Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 3 octombrie 2012

88,5% dintre romani vor acces la medicamente si tratamente de ultima generatie


88,5% dintre români vor acces la medicamente și tratamente de ultimă generație iar mai bine de jumǎtate dintre aceștia ar fi de acord sǎ plǎteascǎ integral medicamentele ieftine în schimbul compensării unor medicamente scumpe, se aratǎ ȋntr-un sondaj IMAS.
Almin Adzovic, preşedintele Local American Working Group (LAWG) și beneficiarul sondajului, a reamintit faptul cǎ romȃnii sunt pe ultimul loc ȋn Europa atunci cȃnd vine vorba de accesul la medicamente de ultimǎ generație: "Sondajul scoate în evidenţă faptul că oamenii îşi doresc să poată beneficia de medicamente de ultimă generaţie şi chiar să plătească în plus la sănătate, dacă în felul acesta ar creşte accesul la aceste medicamente. Din păcate, în România, lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată din 2008. În Marea Britanie şi Germania, de exemplu, pacienţilor li se oferă acces imediat la tratamentele de ultimă generaţie. În alte state europene, perioada de aşteptare variază de la 88 la 392 de zile. În acest moment, românii sunt ultimii în clasamentul european al accesului la medicamente inovatoare, cu peste cinci ani de aşteptare, speranţa de viaţă a românilor fiind cea mai mică din Europa, cu peste şase ani mai mică decât media din Uniunea Europeană", a explicat acesta, potrivit i-medic.ro

Studiul a mai relevǎ faptul cǎ doar 36,6% dintre respondenți ştiau că lista de medicamente compensate este actualizată de Guvern. Dintre aceștia 34,2% considerǎ cǎ lista de medicamente compensate ar trebui sǎ fie actualizată o dată la un an, 23,7% din români considerǎ cǎ lista ar trebui actualizatǎ o datǎ la șase luni iar 23,6% spun cǎ actualizarea ar trebui sǎ aibǎ loc de fiecare datǎ cȃnd apare un medicament nou, informeazǎ aceeași sursǎ.

Cercetarea mai relevǎ și faptul cǎ 82% dintre romȃnii chestionați consideră cǎ medicamentele noi sunt importante pentru a ȋmbunatǎți starea de sǎnǎtate a cetǎțenilor.Sondajul de opinie a fost realizat în luna august, la nivel naţional, pe un eşantion de 1.036 de respondenţi și are o marjǎ de eroare de 3%.

Autor: Lavinia Radu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare