Faceți căutări pe acest blog

luni, 16 august 2010

Ciupercile si ceaiul verde

Un studiu recent sugereaza ca femeile care mananca cantitati mari de ciuperci si beau mult ceai verde ar putea prezenta un risc mai mic de a dezvolta cancer mamar.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 2000 de femei din China, dintre care 1 000 paciente cu cancer mamar (intre 20 si 87 de ani) si un numar egal de femei sanatoase cu varste similare. Fiecare femeie a completat un chestionar dietetic detaliat citand mancaruri specifice consumate.

Ciupercile si ceaiul verde afecteaza cancerul mamar?

Studiul a descoperit ca, cu cat consumul de ciuperci era mai mare (atat proaspete cat si uscate), cu atat mai scazut era riscul de cancer mamar. Cele care consumau cele mai mari cantitati de ciuperci (10 g sau mai mult pe zi) aveau o sansa cu 70% mai mica de a dezvolta cancer mamar decat cele care nu mancau deloc. In cazul subiectilor care consumau 4g pe zi riscul era scazut la jumatate.

Interesant, riscul scadea si mai mult daca femeile beau si ceai verde zilnic. Riscul de cancer mamar pentru femeile care consumau ciuperci si ceai verde era de 11%, comparativ cu 18% in cazul celor care nu consumau nici una. Studiul a luat in calcul ceaiul verde, care este un ceai “mai tanar” decat cel negru dar care contine totusi cafeina.

Nici o dovada inca

Desi cercetatorii au eliminat factorii care i-ar fi putut induce in eroare, acest studiu nu dovedeste ca ciupercile si ceaiul verde au capacitatea de a reduce riscul unei femei de a dezvolta cancer mamar.





Totusi, studiile epidemiologice arata ca in tari precum China in care populatia inca mananca o dieta traditionala, rata cancerului de san este de 4 – 5 ori mai scazuta decat in tarile dezvoltate.

Deci, pofta mare!

Pana la urma, incercarea moarte n-are. O jumatate de ceasca de ciuperci crude cantareste aproximativ 35 grame, deci putin mai mult de 1/8 ceasca de ciuperci uscate pe zi (9 – 8 grame) te-ar putea ajuta sa reduci riscul de cancer mamar. In plus, ciupercile te ajuta si sa-ti pastrezi greutatea, iar ceaiul verde n-a facut niciodata rau nimanui. Chiar daca nu are nici un efect asupra cancerului mamar, o dieta bogata in ciuperci si ceai verde te-ar ajuta sa iti mentii starea generala de sanatate si silueta. Deci, pofta mare!

ele.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare