Faceți căutări pe acest blog

marți, 14 decembrie 2010

Flora biblica tamaduitoare



Marea Carte a intelepciunii, Biblia, descrie cateva din plantele, arborii si arbustii pe care Dumnezeu ni le-a lasat si care, pe langa alte calitati, au si virtuti tamaduitoare. Inca de la inceputul Bibliei, si anume din Genesa 37:25, cand fratii lui Iosif l-au vandut ismaelitilor pe acesta, sunt pomenite caravanele venind din Galaad cu camilele incarcate cu „tamaie, cu leac alinator si smirna, pe care le duceau in Egipt”, Cartea continua sa pomeneasca numeroase plante, arbori si arbusti datatoare de foloase tamaduitoare, estetice sau sacre. Mergand mai departe, Noul Testament ne spune ce anume au adus in dar Magii de la Rasarit pruncului Iisus, ca fiind cele mai alese si mai pretuite comori: ... „si-au deschis vistieriile si i-au adus daruri : aur, tamaie si smirna” ( Matei 2:11 ). Sunt doar cateva exemple, din care cititorul trebuie sa vada cat de pretuite erau - si sunt inca - pentru virtutile lor vindecatoare, componentele florei creata de Dumnezeu pentru noi.

ARBORI SI ARBUSTI

Va amintiti de porumbelul trimis de Noe in cercetare ; „Porumbelul s-a intors la el spre seara ; si iata ca in ciocul lui era o frunza de maslin rupta de curand. Noe a cunoscut astfel ca apele scazusera pe pamant” ( Genesa 8:11 ).

Maslinul, arbore fructifer, intotdeauna verde, ale carui ramuri sunt simbolul pacii, este pomenit in Psalmi, Isaia, Zaharia, Luca si inca in multe alte capitole ale Marii Carti. Din fructul sau ( din pulpa fructului si nu din samburi ) se extrage uleiul de masline, pe care Homer il numea „lichidul de aur”. Legenda spune ca maslinul s-a nascut in Grecia unde, Poseidon - zeul marilor si Atena - zeita razboiului si intelepciunii, s-au infruntat. Poseidon lovind pamantul cu tridentul, a tasnit apa sarata; iar cand Atena a lovit cu sulita sa - a rasarit un maslin; astfel Atena a invins, pe locul acela ridicandu-se orasul Atena. In vechime culturile de maslini faceau bogatia Bethleemului si acopereau coastele joase ale vailor Hebronului, acest aliment-medicament fiind mult folosit. Uleiul de masline din prima extractie, numit „ulei virgin”, era folosit pentru ungerile sacre, dar maslinul era bun si pentru hrana si ornament. Si astazi uleiul de masline este folosit in alimentatie si medicatie. De pilda, in intoxicatiile cu ciuperci, pana la venirea medicului, in amestec cu praf de carbune, este o prima masura de ajutor si combatere a urmarilor intoxicatiei respective. Consumul de ulei de masline ne pastreaza inima sanatoasa si arterele fara ateroame. In hipertensiune sunt recomandate 3 linguri pe zi ; dar este folosit si in diabetul zaharat sau ca vermifug ori laxativ ; vindeca ulcerul datorita continutului sau de vitamina E, previne caderea parului si se foloseste in probleme de guta.

Cedrul, arborele cel mai laudat in Biblie, este o specie de copac din familia pinaceelor. Pomenit in Numeri, 3Regi, in Cantarea Cantarilor, Isaia, Ezechia si in multe-multe alte capitole, cedrul a dat lemnul din care Solomon, fiul lui David, a ridicat Templul din Ierusalim. Raspandit in Liban, Cipru, Maroc, Algeria si Siria, din cedru se obtine guaiacolul, un conservant lichid foarte puternic folosit la imbalsamarea mumiilor egiptene ; Plinius cel Batran numea acest lichid „cedrium”. Acest ulei se obtine din frunze, conuri si taieturi proaspete din trunchiul cedrului si este folosit ca antiseptic al cailor respiratorii, antiseboreic, expectorant mucolitic, sedativ nervos si ca stimulent tonic.

Mirtul, arbustul mediteraneean pomenit in Neemia 8 si Isaia 41 si 55, nu este numai cel care ne da flori pentru nunti. Cunoscut in vechime in Palestina, in intregul Orient si Europa sudica, fructul de mirt pus in vin, dadea o bautura folosita in bolile de stomac. Uleiul esential obtinut din flori, frunze si ramuri, are proprietati anticatarale, este antiseptic pulmonar si urinar, cu efecte astringente, balsamice, sedative si expectorante.

RASINI

Diverse capitole din aceasta Carte pomenesc tamaia care, in afara de semnificatiile sale ritualice si sacre, are si proprietati tamaduitoare. Tamaia este obtinuta din rasina diversilor arbori din specia Boswellia. Daca in trecut, psihozele erau tratate prin fumigatii cu tamaie, astazi se stie ca tamaia poate fi folosita in tratamentul pietrelor la rinichi sau pentru tuse ; de asemenea, mireasma de tamaie are calitati tonice si stimulante.

Smirna este si ea o rasina obtinuta din arbusti exotici din specia Styrax, care se gasesc pe tarmurile Marii Rosii, in Asia, Arabia, Yemen si Etiopia. Smirna este antiinflamatoare a cailor respiratorii, antioxidanta si antiseptica, astringenta si carminativa, deodoranta si sedativa, fiind folosita si ca expectorant.

PLANTE

Nardul este o planta erbacee, din familia valerianaceelor, care creste in Muntii Himalaya; se gaseste si in Egipt, India, China, Japonia si Nepal. Nardul si mirul de nard, pomenite in Cantarea Cantarilor si in Ioan 12, unde se spune ca „... s-a umplut casa de mirosul mirului...”, sunt folosite in ritualul ungerii cu mir, dar si in parfumerie, datorita mirosului puternic si aromat. Obtinut din radacina si frunzele plantei, uleiul de nard este antiinflamator, antipireic, bactericid, fungicid, laxativ si purgativ.

Isopul, pomenit in Exodul si Levitic, dar si in alte capitole, provine din Europa meridionala. Din partile aeriene ale plantei se obtine uleiul de isop, care are proprietati astringente, antivirale, carminative, tonic-amar si poate fi folosit in nevroze.

PULBERI

Scortisoara este o pulbere obtinuta din scoarta aromatica a unor arbori, totdeauna verzi, folosita ca medicament si condiment si este, de asemenea, pomenita in Biblie ( Apocalipsa 18:13 ). Sunt mai multe specii de arbori - fistula, cassia, aromatica, din care se obtine scortisoara; folosindu-se scoarta, frunzele si florile pentru fabricarea de uleiuri aromatice cu proprietati antidiareice, antimicrobiene, astringente, imunostimulatoare, fiind folosite in afectiunile respiratorii, gastro-urinare, dar si ca vermifug sau contra scabiei.
Sofranul este, de asemenea, o pulbere folosita ca medicament si condiment.

Biblia abunda de aceste plante, arbori sau arbusti atat de folositoare. Mai sunt pomenite virtutile carmazului, finicului sau mandragorei; tot astfel, pomii roditori: lamai, rodii, portocali sau trestia sunt prezente in descrierile Bibliei ; mult cunoscuta planta aloe, nu este nici ea uitata. Smochinul, hrana obisnuita in acele timpuri; dar si celebra „mana cereasca” cunoscuta si astazi pe acele teritorii. Toate ne-au fost date de Dumnezeu pentru hrana gurii, dar si pentru sanatatea si tamaduirea trupului.
Sa ne bucuram de ele si, sa nu uitam, sa multumim Domnului ca ni le-a dat !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare