Trecerea de la anotimpul cald la cel rece poate produce organismului anumite dereglari. Pentru a reface necesarul de minerale si vitamine, dar si pentru a revigora organismul si a intari sistemul imunitar este important sa ne axam pe consumul de fructe si legume proaspete. Asftel, pentru a intari sistemul imunitar, macesele sunt de mare ajutor.
Datorita continului bogat de vitamine si minerale pe care il contin, macesele pot face adevarate minuni pentru sanatatea noastra.
Macesele, bogate in vitamine
Macesele contin cantitati insemnate de vitamina C, A, D, E, flavonoide si intregul complex de vitamine B. Contine si acizi grasi care ajuta la regenerarea pielii. Acidul retinoic continut de macese este responsabil pentru intinerirea tenului. Ajuta si la vindecarea ranilor. Macesele au un continut de vitamina C de 60 de ori mai mare decat cel continut de citrice. Sunt bogate si in bioflavonoide. Acestea au un rol important in intarirea tesuturilor si a sistemului vascular.
Datorita continutului important de vitamine, macesele ajuta la prevenirea si tratarea diferitelor infectii, in special a gripei. Macesele ajuta si la tratarea unor afectiuni feminine precum crampele uterine. Pe langa continutul de vitamine, macesele mai contin si calciu, acid citric, fier si fosfor. Macesele ajuta la curatarea sistemului urinar, vindeca numeroase afectiuni ale plamanilor si intareste organismul.
Beneficiile consumului de macese
Folosite regular, ca supliment nutritiv, macesele ajuta la prevenirea si vindecare unor afectiuni precum artrita, infectii urinare, constipatie, diaree, gastrita si infertilitate. Ajuta la reglarea functiunii rihichilor. Macesele se consuma in stare naturala, cate 7 -8 fructe pe zi, timp de o luna. Ceaiul de macese, luat ca adjuvant in tratamentele antibiotice, ajuta sistemul digestiv. Ceaiul este benefic si in starile de nervozitate si anxietate. Pectina din fructe are un efec laxativ.
Uleiul de macese are proprietati de regenerare a pielii, ajuta la diminuarea ridurilor, reda fermitate tenului si vindeca ranile. Este util si in tratarea unor boli precum psoriazis si eczeme. Reduce cicatricile si protejeaza pielea de efectele nocive ale soarelui. Uleiul esential de macese se foloseste si in aromoterapie. Are un efect linistitor in momentele de depresie si stres. Macesele previn si retentia de apa.
Macesele lupta impotriva racelilor
Consumul de macese, in special in sezonul rece, ajuta la intarirea organismului si stimuleaza sistemul imunitar. Pentru a te feri de gripa si raceala este indicat sa bei zilnic doua - trei cani de infuzie de macese.
Macesele au efect vitaminizant, asigura o buna functionare a organelor interne si au un efect antioxidant. Ceaiul de macese este o arma in combaterea si prevenirea racelilor. Prin continutul ridicat de vitamina C, macesele intaresc imunitatea organismului, crescand astfel rezistenta la boli. Macesele mentin fragilitatea vaselor si normalizeaza circulatia sangelui.
Ceaiul de macese, un tonic pentru organism
Ceaiul de macese, cu gustul sau acrisor, este inviorator si contine numeroase vitamine. Pe langa faptul ca lupta impotriva racelilor, acest ceai creste rezistenta organismului la infectii, consolideaza functiile sistemului digestiv, reduce febra si durerile reumatice. Ceaiul de macese poate fi consumat atat cald, cat si rece. Pectina din ceai ajuta si la reducerea colesterolului si lupta impotriva grasimilor din organism. Curata intestinele si regleaza eliminarea deseurilor.
Ceaiul de macese are si un efect dezinfectant si ajuta la tratarea unor infectii urinare. In acest caz, se va bea cate o cana de ceai fierbinte, de 3 - 4 ori pe zi. Primavara si toamna, cand organismul este mult mai expus racelilor, este indicat a se consuma 2 - 3 cesti de ceai pe zi, timp de doua saptamani.
Cum prepari ceaiul de macese
Pentru a prepara ceai de macese, pune la fiert 500 ml de apa. Las-o sa dea in clocot si apoi adauga 50 de grame de macese zdrobite. Lasa sa fiarba compozitia inca 15 minute. Ia vasul de pe foc si acopera. Strecoara apoi infuzia printr-un tifon curat. Ceaiul se consuma de-a lungul intregii zile, insa nu se vor depasi 3 cani pe zi. Este recomandat a se consuma neindulcit, in cure de 20 de zile pe luna.
Atentie!
Unele persoane pot manifesta efecte secundare la consumul de macese. Printre acestea se numara dureri de cap, arsuri stomacale, insomnie sau greata. Este astfel important sa te adresezi unui medic inainte de a incepe o cura cu macese.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu