Faceți căutări pe acest blog

duminică, 3 octombrie 2010

5 motive sa mergi la spitalul de urgenta


Majoritatea dintre noi prefera sa evite mersul la spitalul de urgenta, insa anumite situatii justifica pe deplin solicitarea cadrelor medicale. Iata potrivit medicilor canadieni de la unitatile de urgenta, cinci motive care impun prezentarea imediata la spital.

1 Dureri foarte puternice

O durere puternica in piept sau o durere foarte mare de cap pot fi simptomele unei afectiuni serioase. In cazul unei dureri in piept, aceasta poate dezvalui o criza cardiaca, mai ales daca ai peste 35 de ani. Medicul va cerceta sursa acestei dureri care izvoraste din piept, in special daca durerea persista mai mult de cinci minute si daca este asociata cu respiratie ingreunata, sudoare, stari de greata si senzatie de ameteala.

Potrivit statisticilor, victimele unei crize cardiace sunt adesea reticente in a solicita ajutor de specialitate, in speranta ca e doar o durere trecatoare. Intr-o astfel de situatie s-a aflat un pacient american in timp ce curata zapada din fata casei. Acesta nu a solicitat ajutor specializat in momentul in care a simtit o durere puternica de in piept, iar dupa cateva zile a aflat ca suferise un usor atac cardiac.

Medicii recomanda nu doar persoanelor adulte sa solicite ajutor de urgenta atunci cand resimt o durere puternica in piept, ci si tinerilor deoarece acestia pot suferi un embolism pulmonar (cheag de sange in plamani).

Nici durerile puternice de cap nu trebuie ignorate, deoarece pot fi simptomul unui anevrism cerebral. De asemenea, durerile de stomac pot sa semnaleze o criza de apendicita sau un anevrism abdominal.

2 Senzatii de amorteala, slabiciune si ingreunare a miscarilor

Aceste simptome, in special cand apar doar intr-o anumita zona a corpului, insotite de episoade de orbire temporara si de puternice dureri de cap, sunt adesea semnele unui atac cerebral. Foarte multe persoane nu se adreseaza medicului deoarece aceste simptome apar si dispar.

Semnele unui atac cerebral se pot manifesta timp de o ora, apoi pot disparea o zi intreaga inainte sa reapara, deoarece aceste atacuri survin in momentul in care creierul nu primeste destul oxigen din cauza unui vas de sange blocat sau partial blocat. Majoritatea atacurilor cerebrale survin dupa varsta de 65 de ani.

3 Accidentare

Daca ai fost ranit intr-un accident rutier, o ambulanta te va duce fara indoiala la spitalul de urgenta. In schimb, in cazul unui accident cu bicicleta sau a unei cazaturi de pe scara, foarte multe persoane evita sa apeleze la ajutorul medicilor.

Medicii insa recomanda transportarea victimei la spitalul de urgenta in cazul unor lovituri la cap, in special insotite de starea temporara de pierdere a constientei, unor sangerari abundente, a imposibilitatii de a se sprijini pe propriile membre. Aceste rani necesita un consult de specialitate pentru a preveni riscurile de infectie sau a altor complicatii.

Chiar daca in urma unui accident te poti deplasa pe propriile picioare, trebuie sa realizezi ca esti in stare de soc, ceea ce face corpul sa resimta mai putin durerea. Simptomele in schimb pot aparea mai tarziu. In multe cazuri dupa un accident rutier, victimele care prezinta doar o senzatie de gafaiala cred ca a fost vorba doar de un simplu soc. Insa, dupa cateva zile mai tarziu, aceste persoane ajung la urgenta cu o coasta rupta sau cu un plaman perforat.

4 Agravarea bolii cronice

Daca suferi de astm, diabet, epilepsie, insuficienta renala, emfizem pulmonar sau alergii puternice, iar starea ta de sanatate se agraveaza, mergi de urgenta la spital. Oamenii trebuie sa stie intotdeauna sa faca diferenta dintre o mica agravare a bolii de care sufera care necesita consultul medicului curant si o schimbare majora a starii de sanatate care impune ingrijire de urgenta.

O criza de astm, un nivel de glucoza sangvina foarte scazut, o criza puternica sau o intepatura de viespe in cazul unei persoane alergice necesita interventia rapida a serviciilor de urgenta.

5 Comportament deviant

Indiferent ca o persoana are sau nu antecedente de boala mentala (schizofrenie, depresie, tulburare bipolara), in momentul in care comportamentul sau este inspaimantator sau periculos pentru ea sau pentru cei din jur, este indicat sa se solicite ajutorul serviciilor medicale de urgenta.

Personalul medical stie cum sa procedeze pentru a calma crizele, pentru a linisti bolnavul si pentru a preveni suicidul in cazul unei persoane depresive.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare