Faceți căutări pe acest blog

duminică, 19 decembrie 2010

Cum se prepara REMEDIILE DIN PLANTE





Plantele pot fi utilizate intr-o gama larga de preparate medicinale. Unele, precum siropurile si tincturile, sunt destinate uzului intern. Altele, ca infuziile si decocturile, cel mai adesea se folosesc atat intern, cat si extern.

Iata cateva sfaturi care te ajuta sa le prepari singura, acasa.

Infuzia
Infuzia este un ceai si se prepara ca atare, din flori sau din frunze. Doza uzuala este de o ceasca de trei ori pe zi. Infuziile pot fi reci - pentru gargara si spalarea gurii, si calde sau reci, pentru comprese.

CUM SE PREPARA:

- Pune cantitatile cerute de planta intr-un ceainic din sticla sau portelan (nu din metal) ori in cafetiera.
- Toarna peste plante apa fiarta si lasa apoi sa infuzeze 5-10 minute sau conform recomandarilor.
- Strecoara si bea incet. Poti indulci infuzia cu miere.

Decoctul
Decoctul este un mod mai puternic de extragere a constituentilor activi din partile tari ale plantei, precum coaja, radacinile sau semintele. Decocturile sunt mai eficiente daca sunt proaspat preparate, dar pot fi pastrate pana la trei zile in frigider.

CUM SE PREPARA:

- Zdobeste semintele sau coaja.
- Pune cantitatea necesara de apa intr-un vas de email sau otel inoxidabil. Adauga planta uscata sfaramata sau proaspata, tocata.
- Fierbe, micsoreaza apoi flacara si mai lasa pe foc timp de o ora, pana cand lichidul scade la o treime din volumul initial.
- Strecoara si adauga apa atat cat este necesar. Daca vrei, indulceste cu miere.

Siropul
Siropul este o modalitate buna de a face medicamentele mai comestibile. Preparatele pe baza de zahar alina mucoasele iritate. Siropul standard se prepara din 500 ml de infuzie sau decoct si 500 g de miere sau zahar nerafinat. Doza uzuala este de o lingura (pentru copii, o lingurita) de trei ori pe zi. Siropurile se pastreaza pana la sase luni, in locuri reci.

CUM SE PREPARA:

- Toarna infuzia sau decoctul intr-un vas. Prepara infuzia prin minimum 10 minute de contact al plantei cu apa, iar decoctul - o ora.
- Adauga zaharul sau mierea si incalzeste usor pana cand se dizolva.
- Ia vasul de pe foc si lasa preparatul sa se raceasca.
- Cu ajutorul unei palnii, toarna siropul in borcane sterilizate.
- Pune etichete sau astupa cu dopuri. Siropurile fermenteaza, iar un borcan cu capac insurubat poate exploda.

Tinctura
Tinctura de macese, de exemplu, se prepara prin macerarea in alcool a plantelor uscate sau proaspete. Pentru tincturile preparate in casa, poti folosi votca. Se pastreaza pana la trei ani, daca sunt tinute intr-un dulap racoros si intunecat.

CUM SE PREPARA:

- Pune o cana si jumatate cu macese intr-un borcan de sticla. Adauga trei pahare cu votca si un pahar si un sfert cu apa, apoi sigileaza borcanul
- Strecoara tinctura, storcand bine ceea ce ramane.
- Pastreaza preparatul intr-un loc cald, vreme de doua saptamani, agitand recipientul din cand in cand.
- Arunca reziduul solid si pune tinctura intr-un recipient etichetat, din sticla bruna.

http://www.femeia.ro/sanatate/medicina-naturis...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare