Faceți căutări pe acest blog

marți, 15 ianuarie 2013

Surplusul de fier


Publicat inMedicina de familie

De la legenda medievala Europeana a lui “John cel de fier”, pana la desenele animate cu Popeye si notiunea ca devii mai puternic daca mananci spanac (care contine fier), fierul a fost asociat cu forta si vitalitate. Cu toate acestea, cercetari recente au aratat ca fierul si in special excesul lui in organism ar fi mai degraba asociat cu doua boli cu mare risc de mortalitate: cancer si boli cardio-vasculare.

Fierul este un mineral necesar, insa in cantitati mici. Atunci cand prea mult fier este absorbit prin dieta, acest lucru poate cauza o gama variata de probleme de sanatate.

Cauzele excesului de fier
Fierul se poate acumula in exces in organism din urmatoarele cauze:

numeroase transfuzii de sange; terapie cu fier acordata excesiv sau timp indelungat; hemocromatoza - o boala ereditara; diverse boli cronice inflamatorii cum ar fi artrita reumatoida sau malignitati leziuni hepatice, posthepatite virale sau cauzate de abuzul de alcool boala Gaucher - o alta boala ereditara; o boala ereditara familiala asociata cu cataracta congenitala (sindromul cataracta hiperferitinemie) si cu acumulare excesiva de fier in ficat si alte organe.
Peste 50 % dintre persoane pot avea niveluri crescute de fier seric dupa ce manaca, insa acest nivel este tranzitoriu. De asemenea, concentratia de fier seric are si o variatie diurna, fapt pentru care se recomanda recoltarea de sange dimineata pe nemancate.

Fiziologic si... patologic
Exista situatii fiziologice in care concentratia de fier in sange este crescuta, dar la repetarea analizelor se vor observa valori normale:
menstruatia: premenstrual nivelul de fier seric poate fi crescut cu 10-30% fata de valoarea normala, la menstruatie aceasta valoare scade cu 10-30%; in timpul sarcinii poate creste valoarea fierului seric; ingestia de fier (incluzand si complexe vitaminice care contin si fier); valori ridicate ale fierului seric si ale transferinei.
Exista insa si situatii patologice care se asociaza cu cresteri ale valorilor fierului in sange. Acestea exclud diagnosticul de hemocromatoza:
hepatite (incluzand si steatohepatite) - cauzeaza cresterea severa a valorii fierului seric pana la 1.000 micrograme/dl si ale feritinei prin lezarea hepatocitelor. deficitul de fier - pot exista situatii in care se inregistreaza un nivel scazut sau normal al fierului seric si a transferinei, dar este crescuta CTLF (capacitatea totala de legare a fierului).
Surse alimentare de fier
Alimentele contin fier sub doua forme:
legat de hem - un constituent al sangelui si muschiului de origine animala si se gaseste in: carnati, ficat, carne de miel, carne de porc, de vita. Acesta este absorbit in proportie de 25% ; nelegat de hem - acesta este absorbit mai bine daca este consumat alaturi de proteine animale si vitamina C. Alimente care contin fier nelegat de hem sunt cele de origine vegetala: spanac, fasole, legume uscate si in special in toate legumele verzi. Se mai pot adauga ouale, produsele lactate si suplimentele nutritive cu fier.
Daca veti consuma in cantitati prea mari din aceste alimente, este posibil sa se produca un exces de fier, exces care va avea un efect pro-oxidant asupra organismului cu risc de boli cardio-vasculare si cancer.

Excesul de fier si riscul de cancer si boli cardiovasculare
Fierul in exces poate creste riscul de cancer prin faptul ca produce radicali liberi. Cu cat exista mai mult fier, cu atat mai multi radicali liberi vor fi produsi. Acestia oxideaza ADN-ul celular si cresc astfel riscul de cancer. Radicalii liberi produsi de fier pot duce si la aparitia bolilor cardiovasculare. Acesti radicali liberi pot oxida colesterolul din sange, ceea ce duce cresterea riscului de a se atasa de arterele si vasele de sange din organism, in special de arterele care duc nutrimenti si oxigen la inima. In acest fel, se formeaza mult mai repede placa de aterom care blocheaza arterele, iar la tesuturile deservite de arterele respective nu va ajunge suficient sange care sa le hraneasca. Daca acest tesut este inima, aceasta va suferi ischemie, leziuni si chiar necroza, adica moartea tesutului cardiac (infarct miocardic).

Sfaturi pentru a evita excesul de fier din alimentatie
Trebuie mentionat ca nu orice persoana cu exces de fier in sange va dezvolta bolile amintite. Secretul consta insa in echilibrul alimentar pe care trebuie sa il avem, sa nu exageram cu aceste alimente prea bogate in fier.

In cazul in care consumam zilnic produse bogate in fier (carne, ficat, oua, spanac, fasole si alte legume) este bine sa le asociem cu alimentele care scad absorbtia fierului, astfel nu va exista riscul ca acesta sa se acumuleze prea mult in organism. Alimentele de acest tip sunt:
orezul (contine oxalati care scad absorbtia fierului); graul si alte cereale (fitatii din acestea scad absorbtia fierului); polifenolii din ciocolata, vin, mere, struguri (inclusiv taninele din ceaiul negru).
De retinut!
Fierul nelegat de hem (cel care se gaseste in alimentele de origine vegetala) se absoarbe mai greu decat cel din alimentele de origine animala, iar vitamina C creste absorbtia fierului la nivel intestinal.

Dr. Laura Bara


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare