Faceți căutări pe acest blog

joi, 22 martie 2012

SFATURI PRACTICE


Sfaturi practice: cum sa folosesti uleiurile esentiale pentru a curata locuinta

Uleiurile esentiale au inceput sa devina din ce in mai populare, in ultima perioada. Acestea sunt cunoscute pentru parfumul lor deosebit si pentru calitatile sale terapeutice, fiind indispensabile in medicina naturista si in cosmetica. Multe persoane, insa, nu stiu faptul ca acestea pot fi folosite si in curatenia casei. Acestea sunt niste produse foarte eficiente si, mai mult, ecologice. Ele pot fi utilizate atat pentru a parfuma un spatiu, cat si pentru dezinfectare si eliminarea mucegaiului. Afla cum poti folosi uleiurile esentiale pentru a-ti curata locuinta.

Solutie curatare baie

Baia este un spatiu pretentios, din cauza umiditatii ridicate. Aburii si aerisirea insuficienta duc la aparitia mucegaiului. Pentru a scapa de acesta, realizeaza o solutie din 100 ml de apa si 10-15 picaturi de ulei esential de eucalipt. Pulverizeaza solutia obtinuta pe suprafetele afectate si in zonele in care mucegaiul tinde sa apara. Freaca apoi cu un burete abraziv si clateste.

Solutie curatare suprafete din sticla

Pentru a curata suprafetele din sticla, realizeaza un amestec din 3 linguri de suc de lamaie, o cana de otet alb, 3 cani de apa si 2-3 picaturi de ulei esential. Imbiba o laveta in aceasta solutie si sterge cu ajutorul ei suprafetele in cauza.

Solutie de curatat universala

O solutie cu ajutorul careia poti curata diferite suprafete din locuinta ta se obtine amestecand doua cesti de apa, cu doua de otet si 1-2 picaturi de ulei esential. In cazul in care petele se sterg greu, poti incalzi solutia la cuptorul cu microunde, pentru un minut.

Solutie curatare mobila

Pentru a curata mobila, amesteca intr-un vas patru linguri de otet distilat, un sfert de cescuta de ulei de masline si 20 de picaturi de ulei esential de lamaie. In lipsa acestuia din urma, poti folosi doua linguri de zeama de lamaie.

Solutie curatare pardoseala

Pardoseala o poti curata daca amesteci cateva picaturi de ulei esential, cu apa si otet alb. Uleiul esential va neutraliza mirosul otetului si va dezinfecta podeaua.

Umidificator

Pentru a improspata aerul, adauga in apa umidificatorului 6-8 picaturi din uleiul esential preferat.

Solutie curatare bucatarie
Curata diversele suprafete si obiecte din bucatarie, precum blatul, masa, chiuveta, cuptorul cu microunde, cosul de gunoi si tocatoarele, cu o solutie pe care o obtii amestecand 500 ml de apa cu 10 picaturi de ulei esential de eucalipt sau menta. Pentru a fi sigura de rezultate, poti inlocui apa cu alcool medicinal.

Sfaturi pentru curatarea baii si inlaturarea mirosurilor neplacute
Baia, spatiu cu o functiune bine conturata, este incaperea de care omul modern este dependent, fiind utilizata pentru nevoile cotidiene. Folosirea sa zilnica, pentru diverse activitati, poate da nastere, insa, unor mirosuri neplacute. Baia ar trebui sa fie cea mai curata incapere dintr-o locuinta, prin urmare, este imperios sa stii cum sa o intretii. In cele ce urmeaza, iti prezentam cateva metode, cu ajutorul carora poti curata suprafete din baie si poti scapa de mirosurile neplacute.

Curatare vas de toaleta
Cea mai puternica sursa de mirosuri neplacute este vasul de toaleta. Curata capacul acestuia cu o carpa pe care ai presarat bicarbonat de sodiu. Dupa aceea, inlatura bicarbonatul cu o carpa umeda. Interiorul vasului il poti curata daca amesteci bicarbonat de sodiu cu otet alb. Dupa acest proces, poti adauga cateva picaturi de ulei esential de eucalipt, pentru un miros placut.

Curatare cada si chiuveta
Chiar daca lavoarul si cada par curate, ele trebuie sa fie dezinfectate in mod periodic. In cazul in care acestea sunt lipicioase, le poti curata cu o pasta formata din detergent, o lingura de otet si una de bicarbonat de sodiu.

Petele si mucegaiul formate pe perdelele din baie se pot inlatura cu un amestec din bicarbonat de sodiu si otet. Reimprospateaza mirosul scurgerilor, turnand apa fierbinte cu lamaie, mirosul mai putin placut al otetului din diferite solutii de curatare putand fi neutralizat tot cu ajutorul lamailor. In cazul in care ai tevi din cupru in baie, le poti curata daca le freci cu o felie de lamaie, peste care ai presarat sare.

Calcarul care s-a format pe bateriile din baie se inlatura cu apa, sare si otet, in vreme ce capul dusului poate fi tinut intr-un vas cu otet, timp de cateva ore, pentru a-si recapata stralucirea.

Curatare gresie si faianta
Gresia si faianta se pot dezinfecta daca le cureti cu un amestec format din detergent si apa fierbinte. Sucul de lamaie poate ajuta si el in acest sens. Totodata, pardoseala din placi ceramice isi va recapata stralucirea, daca o speli cu apa si otet.

Curatare covor
Poti recapa stralucirea covorului din baie daca il vei peria cu o solutie alcatuita din apa si o lingura de bicarbonat de sodiu. De asemenea, ii poti pastra aspectul curatandu-l cu un amestec format din doua parti de apa calda si una de otet alb.

Mirosuri placute
Dupa ce ai curatat toate aceste suprafete din baie, confera-i baii un miros placut, aplicand pe lavoar, cada, capacul vasului de toaleta si in diferite zone ale baii cate o picatura de ulei esential de eucalipt, lavanda sau menta. O alternativa o reprezinta vanilia, scortisoara, cuisoarele si cojile de citrice, care au si proprietati antibacteriene.

Sfaturi practice: 5 odorizante naturale pentru casa
Mirosurile neplacute din locuinta devin, de cele mai multe ori, o problema serioasa, iar produsele de pe piata fie sunt prea scumpe, fie nu fac fata. Pentru a scapa de acestea, iti prezentam cinci odorizante naturale, care iti vor parfuma casa.

Portocala

Mirosul citricelor este foarte parfumat, acestea fiind recomandabile pentru a scapa de mirosul inchis sau de molii. Daca le alaturi cuisoarelor ori betelor de scortisoara, casa ta va capata un parfum fresh. Poti infige cuisoarele sau betelede de scortioasa in portocala, compusii organici volatili fiind eliberati astfel, sau le poti pune pe un platou, alaturi de coji de citrice, proaspat taiate.
Cojile de citrice sunt perfecte si pentru parfumarea dulapurilor de haine. Pune intr-un saculet din organza, in sau bumac coji de citrice, iar hainele tale vor capata un miros proaspat.

Lamaie

Lamaia este unul din produsele naturale cele mai des folosite la curatarea locuintei. Aceasta are un continut ridicat de vitamina C si prezinta proprietati antipiretice, antiinflamatorii si antiseptice. Cojile sale pot fi folosite inclusiv pentru a scapa de fumul produs de semineu sau de soba, aruncandu-se cateva in foc. Frigiderul tinde mereu sa capete mirosuri neplacute, de care poti scapa lasand in interiorul sau timp de cateva ore un burete inmuiat in suc de lamaie. De asemenea, tocatorul poate fi curatat si poate capata un miros placut daca il freci cu o jumatate de lamaie.

Lavanda

Lavanda este cunoscuta pentru parfumul sau placut. Ea poate fi utilizata atat pentru a odoriza incaperile, cat si pentru a inlatura mirosurile de mancare si transpiratie, pe care hainele le-au capatat. Intr-un vas cu apa fiarta, adauga cateva picaturi de ulei esential de lavanda si amplaseaza hainele respective deasupra lui, acestea imbibandu-se, in acest fel, cu vapori de lavanda.

Brad

Coniferele au un miros aparte, care inspira prospetime. Adu natura in casa ta, amestecand parti egale de ulei esential de pin, eucalipt si brad, distribuind solutia de cate ori este nevoie. Poti, de asemenea, sa imbibi un buretel sau o bucata de vata in aceasta solutie, pentru a nu o mai vaporiza. Crengutele de brad proaspat taiate pot fi si ele o alternativa, pentru a-ti odoriza locuinta.

Eucalipt

Eucaliptul este de provenienta din Australia si Tasmania, frunzele sale avand proprietati antiseptice. Uleiul de eucalipt are numeroase intrebuintari medicinale, fiind analgezic, antinevralgic, expectorant, antiseptic, dar si pentru parfumul sau, fiind o modalitate buna de a scapa de mirosurile din bucatarie. Tot ce trebuie sa faci este sa picuri pe o farfurie putin ulei esential de eucalipt si sa o amplasezi langa o sursa de caldura, reusind in acest fel sa elimini orice miros neplacut.

10 intrebuintari ale ceaiului in locuinta

eaiul este un produs cu niste calitati exceptionale, care este un remediu natural exceptional impotriva mai multor afectiuni. Insa, pe langa acestea, ceaiul s-a dovedit a fi si un produs ce poate fi folosit cu succes pentru curatarea diferitelor suprafete din locuinta si nu numai.

Daca, din punct de vedere medical, ceaiul este utilizat pentru a scapa de acnee, matreata, mancarimi, arsuri solare, pentru a calma pielea iritata, pentru a regla digestia, pentru energizare sau pentru a preveni bolile cardiovasculare si infectiile ori pentru a inalbi tenul, acesta are mai multe intrebuintari si in locuinta. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta 10 intrebuintari ale ceaiului, in locuinta.

1.Suprafete din sticla si oglinzi
Ceaiul reprezinta solutia perfecta, daca doresti sa scapi de urmele lasate pe suprafetele din sticla. Pentru a le inlatura, freaca geamurile si oglinzile cu un pliculet de ceai umed, dupa care sterge-le cu un prosop din hartie.

2. Mirosuri neplacute
Frigiderul capata, adesea, mirosuri neplacute, de care poti scapa atat cu ajutorul otetului sau al bicarbonatului de sodiu, cat si cu al ceaiului, stergandu-l cu ajutorul unor pliculete umede si lasand cateva in interiorul sau, timp de aproximativ o ora.

3. Mobila din lemn
Ceaiul este recomandat si pentru a scapa de petele ramase pe corpurile de mobilier. In acest sens, foloseste o carpa din panza, pe care ai inmuiat-o in ceai, si sterge mobilierul cu ea.

4. Pardoseala din lemn
In cazul urmelor de pe pardoseala, inmoaie mopul sau o carpa moale intr-un vas cu ceai, iar dupa ce ai frecat parchetul, sterge-l cu o carpa uscata sau cu un prosop din hartie. Pentru astfel de suprafete, se recomanda utilizarea ceaiului negru, datorita taninului care se regaseste in acesta si care va reda stralucirea podelei tale.

5. Covoare
Covoarele pot fi curatate cu succes cu ajutorul ceaiului. Presara pe covor cateva frunze de ceai verde sau ceai de scortisoara ori vanilie si lasa-le sa actioneze timp de 10-15 minute. Dupa ce ai sters cu acestea suprafata covorului, scapa de exces cu ajutorul aspiratorului.

6. Potpourri
Pentru ca locuinta ta sa miroasa mereu frumos, realizeaza-ti singura propriul potpourri din diferite tipuri de ceai. Vanilia, levantica sau scortisoara sunt doar cateva exemple care, cu siguranta, iti vor parfuma caminul.

7. Curatare suprafete bucatarie
Realizeaza un amestec de 2 lingurite de ulei din arbore de ceai si 2 cani de apa si utilizeaza-l pentru a curata si a dezinfecta aragazul, frigiderul, blatul de bucatarie.

8. Curatare suprafete baie
Datorita calitatilor sale antiseptice si antibacteriene, ceaiul poate fi folosit si pentru curatarea suprafetelor din baie. Intr-un recipient, amesteca niste sare de mare, ulei de arbore si apa si curata cu aceasta solutie cada, lavoarul sau chiar gresia si faianta.

9. Indepartare tantari
Intrucat vara tantarii ne fac probleme, pentru a scapa de ei, usuca niste frunze de ceai si arde-le, mirosul lor alungand tantarii.

10. Indepartare rozatoare
Daca locuiesti la casa, in cazul in care ai probleme cu rozatoarele, poti scapa de ele folosind ceai de menta, acestea neagreandu-i mirosul.

7 metode de a scapa de mirosul neplacut din locuinta ta

Pentru a ne putea bucura de propriul camin, nu este suficient ca acesta sa fie amenajat conform ultimelor tendinte; pe langa acest factor, este imperios ca locuinta noastra sa fie in permanenta curata si sa aiba un miros placut. Creierul nostru recunoaste si asociaza diferite persoane, obiecte sau locuri cu un anumit parfum, motiv pentru care, de multe ori, atmosfera specifica a caminului nostru reprezinta unul din aspectele care ne determina sa ne atasam de acesta si sa il numim “acasa”.

Chiar daca aerisesti in mod constant locuinta ta, exista diferite cauze ce determina sau contribuie la obtinerea unui miros neplacut al acesteia: animalele, mucegaiul, mancarea, fumul de tigara, mobilierul sau finisajele vechi sunt doar cativa factori ce pot duce la aparitia mirosurilor neplacute. Astfel, pentru a putea pastra un parfum placut in locuinta, este necesar sa afli care sunt cauzele mirosurilor urate.

1. In primul rand, pentru ca locuinta ta sa aiba mereu un parfum fresh, este foarte important modul in care se desfasoara procesul de curatenie. Este imperios ca aceasta sa fie aerisita regulat si, mai mult, se recomanda schimbarea lenjeriei de pat si a prosoapelor cat mai des, intrucat constituie o gazda buna pentru bacterii, care produc mirosuri neplacute. Pe langa odorizantele ce se gasesc in comert, pentru a mentine o mireasma imbietoare, poti apela la diverse produse naturale, precum coji de citrice, bete de scortisoara, cuisoare, ulei de levantica, menta sau flori proaspat taiate.

2. Mirosurile cauzate de aparitia mucegaiului sunt cele mai greu de inlaturat. Daca locuinta ta este veche, ar trebui sa iei in considerare refinisarea peretilor, a pardoselii si schimbarea carpetelor. In prezent, pe piata, sunt disponibile produse speciale pentru inlaturarea mucegaiului, ce nu mai necesita frecarea acestuia. Pulverizand solutia pe zona afectata, in doar cateva secunde mucegaiul va disparea, fara a depune efort.

3. Mobilierul din lemn, din cauza faptului ca prezinta o consistenta poroasa, preia, de multe ori, mirosurile din jurul sau. Pentru a scapa de acestea, se recomanda pastrarea pentru cateva zile a piesei de mobilier intr-o incapere aerisita sau ventilata electric si care are o umiditate scazuta. De asemenea, poti achizitiona un detergent pentru lemn, care te va ajuta sa elimini bacteriile din interiorul lemnului, ce cauzeaza toate aceste mirosuri urate.

4. Mirosul persistent de mancare poate fi inlaturat cu ajutorul unor ingrediente precum lamaia sau otetul. Frigiderul tinde adesea sa capete mirosuri neplacute, pe care le poti elimina lasand in interiorul acestuia timp de cateva ore un burete inmuiat in suc de lamaie sau spalandu-l cu un amestec format din apa calda si otet. Totodata, atat otetul, cat si lamaile pot fi folosite si pentru a scapa de mirosul de mancare al vaselor.

5. De asemenea, galeata de gunoi, o sursa constanta de mirosuri mai putin agreabile, poate fi spalata cu o solutie formata din doua linguri de bicarbonat si o cana de otet fierbinte, proces urmat de clatirea acesteia.

6. Mirosul de tutun sifumul de tigara pot deveni o problema serioasa, daca in locuinta ta se fumeaza in mod constant. Scrumierele pot scapa de mirosul lasat de tigari daca le speli cu apa si bicarbonat de sodiu, substanta pe care o poti folosi si pentru a scapa de mirosul masinii de spalat vase, daca o adaugi in recipientul pentru detergent. O alta metoda de a indeparta mirosul de tutun consta in amplasarea in colturile incaperii a unor prosoape inmuiate in apa rece si stoarse, peste care poti presara cateva frunze uscate de menta sau levantica.

7. In cazul in care ai un animal de companie, mirosul acestuia se va impregna in intreaga locuinta, articole precum covoarele sau canapeaua fiind cele mai des afectate obiecte. In acest caz, cel mai indicat este sa achizitionezi produse de curatare, ce nu contin amoniac, sau poti realiza acasa propria solutie, compus din amestecul unei parti de otet cu doua de apa. De asemenea, este recomandabil ca fotoliile, canapeaua si covoarele sa fie curatate la abur in mod constant.

Luand in considerare timpul petrecut in interiorul locuintei noastre, modul in care aceasta miroase are un impact asupra noastra mult mai puternic decat il are felul in care este decorata, asadar este necesar sa ai mereu in vedere pastrarea unui parfum fresh.

Un comentariu:

  1. multumesc mult pentru sfaturi!noi suntem fumatori si avem iarna o mare problema in incercarea mentinerii aerului din camere placut mirositor...lasam cojile de portocale pe calorifer...dar,multumita dvs, am invatat si alte trucuri...o zi placuta va doresc!

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare