- Remedii naturale de prim-ajutor -
Tratamente interne
Tratamente interne
Într-un termos de 2 litri se pune miezul mărunţit de la 10 nuci şi se toarnă deasupra lapte clocotit. Laptele trebuie să fie de casă, nu de la magazin. Se lasă timp de 4-5 ore. Se bea câte 1/2 pahar cât mai des. Tratează răceala, bronşita. Acest leac e bun pentru copii, deoarece are gust plăcut şi copiii îl beau cu plăcere.
Pentru cei cărora nu le place laptele şi mai ales pentru bărbaţi: se amestecă 1/2 linguriţă de scorţişoară, 2-3 cuişoare şi coajă de lămâie, 3 gălbenuşuri de ou bătute cu 4 linguri de zahăr; se fierb 2 sticle de bere proaspătă care se toarnă fierbinte peste ingredientele anterioare, amestecând bine. Se încălzeşte amestecul până când se îngroaşă, dar nu se fierbe. Se bea în loc de ceai.
Următoarea reţetă ajută contra tusei, atât la copii, cât şi la adulţi: 1 lămâie mijlocie se fierbe 5 minute, se scurge sucul ei într-un pahar. Se adaugă 2 linguri de glicerină (din farmacie), se amestecă bine, se umple paharul cu miere de albine de mai. Înainte de consumare, se amestecă bine. Se bea câte o linguriţă de 4 ori pe zi.
Contra bronşitei la copii de până la un an: 1 frunză de varză de mărimea pieptului copilului se opăreşte puţin, se bate cu ciocanul sau se striveşte cu o sticlă în locurile mai groase. Se pune pe piept o bucată de pânză, înmuiată în apa în care a fiert varza, se pune frunza peste pânză şi se acoperă cu celofan, apoi se înfăşoară cu o faşă din tifon. Această procedură e bine să se facă pe timpul nopţii. Pielea copilului poate să se înroşească puţin, dar acest lucru nu este periculos.
Ziua se dă copilului să bea lapte cu ovăz. Într-un termos se pune 1/2 pahar de ovăz şi se opăreşte cu 1 litru de lapte. Se lasă 10-12 ore, pe timpul nopţii. Dimineaţa se strecoară şi se dă (cald) copilului pe parcursul întregii zile.
În loc de ceai se poate bea infuzie din floare de ochiul-boului: 3 linguriţe de flori uscate la un pahar de apă clocotită, se lasă o oră şi apoi se strecoară. Se bea câte o lingură de 4 ori pe zi, contra bronşitei şi tusei.
Contra tusei uscate e bine să se bea lapte cu salvie. La un pahar de lapte se pune o lingură de frunze de salvie, se fierbe bine şi se bea fierbinte înainte de culcare.
Se ia coaja de la 14 nuci, se mărunţeşte, se pune într-un borcan de 1/2 litru, se toarnă peste ea rachiu până se umple borcanul, se astupă bine cu un capac şi se lasă 7 zile la macerat, la întuneric. Se bea câte o lingură până când se termină lichidul. Ajută contra bronşitei şi altor boli ale căilor respiratorii.
Tratamente externe
Se amestecă 1 pahar de miere de albine cu 1/2 pahar de suc de ridiche neagră. Se bea 7 zile câte o lingură de 3-4 ori pe zi.
Se încălzesc 2 linguri de ulei de ricin, se adaugă 1 lingură de terebentină. Se freacă cu acest balsam pieptul şi apoi se înveleşte bine. Dacă răceala nu este acută, se pot face frecţiile seara înainte de culcare. În caz contrar, frecţiile se fac dimineaţa şi seara.
La 1 pahar de apă se pun 2-3 picături de iod şi 1 lingură cu vârf de sare, se dizolvă şi se clăteşte cu această soluţie gâtul de câteva ori pe zi, numai după masă.
Dacă suferiţi de angină, luaţi o mănuşă sau o şosetă din lână, înmuiaţi-o în apă fierbinte, scurgeţi-o, săpuniţi-o bine cu săpun de rufe de calitate şi legaţi-o la gât în timpul nopţii.
Pentru tratarea tusei
Se amestecă 100 g miere de albine, 100 g unt şi 1 pliculeţ vanilină. Doza pentru copii - câte 1 linguriţă, adulţi - câte 1 lingură de 3 ori pe zi, cu 30 minute înaintea meselor principale.
Se amestecă suc de morcov cu sirop simplu de zahăr, în părţi egale, şi se consumă călduţ de 5-6 ori pe zi câte 1 lingură.
Dacă tusea este puternică, înmuiaţi un şerveţel de bumbac sau de in în rachiu încălzit, aranjaţi-l pe piept în aşa fel încât şi bărbia să fie acoperită. Deasupra se pune o basma de lână şi un prosop. Cu un fier de călcat nu prea fierbinte se calcă suprafaţa compresei timp de 15 minute. Procedura se repetă de 3 ori pe zi, bolnavul se înveleşte după proceduri cu o plapumă groasă.
Când copilul are tuse convulsivă, luaţi 0,5 litri de lapte proaspăt de casă (nu de la magazin!). Luaţi un vătrai, spălaţi-l bine cu o perie, încălziţi-l pe jăratic sau pe flacără până când se înroşeşte şi puneţi-l în lapte, ţineţi-l aşa până când laptele va fierbe. În timpul zilei, copilul trebuie să bea tot laptele cald. Se repetă procedura câteva zile.
O metodă mai neobişnuită:
- Într-un borcan de 1 litru se amestecă 1/2 litru de petrol lampant, 1 pacheţel de ace de cusut ruginite şi 7 ardei iuţi de culoare roşie. După dizolvarea ruginii acelor, frecaţi bine tălpile, spatele şi pieptul cu soluţia obţinută, fără a atinge zona inimii. După frecţionarea picioarelor se pun şosete de lână.
sursa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu