Faceți căutări pe acest blog

luni, 13 decembrie 2010

Ucigasul cancerului cautat de urgenta


In cercetarea medicala, nimic nu este mai important, in prezent, decat lupta impotriva cancerului, infrangerea lui , la un moment dat, si intelegerea modului in care evolueaza. Una dintre cele mai frecvente intrebari este : cum putem preveni boala ? Si pentru ca alimentatia influenteaza metabolismul in totalitatea lui, este limpede ca oamenii de stiinta cauta raspunsul, de ani de zile, in farfuriile noastre. Problema e urmatoarea : ce este valabil astazi ca regula de aur s-ar putea ca maine sa fie depasit. Si atunci, care este adevarul? Cat de important este, de fapt, aportul alimentatiei sanatoase? Numarul alimentelor care ne protejeaza de tumori este foarte mare, iar studiile care apar aproape zilnic adauga mereu alte si alte informatii. Prezentam in continuare 8 dintre cele mai actuale concluzii, desprinse la Congresul cancerului de la Berlin.
1. Vitaminele sintetice nu sunt un panaceu universal.
Luate preventiv, ca suplimente alimentare, vitaminele pot chiar sa sporeasca riscul de cancer, este concluzia unor analize realizate recent in Germania. In schimb, vitaminele existente in fructe si legume nu reprezinta un pericol, dar nici nu trebuie sa avem asteptari prea mari de la ele : salatele de cruditati si fructele dulci reduc riscul general de cancer cu doar 3 procente. Care, la cele 420.ooo de noi imbolnaviri anuale inregistrate doar in germania, unde a fost realizat studiul, ar insemna totusi cu 13.000 de cazuri mai putin. Un numar, oricum, important. Concluzia : puteti continua sa aplicati regula "cinci fructe sau legume pe zi".
2. Carnea mai riscanta decat se banuieste
Faptul ca persoanele care consuma in mod obisnuit si in cantitati mari carne rosie (vita, porc) fac mai frecvent cancer intestinal este cunoscut de multa vreme. Din studii efectuate recent, rezulta ca numarul cazurilor de cancer mamar este dublu la femeile care mananca multa carne prelucrata (mezeluri). Sfatul expertilor: consumati carne de pui si peste, nu mai mult de doua ori pe saptamana.
3. Virusurile declanseaza cancerul
La concgresul cancerului de la Berlin, cercetatorii au discutat o teorie exploziva: asa-numitele infectii virale latente prezente la animale ar putea declansa cancerul la oameni. Primele studii cu carne de vita infectata (vaca nebuna) argumenteaza aceasta corelatie. In plus, un studiu efectuat la Universitatea din Texas arata ca prajirea prelungita a carnii (in tigaie sau pe gratar) dezvolta in carne amine heterociclice, care pot produce cancerul.
4. Alcoolul - daunator pe durata lunga
Alcoolul sporeste riscul cancerului de laringe, ficat sau esofag, nu doar la varsta maturitatii. Un studiu actual efectuat la universitatile Harvard si St.Louis pe 9000 de subiecti demonstreaza ca femeile care la varsta adolescentei beau deja alcool, de 5-6 ori pe saptamana, s-au imbolnavit, ulterior de cancer intr-un numar cu mult mai mare.
5. Soia - supraevaluata
Studii recente arata ca efectul protector al isoflavonelor din soia este mai redus decat se credea, in cazul cancerului de san, si ca se manifesta doar dupa perioada de menopauza. la femeile suferinde - deja - de cancer mamar, soia poate chiar sa amplifice pericolul aparitiei metastazelor la alte organe. (Studiu SUA).
6. Ceaiul verde - efect perfid
Rezultatul unei meta-analize, care a cuprins 51 de studii internationale, spune limpede : efectul general-preventiv al ceaiului verde nu poate fi confirmat (in ciuda reclamei ce i se face). Una din substantele sale componente (EGCG) poate fi chiar daunatoare, pentru ca anihileaza efectul anumitor medicamente anticancer.
7. O arma "taioasa"
Hreanul, mustarul si varza contin asa-numitele glucosinolate, care - conform concluziilor cercetatorilor de la Centrul de cercetare a cancerului din Heidelberg - pot reduce cu 30 % riscul cancerului de prostata.
8. Broccoli - pentru ereditate
Celulele de prostata carora le lipseste gena PTEN degenereaza in celule tumorale. Culmea : sulforafan-ul existent in brocoli "vede" lipsa PTEN-ului, reduce urmarile efectului genei si scade, astfel, riscul imbolnavirii de cancer. Domnilor, mancati broccoli !

(Formula AS)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare