Ţelina ne ajută memoria la bătrâneţe/FOTO: seriouseats.com
Cercetătorii americani spun că luteolina, o substanță care se găseşte în ţelină, reduce inflamaţiile apărute la nivelul creierului ce cauzează pierderile de memorie. Compusul chimic are rolul de a opri degajarea de molecule care provoacă inflamațiile.
Colectivul de cercetători ai Universităţii din Illinois a studiat efectele luteolinei pe soareci în vârstă de şase luni şi soareci în vârstă de doi ani, asta în condiţiile în care durata de viaţă a unui şoricel este de doi, maxim trei ani.
Şoriceilor li s-a administrat o dietă controlată şi una bogată în luteolină timp de două săptămâni. În mod normal cei mai în vârstă au mai multe inflamaţii la nivelul creierului şi nu se descurcă prea bine la testele de memorie.
Totuşi, de această dată, cercetătorii au constatat că cei cărora li s-a administrat dieta bogată în luteolină s-au descurcat mai bine la testele de învăţare şi de memorie.
De la ţelină se consumă cu precădere rădăcina, frunzele, tulpina şi ocazional seminţele.