Faceți căutări pe acest blog

duminică, 22 august 2010

Nevoia de carburant pentru buna functionare a organismului nu este singurul motiv care ne indeamna sa mancam. Obiceiurile deprinse din copilarie, cele cinci simturi, la fel ca si starea fizica si psihica, toate influenteaza cantitatea de mancare pe care o consumam.

Iata care sunt motivele care pot produce schimbari asupra apetitului alimentar al unei persoane:

1 Numarul de mese pe zi

In ziua de azi, foarte multi adulti sar peste obiceiul de a lua anumite mese, ceea ce perturba rolul lor natural. Pentru ca s-a sarit peste o masa, nivelul de glucoza scade, ceea ce determina ca la urmatoarea masa sa se consume o cantitate mai mare de mancare. Acest obicei se afla la originea aparitiei obezitatii. Exemplul arata clar de ce sarind peste o masa nu iti poti mentine greutatea. Daca ai probleme cu kilogramele in plus, este mult mai indicat sa ai trei mese usoare si o gustare, decat doua mese foarte bogate.

2 Locul in care iei masa

Apetitul alimentar poate creste in momentul in care ne-am instalat confortabil intr-un loc, mai ales daca se simte un miros placut de mancare. Dimpotriva, frigul si locul inconfortabil scad pofta de mancare si fac digestia mai dificila. De asemena, culorile din mediul inconjurator influenteaza apetitul; astfel incaperile decorate in culori calde (galben, portocaliu, rosul) cat si tacamurile in aceste nuante iti stimuleaza pofta de mancare.

3 Persoanele din jur

Prezenta unor persoane agreabile in jurul mesei stimuleaza apetitul alimentar. Impartirea mancarii ramane un simbol puternic, ancorat in sentimentul de a face parte dintr-un grup. Acest lucru se poate observa foarte usor la copii, care doresc imediat sa incerce mancarea celuilalt sau pur si simplu isi doresc sa manance doar pentru ca vad pe cineva facand acest lucru.

4 Anotimpul

Apetitul nostru poate varia si in functie de sezonul in care ne aflam. In timpul sezonului rece, avem tendinta in mod natural sa ne orientam catre mancaruri mai grase, mai consistente. Pe timpul verii, cand afara este cald, preferam mancarurile reci, de genul salatelor sau alimentele bogate in apa.

5 Efortul fizic

Se spune ca exercitiile fizice stimuleaza apetitul. De fapt, efortul fizic actioneaza mai degraba asupra senzatiei de foame. Pentru ca se consuma mai multa energie, automat corpul solicita mai mult carburant.

6 Tulburarile psihice

O stare psihica nu tocmai buna, oboseala, senzatia de neliniste, depresia pot scadea apetitul alimentar sau dimpotriva il pot exacerba. De asemenea, digestia ta poate avea de suferit din aceasta cauza. Numeroase probleme psihice se traduc prin tulburari de apetit, iar in cazuri mai grave chiar prin tulburari de comportament alimentar cum sunt anorexia sau bulimia.

7 Starea de sanatate

Pierderea apetitului poate fi simptomul unei boli, insa poate aparea si in urma unei perioade de stres sau a unei operatii chirurgicale de exemplu. In timp ce absenta apetitului poate pune un pacient in pericolul malnutritiei, o alimentatie pe cale intravenoasa cu ajutorul unei solutii lichide echilibrate poate sa restabileasca lucrurile. Revenirea apetitului este un excelent indicator de vindecare.

8 Sarcina

In timpul sarcinii, apetitul poate creste foarte mult. Daca apare acest fenomen este indicat sa se echilibreze alimentatia in consecinta cu nevoile gravidei, pentru a se evita o crestere in greutate foarte mare. Este recomandat sa se privilegieze alimentele bogate in fibre si vitamine: fructe si legume, cereale integrale etc. In cazul femeilor care alapteaza, apititul este adesea crescut deoarece productia de lapte matern provoaca o crestere a nevoilor calorice.

9 Medicamentele

Numeroase medicamente actioneaza asupra apetitului, in mod pozitiv sau negativ. In timp ce un medicament poate diminua apetitul, de cele mai multe ori cauza fiind senzatia de greata pe care o da, alt medicament poate provoca o crestere a apetitului.

Medicamente care cresc apetitul

Antidepresive;
Antihistaminice (antialergice);
Diuretice;
Neuroleptice;
Corticoizi.

Medicamente care scad apetitul

Antibiotice;
Medicamente impotriva colesterolului;
Medicamente recomandate in chimioterapia anticanceroasa;
Antifungice (impotriva ciupercilor);
Antiepileptice;
Medicamente impotriva hipertensiunii arteriale.

10 Simturile

Pielea aurie a puiului tocmai scos de la rotisor, atingerea unui mar proaspat, mirosul tartei bogate in fructe, zgomotul rezultat din ruperea crustei painii sunt factori care apartin simturilor si care stimuleaza apetitul alimentar. Astfel, creierul nostru declanseaza saliva si sucurile gastrice si stimuleaza contractiile stomacului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare