Faceți căutări pe acest blog

marți, 5 octombrie 2010

5 obiceiuri sănătoase mai puţin cunoscute



  • Dacă în ceaşca de ceai stoarcem o jumătate de lămâie, nivelul antioxidanţilor creşte cu 80%
    Mergem pe jos, tragem un pui de somn la prânz, ne spălam pe dinţi - iată câteva obiceiuri sănătoase recomandate aproape la orice vizită medicală. Specialiştii citaţi de prevention.com spun că există insa si alte câteva ponturi pe lista zilnică a obiceiurilor sănătoase.
    1. Beţi cafea înainte de somnul de prânz
    Poate părea cel puţin straniu această recomandare, însă efectul unei ceşti de cafea se face simţit de abia după 20 de minute, conform unui studiu. De aceea, oamenii de ştiinţă consideră că pentru a combate cu mai mult succes somnolenţa de la mijlocul zilei şi pentru a obţine o stare de vigilenţă sporită este necesară o combinaţie de maximum o jumătate de oră între un pui de somn şi o ceaşcă de cafea. "Va veţi trezi într-o stare de alertă maximă din cauza cofeinei şi odihiniti după somnul de prânz" declară dr. Jim Maas, profesor de psihologie la Universitatea Cornell.
    2. Încercaţi ... mersul înapoi
    Cercetătorii au descoperit că oamenii pot efectua sarcini cu un grad sporit de dificultate dacă fac plimbări cu mersul înapoi, în comparaţie cu mersul înainte sau pe margini, în zig-zag. Explicaţia acestei constatări neobişnuite este că "modul evitant" al mersului înapoi, similar cu cel al unei retrageri dintr-o situaţie periculoasă, ajută la obţinerea unei concentrări mentale deosebite. Dr Janet S. Dufek, professor la Universitatea Nevada din Las Vegas, recomandă mersul înainte pentru 5 minute, urmat de cel înapoi pentru două minute, dar cu o viteză mult redusă şi o precauţie sporită.
    3. Consumaţi carbohidraţi cu indice glicemic scăzut
    Pâinea, cerealele bogate în fibre şi majoritatea legumelor se metabolizează mai lent, ajutând organismul să ardă mai multe calorii - 55% - în timpul exerciţiilor fizice. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de experţii britanici, care recomandă evitarea produselor alimentare
    rafinate şi a sucurilor dulci, care fac să crească nivelul glucozei în sânge. După efectuarea unor exerciţii fizice este bine să optăm pentru alimente bogate în proteine (iaurt, ouă, lapte fără grăsimi, unt de arahide etc) pentru refacerea musculaturii.
    4. Nu vă grăbiţi să vă spălaţi pe dinţi după ce mâncaţi
    Acizii din alimente şi băuturile carbogazoase pot deteriora smalţul dinţilor, făcându-i mult mai sensibili în momentul periajului. De aceea, se recomandă un interval de o oră între consum şi spălarea pe dinţi. Totodată, saliva are timpul necesar pentru a dizolva excesul de acizi. Pentru a grăbi acest proces, specialiştii susţin că este bine ca după masă să se facă o clătire a gurii cu apă sau ceai neîndulcit (atât ceaiul verde, cât şi cel negru anihilează germenii care cauzează stricarea danturii şi o respiraţie urât mirositoare).
    5. Beţi ceai cu lămâie

    Dr. Jeffrey Blumberg, profesor de nutriţie la Universitatea Tufts University recomandă ca în ceaşca de ceai să stoarcem o jumătate de lămâie, pentru a creşte nivelul antioxidanţilor cu aproape 80%. De asemenea, expertul american recomandă un consum cât mai redus de lapte în combinaţie cu ceai, pentru că aceasta reduce absortia anumitor componente sănătoase ale ceaiului. Această recomandare poate explica incidenţa redusă a cazurilor de boli cardiovasculare în Statele Unite şi ţările Benelux, unde se consumă ceai negru fără lapte, comparativ cu Marea Britanie.
  • Ce sa nu mananci pe stomacul gol



    Atunci cand te trezesti tarziu, cand esti pe fuga si nu stii ce sa faci pentru a pleca mai repede spre serviciu, este foarte posibil sa mananci alimente care pur si simplu si iti sunt la indemana. Acest obicei nu este deloc unul sanatos, pentru ca unele alimente nu trebuie consumate pe stomacul gol, deoarece iti pot provoca neplaceri.

    Iata o lista cu alimentele pe care nu trebuie sa le mananci pe stomacul gol:

    Dulciuri


    Desi sunt delicioase si ne indulcesc inca de la prima ora a diminetii, consumul de zahar pe stomacul gol duce la cresterea brusca a nivelului de zahar in sange si chiar daca pe moment iti ofera o stare de energie, senzatia este trecatoare. Din pacate, la un moment dat glicemia scade brusc si se produce o stare de moleseala.

    Daca acest obicei este unul pe termen lung, este foarte posibil ca oscilatiile glicemiei sa creasca rezistenta la insulina si in timp sa favorizeze intalarea diabetului.

    Mai mult decat atat, consumul de dulciuri perturba aciditatea stomacului.

    Rosii

    Acidul gastric produs de stomac (utilizat pentru descompunerea alimentelor) produce o reactie chimica atunci cand intra in contact cu sucul de rosii, care este de asemenea foarte acid. Aceasta reactie duce la indigestii, balonare si durere.

    Tocmai de aceea, este recomandat sa mananci rosii abia dupa ce ai consumat o cantitate moderata de alimente, pentru a evita astfel de neplaceri.

    Alimente reci


    Daca bei apa rece sau mananci inghetata pe stomacul gol, te poti confrunta cu o contractie a tractului gastro – intestinal sau a arterelor. Aceste contractii ar putea provoca tulburari endocrine, tulburari menstruale sau alte boli cronice.

    Lapte

    Laptele contine cantitati mari de proteine, insa pentru ca absorbtia acestora sa fie facuta intr-un mod optim, este recomandat sa mananci inainte alimente bogate in carbohidrati. Asadar, asociaza intotdeauna laptele cu cereale, biscuiti sau alte alimente care au un nivel crescut de carbohidrati.

    Ceai


    Consumul de ceai pe stomacul gol ar putea dilua concentratia de suc gastric, lucru care poate reduce functia digestiva. Din pacate acest lucru poate provoca ameteli, greturi sau palpitatii. Inainte de a bea ceai, este recomandat sa mananci un alt aliment (cereale, paine cu unt etc).

    Alcool

    Alcoolul stimuleaza secretia de acid gastric atunci cand este baut pe stomagul gol, lucru care poate provoca in timp gastrita sau ulcer. Recomandat este sa consumi alcool abia dupa ce ai mancat bine, niciodata pe stomacul gol.

    Usturoi

    Usturoiul contine alicilina, o substanta chimica vinovata de aparitia iritatiilor la nivelul peretilor intestinali, de crampele stomacale si de perturbarea sistemului gastro-intestinal. Desi, este cunoscut pentru multiplele sale proprietati terapeutice, usturoiul trebuie consumat in cantitati moderate, niciodata pe stomacul gol.

    Mandarine

    Consumate pe stomacul gol, mandarinele pot provoca senzatia de greata, varsaturi si sughit din cauza cantitatii mari de zahar si acizi care stimuleaza secretia de suc gastric.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare