Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 27 februarie 2013

FOREVER 1(9): Leurda, planta purifianta a primaverii

FOREVER 1(9): Leurda, planta purifianta a primaverii:

Leurda, planta purifianta a primaverii



Proprietatile leurdei o recomanda drept un excelent purificator general al organismului si un tonifiant remarcabil al sistemului imunitar. Substantele active continute de leurda ajuta la dilatarea vaselor de sange si la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, leurda are un efect remarcabil asupra sistemului nervos, ajutand la vindecarea starilor depresive si la eliminarea starilor de neliniste si nervozitate.

Intr-unul din articolele precedente, am subliniat importanta anumitor alimente pentru purificarea si detoxifierea org ani smului la inceputul primaverii si nu putem decat sa dam dreptate cititorilor nostri care au inclus printre plantele tonice de prim ava ra si leurda. Intr-adevar, aceasta planta, mai mult sau mai putin cunoscuta de multi dintre noi, merita sa se bucure de intreaga noastra atentie. O planta cu atatea beneficii asupra org ani smului umana merita inclusa la loc de cinste in meniul nostru de zi cu zi.

Denumita popular si ceapa vrajitoarelor sau usturoi de padure, leurda este o planta salbatica ce creste in padure sau in poienile dintre paduri la inceputul primaverii. Avand o aroma puternica de proaspat, o combinatie intre cea de usturoi (aroma sa este mai blanda si mai putin iute decat a usturoiului) si de arpagic, frunzele de leurda, in stare proaspata, pot fi folosite cu succes in diferite salate de prim ava ra sau in asezonarea diverselor mancaruri. Este indicata culegerea acestei plantei inainte de inflorire, cand poate deveni toxica daca este consumata intr-o cantitate prea mare. Legendele autohtone povestesc ca pana si ursul, aflandu-se in cautarea hr ani i, pentru a se drege dupa lunga perioada de hibernare, prefera mai intai de toate frunzele de leurda.

Lasand la o parte teoriile folclorice, specialistii nutritionisti ne recomanda sa consumam cu incredere aceasta planta pentru a asigura org ani smului necesarul de vitamine si minerale si cu precadere la inceputul primaverii, atunci cand suntem predispusi anemiilor si asteniilor. Frunzele de leurda contin vitamina A, vitamina C, carotenoizi, ulei eteric complex si anumite substante minerale precum fosfor, calciu, natriu, fier, cupru, etc. Proprietatile leurdei o recomanda de asemenea drept un excelent purificator general al org ani smului si un tonifiant remarcabil al sistemului imunitar. Atentie insa. In bucataria traditionala, leurda este intrebuintata mai ales in bucataria ardeleneasca si in cea din Muntenia. Consumata doar in stare proaspata, isi pastreaza leurda proprietatile sale medicinale deosebite.

Care este insa insusirea care face ca aceasta aparent banala planta sa fie considerata de catre comisiile certificate de cercetatori drept cel mai eficient remediu natural in tratarea bolilor cardiovasculare? Ei bine, leurda dispune de proprietatea de a fluidiza sangele asa cum nu o face nici o alta planta medicinala de pe acest continent si de a pastra ela sticitatea vaselor de sange. Substantele active continute de leurda ajuta la dilatarea vaselor de sange si la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, leurda are un efect remarcabil asupra sistemului nervos, ajutand la vindecarea starilor depresive si la eliminarea starilor de neliniste si nervozitate. Consumand in mod constant aceasta planta, poti scapa de somnul agitat, neodihnitor. Leurda sporeste capacitatea de memorare si concentrare, ava nd un efect benefic asupra memoriei. Ajuta la o buna circulatie a sangelui la nivelul creierului, fiind eficienta si combaterea aterosclerozei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare