luni, 27 februarie 2012

Regim alimentar pentru hepatita cronica si alte boli de ficat

Regimul pe care il recomand bolnavilor de ficat l-am experimentat pe cont propriu, cu rezultate de exceptie: vindecare totala. Iti trebuie vointa, dar merita. E un drum sigur si "curat" catre sanatate. Mult succes!

Pentru vindecarea bolii, trebuie respectate cateva principii alimentare dietetice:

Alimente interzise

Exista 4 grupe de alimente ce trebuie evitate, cel putin patru saptamani, pentru ca organismul sa suporte hrana dietetica.

1. Orice fel de zahar rafinat, glucoza, fructoza, maltul, concentrati de zahar ca: siropuri, melasa etc. In acest interval de patru saptamani, se recomanda chiar evitarea mierii de albine!
2. Toate fainurile albe: painea alba, aluaturile, prajiturile, budincile, orezul decorticat. Combinatia dintre zaharul rafinat si faina alba este deosebit de periculoasa.
Sunt bolnavi la care prajiturile actioneaza ca o otrava.
3. Toate sucurile de fructe si legume, chiar si proaspete, presate sau cumparate, si fructele conservate, sau fructele fierte, chiar si neindulcite.
4. Toate grasimile "denaturate": ulei, margarina.

Alimente absolut necesare

Regim alimentar pentru hepatita cronica si alte boli de ficat
1. Paine integrala din diverse sortimente de cereale. Toate aluaturile care se consuma trebuie sa fie din faina integrala.
2. Zilnic, un terci de cereale proaspat macinate sau germeni de cereale.
Reteta terci de cereale: se face dintr-un amestec de grau si secara, sau numai grau. Din amestec se iau 3 linguri si se macina in rasnita de cafea (mai mare, nu prea fin). Macinarea trebuie facuta proaspat, de fiecare data. Cerealele macinate vor fi amestecate cu apa rece, ca un terci. Se lasa pana la 12 ore sa stea. Apa va fi astfel calculata, ca dupa amestecare sa nu se arunce nimic. Dupa 5-12 ore, acest terci se va combina, in functie de anotimp, cu fructe, zeama de lamaie, 1 lingurita miere (numai cateodata), 1 lingurita smantana sau nuci macinate. Se recomanda adaugarea in terci a unui mar.
In loc de apa, terciul se poate face cu: iaurt, lapte sau lapte acru. In acest caz, celelalte ingrediente trebuie evitate, deoarece se produc balonari.
Alta metoda de preparare a terciului: 3 linguri de secara sau grau (nu se amesteca) se lasa peste noapte (circa 12 ore) in apa rece, nefiarta, la inmuiat. Dimineata, boabele se pun intr-o sita si se clatesc cu apa proaspata. Peste zi, raman uscate. A doua noapte se pun din nou la inmuiat cu apa, dimineata urmatoare se clatesc din nou. Acest procedeu se repeta timp de 3 zile, pana germenii boabelor ating dimensiunea de circa 1/3 cm. In tot timpul germinarii, boabele trebuie sa stea la temperatura camerei (nu prea rece, nici prea cald). Acesti germeni pot fi consumati sub forma de terci, cu fructe etc. sau produse lactate.
3. Alimentatia trebuie compusa zilnic, in mare parte, din legume proaspete si fructe proaspete, in proportie de 1/3 din hrana zilnica. Cu cat proportia de produse proaspete e mai mare, cu atat vindecarea este mai sigura.

Pregatirea hranei proaspete. Exemple:

Regim alimentar pentru hepatita cronica si alte boli de ficat

* Salata verde: se amesteca cu smantana, ulei, lamaie si ceva verdeata (patrunjel, dupa anotimp).
* Conopida: rasa marunt, cu nuci si smantana.
* Castraveti: cu coaja cu tot, taiati felii, cu iaurt, ulei, marar, patrunjel verde, ceapa verde-cozi sau felii de rosii.
* Gulii: cu ulei, patrunjel, ceapa sau cu smantana si nuci macinate.
* Dovlecel: ras cu mere, lapte acru.
* Varza rosie: taiata felii, cu ulei, lamaie, mere.
* Varza acra: natur sau cu ceva ulei de floarea-soarelui, ceapa, hrean ras.
* Spanac: taiat fin, cu ulei, lamaie, ceapa.
* Rosii: felii, cu ulei si ceapa.
* Salate de fructe: fructe de sezon, eventual cu nuci taiate si frisca.

Legume care cresc in pamant:

* Morcov: ras, cu mar ras, nuci macinate si zeama de lamaie, sau ca salata, ras in felii cu ceapa tocata marunt, ulei, lamaie, patrunjel verde.
* Pastarnac: ras marunt cu lamaie, smantana, nuci macinate sau salata ca morcovul.
* Ridichi: taiate felii, cu putina sare si patrunjel verde, marar.
* Telina: rasa fin cu mere, nuci sau smantana.
* Toate legumele amintite se pot prepara dupa gustul propriu.
Regim alimentar pentru hepatita cronica si alte boli de ficat
* Se combina intotdeauna doua legume ce cresc deasupra pamantului cu doua din pamant, alternativ. Cu cat boala e mai grea, cu atat proportia de legume crude trebuie sa fie mai mare.
4. Absolut necesare sunt grasimile naturale: unt si uleiurile presate la rece. Bolnavul trebuie sa manance grasimi, problema e ce fel:
In ordine: untul sau smantana, apoi uleiul presat la rece, apoi margarina, apoi slanina cruda, apoi slanina fiarta. Untura, in ultimul rand.
Grasimile naturale sunt necesare pentru asimilarea vitaminelor liposolubile si garantarea acizilor grasi nesaturati. In special la bolnavii suferinzi de ficat sau vezica biliara: grasimile nu trebuie incalzite impreuna cu alte alimente. De exemplu, daca se fierb legume impreuna cu orice fel de grasime, aceasta intra in porii legumelor, astfel legumele devin greu digerabile si necesita, pentru emulsionarea grasimii, mai multa fiere (bila) decat daca grasimea se adauga dupa preparare.
De asemenea, se vor evita, la toate bolile aparatului digestiv, prepararea la tigaie, caz in care grasimea intra in alimente.
Cea mai buna toleranta o are grasimea naturala, care de milenii e consumata de om: untul, dar nu in cantitati mari.

Cand fructele crude nu sunt suportate

Fructele crude sunt absolut necesare pentru vindecare. Daca sunt tolerate sau nu depinde nu de felul fructelor, ci de faptul daca din restul alimentatiei s-au scos complet fructele fierte sau conservate, sucurile sau toate zaharurile rafinate. Exemplu: daca un bolnav a mancat duminica compot de mere si miercuri mananca un mar crud, pot aparea balonarile. In acest caz, de vina e flora intestinala.
* Fructele crude nu se vor consuma ca desert, ci inaintea alimentelor gatite.
* Consumul de cruditati impreuna cu alimente fierte este un motiv in plus pentru evitarea zaharului. Bolnavul nu poate in aceste conditii sa scape de balonari si gaze si da vina pe cruditati, in loc sa renunte la zahar.

Toleranta verzei si a legumelor cu pastaie

Varza si legumele cu pastaie au
fost intotdeauna interzise la bolnavii digestivi, nu numai la bolnavii biliari sau hepatici - o mare greseala. Ele sunt, din contra, o completare la celelalte legume. Toleranta verzei si a pastailor este dependenta de doi factori: corecta lor preparare (grasimea se introduce la sfarsitul prepararii) si evitarea zaharului, a fainii albe, a sucurilor si fructelor fierte. Toate felurile de varza se vor suporta cel mai bine crude, ca salata.

Problema proteinelor

Regim alimentar pentru hepatita cronica si alte boli de ficat

Este foarte important ca bolnavii de ficat sa nu faca exces de proteine, indiferent daca sunt din carne, peste, oua, branza de vaci etc. Dintr-o frica exagerata de lipsa de proteine a manca, zilnic, 1/2 kg branza de vaci, cum fac multi oameni, e pentru ficat un balast. Branza de vaci poate fi consumata in cantitati limitate, in cazul in care in alimentatia zilnica nu intra cantitati mari de lapte sau produse animale. Cand alimentatia e "acoperita" de principiile descrise mai sus, nu trebuie ca bolnavul sa-si faca probleme in ce priveste aportul de proteine.
Se vor evita absolut cafeaua, tutunul si alcoolul.

Tratamentul medicamentos

Nerespectarea dietei alimentare nu poate fi inlocuita de nici un fel de medicamente. Singurele medicamente pe care le recomand sunt vitamina C si aminoacizii. Ele nu dauneaza si ii dau bolnavului siguranta ca are tot ce-i trebuie ficatului.

Principii de viata pentru bolnavul de ficat

Esentiale sunt culcarea devreme si sculatul devreme, plimbarea dimineata si seara, odihna dupa masa. Nu se fac excese in sport. Psihicul trebuie menajat, evitandu-se atmosfera incarcata, discutiile si situatiile care aduc o stare nervoasa. Ganduri constructive si optimiste. Pentru vindecarea bolii hepatice acest sfat este de extrema importanta.
Cu toate aceste indicatii as adauga un ceai care a facut si face minuni in bolile de ficat: ceaiul de ciulin (Silybum Marianum), care are ca substanta activa silimarina.
Reteta: 1 lingurita fructe de ciulin se opareste cu 1/4 l apa fiarta. Se face o infuzie, lasandu-se 10 minute. Se bea caldut, cu inghitituri mici, pe nemancate, de trei ori pe zi. Pentru imbunatatirea gustului si pentru intarirea efectului, se poate adauga menta, in proportii egale.
Am urmat acest regim si de aceea am dorit sa-l fac cunoscut si altor bolnavi hepatici pentru a putea beneficia, cu multa vointa, de efectele lui.

Arhivă blog

Etichete

10 motive pentru care e bine să bei cafea (1) 100 de alimente miraculoase pentru organism (1) 20 de plante vindecatoare pe care le puteti cultiva acasa (1) 7 moduri ca sa dai jos burta fara sa mergi la sala (1) 8 remedii naturale pentru a invinge alergiile de primavara (1) 90 de alimente miraculoase pentru organism (2) Adevarul despre plastic (2) ADRESE UTILE (1) AFECTIUNI GASTRICE (1) AFTE BUCALE (1) ALERGIILE (1) ALOE VERA (4) ALTARUL ORTODOX (1) ANEMIE (2) ANTIBIOTICE (1) APA CA TRATAMENT (3) Apa cu Miere si Lamaie in Fiecare Dimineata (1) Apa din sticla de plastic (1) APA IN CORP (4) APA OXIGENATA (1) ARGILA (1) ARGINT (2) ARMURARIUL (2) articulatii (1) Artrită (1) Aspectul limbii (1) ASPIRINA (3) ASTMUL BRONSIC (2) ATACURILE ENERGETICE (1) ATENTIE..PERICULOS (7) AU NEVOIE DE AJUTORUL NOSTRU (1) Bautura care Ucide Cancerul (1) BICARBONATUL DE SODIU (4) Bicarbonatului de sodiu (1) BITERUL SUEDEZ (1) BOLI INFLUENŢATE DE VREME (1) Bolile de tiroidă și de ficat se văd pe piele (1) BOLILE OASELOR (1) BRUSTURELE (1) BUSUIOCUL (1) CADOUL AMERICII PENTRU LUME (1) CAFEAUA SI FICATUL (1) CANCERUL (4) CAPSUNELE (1) CARTI (1) CARTI DE MEDICINA ALTERNATIVA (1) CARTI PE INTERNET (1) CARTOFUL (2) CAUZELE BOLILOR (8) Ce se întâmplă când bei apă pe stomacul gol? (1) CEAIURI (8) CHIMENUL NEGRU (1) CIROZA (4) COCA-COLA....BAUTURA RACORITOARE SAU LICHID DETERGENT...!!!? (1) COJI de CEAPA (1) CONFERINTE ...CARTI SI FILME DESPRE SANATATE (1) CONOPIDA (1) CONTRAINDICATII (1) CORPUL OMENESC (1) Cum iti dai seama daca suferi de o boala (1) Cum pot fi folosite altfel alimentele din cămară (1) Cum sa eliminati fara durere (1) CUM SA SCAPI DE MOLII (1) CUM SE FOLOSESC PLANTELE MEDICINALE (3) CUPTORUL CU MICROUNDE (1) CURA DE DEZINTOXICARE (1) CURIOZITATI ALIMENTARE (2) CURIOZITATI ALE CORPULUI (2) CURIOZITATI despre CREIER pe care trebuie sa le stii! (1) DEODORANTE (1) DEPARAZITAREA CORPULUI UMAN (2) DEPRESIA (1) DEPRESIE (2) DESHIDRATAREA (1) DESPRE ACNEE (1) DESPRE ALCOOL (3) DESPRE ANALIZE SI TESTE MEDICALE (3) DESPRE ARSURI (2) DESPRE BACTERII (3) DESPRE BANANE (7) DESPRE BATATURI (1) DESPRE CADEREA PARULUI (1) DESPRE CAFEA (4) DESPRE CANCER (24) DESPRE CANDIDA (3) DESPRE CARBOHIDRANTI (1) DESPRE CATINA (5) DESPRE CÂTEVA PLANTE AMINTITE ÎN SFÂNTA SCRIPTURĂ (1) DESPRE CEAPA (7) DESPRE CEARCANE (1) DESPRE COLESTEROL (10) DESPRE COLON (1) DESPRE CONDIMENTE (1) DESPRE DANTURA (1) DESPRE DIETE (21) DESPRE E-URI (2) DESPRE FICAT (2) DESPRE FRUCTE SI BENEFICIILE LOR (11) DESPRE GALBENELE (2) DESPRE GLANDA TIROIDA (2) DESPRE GREATA (1) DESPRE HERPES (5) DESPRE INIMA (6) DESPRE IUBIRE SI VINDECARE (1) DESPRE LEUSTEAN (2) DESPRE MAINI (2) DESPRE MARUL LUPULUI (1) DESPRE NUCI (6) DESPRE OBOSEALA (1) DESPRE OTET (3) DESPRE PLANTE (15) DESPRE POST (4) DESPRE ROSII (1) DESPRE SANZAIENE (2) DESPRE SARE (2) DESPRE SILICIUL ORGANIC. (1) DESPRE STRUGURI (2) DESPRE TELINA (1) DESPRE TRANSPIRATIE (1) DESPRE TUSE (7) DESPRE UNGHII (1) Despre vaccinuri (1) DESPRE VARICE (1) DESPRE VITAMINE (13) DETOXIFIERE (4) DIAREE (1) DIVERSE (2) DOVLEAC (1) DROGUL DIN ALIMENTE (2) DROJDIA DE BERE (4) DULCEATA (1) DURERE DE CAP (3) DUREREA IN GAT (1) DURERI DE DINTI (4) DURERI DE INCHEIETURI (1) Dureri de spate (1) EFECTELE BENEFICE ALE LEGUMELOR (5) ELECTRONICE (1) EUGEN GIURGIU (1) FICAT (39) FIECARE POFTA...ARE O CAUZA (1) FIERUL IN ORGANISM (2) FISURA ANALA (1) FLORI DE SOC (1) FOLIA DE ALUMINIU (1) FRUMUSETE (1) FUMATUL (3) GALBENELE (2) GHIMBIRUL (1) GIMNASTICA (1) GLICEMIE (1) GLUME SI ZAMBETE (2) Goji – efecte benefice şi contraindicaţii (1) Grapefruitul (1) GRAUL (1) GRIPA (10) GUMA DE MESTECAT (1) GUTUIILE (3) GUTURAIUL (1) Helicobacter pylori (1) HEMOROIZI (2) HEPATITA C (2) Hofigal... (1) IERBURI DE LEAC (1) IMPORTANT DE TINUT MINTE (1) IMUNITATE (4) Inchide pungile ermetic (1) Infectia cu Chlamydia trachomatis (1) INFECTII URINARE (4) INSECTE PERICULOASE..CAPUSELE (7) INVĂTĂTURI ORTODOXE (1) LAMAIILE (12) LĂMAIA (1) LEACURI MAGICE PENTRU BOLI (1) LEACURI PENTRU IARNA (1) LEACURI RUSESTI (1) LECŢIA DOCTORULUI YOLLOK (1) LEUCEMIE (1) LEURDA (3) LEUSTEANUL (1) Lista substantelor toxice folosite in industria cosmetica (1) MACERAT DIN COAJE DE OU (1) MACUL ROSU (1) MAGNEZIU (3) MARGARINA SAU UNT (1) MASTI PENTRU TEN (1) Mâinile îţi pot arăta semnele unei boli. (1) MEDICAMENTE SAU OTRAVA (19) MEDICINA CHINEZEASCA (1) Meiul (1) MENTA (2) MICROBI SI VIRUSI (1) MIEREA DE ALBINE SI SCORTISOARA (10) MIRODENII (4) MIROSURI URATE (1) MORCOVUL (1) NEMURIRE (1) NOUTATI MEDICALE (6) Noutăţi de la JOHN HOPKINS-- BINE DE RETINUT (1) O simplă înțepătură poate salva viața unui om (1) OBICEIURI SI TRADITII (1) ORARUL ORGANELOR NOASTRE (1) ORICE BOALA PORNESTE DIN MINTE (1) OSTEOPOROZA (1) PADUCELUL (1) PAPADIA (4) PARACETAMOLUL (1) Parintele Arsenie Boca - marturii si tratamente naturale (1) PASTE (1) PATRUNJELUL SI ALTE LEGUME (2) Păpădia (1) Pătrunjelui (1) PELINUL (1) PENTRU SANATATE (7) PESTICIDE (1) PIETRE LA FIERE. (3) PIETRE LA RINICHI (7) pietrele din fiere sau ficat (1) PILDE (1) PLANTE BIBLICE (11) Plante care ţin locul antibioticelor (1) PLANTE OTRAVITOARE (3) PNEUMONIA (1) PROBLEME DIGESTIVE (1) Probleme respiratorii (1) PURIFICAREA LIMFEI (2) REFLEXOLOGIE (2) REGIM ALIMENTAR (2) reteta Valeriu Popa (1) RETETE CULINARE (1) RETETE FOLOSITOARE (24) RETETELELE LUI VALERIU POPA (1) REUMATISM (2) ROSTOPASCA (1) SALVIA (1) SARE AMARA (1) SCLERODERMIA (1) SEL.ENIUL (1) SENTIMENTELE BUNE (1) SFATURI (17) SFATURI UTILE (3) SFATURI PENTRU CASA TA (21) SFATURI PENTRU FEMEI (5) SFATURI PENTRU GOSPODARIA TA (3) SFATURI PENTRU SANATATE (37) SFATURI VALERIU POPA (1) SFATURILE BIOTERAPEUTULUI DJUNA (1) SFECLA ROSIE (5) SISTEMUL IM UNITAR (1) SOARE SI PLAJE (1) SPONDILOZA (1) SPREIURI (1) STEATOZA (4) STEVIA (1) SUCUL DE SFECLA ROSIE MORCOV SI MAR (1) SUCURI (1) SUNATOARE (2) TELEFONUL MOBIL (3) TERAPIA CU SEMINTE (1) TERAPIA CU URINA (2) TERAPII ALTERNATIVE. (1) TOTUL DESPRE COCA- COLA (1) TOTUL DESPRE OUA (4) TOTUL DESPRE VERDETURI (3) TRATAMENT NATURAL al tuturor bolilor (1) TRATAMENT OUA DE PREPELITA (1) TRATAMENT PENTRU LUPUS (1) TRUCURI (2) TULBURARI DE VEDERE (4) ULEI DE MASLINE (5) ULEI DE OREGANO (1) ULEI DE RICIN (2) Un ucigas nevazut: gandurile negre (1) URZICILE (3) USTUROIUL (14) UTILE PENTRU TINE (3) VARZA ALBA (3) VARZA ALBA SI ROSIE (1) VIBRATIA VINDECARII (1) VITILIGO (1) ZERUL (1)

CITATELE ZILEI

Lista mea de bloguri

Postări populare