FOTO: SHUTTERSTOCK
Herpesul reapare pe fondul unui sistem imunitar slăbit
Unguentele antivirale, dar şi medicamentele homeopatice grăbesc vindecarea. Potrivit dermatologilor, virusul herpetic se găseşte în stare latentă la majoritatea adulţilor. Cu toate acestea, numai 10 la sută din ei fac herpes.
Herpesul este o infecţie produsă de virusul Herpes simplex şi afectează în egală măsură atât femeile, cât şi bărbaţi
„Există două tipuri de virusuri herpetice: tipul 1, care produce herpesul labial (infectează mai ales jumătatea superioară a corpului şi se transmite prin contact direct cu leziunile sau cu saliva purtătorului) şi tipul 2, care produce herpesul genital (se transmite prin contact sexual sau în timpul naşterii de la mamă la nou-născut)", explică medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.
Potrivit specialistului, o dată contractat, virusul Herpes simplex persistă toată viaţa în ganglionii limfatici, în stare latentă. În cele mai multe cazuri, persoana infectată nu resimte niciun simptom, ba, mai mult, este posibil ca virusul să nu fie depistat niciodată.
Evitaţi ciocolata şi mazărea!
Recidivele apar pe fondul unui sistem imunitar slăbit de anumiţi factori, precum: stresul emoţional prelungit, infecţiile pulmonare, unele medicamente (de exemplu, cele pentru astm), menstruaţia şi expunerea prelungită la soare.
De asemenea, studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că persoanele care consumă frecvent ciocolată, alune şi mazăre prezintă un risc mai mare de reapariţie a herpesului bucal. Aceste alimente conţin arginină, substanţă care „trezeşte" virusul. La polul opus, adică în categoria alimentelor care previn recidiva, se regăsesc carnea de pui, cartofii, ambele bogate în lizină, cu efect opus argininei.
Aciclovirul, prima linie de tratament
În prezent, nu există un vaccin care să creeze imunitate împotriva virusului herpetic. În schimb, există medicamente special concepute pentru atenuarea simptomelor. Cel mai cunoscut medicament (unguent şi pastile) folosit în tratarea herpesului este cel pe bază de aciclovir. Această substanţă are rolul de a opri multiplicarea virusului şi de a limita numărul recidivelor. Medicamentul se foloseşte de la primele simptome (usturime, arsură), care se manifestă cu 12-24 de ore înainte de apariţia veziculelor.
În mod obişnuit, o persoană infectată ar trebui să se confrunte cu circa şase recidive pe an. Alături de aciclovir, pentru tratarea herpesului se mai recomandă famciclovir şi valaciclovir (pentru tulpinile de virus rezistente la aciclovir) şi foscarnet (pentru forme severe de herpes, care apar îndeosebi la bolnavii infectaţi cu HIV).
De asemenea, virusul poate fi uşor ţinut sub control cu ajutorul preparatelor homeopatice. Pentru a obţine rezultate, este important ca tratamentul să se realizeze înainte de apariţia veziculelor, mai exact în momentul în care persoana în cauză resimte acut senzaţia de mâncărime. În general, în tratarea herpesului se folosesc preparatele Arsenicum, Lycopodium, Album şi Sulfur. Aceste remedii se recomandă în cazul herpesului bucal.
Pentru cel genital sunt indicate Sepia, Thuya şi Medorhinum. Medicamentele homeopatice se administrează doar la recomandarea medicului homeopat, care alege remediul în funcţie de factorii ce reactivează virusul. De altfel, consultaţia individuală este o regulă a aplicării corecte a homeopatiei.
Mizează pe salvie şi pe gălbenele
O altă variantă de tratament sunt remediile din plante ce se recomandă îndeosebi persoanelor care nu mai răspund la tratamentul cu aciclovir. Plantele cele mai eficiente în astfel de cazuri sunt pelinul, busuiocul de câmp (conţine o substanţă care inhibă virusul herpetic), trifoiul roşu şi gălbenelele (sunt cicatrizante, antiseptice şi antiinflamatoare).
Dintr-o linguriţă de plante amestecate în prealabil şi 250 ml de apă fierbinte se face o infuzie. Ceaiul obţinut se foloseşte sub formă de cataplasme (de câte trei-patru ori pe zi) sau pentru spălături (în cazul herpesului genital). De asemenea, herpesul dispare în scurt timp (patru-cinci zile) cu ajutorul salviei.
„Din patru linguriţe de salvie şi din 100 ml de apă fierbinte se prepară o infuzie foarte concentrată. Cu lichidul obţinut se tamponează zona afectată de mai multe ori pe zi. Cu cât aplicările sunt mai dese, cu atât herpesul dispare mai repede", explică fitoterapeutul Vasile Stanciu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu