Faceți căutări pe acest blog

duminică, 17 februarie 2013

CORIANDRUL: TONIC PENTRU TRUP SI SUFLET


Plantă descoperită cu mai bine de 2000 de ani în urmă, coriandrul nu trebuie să lipsească din farmacia verde a oricărei gospodării. Datorită popularităţii de care se bucură în India şi în multe ţări asiatice, planta a fost adoptată şi de ţările europene.

Acţiunea sa complexă asupra sănătăţii organismului se datorează conţinutului bogat în: aminoacizi (şapte tipuri), în uleiuri esenţiale ( 11 feluri), în vitamine (mai ales A şi C), dar şi în minerale, precum fosforul.
• Previne uzura ochilor. Aceste substanţe conţinute de plantă sunt capabile să prevină uzura ochilor şi scăderea acuităţii vizuale. În acelaşi timp, pentru că această plantă-medicament este un puternic dezinfectant, cu efecte antimicrobiene dovedite, protejează ochii de boli contagioase, precum conjunctivita.
• Are proprierăţi antiinflamatorii. Ca iarbă aromatică, coriandrul ascunde numeroase surprize plăcute. Proprietăţile sale antiinflamatorii îl recomandă în tratarea afecţiunilor reumatice, a bolilor de rinichi şi a anemiilor.
• Normalizează valorile colesterolului. Ca şi alte ierburi aromatice, coriandrul ascunde numeroase surprize.
• Calmează crampele abdominale, previne balonările sau diareea, favorizând secreţia biliară. Acizii conţinuţi, printre care cel linoleic, cel oleic, ascorbic sau stearic, ajută suferindul să aibă o tensiune arterială mai mică şi să normalizeze valorile ridicate ale colesterolului rău. Câteva boabe mestecate în gură împrospătează respiraţia şi au un rol antimicrobian", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
• Eficient în lupta cu agenţii patogeni. Studiile efectuate recent dovedesc cât de eficiente sunt soluţiile concentrate, care conţin coriandru, în bătălia cu agenţii patogeni cum ar fi: escheria coli (vinovată de apariţia infecţiilor urinare şi digestive), salmonela şi stafilococul auriu. Cercetătoii de la Universitatea Beira din Portugalia au constatat că mulţi dintre agenţii patogeni au fost distruşi de soluţiile care conţin cantităţi modeste de ulei de coriandru (numai 1,6 % sau şi mai puţin).
• Combate astenia şi epuizarea nervoasă. Coriandrul este tonic şi stimulent. Ceaiul preparat din fructele acestei plante aromatice este eficient şi în cazuri de epuizare nervoasă, de migrene şi de astenie. Mai mult, condimentul este apreciat ca un stimulent al circulaţiei periferice şi ca un renumit afrodiziac. În acest caz, din vremuri îndepărtate, coriandrul a fost numit „iarba fericirii în cuplu". Nu în ultimul rând, coriandrul este o sursă de bioflavonoide, utile în tratamentul hemoroizilor şi varicelor.
• Scade riscul apariţiei cancerului. Mai multe studii efectuate pe animale au scos în evidenţă faptul că administrarea unei cantităţi de seminţe de coriandru măcinate, în acea zi, au redus valorile parametrilor tumorali. Coriandrolul din compoziţia acestui condiment a demonstrat că este un adjuvant eficient în cancerul ficatului.


Mod de administrare
Infuzia 
se prepară dintr-o linguriţă de fructe de coriandru la o cană de apă şi se recomandă să beţi trei căni de ceai pe zi, înaintea meselor principale, în cazul lipsei poftei de mâncare. Pentru favorizarea digestiei, ceaiul se bea după mesele principale.
Siropul de coriandru: Se prepară din planta întreagă (20 fire cu frunze şi tije) care se fierb, timp de 5 minute, în doi litri de apă. Apoi, infuzia se strecoară şi în aceasta se adaugă un kg de zahăr. Când deasupra siropului apar balonaşe, se pune ultimul ingredient - zeama unei lămâi. După aceea, siropul trebuie să mai clocotească cinci minute. Siropul se toarnă călduţ în vase de sticlă şi se consumă câte o lingură, după mesele principale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare