla contine multe substante benefice (betanina, saruri de potasiu) care au efecte pozitive asupra tensiunii arteriale, asupra nivelului de colesterol, a metabolismului lipidic in celulele ficatului si a intaririi peretilor vasculari. De regula, se stie ca sucurile de legume se beau imediat dupa ce au fost stoarse. Nu e si cazul sucului de sfecla, care nu se bea imediat, ci trebuie lasat 2-3 ore ca sa se evapore unele ingrediente ce produc efecte negative (dureri de cap, stari de greata etc.). Cu ajutorul sucului de sfecla ne putem testa starea de sanatate, facand un exercitiu simplu. Se beau 100 ml suc de sfecla si se mananca o salata de sfecla cruda, data prin razatoarea fina. Se urmaresc schimbarile de culoare a urinei. Daca nu sunt prezente afectiuni serioase de sanatate, culoarea nu se schimba. Daca sunt probleme de sanatate, urina capata culoarea sucului de sfecla.

Vin tonic din sfecla


In medicina populara, se foloseste din batrani o reteta cu actiune tonica generala, care se numeste "7 pahare". Se amesteca in cantitati egale cate 250 ml sucuri de: sfecla, morcov, ridiche neagra, usturoi, lamaie, miere de albine si vin rosu dulce (cabernet). Amestecul se pastreaza in vase de sticla, in frigider. Se beau cate 50 ml, de trei ori pe zi. Cantitatea - 1750 ml - reprezinta o cura care se repeta de cinci ori pe an, cu pauze de 3-4 saptamani.
Preparatul se recomanda pentru revitalizarea organismului dupa interventii chirurgicale, chimioterapie si in timpul tratamentelor de lunga durata.

SFECLA si CANCERUL



Folosirea sucului de sfecla in vindecarea bolnavilor de cancer se practica in medicina populara de mii de ani. Pigmentul din planta este actorul principal in lupta cu cancerul. Doza zilnica minima de pigment se afla intr-un kilogram de sfecla, echivalentul a 250-300 ml de suc, care trebuie consumat fara pauze, tot restul vietii. Pigmentul nu este toxic, nu se descompune in procesul de prelucrare termica si nici in procesul de digestie. Calitatile lui terapeutice se pastreaza si dupa fierbere la 100 grade Celsius, timp de 2 ore.
Consumul regulat de sfecla sub orice forma normalizeaza VSH-ul bolnavilor, restabileste apetitul, scade efectele negative ale tratamentelor cu radiatii. Se recomanda feluri de mancare unde sfecla este amestecata cu fulgi de ovaz, hrean, banana sau lapte prins.
In Centrul oncologic de la Moscova, li se prescrie bolnavilor sa consume zilnic cate 250 g de sfecla cruda, data pe razatoare fina, in 3-4 reprize. Daca sfecla cruda nu este acceptata de organismul bolnavului, ea se inlocuieste cu 300 ml de suc. Dupa trei saptamani de administrare, bolnavilor li se imbunatatesc analizele de sange si starea generala de sanatate.
Persoanelor cu cancer mamar si de piele li se aplica, de 4-5 ori pe zi, pansamente cu suc de sfecla, pentru micsorarea locului afectat.

Este cel mai bun ghid de sanatate care exista !


Sanatate
1. Bea multa apa.
2. Ia un mic dejun de rege, un dejun de print si o *cina* de cersetor.
3. Mananca mai multa mancare care creste in copaci si in plante si mai putin din cea care este manufacturata .
4. Traieste cu cei trei 3 E : Energie, Entuziasm si Empatie.
5. Gaseste putin timp ca sa meditezi.
6. Joaca-te mai des.
7. Citeste mai multe carti decat ai citit in 2010.
8. Aseaza-te, in liniste,cel putin 10 minute in fiecare zi.
9. Dormi cel putin 7 ore.
10. Fa exercitii fizice, mergi in fiecare zi timp de 10 pana la 30 de minute si mergand, surade.

* *Personalitate**

11. Nu-ti compara viata cu a celorlalti. N-ai nici o idee cum poate fi viata lor.
12. Evita gandurile negative, sau lucrurile pe care nu le poti controla. Investeste mai degraba energia in momentul prezent.
13. Nu face prea mult. Cunoaste-ti limitele.
14. Nu-ti pierde pretioasa ta energie in discutii fara rost.
15. Viseaza mai des cu ochii deschisi.
16. Invidia este o pierdere de timp. Tu ai deja tot ceea ce iti trebuie.
17. Uita problemele din trecut. Nu rememora celorlalti erorile trecutului. Asta o sa ruineze fericirea din prezent.
18. Viata este prea scurta pentru a o risipi detestand.
19. Impaca-te cu trecutul tau ca sa nu-ti ruineze prezentul.
20. Nimeni nu are grija de fericirea ta, decat tu insati.
21. Fii constient ca viata este o scoala si ca tu esti aici pentru a invata. Problemele fac pur si simplu parte din curriculum-ul tau, ele apar si dispar ca ora de algebra, dar lectiile pe care le vei invata sunt pentru toata viata.
22. Surade si razi cat mai des posibil.
23. Nu trebuie sa castigi fiecare cearta. Accepta sa fii in dezacord.

* *Societate* *

24. Telefoneaza cat mai des prietenilor sau trimite-le mail-uri.
25. In fiecare zi, da ceva bun cuiva.
26. Iarta atat cat este posibil.
27. Petrece timp cu oamenii mai in varsta si cu cei mici.
28. *Incearca sa faci cel putin trei persoane sa surada, in fiecare zi.
29. Ce gandesc ceilalti **despre tine** nu este treaba ta.
30. Serviciul tau nu va avea grija de tine cand vei fi bolnav. Prietenii tai, DA. Pastreaza legatura.

* *Viata* *

31. Comporta-te bine !
32. Arunca tot ce nu este util, pastreaza ce este frumos sau vesel.
33. Natura vindeca totul.
34. Fie vorba de o situatie buna sau rea, ea se va schimba...
35. Putin conteaza cum te simti, scoala-te, imbraca-te si prezinta-te.
36. Ce este mai bun, urmeaza sa ti se intample.
37. Cand te trezesti dimineata, multumeste ca esti in viata.
38. Forul tau interior este intotdeauna fericit. Deci, Fii fericit !
...................................

Două tratamente promiţătoare contra lupusului

Rezultatele promiţătoare obţinute de două tratamente experimentale europene contra maladiei lupus - un vaccin potenţial şi administrarea de vitamina D în doze ridicate - au fost prezentate la conferinţa anuală organizată de American College of Rheumatology în această săptămână la Chicago.

Vaccinul realizat de compania de biotehnologie franceză Neovacs vizează neutralizarea unei proteine, denumită interferon alfa (IFNa), care joacă un rol cheie în regularizarea sistemului imunitar şi al bolii lupus, o maladie autoimună cronică şi care le afectează în special pe femeile tinere.

Savanţii europeni au realizat un studiu clinic pe 28 de persoane suferind de lupus - în faze uşoare sau moderate ale bolii. Ei au administrat patru doze de vaccin (IFNa-Kinoide) celor mai mulţi dintre participanţi, iar ceilalţi pacienţi au primit un placebo. Rezultatele „au demonstrat o eficienţă de 100% în ceea ce priveşte inducerea de anticorpi anti-interferon alfa şi o reducere a supramanifestării genelor asociate cu producţia de interferon alfa şi cu declanşarea lupusului”, a declarat medicul Frederic Houssiau, directorul serviciului de reumatologie de la Université Catholique de Louvin din Bruxelles, coordonatorul acestui studiu. „În acest grup de pacienţi, tratamentul cu IFNa-Kinoide a permis neutralizarea sintezei de interferon alfa fără a se manifesta efecte secundare notabile”, a adăugat Frederic Houssiau.

Următoarea etapă va consta în realizarea unui studiu clinic pentru a evalua eficienţa tratamentului, a explicat acelaşi medic, care a prezentat rezultatele experimentului la conferinţa organizată de American College of Rheumatology (ACR).

Celălalt tratament experimental contra lupusului, ale cărui rezultate au fost prezentate în cadrul conferinţei ACR de medicul Benjamin Terrier de la Hôpital Pitie-Salpetrière din Paris, a constat în administrarea unei injecţii cu vitamina D în doze foarte mari (100.000 de unităţi internaţionale), o dată pe săptămână, timp de patru săptămâni, urmată de administrarea unei injecţii lunare, timp de şase luni.

Studiul clinic a fost realizat pe 24 de persoane care prezentau simptome slabe de lupus - sau deloc -, ale căror concentraţii sanguine de vitamina D erau scăzute. Potrivit coordonatorului studiului, rezultatele au fost încurajatoare.

http://www.evenimentul.ro

Părţile bune ale colesterolului


Se ştie că responsabil de atacurile vasculare, ateroscleroză şi o mulţime de alte boli nu este altul decât colesterolul. Mai puţină lume vorbeşte însă de rolul lui esenţial în menţinerea stării de sănătate a organismului. În timp ce colesterolul în exces este, într-adevăr, un pericol, lipsa lui este la fel de periculoasă. El contribuie la metabolizarea carbohidraţilor, intră în componenţa tuturor membranelor din organism, este necesar pentru producerea hormonilor sexuali masculini şi feminini, iar cel existent în piele este convertit, sub acţiunea razelor de soare, în vitamina D.

O bună alimentaţie anti-colesterol nu înseamnă deloc o alimentaţie fără grăsimi, ci din contra. Esenţial este ca acestea să fie alese în mod judicios. Menţinerea raţiei zilnice de grăsimi sub valoarea de 20-30 la sută din totalul caloriilor este vitală pentru menţinerea în limite normale a colesterolului. În acelaşi timp, cantitatea de grăsimi saturate nu va depăşi 10 la sută. Grăsimile saturate provin, cu mici excepţii, din surse animale, iar grăsimile animale conţin colesterol. Pe de altă parte, chiar dacă un aliment nu conţine colesterol, acest lucru nu înseamnă ca el nu conţine grăsimi.

Se vor consuma deci alimente care conţin grăsimi nesaturate, cum ar fi: peşte gras, untură de peşte, ficat de gâscă sau raţă, uleiuri polinesaturate (floarea-soarelui, porum şi mononesaturate (măsline, alune). Grăsimile saturate vor fi evitate: carne grasă, mezeluri, unt şi produse de patiserie, carnea fiind înlocuită, pe cât posibil, cu peşte.

Vinul roşu reduce nivelul de colesterol

Statisticile arată că francezii sunt cei mai mari consumatori de grăsimi, dar, în acelaşi timp, ei sunt mai puţin atinşi de maladiile cardiovasculare. Acest paradox i-a făcut pe cercetători să înceteze vânătoarea colesterolului şi să pactizeze cu el.

După cum se ştie, antioxidanţii neutralizează radicalii liberi, diminuând astfel riscurile maladiilor cardiovasculare. Printre antioxidanţii cei mai puternici se numără polifenolii, care se găsesc, mai ales, în sâmburii de struguri şi în vinul roşu. Acesta este, fără îndoială, unul dintre factorii ce explică paradoxul francez: 2-3 pahare de vin roşu pe zi (nu mai mult) asigură o cantitate suficientă de antioxidanţi.

Băutorii de vin au o scuză: două pahare de vin/zi înseamnă sănătate curată. Cel puţin aşa susţin englezii. Cercetătorii britanici au descoperit că o substanţă existentă în această băutură previne bolile cardiovasculare. În urma unor studii efectuate pe perioada a zece ani s-a descoperit că vinul conţine resveratrol, o substanţă care combate colesterolul şi are un puternic efect anticoagulare. Această substanţă împiedică blocarea vaselor de sânge, cea mai frecventă cauză a atacurilor cardiace şi a congestiilor cerebrale. Cercetătorii susţin că, în anumite tipuri de vin roşu, concentraţia de resveratrol este mai mare decât în cel alb. Experţii avertizează însă că excesul de vin nu este indicat. Mai mult de două pahare pe zi ar putea să dăuneze sănătăţii. De reţinut că este vorba de vinul din struguri şi nu alte băuturi alcoolice. Alcoolul nu determină scăderea nivelului de colesterol „rău” din sânge, în schimb, unul sau două pahare de vin roşu băute zilnic pot mări nivelul colesterolului „bun”, ajutând astfel la prevenirea disfuncţiilor cardiace. De ştiut că alcoolul în exces măreşte presiunea sângelui şi nivelul trigliceridelor (grăsimi), fiind o sursă concentrată de calorii, contribuind la instalarea obezităţii - o altă sursă de colesterol „rău” în exces. Din aceste considerente, alcoolul nu trebuie utilizat în scopul micşorării nivelului de LDL-colesterol „rău” şi nici al măririi de HDL – colesterol „bun”. Vinul roşu este un foarte bun adjuvant în acest sens nu datorită alcoolului conţinut, ci substanţelor active hipocolesterolemiante din strugurii roşii.

Printre alimentele care reduc nivelul de colesterol rău din sânge se numără cerealele integrale, care permit evacuarea colesterolului în exces la nivel intestinal, vegetalele din familia cruciferelor (conopida), vinetele, lintea, fasolea, soia, ceapa şi usturoiul. Licopenul conţinut în tomate este, de asemenea, un antioxidant foarte eficient, mai ales dacă tomatele sunt fierte. Fructele şi legumele conţin şi ele principalele vitamine antioxidante: provitamina A, vitamina C şi vitamina E.

Dar colesterolul nu provine numai din alimentaţie. Creşterea colesterolului este generată şi de alţi factori: fumatul, cofeina, stresul, medicamentele, aditivii alimentari sau poluarea mediului înconjurător. Pe de altă parte, ceea ce absorbim noi reprezintă doar 20-30 la sută din stocul nostru. Restul de 70-80 la sută este fabricat de propriul nostru organism. Dar şi în acest program personal de fabricare există anumite diferenţe.

Consumul de soia elimină colesterolul din sânge

Soia este unul dintre cei mai importanţi nutrienţi. Ea poate înlocui carnea, fără să aibă efectele negative ale acesteia.

În acelaşi timp, soia are şi o valoare terapeutică deosebită. Pe lângă conţinutul ridicat de grăsimi polinesaturate (20 la sută), dintre care lecitina este cea mai importantă, soia are şi un conţinut foarte bogat în proteine (40 la sută). Conţine toţi aminoacizii esenţiali şi aproape 80 la sută din ceilalţi. Aceşti acizi au un rol foarte important în creşterea şi reînnoirea ţesuturilor precum şi în menţinerea stării de sănătate a inimii şi arterelor, prevenind tulburările cardiovasculare.

Lecitina are proprietatea de a descompune şi elimina colesterolul, prevenind astfel formarea de depozite pe pereţii arterelor. Întrebuinţarea uleiului de soia provoacă o scădere cu 14 la sută a procentului de colesterol. Acelaşi ulei previne formarea cheagurilor de sânge şi apariţia crizelor cardiace.

Boabele de soia sunt bogate în enzime, în vitaminele A, C, D, E, F, K, o bună parte din complexul B şi coenzima Q10. Vitamina C, aflată în cantităţi mari mai ales în germenii boabelor de soia, contribuie la reducerea procentului de colesterol din ficat, creier şi inimă. Soia conţine mult fier, fosfor şi calciu, iar potasiul - un element indispensabil pentru echilibrul lichidelor din ţesuturi - se găseşte şi el din abundenţă.

Consumul de soia este indicat în tratarea asteniei, anemiei, cirozelor hepatice, hepatitelor, nevrozelor, bolilor cardio- şi cerebrovasculare, îmbătrânirii precoce, diabetului zaharat şi chiar a cancerului (conţinut ridicat de fibre).

Există mai multe moduri de utilizare a boabelor de soia. Măcinate sau fulgi, sunt excelente pentru micul dejun. Sosul de soia poate aromatiza carnea, iar boabele se prepară la fel ca fasolea. Făina de soia poate înlocui făina albă (este de 20 de ori mai bogată în grăsimi nesaturate şi conţine de 4 ori mai mult azot decât făina de grâu), iar praful de lecitină se poate folosi ca supliment nutritiv, pentru a ţine sub control procentul de colesterol.

Sunt mulţi bolnavi care, pentru a se vindeca, urmează o cură de crudităţi. Pentru a-şi îmbunătăţi meniul, aceştia pot să-şi prepare singuri unt de soia: două linguri de făină de soia, 250 ml apă, o jumătate litru de ulei vegetal (soia, floarea-soarelui sau măsline). Se amestecă apa cu făină de soia şi se fierbe 5 minute, până se obţine o pastă. Se ia de pe foc şi se lasă la răcit, apoi se adaugă uleiul, încet, amestecând continuu.

Laptele de soia

Unul dintre preparatele din soia, numit popular şi „brânză vegetală”, poate înlocui cu succes produsele de origine animală, mai ales în perioada de post. De exemplu, laptele de soia este cel mai bun înlocuitor al laptelui matern. Specialiştii spun că, în soia, există complexul de vitamine B, D şi E, dar şi un conţinut bogat de lecitină, care stimulează memoria. Mai mult, fitaţii din soia au proprietatea de a reţine fosforul mineral şi de a creşte capacitatea de apărare a organismului faţă de diferite forme de cancer.

Bolnavii supraponderali, diabeticii, cei cu risc de atac cardiovascular sunt principalii beneficiari ai efectelor saponinei conţinute în soia (prin acţiunea sa împotriva colesterolului). S-a constatat astfel că incidenţa bufeurilor a fost cu 45 la sută mai redusă la femeile aflate în perioada menopauzei şi care au consumat, zilnic, produse din soia.

http://www.evenimentul.ro

miercuri, 30 noiembrie 2011

5 asocieri alimentare nefaste


Deşi mănânci puţin, kilogramele continuă să se acumuleze şi, în plus, ai probleme digestive în mod frecvent? Dacă eşti în căutarea motivelor, află că de vină poate fi modul în care combini alimentele.

Organismul tău este construit astfel încât să absoarbă nutrienţii câte unui aliment pe rând. Asta pentru că fiecare tip de aliment are nevoie de o enzimă specifică pentru a fi digerat. De aceea, trebuie să consumi împreună doar alimente care au nevoie de aceleaşi enzime pentru a fi metabolizate şi să le eviţi pe restul.
1. Carne cu cartofi
Regulile de nutriţie recomandă să nu combinăm proteinele (carne, peşte, ouă sau brânză) cu carbohidraţi (pâine, paste, cereale, cartofi sau dulciuri). Această asociere încetineşte absorbţia principiilor nutritive, pentru că necesită condiţii diferite de digestie. Rezultatul este unul deloc favorabil: scăderea imunităţii organismului şi acumularea kilogramelor în plus.
2. Carne cu lapte
Dacă tocmai ai mâncat o friptură şi apoi vrei să bei un pahar cu lapte ar fi bine să te opreşti. Laptele neutralizează mediul acid din stomac, necesar pentru digestia cărnii.
Evită şi combinaţiile de carne sau brânză cu nuci ori cu ouă, pentru că ar putea apărea indigestia. De altfel, laptele ar trebui consumat întotdeauna singur.
3. Pâine cu salată de roşii
Roşiile, dar şi fructele acide, precum portocalele, grepfrutul sau lămâile, nu trebuie mâncate la aceeaşi masă cu carbohidraţii.
Această combinaţie face ca enzimele care ar trebui să descompună carbohidraţii să fie distruse de mediul acid. Fructele şi legumele acide, precum şi sucul de fructe trebuie consumate între mese pentru că produc fermentaţie în stomac.
4. Cartofi copţi cu unt
Nu este bine să combini grăsimi saturate cu amidon, iar în această categorie se încadrează piureul, pâinea cu unt, macaroanele cu brânză, pâinea cu şuncă sau cartofii cu unt ori smântână.
Dacă vei face acest lucru, activitatea pancreasului scade şi, implicit, şi secreţia de insulină, crescând riscul apariţiei diabetului zaharat. Poţi consuma în schimb grăsimile cu proteine sau cu acizi.
5. Făinoase cu zahăr
Prăjiturile sunt delicioase, dar combinarea amidonului din făinoase cu zahăr, dulceaţă, miere, sirop sau chiar cu fructe dulci de tipul curmalelor, stafidelor sau smochinelor este contraindicată.
Pe lângă acţiunea nocivă asupra activităţii pancreasului, această asociere produce şi fermentaţie, favorizând apariţia arsurilor la stomac.
Cum să mănânci?
Meniul tău zilnic trebuie să cuprindă citrice, legume cu frunze verzi, carne, peşte şi ouă, pentru a-ţi asigura necesarul zilnic de vitamine şi de minerale.
Una dintre mesele tale zilnice trebuie să fie alcătuită dintr-o sursă de proteine şi o salată de verdeţuri sau legume fără amidon, fierte la abur.
Carbohidraţii trebuie să-i consumi întotdeauna singuri, la o masă. Ideal ar fi să alegi făinoasele şi cerealele integrale şi să excluzi definitiv din dietă carbohidraţii procesaţi, precum pâinea albă, snacksurile, produsele de patiserie sau prăjiturile.
Consumă doar fructe proaspete, între mese, nu ca desert. Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul laptelui dulce.

DESPRE CATINA

Catina contine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decat macesul si de zece ori mai mult decat citricele.

Catina, cel mai puternic antioxidant al organismului
Dintre toate fructele, catina contine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decat macesul si de aproape zece ori mai mult decat citricele.
La noi in tara intalnim catina alba si rosie, ambele cu un puternic efect antoxidant pentru organism.
De la catina nu se folosesc doar fructele, ci si mugurii, frunzele si scoarta.
SCURT ISTORIC
Catina este un arbust fructifer ale carui beneficii se cunosc inca din antichitate. Se pare ca ar fi originara din Asia de Sud, iar chinezii o folosesc de peste 2.000 de ani in medicina traditionala.
In Romania, catina creste in mod salbatic in zona subcarpatica din Moldova si Muntenia, din bazinul Siretului si pana la Olt.

Catina si proprietatile sale


Fructul de catina contine vitamina A, C, complexul B, E, P, K, F si microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu. Catina este bogata si in beta-caroten (mai mult decat contine morcovul), dar si pectine, zaharuri, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali.
UZ INTERN

Catina sub forma de ulei (uleiul de catina) este benefic in afectiuni precum ulcerul gastric si duodenal, diaree, reumatism, afectiuni neuroendocrinologice, circulatorii si hepatice. El mai este folosit si in alcoolism, stres, astenie, anemie, coronariene, hipertensiune, gingivite. Un efect demn de luat in seama il are si asupra depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor, afectiunilor bucale, faringitei, raguselii, gripei, racelii, intoxicatiilor si leucemiei.
Catina este considerata un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic, astringent, anticancerigen. Ea este indicata si pentru tratarea afectiunilor ficatului, splinei si rinichilor.
arbust catina
Arbust catina
UZ EXTERN

Catina este folosita sub forma de ulei si pentru afectiuni oftalmologice (miopie, hipermetropie, glaucom, cataracta), urticarie, alergii, dermatoze, imunitate scazuta, ulcere cutanate, eczeme, acnee, escare, hemoroizi, psoriazis si arsuri solare. Catina este un bun sudorific si mai este folosita si in tratarea anumitor afectiuni ginecologice.
Poate fi folosita in curele de slabire deoarece inhiba pofta de mancare, dar in acelasi timp vitaminizeaza organismul.
Uleiul de catina tine sub control nivelul colesterolului.
Trebuie stiut ca proprietatile antiinflamatoare, cicatrizante si antibiotice sunt detinute si de scoarta arbustului de catina.

Catina ajuta la pastrarea tineretii


Catina sau mai bine zic, mugurii de catina sub forma de tinctura sunt un excelent remediu impotriva procesului de imbatranire.
Mugurii de catina au, se pare, si un efect afrodisiac.
catina
Catina
Catina este folosita nu doar in industria alimentara si ci in non-alimentara.
Catina, cu fruct dulce-actrisor, poate fi consumata in stare pura sau in amestec cu miere, in principal. Mai poate fi folosita la prepararea ceaiului, prajituri, etc.
Dimineata pe stomacul gol o lingurita de catina cu miere va face minuni pentru organismul tau. Daca pretul unui kilogram de catina vi se va parea mare incercati sa curatati macar o ramurica de fructele de catina si va veti lamuri de ce are un pret mai ridicat.

O reteta pe zi


Sirop de catina
1 litru suc de catina obtinut din 2 kilograme de catina data prin storcatorul de rosii; 1,5kilograme de zahar sau 1 litru de miere de albine.
Sucul obtinut se pune cu zaharul sau mierea intr-un vas si se amesteca de 4-5 ori pe zi (timp de 3-4 zile) pana se topeste zaharul. (gustos.ro)
sirop catina

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare