de ELENA MARINESCU
Vi se întâmplă adesea să aţipiţi pur şi simplu vorbind cu cineva sau stând la birou în faţa monitorului, chiar dacă vi se pare că aţi avut un somn odihnitor? V-aţi făcut analizele medicale şi acestea nu indică o problemă de sănătate şi totuşi persistă senzaţia de oboseală în cursul zilei? Specialiştii, citaţi de webMD.com, susţin că este vorba de o stare de oboseală care poate avea nu mai puţin de 10 cauze diferite, însă fiecare dintre acestea are soluţii foarte simple şi de aceea nu trebuie să ne îngrijorăm mai mult decât este cazul. De pildă, pentru ceea ce experţii numesc "oboseală de nivel mediu", cel mai bun remediu constă în efectuarea unor exerciţii fizice moderate, fie că este vorba de folosirea bicicletei medicinale sau 20 de minute de mers pe jos de trei ori pe săptămână. Iată cele 10 cauze ale oboselii:1. Depresie
Deşi este considerată adesea o boală emoţională, depresie se manifestă printr-un cortegiu de simptome fizice, între care cele mai frecvente sunt oboseala, migrenele, pierderea apetitului. Dacă există o stare prelungită de oboseală, care depăşeşte două săptămâni, este bines ă vă programaţi la un consult medical.
Soluţie: Psihoterapie şi/sau tratament medicamentos.
2. Hipotiroidism
Tiroida este glanda principală care controlează metabolismul, viteza cu care organismul transformă alimentele în energie. În cazul unei insuficienţe de hormoni tiroidieni, apare starea cronică de oboseală şi apatie, pe lângă alte simptome, cum ar fi de pildă creşterea în greutate.
Soluţie: Faceţi terapie cu hormoni tiroidieni de sinteză, sub supravegherea medicului endocrinolog.
3. Exces de cofeină
Cofeina este un bun stimulent al sistemului nervos central şi ne ajută să ne concentrăm dacă o consumăm cu moderaţie. Însă, excesul de cofeină provoacă creşterea pulsului şi a tensiunii arteriale, manifestate uneori printr-o stare de toropeală.
Soluţie: Limitaţi treptat cantitatea de cafea, ceai, ciocolată şi băuturi energizante. Acordaţi mai multă atenţie şi medicamentelor care conţin cafeină.
4. Infecţie urinară ascunsă
Dacă aţi fost diagnosticat în trecut cu "infecţie a tractului urinar", probabil sunteţi familiarizat cu senzaţiile de usturime şi nevoia imperioasă de a micţiona. Specialiştii atrag însă atenţia că, uneori, infecţiile urinare se manifestă şi prin alte simptome "mai silenţioase", cum ar fi o stare prelungită de oboseală.
Soluţie: Efectuaţi un sumar de urină şi, dacă se confirmă o infecţie, luaţi antibioticele prescrise de medic. De regulă, oboseala dispare după o săptămână de tratament.
5. Diabet
Persoanele predispuse la diabet pot manifesta simptome prediabetice, precum o stare inexplicabilă de oboseală.
Soluţie: Testaţi-vă periodic glicemia şi, în cazul în care aţi fost confirmat cu această boală, schimbaţi-vă stilul de viaţă şi de alimentaţie.
6. Deshidratare
Oboseala poate fi un semnal dat de un organism deshidratat.
Soluţie: Medicii recomandă să bem cel puţin două pahare cu apă cu o oră înainte de a începe o activitate fizică mai intensă. De asemenea, este important să ne hidratăm într-un ritm propriu, dar suficient de des mai ales când lucrăm la birou în zilele caniculare.
7. Boli cardiovasculare
Dacă oboseala apare brusc în timpul activităţilor de rutină, acesta poate fi semnalul de avertisment că inima nu mai funcţionează cum trebuie.
Soluţie: Schibaţi-vă stilul de viaţă şi efectuaţi analize medicale periodice în cazul în care medicul personal suspectează o predispoziţie pentru boli cardiovasculare.
8. Lucrul în ture de noapte
Turele de noapte dau peste cap ceasul biologic al oricărui individ. Şi acest lucru se manifestă în principal prin incapacitatea de a sta treaz de-a lungul zilei şi prin perioade mai scurte sau mai lungi de insomnie.
Soluţie: Încercaţi să limitaţi expunerea la lumina soarelui în timp înainte de culcare, pe timpul zilei, prin folosirea unor măşti pentru ochi sau prin intermediul draperiilor şi a jaluzelelor. Asiguraţi-vă confortul în încăpere şi eliminaţi orice sursă de zgomot care ar putea sa vă tulbure somnul. Pot fi de ajutor suplimentele nutritive şi pe bază de plante, precum tinctura de valeriană sau ceaiul de tei, pentru a evita dependenţa de somnifere.
9. Alergii alimentare
Dacă starea de fatigabilitate apare în special după mese, atunci poate fi suspectată ca şi cauză o alergie alimentară, care se poate manifesta ca o intoleranţă de nivel mediu la un anumit aliment sau condiment. De menţionat că acest tip de alergie "medie" nu este însoţită întotdeauna de anumite simptome clasice, precum apariţia mâncărimii sau a unor puncte roşii pe corp, ci doar ca o stare inexplicabilă de oboseală postprandială.
Soluţie: Cereţi medicului specialist să vă facă un test cu alergeni şi încercaţi să eliminaţi din dietă anumite alimente care vă provoacă o stare de oboseală.
10. Sindromul de oboseală cronică/fibromialgia
Sindromul de oboseală cronica este caracterizat prin oboseală sau extenuare severă care nu permit efectuarea activităţilor zilnice obişnuite. Pe lângă uitare, stare confuzională, dificulate de concentrare, dureri de gât, dureri musculare şi dureri articulare, principalul simptom este oboseala care durează de cel puţin 6 luni şi care nu se ameliorează la repaos şi odihnă. La unele persoane acest sindrom apare după o infecţie sau după o perioadă prelungită de stres, însă specialiştii consideră că există şi cauze de natură endocrină sau neurologică.
Soluţie: Schimbaţi-vă programul zilnic, prin includerea mai multor activităţi relaxante şi, de asemenea, schimbaţi-vă obiceiurile de somn.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu